Čempionų lygos naujokai pasakas kūrė ir Rusijoje, ir Anglijoje

Tolimiausia „Leicester City“ tarptautinė kelionė pastaraisiais metais buvo į Velsą žaisti „Priemier“ lygos rungtynių. Dabar Anglijos čempionai pradeda žygį Čempionų lygoje.

Anglijos čempionai „Leicester City“ futbolininkai debiutuos Čempionų lygoje.<br>AP nuotr.
Anglijos čempionai „Leicester City“ futbolininkai debiutuos Čempionų lygoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Sep 14, 2016, 6:13 PM, atnaujinta May 13, 2017, 1:58 AM

Vos prieš dvejus metus „Leicester City“ kovojo dėl išlikimo nacionalinėse pirmenybėse.

Tačiau nuostabus praėjęs sezonas ir iškovotas „Premier“ lygos titulas suteikė Lesterio ekipai galimybę kovoti dėl svarbiausio žemyno titulo.

Panaši ir kito Čempionų lygos naujoko – Rusijos vicečempiono „Rostov“ – istorija.

Save vėl laiko autsaideriais

Per 132 metus „Leicester United“ tik keturis sezonus žaidė tarptautinėse varžybose – pastarąjį kartą 2000 m. UEFA taurės turnyre, prieš tai laimėjęs Anglijos lygos taurę.

Tai buvo paskutinis Lesterio klubo titulas iki pasaulio futbolą šokiravusio praėjusio sezono, kai 330 tūkst. gyventojų turinčio miesto komanda triumfavo Anglijos čempionate.

Prieš tai Lesterio ekipa penkiolika metų blaškėsi tarp dviejų Anglijos lygų ir net buvo iškritusi į trečiąją 2008–2009 m. sezoną, kai laviravo ties bankroto riba, kol 2010 m. sulaukė investicijų iš Tailando korporacijos.

„Leicester City“ klubas į „Premier“ lygą grįžo 2014 metais ir antrajame sezone tapo čempionu, po pasakiškos kelionės aplenkęs kur kas turtingesnes komandas.

Pralaimėjusi vos tris mačus praėjusį sezoną Claudio Ranieri treniruojama komanda suklupo jau dvejose iš ketverių rungtynių šį sezoną, tarp jų – 1:4 „Liverpool“ praėjusį šeštadienį.

Nors Lesterio klubas išsaugojo žaidėjų branduolį, komandai labai trūksta N’Golo Kante – Prancūzijos rinktinės vidurio saugo, kuris buvo parduotas Londono „Chelsea“.

„Leicester City“ įsigijo puolėjus Ahmedą Musą ir Islamą Slimani, kurie prisidėjo prie praėjusį sezoną įvarčiais stebinusių Jamie Vardy ir Riyado Mahrezo, bet dar neaišku, kas atstos energingąjį N.Kante, kuris praėjusį sezoną dažnai žaisdavo už du.

Čempionų lygą Lesterio futbolininkai pradės šiandien Belgijoje maču su „Brugge“, o vėliau laukia grupės dvikovos su „Kobenhavn“ ir „Porto“.

„Mes ir vėl esame tarp autsaiderių“, – įvertino C.Ranieri, kuriam tai bus šeštasis sezonas Čempionų lygoje su šeštuoju skirtingu klubu.

„Rostov“ iškilo netikėtai

Rostovo klubas Rusijoje vos nepakartojo to paties, ką Anglijoje padarė „Leicester City“.

Užpraeitą sezoną „Rostov“ vargais negalais išsilaikė lygoje, o praėjusį surinko tik 2 taškais mažiau nei Maskvos CSKA.

„Rostov“ startavo Čempionų lygos atrankos varžybose ir jose įveikė du gerai žinomus Europos klubus: Briuselio „Anderlecht“ ir Amsterdavo „Ajax“.

Iki šiol Rusijos provincijos klubo patirtis Europoje buvo minimali – 2014 metais „Rostov“ iškrito Europos lygos atkrintamosiose varžybose.

Klubas buvo arti finansinės griūties 2015 metais, kai dėl ekonominės krizės Rusijoje sumažėjo ir „Rostov“ remiančio regiono valdžios užmojai.

