Paauglys dėl futbolo nuėjo tokį kelią, kokio pabūgtų net ir drąsiausi

Kai sirgaliai futbolo aikštėje stebi Mamadou Coulibaly, jie mato jauną ir talentingą sportininką, kuris gali sau leisti puikų gyvenimą. Ir tai – tiesa, tačiau mažai kas žino, kokią kainą vaikinas sumokėjo, kol prasimušė į vieną stipriausių pasaulio futbolo lygų.

M.Coulibaly kelias svajonės link buvo labai sudėtingas.
M.Coulibaly kelias svajonės link buvo labai sudėtingas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2017, 1:33 PM, atnaujinta Apr 13, 2017, 11:39 PM

Italijos „Serie A“ klubo „Pescara“ futbolininkas M.Coulibaly dar visai neseniai buvo paprasčiausias benamis. Vaikinas neturėjo nieko. Jo tėvai manė, kad sūnus miręs.

Prieš dvejus metus M.Coulibaly tiesiog paliko savo namus Senegale. Jis pasiėmė kuprinę ir tarsi pasakose išėjo savo laimės ieškoti.

Šeimą paliko ne dėl pinigų stygiaus

18 metų futbolininkas praėjusį savaitgalį puikiai įrėmino savo istoriją, kai visas 90 minučių žaidė prieš garsųjį italų klubą „AC Milan“. Prastos dienos – jau praeityje, iki negalėjimo varginę rūpesčiai – tarsi kažkur labai toli.

O dar neseniai jis kartu su kitais žmonėmis į Italiją iš Afrikos plaukė laivu.

„Išėjau pasiėmęs kuprinę. Apie tai pasakiau tik savo geriausiam draugui Mamadou. Mano tėvai manė, kad esu mokykloje. Išjungiau telefoną ir jiems neskambinau 3–4 mėnesius“, – „Gazzetta dello Sport“ pasakojo sportininkas.

Istorijų, kai vaikai palieka namus, daugybė. Yra ir tų, kuriems pasisekė rasti laimę, tačiau M.Coulibaly istorija turi labai išskirtinį bruožą.

„Mano šeima nėra varginga, tačiau tėtis tiesiog nenorėjo, kad žaisčiau futbolą, – atskleidė M.Coulibaly. – Jam buvo svarbiau, kad mokyčiausi. Mūsų šeima – mokytojai. Tėvas sakė, kad leistų pasirodyti keletui Europos komandų, bet tik tuo atveju, jeigu gerai mokyčiausi. Aš dėl futbolo rizikavau savo gyvenimu, tačiau tai dariau ir dėl šeimos. Greitai galėsiu jiems padėti.“

Italijoje – apgautas, be pinigų ir nemokantis kalbos

Futbolininkai dažnai pasakoja apie aukas, kuriomis grindė kelią į viršų, tačiau tik keletas gali suprasti M.Coulibaly neštą naštą. Neįtikėtina futbolininko istorija jį iki „Pescara“ klubo vedė per Maroką, Marselį, Grenoblį, Livorną ir Romą.

Sportininkas atskleidė, kad kartais jis likdavo ir be pastogės, ir be maisto.

„Laivą pasiekiau autobusu. Sumokėjau už bilietą iš Dakaro į Maroką, tad ši dalis nebuvo pavojinga. Vėliau buvo blogiau. Miegojau Maroko laivų uoste, o pinigų bilietui neturėjau. Vienas vyras keletą dienų mane stebėjo ir galiausiai paklausė, ką aš ten veikiu, kodėl miegu gatvėje. Pasakiau, kad noriu keliauti į Europą. Neįtikėtina, bet tas pats vyras sugrįžo ir pasiūlė keliauti laivu į Prancūziją. Jis tame laive dirbo. Pavojinga nebuvo, bet plaukti nemokėjau, tad bijojau nuskęsti“, – pasakojo M.Coulibaly.

Galiausiai jis pasiekė Marselį, o tada išvyko trumpam pagyventi pas savo tetą Grenoblyje. Tačiau tai nebuvo jo tikslas. M.Coulibaly siekė profesionalaus futbolininko karjeros.

