Mokesčių afera: Cristiano Ronaldo kaltinamas nuslėpęs milijonus eurų pajamų

Cristiano Ronaldo akyse – euro simboliai, o po nuotrauka – daug pasakantis užrašas „Pinigų čempionas“ (Geldmeister). Ryškiausiai pasaulio futbolo žvaigždei šeštadienį kaltinimus metė Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“, įtaręs portugalą milijonų eurų pajamų slėpimu lengvatinių mokesčių (ofšorų) valstybėse.

C.Ronaldo agentas J.Mendesas (kairėje) kūrė sistemą, kaip išvengti mokesčių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
C.Ronaldo agentas J.Mendesas (kairėje) kūrė sistemą, kaip išvengti mokesčių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt, „Yahoo Sports“, AP inf.

Dec 3, 2016, 2:27 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:59 AM

Vokietijos ir kitų Europos šalių žiniasklaida šeštadienį paskelbė bendrą tyrimą, atliktą pagal duomenis, gautus iš anoniminio šaltinio, pasivadinusio „Football Leaks“ („Wikileaks“ atitikmuo futbole).

12 žiniasklaidos priemonių konsorciumas žada per artimiausias tris savaites pateikti daugiau išsamių duomenų, kaip futbolo milijonieriai apgaudinėjo mokesčių tarnybas.

Mokesčių vengimu taip pat kaltinamas garsusis treneris Jose Mourinho, tačiau abu portugalai anksčiau ne kartą yra teigę, kad laikėsi Didžiosios Britanijos ir Ispanijos (šalių, kuriose oficialiai dirbo) mokesčių įstatymų.

Tačiau remdamasis šaltinių duomenimis „Der Spiegel“ tvirtina, kad C.Ronaldo galėjo Šveicarijoje ir Britų Mergelių salose nuslėpti nuo mokesčių iki 150 mln. eurų pajamų.

„Nuo šios sumos puolėjas sumokėjo tik 5,6 mln. mokesčių, kas sudaro varganus keturis procentus“, – teigiama tyrime.

Nustatyta, kad C.Ronaldo lobo naudodamasis jo agento Jorge Mendeso sukurta sistema.

Tyrime nustatyta, kad 2009-2014 metais 74,8 mln. eurų buvo pervesta Britų Mergelių salose registruotai kompanijai „Tollin“, bet portugalas deklaravo tik mažą dalį pinigų. Kita operacija, kurio dėka C.Ronaldo galėjo išvengti 31 mln. eurų mokesčių, buvo atlikta parduodant jo rinkodaros teises 2015-2020 metų laikotarpiui.

Žiniasklaidos konsorciumas taip pat nustatė, kad „Manchester United“ treneris J.Mourinho padedant tam pačiam J.Mendesui nuslėpė 12 mln. eurų šveicariškoje sąskaitoje, kuri priklauso britų Mergelių salų kompanijai.

Skaičiuojama, kad J.Mendeso sukurta sistema padėjo nuslėpti mažiausia 185 mln. eurų rėmėjų pajamų, kurios nusėdo lengvatinių mokesčių kompanijų sąskaitose Airijos, Britų Mergelių salų, Panamos ir Šveicarijos bankuose.

Prieš pusę metų „Der Spiegel“ gavo iš „Football Leaks“ 17 mln. įvairių dokumentų, kurie sudaro 1,9 terabaito duomenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?