Galingas LFF skandalas: Edvinas Eimontas palieka prezidento postą ir pasakė, kodėl

Lietuvos futbolo likučiai byra. Ketvirtadienį atsistatydinimo pareiškimą įteikė dabartinis Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Edvinas Eimontas, kuris pernai šį postą po rinkimų perėmė iš skandalingai pagarsėjusio Juliaus Kvedaro.

E.Eimontas nusprendė palikti LFF.<br>T.Bauro nuotr.
E.Eimontas nusprendė palikti LFF.<br>T.Bauro nuotr.
E.Eimontas nusprendė palikti LFF prezidento postą.<br>P.Mantauto nuotr.
E.Eimontas nusprendė palikti LFF prezidento postą.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-04-13 15:18, atnaujinta 2017-04-21 12:38

Lrytas.lt žiniomis, E.Eimontas prašymą pateikė per LFF Vykdomojo komiteto posėdį. Įdomu tai, kad šįkart posėdis vyksta ne Kaune ar Vilniuje, o Marijampolėje.

Federacija nurodo „asmenines priežastis“

LFF atstovų spaudai telefonai ketvirtadienį skambėjo pernelyg tyliai, tačiau galiausiai ir pati federacija pranešė apie E.Eimonto sprendimą.

„LFF prezidentas teigė iš savo pareigų pasitraukiantis dėl asmeninių priežasčių“, – rašoma LFF pranešime. Tačiau E.Eimontą cituojanti federacija nurodė ir realesnę priežastį.

„Tikiu veiklos tęstinumu ir tuo, jog toliau bus vykdomos pradėtos struktūrinės reformos“, – LFF pranešime cituojamas E.Eimontas. Būtent struktūrinės reformos ir tapo kovos priežastimi tarp naujosios ir senosios sistemų.

Pagal LFF įstatus, E.Eimonto vietą laikinai turėtų užimti viceprezidentas Vidmantas Butkevičius.

Gegužės 18 dieną įvyks LFF konferecija, per kurią turėtų būti išrinktas nuolatinis prezidentas.

Skelbė norą sutvaryti federaciją

Dar šią savaitę Lietuvos futbolo A lygos prezidento postą nutarė palikti ir Deividas Šemberas, kurio prašymą svarsto pirmenybių klubai.

E.Eimontas į LFF prezidento postą sėdo paskelbęs apie futbolo apsivalymą, nors ir pats neišvengė skandalų. Vienas garsiausių kilo tuomet, kai LFF nutarė priversti mėgėjus apsidrausti ir suregistruoti žaidėjus, iš jų imant pinigus.

Sukilus mėgėjų futbolo bendruomenei šis sprendimas buvo atšauktas.

Tačiau E.Eimontas pats ne kartą kalbėjo, kad jo tikslas sugrąžinti lietuvių pasitikėjimą LFF struktūra ir galiausiai pro duris išstumti šaknis įleidusius ir futbolą nuodijančius veikėjus.

E.Eimontas itin dažnai sulaukdavo klausimų apie pilkuoju kardinolu vadinamą Stasį Stankų. S.Stankus ilgą laiką dirbo techniniu direktoriumi, bet pernai Vykdomojo komiteto sprendimu buvo atleistas iš pareigų. Vis dėlto jis išsaugojo didelę įtaką senosios sistemos šalininkams. S.Stankus liko Vykdomojo komiteto sudėtyje, taip pat Futbolo techninio vystymo asociacijos prezidentu.

Pats E.Eimontas leisdavo suprasti, kad siekia sumažinti S.Stankaus įtaką LFF koridoriuose, bet atrodo, kad šią kovą jis pralaimėjo.

E.Eimontas LFF vadovaujant J.Kvedarui dirbo generaliniu sekretoriumi. Iškart po pernai vykusių LFF prezidento rinkimų jis sakė: „Aš esu futbolo žmogus ir mano požiūris yra toks: pasisakau už evoliuciją, o ne revoliuciją. Ir šiomis ne itin lengvomis aplinkybėmis turėsime rasti tų veiksnių, kurie būtų priimtini visoms pusėms. Žinau, požiūriai futbole labai skiriasi, tačiau pagrindinis mano uždavinys – juos suderinti.“

Rinktinės įvaizdį gaivina treneris

E.Eimonto vadovaujamos LFF įvaizdį stipriausiai taisė Edgaras Jankauskas. Lietuvos rinktinės treneriu tapęs specialistas sugebėjo pasiekti gerų rezultatų pasaulio čempionato atrankoje ir sulaukė nemažai pagyrimų. Lietuvos rinktinė namuose pirmavo ir 2:2 sužaidė su Slovėnija, o Škotijoje su vietos komanda sužaidė 1:1, nors ir šiose rungtynėse buvo priekyje.

Pastarieji rinktinės rezultatai – kitokie. Lietuvos futbolininkai 0:4 pralaimėjo Slovakijos rinktinei, o neseniai legendiniame Vemblio stadione Anglijos komandai nusileido 0:2.

E.Jankauskas aplink save subūrė profesionalius specialistus, kurie rinktinei leido pajudėti į priekį, nors ši dar gerokai atsilieka nuo dabartinių standartų.

E.Jankauskas greitai sulaukė daugybės pagyrimų ne tik dėl rinktinės asistentų darbo analizuojant varžovus. Rinktinė pradėjo rodyti gerokai geresnį futbolą, o pats strategas ne kartą buvo palygintas su praeityje komandai vadovavusiu portugalu Jose Couceiro. Būtent jo rinktinė iki šiol buvo laikoma gražiausią futbolą rodžiusia ekipa.

Šansą gavo ir anksčiau atstumas A.Skarbalius

Vadovaujant E.Eimontui LFF teigiamai pažiūrėjo į Danijoje dirbusį specialistą Aurelijų Skarbalių, kuris dar J.Kvedaro laikais siūlė inovatyvių idėjų, bet nė karto nesulaukė įvertinimo.

A.Skarbalius su LFF sutarė rengti ne tik kursus vaikų ir jaunimo rinktinių treneriams, bet ir pristatyti naujausias treniruočių metodikas.

LFF Vykdomasis komitetas taip pat sutiko, kad jaunimo rinktinei vadovautų užsienietis. 40 metų danas Caritas Falchas tapo pirmuoju Lietuvos jaunimo rinktinės treneriu iš kitos šalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.