Rusiją drebina futbolo dopingo skandalas, bet FIFA elgiasi itin atsargiai

Rusijos futbolą sudrebinęs dopingo skandalas pajudino ir FIFA vadovus. Naujasis organizacijos vadovas Gianni Infantino jau pareiškė, kad FIFA imsis „reikiamų veiksmų ir sankcijų“, jeigu pasitvirtins garsiajam Richardo McLareno pranešime pateikta informacija.

G.Infantino ir V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
G.Infantino ir V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2016, 7:41 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:14 PM

Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) nepriklausomos komisijos tyrime R.McLarenas prabilo apie Rusijos futbolą.

Tyrėjams buvo užkliuvę penki Rusijos futbolininkų tyrimai. Kalbama apie jaunių (iki 17 metų) ir jaunimo (iki 21 metų) rinktines, kurios buvo patikrintos 2013 ir 2014 metais.

R.McLareno nurodoma, kad tuometinis sporto ministras Vitalijus Mutko galėjo „pridengti“ dopingą vartojusius sportininkus Rusijos futbolo lygoje.

R.Mutko taip pat yra atsakingas už Rusijos pasirengimą 2018 metų pasaulio futbolo čempionatui. Jis yra sulaukęs ir daugiau kaltinimų. R.Mutko buvo nepageidaujamas per Rio de Žaneiro olimpiadą, kur rusai dėl dopingo skandalų negalėjo deleguoti kone pusės savo komandos.

FIFA etikos komitetas jau paskelbė, kad analizuos R.McLareno pranešimą bei V.Mutko vaidmenį.

V.Mutko priklauso FIFA sprendimų tarybai.

Paklaustas, ar vis dar pasitiki V.Mutko, G.Infantino atsakė: „Jis yra tarybos narys ir mes kartu dirbame. Jeigu, kalbant apie nuslėptų mėginių atvejį, kažkas buvo padaryta, FIFA ir UEFA imsis reikiamų veiksmų ir sankcijų.“

Tačiau G.Infantino siūlė situacijos nesieti su artėjančiu futbolo čempionatu.

„Nemanau, kad turėtume sieti dopingo atvejį su pasaulio čempionato organizavimu, nes tai – visiškai kitas dalykas. Kai kalbame apie kovą su dopingu pasaulio čempionate, tai – FIFA reikalas. Tai darys FIFA atstovai, o mėginiai keliaus į akreditacijas turinčias laboratorijas. Didelė tikimybė, kad į Šveicariją“, – kalbėjo G.Infantino.

Rusija jau buvo sulaukusi R.McLareno smūgio. WADA atstovas išsiaiškino, kad per 2014 metų Sočio žiemos olimpiadą Rusija pastatė specialią laboratoriją, kad galėtų sukeisti nešvariu mėginius, o tai daryti padėjo valstybės agentai.

„Galime garantuoti, kad pasaulio čempionatas Rusijoje bus visiškai „švarus“, – sakė G.Infantino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.