Galingiems puolėjams vartai – kaip užkeikti

Cristiano Ronaldo, Zlatanas Ibrahimovičius, Robertas Lewandowskis, Thomas Mulleris. Visi jie yra viename „Euro 2016“ sąraše tų, kurie nėra pelnę įvarčių.

C.Ronaldo Europos čempionate smūgiavo 22 kartus, bet dar neįmušė įvarčio.<br>AP nuotr.
C.Ronaldo Europos čempionate smūgiavo 22 kartus, bet dar neįmušė įvarčio.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2016, 3:46 PM, atnaujinta May 21, 2017, 2:30 AM

Kai esi superžvaigždė, sunku pasislėpti šešėlyje, kai reikalai aikštėje ima klostytis prastai.

Tačiau kai kuriems aukščiausio lygio puolėjams Europos čempionate Prancūzijoje tenka patirti tokį jausmą.

Vokietis žaidžia golfą

Th.Mulleris dar neiššovė per „Euro 2016“. Miuncheno „Bayern“ puolėjo penki įvarčiai padėjo Vokietijai laimėti pasaulio pirmenybes prieš dvejus metus, jis taip pat pelnė penkis ir 2010 metų planetos pirmenybėse.

Bet Th.Mulleris vis dar laukia pirmojo įvarčio per septynis mačus dvejose Europos pirmenybėse.

„Tikiuosi, kad galiu įmušti įvartį, bet dar prieš turnyrą sakiau, jog man tai nėra svarbiausias dalykas, – sakė 26 metų puolėjas prieš paskutinį vokiečių C grupės mačą antradienį su Šiaurės Airija. – Tikiuosi, sužaisime geras rungtynes ir laimėsime.“

Th.Mulleris atvyko į Prancūziją po geriausio sezono Miunchene. Vokietis pelnė 32 įvarčius visose „Bayern“ žaistose rungtynėse.

Th.Mulleris per „Euro 2016“ atranką pelnė 9 iš 24 vokiečių įvarčių. Iš viso jis yra įmušęs 32 įvarčius per 73 rungtynes Vokietijos rinktinėje.

Tačiau pirmosios dvejos „Euro 2016“ rungtynės jam susiklostė nykiai – per 2:0 laimėtą mačą su Ukraina ir nulines lygiąsias su Lenkija Th.Mulleris net neturėjo progos.

Puolėjas dėl to nepanikuoja. Jis žaidė golfą su Bastianu Schweinsteigeriu per laisvą žaidėjams šeštadienį ir tikino, kad bus „linksmesnių rungtynių“.

Vokietijos rinktinės vadovas Oliveris Bierhoffas, kurio auksinis įvartis lėmė vokiečių pastarąjį triumfą Europos pirmenybėse 1996 metais, teigė, kad šių laikų puolėjams sunku spindėti visą laiką. Tačiau jis priminė, kaip Th.Mulleris išlygino rezultatą per „Bayern“ ir Turino „Juventus“ mačą Čempionų lygos aštuntfinalyje per teisėjo pridėtą laiką.

„Jūs jo nematėte 88 minutes, o tada jis kirto“, – priminė O.Bierhoffas.

Švedas priremtas prie sienos

Th.Mulleris jaučiasi ramiai, o Zlatanas Ibrahimovičius keliauja į Nicą jausdamas įtampą. Vienai ryškiausių futbolo asmenybių reikia suspindėti per mačą su Belgija trečiadienį, kai Švedijos rinktinei žūtbūt reikalinga pergalė.

Per pirmuosius du mačus 34 metų Z.Ibrahimovičius nė karto nepataikė į vartų plotą.

Lygiosios 1:1 su Airija buvo nusivylimas švedams. Jie žaidė drąsiau antrose rungtynėse, tačiau ir jose Italijos rinktinės vartininkui Gianlugi Buffonui nereikėjo atremti nė vieno smūgio.