Treneris Igoris Gamula buvo diskvalifikuotas dėl rasistinės replikos, kad klubas turėjo „pakankamai tamsiaodžių žaidėjų“ ir nebepirks daugiau.

Treneris išvyko ir sugrįžo

I.Gamulą pakeitęs Kurbanas Berdyjevas užkėlė klubą ant vicečempionų pakylos, bet praėjusį mėnesį sukirto rankomis su Maskvos „Spartak“.

Rusijos sostinės klubui staiga persigalvojus, K.Berdyjevas grįžo į Rostovą, į viceprezidento ir trenerio pareigas. Nors oficialiai vienas jo asistentų įrašytas kaip treneris, tikrasis „Rostov“ strategas liko 64 metų K.Berdyjevas. Jo nuopelnas – ir pergalės Čempionų lygoje išvykoje prieš „Barcelona“ patirtis, kai jis dar treniravo Kazanės „Rubin“.

Pirmąjį Čempionų lygos namų mačą komanda žais po dviejų savaičių Rostovo „Olimp2“ stadione, bet tribūnos, kuriose telpa 1,5 tūkst. sirgalių, bus tuščios, nes buvo nubausta dėl sirgalių rasistinių šūkių per atrankoje laimėtas rungtynes su „Ajax“.

Burtai nebuvo lengvi „Rostov“ klubui, kuris D grupėje varžysis su galingais Miuncheno „Bayern“, Madrido „Atletico“ ir Eindhoveno PSV klubais. 

Pirmasis „Rostov“ žingsnis Čempionų lygoje buvo labai skausmingas. „Bayern“ futbolininkai rusus sumušė 5:0. (AP, LR).

Čempionų lyga. 1-asis turas

A grupė. „Paris Saint Germain“ (Prancūzija) – Londono „Arsenal“ (Anglija), „Basel“ (Šveicarija) – Razgrado „Ludogorec“ (Bulgarija).

B grupė. Kijevo „Dynamo“ (Ukraina) – „Napoli“ (Italija), Lisabonos „Benfica“ (Portugalija) – Stambulo „Besiktas“ (Turkija).

C grupė. „Barcelona“ – Glazgo „Celtic“ (Škotija), „Manchester City“ (Anglija) – Menchengladbacho „Borussia“ (Vokietija).

D grupė. Miuncheno „Bayern“ (Vokietija) – „Rostov“ (Rusija), Eindhoveno PSV (Olandija) – Madrido „Atletico“ (Ispanija).

E grupė. Lėverkuzeno „Bayer“ (Vokietija) – Maskvos CSKA (Rusija), Londono „Tottenham Hotspur“ (Anglija) – „Monaco“ (Prancūzija).

F grupė. Madrido „Real“ (Ispanija) – Lisabonos „Sporting“ (Portugalija), Varšuvos „Legia“ (Lenkija) – Dortmundo „Borussia“ (Vokietija).

G grupė. „Brugge“ (Belgija) – „Leicester City“ (Anglija), „Porto“ – „Kobenhavn“ (Danija).

H grupė. Liono „Olympique“ (Prancūzija) – Zagrebo „Dinamo“ (Kroatija), Turino „Juventus“ (Italija) – „Sevilla“ (Ispanija).

Pastaba. Vienintelis Lietuvos futbolininkas Čempionų lygoje yra Lukas Spalvis, bet Lisabonos „Sporting“ puolėjas dėl kryžminių kelio raiščių traumos į aikštę grįš tik kitais metais.

Trečiadienio Čempionų lygos rungtynės (21 val. 45 min.)

E grupė

Lėverkuzeno „Bayer“ – Maskvos CSKA

„Tottenham Hotspur“ – „Monaco“

F grupė

Varšuvos „Legia“ – Dortmundo „Borussia“

Madrido „Real“ – Lisabonos „Sporting“

G grupė

„Brugge“ – „Leicester City“

„Porto“ – „Koebenhavn“

H grupė 

Turino „Juventus“ – „Sevilla“

Liono „Olympique“ – Zagrebo „Dinamo“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.