D grupė: nacizmo šešėlis, turkų Imperatorius ir ispanų reikalas

Į ką reikia atkreipti dėmesį? Kas turi geriausius šansus? Kokiais lūkesčiais gyvena rinktinės ir kurie futbolininkai – lyderiai? Lrytas.lt artėjančio Europos futbolo čempionato proga pristato grupių apžvalgas ir trumpus svarbiausių žaidėjų bei trenerių dosjė.

P.Čechas.<br>AP nuotr.
P.Čechas.<br>AP nuotr.
L.Modričius – vienas svarbiausių kroatų žaidėjų.<br>AP nuotr.
L.Modričius – vienas svarbiausių kroatų žaidėjų.<br>AP nuotr.
A.Turanas.<br>AP nuotr.
A.Turanas.<br>AP nuotr.
P.Vrba.<br>AP nuotr.
P.Vrba.<br>AP nuotr.
I.Casillasas.<br>AP nuotr.
I.Casillasas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 9, 2016, 1:43 PM, atnaujinta May 22, 2017, 7:59 AM

Euro 2016“ startuos jau birželio 10 dieną.

Lrytas.lt pristato D grupės apžvalgą. 

D grupė: Ispanija, Čekija, Turkija, Kroatija

Kroatija

Ketvirtąjį kartą iš eilės į Europos čempionatą patekusios Kroatijos reputacija vis auga, bet apie šios rinktinės aistruolius to pasakyti negalima. Situacija su kroatų sirgaliais blogėja proporcingai rezultatams. Per atranką Kroatija dėl sirgalių prarado vieną tašką ir du namų mačus žaidė tuščiame stadione. Tokią nuobaudą rinktinė gavo dėl to, kad šiemet prieš mačą su Italija ant aikštės atsirado nupiešta svastika. Tai nebuvo pirmasis kartas, kai Kroatijos dešinieji radikalai sukėlė problemų. Prancūzijoje kroatų sirgaliai tikrai bus stebimi atidžiau.

Luka Modričius. Madrido „Real“ atakų organizatorius yra Kroatijos lyderis aikštės viduryje. L.Modričius gali žaisti praktiškai visose pozicijose. Jis gali ir mušti, ir kurti progas įvarčiams, ar padėti gintis. „Real“ klube jis išmoko laimėti svarbiausius titulus ir neprarasto budrumo per didžiausios svarbos rungtynes. Per 8 mačus „Euro 2016“ atrankoje L.Modričius įmušė du įvarčius ir atliko du rezultatyvius perdavimus.

Ivanas Rakitičius. Šis saugas yra kita sėkmingo kroatų žaidimo saugų linijoje priežastimi. Persikėlęs į „Barcelona“ komandą, kur per debiutinį sezoną įmušė 8 įvarčius, jis vis tobulėjo. Vienas skambiausių jo žaidimo epizodų buvo užfiksuotas 2015 metų Čempionų lygos finale, kai I.Rakitičius nuostabiai įmušė į Turino „Juventus“ vartus. „Barcelona“ tada triumfavo 3:1. „Euro 2016“ atrankoje I.Rakitičius sužaidė visus mačus, įmušė kartą ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Treneris. Ante Cacičius buvo nusamdytas rugsėjį, kai rinktinės vadovai po dviejų nuvylusių rezultatų atleido Niko Kovačą. 62 metų A.Cacičius prie rinktinės vairo stojo iškilus grėsmei nepatekti į „Euro 2016“, bet komanda sureagavo tinkamai. Gan nemažai kontroversijų lydi A.Cacičiaus asistentą buvusį gynėją Josipą Simuničių, kurį pasamdė federacija, nors šis buvo sulaukęs 10 rungtynių nušalinimo bausmės, nes užvedė sirgalius skanduoti pronacistinę skanduotę.

Čekija

Pakylėta naujojo trenerio Pavelo Vrba, kuris perėmė komandos vairą, kai šiai nepavyko prasimušti į 2014 metų pasaulio čempionatą, Čekija sugrįžo į pergalių kelią. Čekija atrankos grupėje buvo pirma ir prisidėjo prie didžiosios sensacijos – Nyderlandų pašalinimo. Čekija ir toliau patenka į kiekvieną Europos čempionatą nuo 1993-ųjų, kai iširo Čekoslovakija. Čekams pavyko puikiai sujungti tokių žvaigždžių, kaip Petras Čechas ir Tomašas Rosicky patirtį bei mažiau žinomų žaidėjų gabumus.

Petras Čechas. Čekai turi vieną geriausių vartininkų pasaulyje. 34 metų vartų sargas 2015 metais iškeitė Londono „Chelsea“ marškinėlius į Londono „Arsenal“ klubo spalvas ir rinktinėje pagerino rekordą. Kai lapkritį jis sužaidė rungtynes su Lenkija, su rinktine buvo sužaidęs jau 118 rungtynių. P.Čechas per šį laikotarpį 53 kartus liko „sausas“ ir jeigu čekai nori palikti žymę Prancūzijoje, reikėtų, kad veteranas padidintų šį skaičių.

Tomašas Rosicky. Buvęs Londono „Arsenal“ saugas – komandos kapitonas ir varomoji čekų jėga. Saugas vedė komandą į pusfinalį „Euro 2004“ pirmenybėse, bet 2008-aisiais nežaidė dėl kelio traumos, o prieš ketverius metus irgi patyrė traumą. Šįkart jis dėl traumos praleido dalį atrankos, bet yra pasirengęs varžytis. Su rinktine jis sužaidė 100 rungtynių ir „Mažasis Mozartas“ iš Londono „Arsenal“ nori šį skaičių padidinti.

