Iš mirties nagų išplėštas futbolininkas: buvau lyg vaiduoklis

Per plauką nuo mirties aikštėje atsidūręs buvęs Lietuvos futbolo rinktinės saugas Kęstutis Ivaškevičius juokauja: širdis – jau ne sportinis variklis, bet per gyvenimą važiuoti galima.

Atsigavęs K.Ivaškevičius su žmona Tauvilė augina sūnų.<br>„Indrė Pix“ nuotr.
Atsigavęs K.Ivaškevičius su žmona Tauvilė augina sūnų.<br>„Indrė Pix“ nuotr.
K.Ivaškevičius (Nr. 16) Lietuvos futbolo rinktinėje yra sužaidęs 28 rungtynes.<br>M.Kulbio nuotr.
K.Ivaškevičius (Nr. 16) Lietuvos futbolo rinktinėje yra sužaidęs 28 rungtynes.<br>M.Kulbio nuotr.
Atsigavęs K.Ivaškevičius džiaugiasi žmonos Tautvilės ir jų kūdikio draugija.<br>„Indrė Pix“ nuotr.
Atsigavęs K.Ivaškevičius džiaugiasi žmonos Tautvilės ir jų kūdikio draugija.<br>„Indrė Pix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

May 14, 2016, 12:40 PM, atnaujinta May 25, 2017, 3:21 PM

Tai turėjo būti eilinės rungtynės 31 metų K.Ivaškevičiui, visą karjerą žaidusiam aukštesnio lygio futbolo klubuose nei „Palanga“.

Buvęs „Kauno“ ir Edinburgo „Hearts“ saugas pastaruosius šešerius metus žaidė Tel Avivo priemiesčio komandoje „Bnei Yehuda“. Tačiau po 2013 metais Izraelio čempionate patirtos čiurnos traumos prireikė daugybės operacijų, kurios vis stabdė futbolininko karjerą.

Pernai K.Ivaškevičius sugrįžo į Lietuvą, prieš pusmetį su žmona Tautvile susilaukė sūnaus, bet nusprendė dar sykį apsiauti futbolininko batelius.

Klaipėdietis sutiko padėti 1-ojoje lygoje žaidžiančiai „Palangos“ komandai, kurią treniruoja Kęstučio bičiulis Valdas Trakys, nenujausdamas, jog bandymas sugrįžti į aikštę bus trumpas ir labai pavojingas.

Griebėsi už širdies ir krito

Balandžio 30 dieną Palangos stadione vyko lengvosios atletikos varžybos, tad futbolininkai žaisti rungtynių su Alytaus „Dainava“ persikėlė į Klaipėdą.

K.Ivaškevičius jautėsi gerai ir buvo pasiruošęs žaisti visas 90 minučių. Jis niekada nesiskundė širdies sutrikimais. Jokių blogų ženklų futbolininkas nejautė ir šį pavasarį, kai vakarines komandos treniruotes papildydavo rytiniu krosu.

K.Ivaškevičius džiaugėsi grįžtančia sportine forma ir debiutavęs „Palangos“ komandoje balandžio 24-ąją, kai žaidė nuo 66-osios minutės, rengėsi antrąjį mačą pradėti nuo pat pradžių.

Popiet prasidėjusiose rungtynėse „Palanga“ spėjo pelnyti greitą įvartį, o rungtynių laikrodis skaičiavo 12-ąją minutę, kai visų akys nukrypo į aikštės vidurį.

Ten nebuvo kovos. Tik K.Ivaškevičius griebėsi už širdies ir sukniubo. Kažkas tyčia išspyrė kamuolį į užribį. Žaidimas sustojo.

Sūnų ėmė gelbėti jo tėvas

Futbolininką apsupo komandos draugai ir varžovai. Jie matė, jog K.Ivaškevičius nebuvo praradęs sąmonės.

Jis gulėjo ant šono susiėmęs už širdies, sunkiai kvėpavo ir aimanavo. Pabandė keltis, bet buvo švelniai paguldytas atgal ant dirbtinės vejos. Iškart atskubėjo greitosios medicinos pagalbos darbuotojai.

K.Ivaškevičiui pasisekė, kad greitosios pagalbos automobilis buvo stadione.

Tik po kovo 20 d. incidento, kai per Jonavos „Lietavos“ ir Klaipėdos „Atlanto“ rungtynes klaipėdiečiui Andriui Bartkui lūžę šonkauliai sužeidė plaučius, Lietuvos futbolo A lygos ir 1-osios lygos varžybose buvo įvestas reikalavimas – rungtynes leidžiama pradėti, jei prie stadiono budi greitosios pagalbos automobilis.

