Įspūdingiausios čempionatų sensacijos: stebuklą kūrė ir Latvija

Pirmadienį Europos futbolo čempionate užfiksuota nemenka sensacija – šios sporto šakos nykštukė Islandija iš „Euro 2016“ išmetė futbolo pradininkus anglus. Pirmenybių aštuntfinalyje islandai 2:1 įveikė Angliją ir sudrebino futbolo pasaulį. Tuoj pat buvo prisimintos visos Senojo žemyno čempionatų sensacijos, kurios ilgam įsirėžė į sirgalių atmintį, o kai kurioms rinktinėms tapo istorinėmis pergalėmis. Lrytas.lt primena visus didžiausius netikėtumus „Euro“ turnyruose – vieną iš jų net sukūrė mūsų kaimynai latviai.

Anglija pirmadienį gavo antausį nuo Islandijos<br>AFP nuotr.
Anglija pirmadienį gavo antausį nuo Islandijos<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-28 09:12, atnaujinta 2017-05-20 11:25

1988 metų čempionatas. Grupės varžybos: Anglija – Airija 0:1.

Airija pirmą kartą pateko į Europos čempionatą, o jai buvo prognozuojama visiškos autsaiderės vaidmuo. Airiai turėjo girdėtas pavardes – Paulą McGrathą, Ronnie Whelaną, Keviną Sheedy, Ray Houghtoną, John Aldridge'ą, bet Bryanas Robsonas, Peteris Beardsley, Gary Linekeris ir Johnas Barnesas buvo kur kas rimtesnė kompanija. Bet airiai įmušė įvartį, o vartininkas Packie Bonneris neleido nė karto pasižymėti anglams.

1992 metų čempionatas: Grupės varžybos: Švedija – Anglija 2:1.

Čempionato rengėjai švedai prieš mačą su Anglija būtų sutikę ir su rezultatu 0:0. Dvikovos pradžia buvo nemaloni – anglai išsiveržė į priekį, tačiau jau antrame kėlinyje Janas Erikssonas ir Tomas Brolinas įvarčiais sudrebino ir nužudė anglus. Švedai savo A grupėje užėmė pirmąją vietą, o anglai susikrovė lagaminus namo.

1992 metų čempionatas. Finalas: Vokietija – Danija 0:2.

Pasaka, kurios lyg ir neturėjo būti. Danijos futbolininkai nepateko į „Euro 1992“, tačiau dėl paskelbtų sankcijų Jugoslavijai, likus dviem savaitėms iki čempionato pradžios, netikėtai gavo kvietimą į turnyrą. O jau po mėnesio didžiavosi Europos čempionų titulu.

1996 metų čempionatas. Grupės varžybos: Italija – Čekija 1:2.

1994-ųjų pasaulio futbolo čempionate tik finale brazilams nusileidusi Italija tikėjosi lengvo pasivaikščiojimo bent jau grupės varžybose. Kur tau – čekai ne tik įveikė planetos vicečempionus, tačiau nužygiavo net iki finalo, kur tik 1:2 nusileido Vokietijai.

2004 metų čempionatas. Grupės varžybos: Vokietija – Latvija 0:0.

Kas galėjo patikėti, kad pirmą kartą Europos futbolo čempionate žaidusi Latvija bus toks kietas riešutas. Ir dar kokioje grupėje – Vokietija, Čekija ir Nyderlandai. Latvija kaip mokėjo priešinosi triskart Europos ir pasaulio čempionams ir sugebėjo išplėšti lygiąsias.

2004 metų čempionatas. Finalas: Portugalija – Graikija 0:1.

Panašus triumfas, kuris buvo prieš 12 metų Švedijoje, kai nugalėjo danai. Savo žiūrovų akivaizdoje žaidę portugalai siekė iškovoti titulą: juk turėjo taip vadinamą auksinę rinktinę – Luisą Figo, Rui Costa, Deco ir Ricardą Carvalho bei kylančią žvaigždę Cristiano Ronaldo. Bet ne – viską sugadino ramieji graikai su savo lyderiu Angelos Charisteas.

2016 metų čempionatas. Aštuntfinalis: Anglija -Islandija 1:2.

11 metrų baudinį 3-iąją minutę realizavęs Wayne'as Rooney jau svajojo apie kitas čempionato kovas, tačiau ta svajonė tęsėsi vos 120 sekundžių – ją apramino Ragnaras Sigurdssonas, o dar po 12 minučių Kolbeinnas Sigthorssonas ją nužudė. Vos 300 tūkst. gyventojų turinti Islandijos sala dar taip nešėlo – vien tik patekimas į „Euro“ pirmenybes buvo šventė šiai tautai, tačiau net ir didžiausi optimistai nesitikėjo, kad bus žengta taip toli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.