Antanas Guoga apie LFF kirtį: „Apgailėtina“

Antanas Guoga liko priblokštas. Lietuvos futbolo federacija (LFF) trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame atsikirto liberalams ir paliko prieššventinę dovanėlę europarlamentarui. Tik neprirašė jo pavardės.

A.Guoga teigė, kad LFF jį savo pranešime veikiausiai paminėjo susipainiojusi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Guoga teigė, kad LFF jį savo pranešime veikiausiai paminėjo susipainiojusi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2015, 4:02 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 12:20 AM

„Pavardė gudriai neįrašyta. Bet apgailėtina, kad tokie žmonės bando ant manęs „stumti“. Mano reputacija yra puiki ir tokie veiksmai iš jų pusės – nesąžiningi“, – lrytas.lt sakė A.Guoga.

Federacija atsako kritikams

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija antradienį viešai paragino premjerą Algirdą Butkevičių nutraukti lėšų tiekimą LFF, o frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis prakalbo ir apie tamsiąją futbolo gyvenimo pusę.

„Situacija, kai dėl valdžios šalies futbolo federacijoje kovoja su šešėliniu pasauliu susijusios grupuotės, kelia pasibaisėjimą. Tai ne tik dar labiau menkina Lietuvos futbolo federacijos reputaciją, bet ir daro žalą visam šalies sportui“, – buvo cituojamas E.Masiulis.

Jis kalbėjo apie tai, kad nuversti dabartinį LFF prezidentą Julių Kvedarą nori ir Tauragės apskrities futbolo federacijos (TAFF) prezidentu tapęs su nusikalstamu pasauliu siejamas Arūnas Pukelis, pravarde Švinius.

Pro ausis sporto visuomenei neprašvilpė ir portalo lrytas.lt FK „Sąjūdžio“ komanda pramintos iniciatyvinės grupės spaudos konferencijoje nuaidėję žodžiai. Vieno geriausių šalies futbolininkų Valdo Ivanausko figūrą pasitelkęs „Sąjūdis“ pareiškė, kad sujudinus vandenis prie kai kurių žmonių namų durų buvo numesti balandžiai nusuktomis galvomis.

„Vos pradėjus kalbas su apskričių federacijų vadovais iškart lauke pasirodė Kauno Daktarų, Kamuolinių gaujų atstovai. Sunku juos visus identifikuoti, nes vienas jų prisistatė J.Kvedaro žentu. Jis teigė, kad dengia visą Lietuvos futbolo teritoriją, o „bachūras“ J.Kvedaras – jų globotinis. Tai pasakyta beveik pažodžiui“, – tuomet tvirtino vienas „Sąjūdžio“ lyderių verslininkas Rimvydas Karpavičius.

LFF antradienį pranešė, kad dėl to jau kreipėsi į prokuratūrą.

Metė kaltinimus

Trečiadienį LFF atsikirto ir kitiems kritikams. Susirūpinimą Lietuvos futbolo situacija išreiškė ir liberalų paragintas A.Butkevičius, kuris kreipėsi į Kūno kultūros ir sporto departamentą (KKSD), kad šis išsiaiškintų situaciją.

LFF pranešime nurodė, kad iš valstybės šiemet gavo 148 tūkstančius ir 112 eurų jaunimo rinktinėms. Federacija demonstravo, kad gali pati save išlaikyti. Apie tai, kad LFF galėtų verstis ir savo lėšomis, kalbėjo ir pokyčių federacijoje reikalaujantis R.Karpavičius.

Tačiau savo pranešime federacija siūlė jaudintis ne dėl „tuščio politikavimo“ ir siūlė įgyvendinti Seimo priimtą 2011–2020 metų valstybinės sporto plėtros strategiją.

O tada kirto ir A.Guogai.

„O „susirūpinusiems“ valstybės finansavimo nutraukimu liberalams visų pirma vertėtų pasidomėti partijos gretose esančio profesionalaus pokerio žaidėjo europarlamentaro reputacija ir lažybų verslo niuansais, kurie kelia pagrįstą sporto bendruomenės pasipiktinimą ir vis dažniau atsiduria teisėsaugos akiratyje kaip sudėtinė sutartinių varžybų organizavimo veikla“, – skelbė LFF.

Prašo pagrįsti žodžius

Šios eilutės A.Guogai buvo visiškai netikėtos.

„Jeigu jie žino bent vieną tokį atvejį, turėtų pasakyti. Jeigu žino futbolininką, kuris taip sakė ar darė, turėtų pasakyti. Bent vieną žmogų, kuris pasakytų, kad esu ką nors tokio padaręs. Aš esu už gražų sportą ir griežtai prieš sukčiavimą. Ir mano reputacija sporte – labai gera, o futbolo bendruomenei linkiu viduje susitvarkyti savo reikalus“, – sakė lažybų bendrovės „TonyBet“ įkūrėjas A.Guoga.