„Palangos“ futbolininkai atsargiai užkėlė bendražygį ant neštuvų ir netrukus tęsė rungtynes. Tačiau tikroji kova – kova dėl gyvybės vyko šalia aikštės.

Likus porai metrų iki greitosios automobilio nešamo futbolininko galvą laikantis komandos kineziterapeutas Tadas Romeras pamatė, kad K.Ivaškevičius nustojo kvėpuoti.

Aplink tvyrojo nerimas: medikai rūpinosi kvėpavimo įranga, bet trūko deguonies kaukės, tad telefonu teko kviesti reanimobilį.

Tuo metu greitosios pagalbos automobilyje prie futbolininko pirmasis palinko jo tėvas Pranas Ivaškevičius. Dviračiu į stadioną atvažiavęs garbaus amžiaus futbolo treneris nepanikavo atsidūręs prie sąmonę praradusio sūnaus.

P.Ivaškevičius pradėjo daryti širdies masažą. Jis žinojo, kad turi neleisti žūti sūnaus smegenims. Žinojo, kad jei sūnus įkris į komą ilgam, gali nepabusti.

Kelis kartus paspaudęs P.Ivaškevičius paprašė T.Romero pagalbos: „Tadai, ateik, negaliu stipriai padaryti.“ „Palangos“ komandos kineziterapeutas apsikeitė vietomis su futbolininko tėvu.

T.Romeras paspaudė krūtinės ląstą keturis kartus ir tada pajuto, kaip K.Ivaškevičius įkvėpė oro. Sušvito viltis.

Kaip sužaidė komanda?

Vėliau į kovą dėl futbolininko gyvybės įsitraukė medikai.

Keturiese jie greitai perdėjo kvėpavimo įrangą iš reanimobilio, suleido vaistų ir tęsė širdies gaivinimo darbus.

Tuo pačiu prie stadiono budinčiu greitosios pagalbos automobiliu K.Ivaškevičius buvo išvežtas į Klaipėdos Raudonojo Kryžiaus ligoninės Reanimacijos skyrių.

Stadione rungtynės buvo tęsiamos, bet palangiškių pergalė 4:2 mažai rūpėjo ir nugalėtojams, ir pralaimėjusiesiems. Svarbiausias rezultatas turėjo ateiti iš Klaipėdos ligoninės.

Iš ten po kelių valandų atskriejo geros žinios. K.Ivaškevičius atgavo sąmonę ir tuoj pat pralinksmino savo tėvą ir žmoną klausimu: „Kaip sužaidė komanda?“

Artimieji ir draugai lengviau atsikvėpė, nors istorijos pabaigos dar nėra.

Priežastis – senos operacijos?

Iš Klaipėdos futbolininkas buvo pervežtas į sostinės Santariškių klinikas, čia gydytojai dar kartą tikrino jo sveikatą ir ieškojo priežasties, kodėl staiga sustreikavo stipraus, atletiško vyro širdis.

Šią savaitę futbolininkas grįžo į namus Giruliuose ir rado laiko pokalbiui.

– Kęstuti, ar iš tiesų jautėtės gerai prieš tas rungtynes? – „Lietuvos rytas“ paklausė K.Ivaškevičiaus.

– Jaučiausi tikrai gerai, pradėjau rungtynes nuo pat pradžios. Buvo mačo pradžia, nesijaučiau pavargęs.

– Ką pamenate paskui?

– Nieko. Pabudau jau ligoninėje. Iškart paklausiau, kaip sužaidė komanda, nes atrodė, kad man kažkas atsitiko po rungtynių.

Kai man pasakė, jog mane gaivino, giliai viduje pajutau, kad jie ir turėjo tai daryti, kad tai jau esu kažkur matęs. Tačiau negaliu pasakyti, kad jaučiau, kaip mane gaivino. Labai keista.

– Kaip dabar manote, kur buvote tuo metu – arčiau gyvenimo ar mirties, kai buvote gaivinamas greitosios pagalbos automobilyje?

– Dabar atrodo, kad tada užmigau, o paskui pabudau, ir viskas.

Tik ligoninėje išvydęs artimųjų veidus pastebėjau, kad jie žiūri į mane lyg į vaiduoklį. Tada supratau situacijos rimtumą.

– Ar žinote, kiek laiko buvote praradęs sąmonę?

– Sako, kelias minutes. Man pasisekė, kad mane puolė greitai gaivinti ir nebuvo pažeista nei širdis, nei smegenys.

Jei būtų uždelsę, viskas galėjo baigtis kaip futbolininkui Rumunijoje (kamerūnietis Patrickas Ekengas patyrė širdies smūgį ir po dviejų valandų ligoninėje mirė. – Red.).