Treneris. Pavelas Vrba rinktinės vairą perėmė 2014 metų sausio 1-ąją. Čekų aistruoliai tiesiog desperatiškai troško labiau atakuojančio žaidimo stiliaus ir P.Vrba išgirdo jų maldas. Patrauklaus futbolo šalininkas įdiegė puikų žaidimo braižą. Čekai atrankoje dukart nugalėjo olandus, kurie pirmą kartą nuo 1984 metų nepasiekė pagrindinio turnyro.

Ispanija

Ispanijai „Euro 2016“ čempionatas svarbus ne tik dėl vienos galimybės gauti trofėjų. Dukart iš eilės čempionai, kurie gins titulą, sieks atstatyti savo, kaip dominuojančios jėgos, vardą. Ispanija Europoje triumfavo 2008 ir 2012 metais, o 2010-aisiais lygių neturėjo ir pasaulio čempionate. Bet prieš dvejus metus pasaulio čempionate ispanų sirgaliai buvo šokiruoti, nes komanda neperkopė grupės barjero. Šis smūgis iškart pasėjo abejonių, o skeptikai ėmė svarstyti, kad Ispanijos saulė jau nusileido. Daugelis pabrėžė, kad fiasko Brazilijoje užbaigė erą, tačiau komanda turi „La Roja“ žvaigždžių ir yra pasirengusi sugrąžinti komandą į pačią viršūnę.

Andresas Iniesta. Viena iš svarbiausių dominuojančios Ispanijos sudedamųjų dalių. A.Iniesta daugybės plojimų nusipelnė ne tik dėl vienintelio įvarčio per 2010 metų pasaulio čempionato finalą su olandais. 32 metų „Barcelona“ virtuozas saugų linijoje neš didžiausią svorį, nes Xabi Alonso ir Xavi Hernandezas jau baigė karjeras. Jeigu ispanai nori laimėti dar vieną Europos trofėjų, būtent A.Iniestai reikia sužaisti pačiu aukščiausiu lygiu.

Ikeras Casillasas. 35-erių vartininkas Ispanijos komandoje yra sužaidęs daugiausia mačų ir turėtų vėl žaisti starto sudėtyje, nors jam iššūkį meta Davidas de Gea. I.Casillasas Vicente del Bosque favoritu išliko net tada, kai pernai iš Madrido „Real“ išvyko į „Porto“ klubą.

Treneris. Vicente del Bosque Ispaniją vedė į triumfą 2010 metų pasaulio čempionate. Jis dar nėra oficialiai paskelbęs, ką darys po „Euro 2016“ čempionato. 65 metų strategas yra užsiminęs, kad jam tai gali būti paskutinis turnyras. Jis pabrėžė, kad Ispanijai nebūtų blogai, jeigu jis išvyktų, nes į komandą patektų naujų idėjų.

Turkija

Turkija „Euro 2016“ čempionate turi kai ką įrodyti. 2002 metais ši šalis pasiekė pasaulio čempionato pusfinalį ir užėmė trečiąją vietą. „Euro 2008“ turnyre pateko į ketvirtfinalį ir pristatė savo parašą – agresyvų žaidimą. Bet Turkijai prireikė dar aštuonerių metų, kad ši sugrįžtų į pagrindinį turnyrą ir šįkart nebuvo išvengta dramos. Selcukas Inanas 89 minutę standartinę situaciją pavertė įvartį ir Turkija 1:0 paskutinėse rungtynėse palaužė Islandiją. Dėl šios pergalės turkai į „Euro 2016“ pateko, kaip trečia geriausia komanda. Turkų džiaugsmas skausmingai aidėjo olandų ausyse. Komandos treneris perbraižė turkų gynybos stilių, atvedė jaunų žaidėjų ir stebėjo, kaip komanda kyla į viršų.

Arda Turanas. Turkijos rinktinės kapitonas, garsėjantis energijos aruodais, tarptautinę karjerą pradėjo būdamas devyniolikos. Jis yra pagrindinė komandos figūra. Dauguma pasaulio futbolo sirgalių 28 metų futbolininką pamena iš Madrido „Atletico“ laikų, kai šis padėjo komandai kovoti ispaniškame 2014-ųjų Čempionų lygos finale. Įspūdį palikęs A.Turanas greitai sulaukė dėmesio, o pernai per pasuko į „Barcelona“ klubą.

Burakas Yilmazas. S.Inano įvartis į Islandijos vartus gali būti vienas svarbiausių Turkijoje, bet jo komandos draugas Stambulo „Galatasaray“ klube puolėjas B.Yilmazas savo šaliai dovanojo daugiau taiklių smūgių. 30 metų puolėjas kamuolį į vartų tinklą siuntė keturis kartus per šešis atrankos mačus. Iš viso Turkijos rinktinėje jis įmušė 19 įvarčių, o būdamas 188 cm ūgio išsiskiria aikštėje.

Treneris. Fatihas Terimas. Turkai jį vadina „Imperatoriumi“. Trumpai kalbantis F.Terimas jau trečiąjį kartą vadovauja rinktinei. Jis turi savo vardą pasaulyje ir garsėja ne tik, kaip nuostabus komandos statytojas. F.Terimas mėgsta nukauti komandas, kurios rinkoje turi didesnę vertę. F.Terimas viešai iš savo komandos reikalavo gerokai daugiau jėgų, kai futbolininkai prastai pradėjo atranką į „Euro 2016“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.