„Pradžia Livorno mieste buvo sunkiausia. Vienas vyras kartu su manimi išvyko, kad galėtų parodyti keletui komandų. Vieną rytą atsibudau ir jo tiesiog ten nebuvo. Aš neturėjau pinigų, nieko nepažinojau, net nekalbėjau itališkai“, – pasakojo M.Coulibaly.

Miegojo ir gatvėje, ir sporto aikštyne

Šis įvykis sukrėtė paauglį, tačiau netrukus pasitaikė puiki proga. Bet ja teko nusivilti. Kai M.Coulibaly žaidė paplūdimyje, jį pastebėjo „Livorno“ skautai. Vaikinas paliko įspūdį ir jie norėjo pasirašyti sutartį, tačiau jis neturėjo jokių dokumentų.

Bet tai nebuvo blogiausias dalykas.

„Miegojau gatvėse. Kartą per dieną pavykdavo suvalgyti sumuštinį. Kai buvau Romoje, man žmonės pasakė, kad Peskaroje yra daug senegaliečių, tad lipau į traukinį ir be bilieto ten išvykau, – prisiminė sportininkas. – Išlipau ne toje stotelėje, tad buvau priverstas miegoti sporto aikštyne, o ten mane rado policija ir perdavė vaikų prieglaudai Montepagane“, – pasakojo M.Coulibaly.

Į vaikų prieglaudą jis pateko tik po to, kai tris naktis praleido tame sporto aikštyne. Tačiau čia praleistos naktys atsipirko su kaupu. Prieglaudoje jam buvo parūpinti dokumentai, o netrukus jis jau dalyvavo „Pescara“ klubo peržiūroje ir pasirašė sutartį.

Žaisti išmoko gatvėje

M.Coulibaly vaikų namus paliko visai neseniai. Dabar jis gyvena jaunimo akademijos bendrabutyje. Vaikino gyvenimas į priekį juda didžiuliais šuoliais. „Pescara“ jaunimo ekipoje jis sužaidė vos du mačus, o tada debiutavo pirmojoje komandoje. Kovo 19 dieną jis 20 minučių žaidė per „Pescara“ ir „Atalanta“ rungtynes.

Pirmą kartą starto sudėtyje jis rungtyniavo sekmadienį, kai „Pescara“ susitiko su „AC Milan“. M.Coulibaly buvo vienas geriausių aikštėje, nors tai buvo vos ketvirtosios tikros jo rungtynės per visą gyvenimą.

„Senegale šiek tiek lankiau futbolo mokyklą. Tada buvau vaikas, o žaisti išmokau gatvėje. Visa kita – iš televizijos. Visada žiūrėjau daug rungtynių ir mokiausi judesius, – sakė M.Coulibaly. – Žaidimas atsirado natūraliai.“

Lygina su prancūzų žvaigžde

M.Coulibaly yra „AC Milan“, „Manchester United“ bei Prancūzijos rinktinės gerbėjas. Atidžiausiai jis tyrinėja Paulio Pogba judesius, tad nenuostabu, kad būtent su šiuo futbolininku ir lyginamas.

Yra ir tokių, kurie tvirtina, jog M.Coulibaly gali pranokti garsųjį saugą, bet pats futbolininkas veja tokias mintis šalin.

„Kai jis čia atvyko, neturėjo nieko – nei drabužių, nei dokumentų. Tačiau jis buvo labai nuolankus, daug šypsojosi, elgėsi labai mandagiai ir pagarbiai, – pasakojo vaikų prieglaudai vadovavusi Nadia Mazzocchitti. – Jis vis dar man kartais paskambina. Jis vis dar yra berniukas. Galbūt dar šiek tiek kuklus.“

Futbolo specialistai neabejoja, kad M.Coulibaly karjeros kelias turėtų pasukti kitur. „Pescara“ jau veikiausiai neliks „Serie A“ pirmenybėse, nes turnyro lentelės dugne esantis klubas tiesiog iškris.

Tad dabar svarstoma – kur bus kita M.Coulibaly stotelė?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.