Kai pabudau ligoninėje, bandžiau keltis ir eiti, bet gydytojai suleido raminamųjų, kad ilgiau pamiegočiau.

– Ar nustebino, jog pirmasis jus gaivinti pradėjęs jūsų tėvas elgėsi taip šaltakraujiškai?

– Jis visada ramus. Moka susitelkti ir nesutrikti sudėtingose situacijose.

Gerai, kad jam padėjo Tadas. Jis turbūt turėjo daugiau jėgos – jam paspaudus greičiau pagavau oro.

Esu labai dėkingas visiems. Greitosios pagalbos darbuotojams, kurie staigiai mane nugabeno į ligoninę. Raudonojo Kryžiaus ligoninėje visi manimi labai rūpinosi, Klaipėdos jūrininkų ligoninėje personalas skyrė man daug dėmesio.

– Ką mano gydytojai apie priežastį, kodėl jus ištiko širdies smūgis?

– Vilniuje buvo patvirtinta klaipėdiečių gydytojų diagnozė – mano organizme buvo labai mažai kalio, tik neaišku, kodėl. Nemanau, kad man ko nors trūko, vartojau maisto papildus.

Medikai mano, kad įtakos galėjo turėti tai, jog per pastaruosius kelerius metus man buvo atliktos net septynios čiurnos operacijos, visos taikant nejautrą: keturios ar penkios – visišką, kitos – vietinę. Tai neprideda sveikatos.

Bet po visų kojos operacijų buvau tikrinamas, atliekami kraujo ir kiti tyrimai.

– Ar dar bus tyrimų?

– Liepos mėnesį važiuosiu į Santariškes, vėliau lapkritį reikės pasirodyti. Tyrimais ir toliau bus aiškinamasi, kodėl taip nutiko.

Man pačiam atrodo, jog viskas dėl tų čiurnos operacijų ir nejautros. Tvarkiau važiuoklę, o „užkalė“ motorą.

Gerai, kad ir motorą pataisė kiek įmanoma. (Juokiasi.)

Tik dabar jau ne sportinis motoras, o paprastas – galėsiu ramiai važiuoti per gyvenimą.

– Jūsų tėvas užsiminė, kad šis įvykis yra ženklas, jog laikas baigti karjerą.

– Taip, manau, jau užtenka. Dar operuojant kojas visi kalbėjo, kad laikas susimąstyti, metas pailsėti.

– Sakoma, kad po tokių stiprių išgyvenimų žmonės ima keistis, pergalvoja savo gyvenimą.

– Man viskas gerai. Yra kaip yra, gyvenimas pasiuntė išbandymų.

Jei tiek pakeliu, vadinasi, viskas normalu.

K.Ivaškevičiaus karjera

Klubai. 2003–2004 m. Klaipėdos „Atlantas“; 2004–2005 m. „Kaunas“; 2005 m. „Šilutė“; 2006 m. „Kaunas“; 2006–2008 m. Edinburgo „Hearts“ (Škotija); 2008– 2009 m. „Kaunas“; 2009-2010 m. „Kryvbas“ (Ukraina); 2010–2015 m. „Bnei Yehuda“ (Izraelis); 2016 m. „Palanga“.

Lietuvos rinktinėje K.Ivaškevičius 2008–2015 m. sužaidė 28 rungtynes.

Futbolininkų mirtys aikštėje – ne retenybė

Pastaruoju metu pasaulio futbolo visuomenę sukrėtė net kelios tragedijos.

Gegužės 6 dieną Bukarešto „Dinamo“ klubo futbolininkas 26 metų Patrickas Ekengas iš Kamerūno patyrė širdies smūgį per televiziją transliuojamų Rumunijos lygos rungtynių 72-ąją minutę. Po dviejų valandų jis mirė ligoninėje. Rumunijos gydytojai paskelbė, jog afrikietis turėjo įgimtų širdies problemų. Anot P.Ekengo sesers, prieš mačą futbolininkas skundėsi esąs labai pavargęs.

Po dviejų dienų Kamerūno lygos moterų komandos 26 metų vartininkė Jeanine Christelle Djomnang prarado sąmonę ir mirė per pramankštą prieš rungtynes.

Balandžio 30 dieną mirė 24 metų Belgijos futbolininkas Gregoras Merkensas – jis neatsigavo po širdies smūgio, patirto per „Lokeren“ rezervinės komandos rungtynes. Jis buvo išlaikęs visus sveikatos patikrinimo testus i r buvo laikomas vienu stipriausių ekipos žaidėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.