Futbolo pasaulyje – naujos aistros: vaizdo peržiūros kursto aštrius ginčus

Vaizdo peržiūros FIFA Konfederacijų taurėje tapo nauju ir itin karštu ginčų objektu. Panašu, kad per 2018 metų pasaulio futbolo čempionato apšilimu vadinamą turnyrą technologijos nesuteikia greito sprendimo, kokio tikėjosi FIFA.

 A.Vidalis (dešinėje) agresyviai ginčijasi su teisėju.<br> AP nuotr.
 A.Vidalis (dešinėje) agresyviai ginčijasi su teisėju.<br> AP nuotr.
 A.Vidalis (dešinėje) agresyviai ginčijasi su teisėju.<br> AP nuotr.
 A.Vidalis (dešinėje) agresyviai ginčijasi su teisėju.<br> AP nuotr.
 A.Vidalis (dešinėje) agresyviai ginčijasi su teisėju.<br> AP nuotr.
 A.Vidalis (dešinėje) agresyviai ginčijasi su teisėju.<br> AP nuotr.
 A.Vidalis (dešinėje) agresyviai ginčijasi su teisėju.<br> AP nuotr.
 A.Vidalis (dešinėje) agresyviai ginčijasi su teisėju.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 19, 2017, 11:03 AM

Sekmadienį Rusijoje abu įvykę Konfederacijų taurės susitikimai paliko komandas sutrikusias. Futbolininkų ir trenerių nepasitenkinimą sukėlė gerokai lėčiau nei tikėtasi priimti teisėjų sprendimai – šie pasikliovė prie ekranų buvusių asistentų patarimais.

Portugalijos ir Čilės rinktinėms po peržiūrų dėl nuošalės nebuvo įskaityti įvarčiai. Bet tiems patiems portugalams teko laukti, kol bus peržiūrėta kito įvarčio situacija, nors čia klausimų kilti ir neturėjo.

FIFA teisėjams nurodė, kad šie turėtų vaizdo peržiūra naudotis tik tada, kai numanoma „aiški klaida“, o ši gali pakeisti rungtynių eigą. Kalbama apie 11 metrų baudinius ar įvarčius lemiančius sprendimus dėl įvarčių.

Bandydama apibrėžti „aiškios klaidos“ sąvoką FIFA nurodė, kad tokia situacija vyksta tuomet, kai „beveik visi, kurie yra neutralūs, sutinka, kad sprendimas – neteisingas.“

Sprendimai turi įtakos ir žaidėjams

Portugalijos rinktinė 2:2 sužaidė su Meksika, o Čilė 2:0 nugalėjo Kamerūno komandą.

„Futbolininkams šiek tiek sudėtinga. Jeigu sprendimas ir yra teisingas, jis turi įtaką pačių žaidėjų emocijoms ir jausmams“, - sakė Čilės treneris Juanas Antonio Pizzi.

Vėliau FIFA išplatino sustabdytus momentus, kur matosi neįtikėtinai plona linija, nulėmusi nuošalę.


Svarbiausia sprendimas – kitąmet 

Jau po pirmųjų FIFA Konfederacijų taurės dienų aišku, kad vaizdo peržiūrų technologijai teks labai pasistengti, jog įtikintų už futbolo taisykles atsakingą valdybą, dar žinomą kaip IFAB. Kovo mėnesį valdyba turės nuspręsti, ar patvirtinti šios technologijos naudojimą per pasaulio čempionatą.

To labai norėtų FIFA prezidentas Gianni Infantino.

Bet vos per dvi pirmąsias dienas panaudotos vaizdo peržiūros sukėlė gerokai daugiau kontroversijų nei tikėjosi FIFA.

„Jeigu tai nutiks keletą kartų per rungtynes, futbolininkams nebus labai malonu“, - dar pernai sakė FIFA teisėjų valdybos vadovas Massimo Busacca. Jis buvo įsitikinęs, kad vaizdo peržiūros pokyčius į rungtynes turėtų įnešti kartą per keturis ar daugiau mačų.

Užtrunka gerokai ilgiau

Į skeptikų gretas reikėtų įrašyti ir A.Vidalį. Čilės rinktinė Rusijoje atliko savo įvarčio šventės šokį ir judėjo į sau įprastas pozicijas, kai D.Skomina paprašė vaizdo peržiūros.

Netrukus didžiuliame stadiono ekrane atsirado sulėtintas įvarčio pakartojimas, o A.Vidalis piktai rodė į patį teisėją, kuris pasikliovė trimis asistentais. Futbolininkas reikalavo, kad teisėjas pats pažiūrėtų į situaciją ir priimtų sprendimą.

Tam, kad būtų įskaitytas E.Vargaso įvartis per antrojo kėlinio pridėtą laiką, prireikė gerokai daugiau nei 6 sekundžių, kurias kaip peržiūros formatą pernai nustatė FIFA. Reikėjo mažiausiai 30 sekundžių, kad būtų pripažinta, kad Alexia Sanchezas nebuvo nuošalėje, kai atliko smūgį, po kurio pasižymėjo E.Vargasas.

O rungtynėse su Meksika portugalai dar pirmajame kėlinyje laukė, koks bus priimtas sprendimas po Nani įvarčio. Šis nebuvo įskaitytas dėl nuošalės, kurios per rungtynes teisėjas neužfiksavo.

Dar daugiau sumaišties įnešė teisėjo iš Argentinos Nestoro Pitana sprendimas panaudoti vaizdo peržiūrą po Cedrico Soareso įvarčio. Daugeliui sprendimo priežastys taip ir liko neaiškios. Įvartis buvo įskaitytas ir portugalai pirmavo 2:1.

„Tai nauja taisyklė ir jeigu ji futbolui suteiks naudos, tada gerai, - sakė portugalų treneris Fernando Santosas. - Bet mes privalome būti atsargūs, nes nemanau, kad žmonės dabar gerai supranta šią taisyklę.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.