„Zlatanas yra vienas geriausių puolėjų, kokius esu matęs, – sakė Švedijos rinktinės treneris Erikas Hamrenas. – Jis yra nugalėtojas, o jei yra nusivylęs, manau, kiekvienas tai priimamame ir suprantame. Visi esame nusivylę.“

Vienam priekyje sunku

Įvarčio nėra pelnęs ir Lenkijos rinktinės puolėjas R.Lewandowskis, tačiau jam tai nesvarbu. Jis tiesiog nori įveikti čempionate vilčių nebeturinčią Ukrainą antradienį ir patekti į aštuntfinalį.

„Būtų gerai pelnyti įvartį, bet dar neturėjau progų, – po 0:0 pasibaigusių Lenkijos ir Vokietijos rungtynių sakė lenkas. – Žinojau, kad gali būti sunku, aš dažnai būnu vienas priekyje.

Tačiau statistika nėra viskas – svarbiausia yra komanda. Tikiuosi, kad įmušiu įvartį mače su Ukraina, bet dar labiau tikiuosi, jog laimėsime ir keliausime tolyn.“

Per „Euro 2016“ atrankos varžybas 27 metų puolėjas iš Miuncheno „Bayern“ pelnė 13 įvarčių.

Treneris Adamas Nawalka irgi pernelyg nesirūpina dėl savo kapitono užtrukusių įvarčio paieškų Prancūzijoje. Jo teigimu, R.Lewandowskis turi pasaulinio lygio puolėjo reputaciją, todėl varžovai susitelkia į gynybą prieš jį, o taip atsiranda daugiau erdvės komandos draugams.

C.Ronaldo jėga slopsta?

Tris kartus geriausiu pasaulio futbolininku išrinktas C.Ronaldo negali skųstis progomis Europos pirmenybėse.

Po triumfo su Madrido „Real“ Čempionų lygos finale į Prancūziją atvykęs Portugalijos rinktinės kapitonas jau smūgiavo 22 kartus, bet visus nesėkmingai.

Net ir 11 metrų baudinio per rungtynes šeštadienį su Austrija jis neįmušė – pataikė į virpstą.

Tai buvo vienas iš 11 jo smūgių per 0:0 pasibaigusias rungtynes. Tiek pat kartų C.Ronaldo smūgiavo ir per pirmąsias F grupės rungtynes (1:1) su Islandija.

„Esu nusivylęs, nes fiziškai jaučiuosi gerai, – sakė C.Ronaldo, šeštadienį sužaidęs 128-ąsias – rekordines – rungtynes Portugalijos rinktinėje. – Neįmušiau 11 m baudinio, bet toks yra futbolas.“

Daugiau nei dešimtmetį C.Ronaldo pasižymi tuo, kad puikiai naudojasi progomis įvarčiams pelnyti, bet Prancūzijoje turi bėdų ne tik prie 11 m žymos. Nepavyko ir smūgiai galva bei kojomis. Jo mostai rankomis ir žvilgsniai į dangų parodė, kad austrai pasiekė, ko norėjo.

„Toks buvo mūsų tikslas – ištraukti jį iš pavojingų zonų, – sakė Austrijos rinktinės gynėjas Sebastianas Proedlis. – Jeigu jam nepatinka, vadinasi, darbą atlikome gerai.“

Kartais atrodo, kad 31 metų puolėjas praradęs savo įgimtą jėgą, kuria žavėjo visą futbolo pasaulį konkuruodamas dėl geriausiojo titulo su Lioneliu Messi. Jei ne pergalingas 11 m baudinys Čempionų lygos finale į Madrido „Atletico“ vartus, ir tas mačas jam būtų buvęs blankus.

C.Ronaldo pelnė 51 įvartį Madrido „Real“ per visas sezono rungtynes ir buvo antras Ispanijos lygoje pagal rezultatyvumą.