Jis neslėpė, kad mėgina padėti Alytaus ir Telšių futbolui, tačiau į didįjį žaidimo lauką lysti nenori.

„Esu Europos Parlamento narys ir neturiu nieko bendro su Seimo Liberalų frakcijos pranešimu. Net nežinojau, kad Eligijus darys tokį pranešimą. Aš niekaip nesikišu į futbolą ir linkiu sėkmės futbolo visuomenei, kad ji susitvarkytų, išsigydytų ir gyventų“, – kalbėjo A.Guoga.

Jis jau daugelį metų remia Lietuvos krepšinį, o dabar padeda ir Lietuvos irklavimui – yra šios sporto šakos federacijos viceprezidentas. Tad kodėl A.Guoga buvo įtrauktas į futbolo dramos verpetą?

„Turbūt manė, kad aš ką nors inicijuoju. Gal girdėjo gandų, kad aš pretenduoju į futbolą, bet aš manau, kad šią sritį turi sutvarkyti futbolo žmonės. Futbolas nėra tarp mano interesų. Jie yra suklydę ir aš nedalyvauju kovoje su jais“, – sakė A.Guoga.

Lažybų bendrovės irgi kenčia

– Ar neprašysite, kad LFF atsiprašytų? lrytas.lt paklausė A.Guogos.

– Nežinau, ar man reikia ko nors prašyti tokio žmogaus kaip J.Kvedaras. Niekada į teismą nieko nepadaviau ir negaišinu sau laiko. Džiaugiuosi, kad galiu išsakyti savo poziciją, ir tiek.

Žinoma, dabar metami tokie rimti kaltinimai. Bet tiesiog reikia bent vieno žmogaus, kuris pasakytų, kad turiu ką nors bendra. Apie tai kalbėti netgi neracionalu, ypač tokiai svarbiai federacijai, kuri turėtų elgtis atsakingai.

– LFF pranešime paliesta Lietuvos sporto kovai su sukčiavimu svarbi žaizda. Lietuvoje sukčiavimas sporte vis dar nėra prilygintas kriminaliniam nusikaltimui, nors tai rekomenduoja aktyviai su šešėliu kovojančios šalys. Norima ir sutartų varžybų užkardymo, ir kriminalinės žvalgybos įstatymų pakeitimų. Kodėl niekaip nepavyksta įvesti pokyčių?

– Aš nežinau, tačiau esu šimtu procentų „už“. Visi Lietuvoje yra už tai. Bet svarbu suprasti, kad lažybų bendrovės sutartose rungtynėse nedalyvauja. Dalyvauja tie, kurie nori iš lažybų bendrovių užsidirbti pinigų.

Daug kas to nesupranta. Juk kas nors turi išmokėti pinigus, todėl bendrovei aktualu, kad viskas vyktų kuo skaidriau. Daug kas to nesupranta ir tada tie patys, kurie užsiima sukčiavimu, ir mėto tokius kaltinimus.

– Teigėte, kad futbolas jūsų taip nedomina. Ar tiesiog nesate šios sporto šakos gerbėjas, ar apie investicijas negalvojate dėl Lietuvos futbolo fono?

– Pinigus dedu ir dėsiu. Padedu ir Alytaus, ir Telšių futbolui. Esame sutarę, kad jiems padėsiu nuo kitų metų, ir labai solidžiai. Bet LFF turėti vaidmens nenoriu ir linkiu jiems išspręsti tas problemas, kurios, kaip matome, labai didelės.

Linkiu jiems sėkmės. Tikrai nesu tas žmogus, su kuriuo jiems reikėtų kovoti. Tai galioja abiem nesutariančioms pusėms. Tegul patys išsiaiškina.

Vienintelis mano interesas – padėti sportininkams, bet tik kaip rėmėjas.

– O kaip jūs, kaip sporto rėmėjas, žiūrite į susidariusį Lietuvos futbolo politinį lauką: R.Karpavičiaus kalbos apie mafiją, A.Pukelio-Šviniaus įsitraukimas, daugybė kaltinimų J.Kvedarui?

– Šių žmonių nepažįstu, tad sunku ką nors komentuoti. Bet aš linkiu jiems sėkmės. Juk jie – iš futbolo bendruomenės ir turi viską spręsti. Nežinau Lietuvos futbolo mikroklimato ir virtuvės. Mano sritys – irklavimas, kur labai sekasi, krepšinis, kur irgi rezultatai puikūs.

Nenoriu kištis ir nemanau, kad mano reikalas lįsti į futbolą. Yra svarbių žmonių, kurie gali viską sutvarkyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.