Bet kartais praėjusį sezoną portugalas atrodė mieguistas – galbūt tai natūralu žaidėjui, įkopusiam į ketvirtąją dešimtį. Greitieji C.Ronaldo reidai pro varžovų gynėjus dabar yra retesni ir trumpesni.

Bet C.Ronaldo vis dar yra vienintelė superžvaigždė Portugalijos rinktinėje ir komanda tebejaučia norą žaisti per jį – net jei varžovai nesuteikia erdvių.

„Jis yra laisvas klajoti, – aiškino Portugalijos rinktinės treneris Fernando Santosas. – Jis turi pralaužti varžovų linijas. Todėl jis turi daug laisvės.“

Ne vienam C.Ronaldo tenka išgyventi sudėtingą metą Europos pirmenybėse.

Be jau minėtų Z.Ibrahimovičiaus (rezultatyviausias žaidėjas Prancūzijos lygoje), R.Lewandowskio (rezultatyviausias Vokietijos lygoje), dar ir Anglijos lygos geriausias snaiperis Hary Kane’as neranda kelio į varžovų vartus.

C.Ronaldo futbolo galia lenkia šį trejetą, iš kurio nė vienas nėra laimėjęs Aukso kamuolio, bet jei portugalas ir toliau taip žais, jam bus sunku padidinti asmeninių titulų kolekciją.

Kitą galimybę įrodyti, kad vis dar yra savo jėgų viršūnėje, jis turės trečiadienį rungtynėse su Vengrija. Bet jei nepavyks, C.Ronaldo ir Portugalijos rinktinei gali tekti ruoštis ankstyvai kelionei namo. 

Trečiosios komandos: kas eis tolyn?

Užėmei grupėje trečiąją vietą ir važiuoji namo. Taip būdavo anksčiau. Tačiau „Euro 2016“, kur pirmą kartą žaidžia 24 komandos, 4 iš 6 trečiųjų ekipų pateks į aštuntfinalį.

Albanijos futbolininkai sekmadienį 1:0 palaužė Rumuniją, užėmė trečiąją vietą A grupėje, bet savo likimo dar turės palaukti, kol baigsis visų grupių varžybos.

E ir F grupių komandos, žaisiančios trečiadienį, gali turėti tam tikrą pranašumą žinodamos, kokio rezultato joms prireiks. Trečiąją vietą užėmusių ekipų rikiuotei nustatyti gali būti naudojami 5 kriterijai.

Pirmiausia lems surinkti taškai. Jau po dviejų turų grupės varžybose paaiškėjo, jog bet kuri trečioji ekipa su keturiais taškais turėtų patekti į aštuntfinalį, o komanda su trimis taškais irgi turi galimybių.

Antrasis rodiklis – pelnytų ir praleistų įvarčių skirtumas.

Trečiasis – pelnyti įvarčiai. Tokiame nerezultatyviame turnyre bet kuri komanda, grupės varžybose pelniusi keturis įvarčius, gali turėti pranašumą prieš kitas.

Jei pirmieji trys rodikliai yra vienodi, darosi įdomiau. Ketvirtasis kriterijus yra garbingo žaidimo – bus skaičiuojama, kiek geltonųjų ir raudonųjų kortelių žaidėjai išvydo per trejas grupės rungtynes.

Jei ir šis rodiklis būtų lygus, viską nulemtų komandos vieta UEFA rinktinių reitinge.

Sprendimas „Euro 2016“ padidinti komandų skaičių nuo 16 iki 24 buvo nulemtas 2007 m. vykusių UEFA prezidento rinkimų, per kuriuos Michelis Platini įveikė Lennartą Johansoną. Prancūzas už jį balsavusioms federacijoms pažadėjo padidinti Europos čempionato dalyvių skaičių. Be to, daugiau komandų reiškia ir daugiau rungtynių – 51 vietoj 31. Tai naudinga dėl didesnių pajamų iš transliacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.