Konfederacijų taurės atgarsiai: klaustukų dar yra, tačiau rusai neslepia džiaugsmo

Sekmadienio vakarą Rusijoje finišavo dvi savaites trukęs futbolo spektaklis – FIFA Konfederacijų taurė. Didžiausią šventę šiame turnyre susikūrė pasaulio čempionė Vokietija, kuri įrodė, kad vis dar išlieka stipriausia tarp visų komandų. Nors ir gerokai atjaunintos sudėties, vokiečiai Sankt Peterburge tapo čempionais, finale 1:0 (1:0) įveikę Čilės komandą. 

 Rusija liko patenkinta FIFA konfederacijų taure<br> Lrytas.lt montažas
 Rusija liko patenkinta FIFA konfederacijų taure<br> Lrytas.lt montažas
 Tarp Meksikos ir Naujosios Zelandijos futbolininkų buvo kilęs nemenkas susistumdymas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Tarp Meksikos ir Naujosios Zelandijos futbolininkų buvo kilęs nemenkas susistumdymas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Portugalai ne tik turėjo problemų su vaizdo peržiūros sistema, bet ir skundėsi dėl stadiono vejos<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Portugalai ne tik turėjo problemų su vaizdo peržiūros sistema, bet ir skundėsi dėl stadiono vejos<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Baimės dėl Rusijos futbolo chuliganų nepasiteisino<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Baimės dėl Rusijos futbolo chuliganų nepasiteisino<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-07-03 13:06, atnaujinta 2017-07-03 13:27

Aštuonių komandų turnyras Rusijai tapo puikiu pasiruošimu kitais metais šioje šalyje vyksiančiam pasaulio futbolo čempionatui, kuriame organizatoriai darbo turės kur kas daugiau.

Po dvi savaites trukusio futbolo renginio vis dar netyla diskusijos. Ką Rusija padarė gerai, o ką blogai, ką reikia tobulinti ir ko galima tikėtis 2018-aisiais vyksiančiame pasaulio futbolo čempionate. Nors visi klaustukai dar neišnyko, rusai neslepia džiaugsmo – didžiausią galvos skausmą kėlusios problemos buvo aplenktos.

Video peržiūros sistema: būti ar nebūti?

Prieš Konfederacijų taurės turnyrą pasirodė krūvos dvejonių – stadionų būklė, dopingo skandalais apipintas Rusijos sportas, futbolo chuliganai. Tačiau daugiausiai dėmesio susilaukė visai šviežia naujovė – video peržiūros sistema.

Jau vienose pirmųjų rungtynių Portugalijos bei Čilės rinktinėms po peržiūrų dėl nuošalės nebuvo įskaityti įvarčiai. Tiems patiems portugalams teko laukti, kol bus peržiūrėta kito įvarčio situacija, nors čia klausimų kilti ir neturėjo. 

Dar kurioziškesnė situacija įvyko rungtynėse tarp Meksikos ir Naujosios Zelandijos, kuomet rungtynių pabaigoje tarp komandų žaidėjų įsiplieskė konfliktas, kilo susistumdymas. Teisėjas buvo priverstas parodyti tris geltonas korteles, tačiau tai užtruko gerokai ilgiau nei buvo tikėtąsi. Pana6u, kad viso to priežastis – video peržiūros. Rungtynių arbitras norėjo žaidimą pratęsti, tačiau čia pat per ausinę išgirdo kiek kitokį, prie ekranų įsitasiusių kolegų sprendimą. Nors vėliau viskas stojo į savas vietas, akivaizdu – gerokai pasimetusį teisėją dar labiau suglumino situaciją stebėjusių kolegų patarimai.

Nors FIFA prezidentas Gianni Infantino naujove liko patenkintas, Konfederacijų taurės turnyras parodė, kad vaizdo peržiūrų technologijai dar teks labai pasistengti. Kol kas ši įtikino tik dalį sirgalių, nelabai patiko futbolininkams, teks gerokai padirbėti, kad naujoves patvirtintų ir už futbolo taisykles atsakinga valdyba.

Dėl sąlygų stadione skundėsi tik portugalai

Nors prieš turnyrą buvo pasirodę daug kalbų dėl nepakankamai geros stadionų būklės, abejota ar čia dalyvaujančioms komandoms nekils problemų, vis tik viskas praėjo gana sklandžiai, o didesnių skundų organizatoriai sulaukė tik iš Portugalijos nacionalinės komandos atstovų.

Europos čempionės kapitonas Cristiano Ronaldo ir treneris Fernando Santosas po grupės varžybose iškovotos pergalės prieš Naująją Zelandiją pažėrė kritikos „Krestovsky“ stadiono Sankt Peterburge vejai. Anot C.Ronaldo, stadiono veja buvo per ilga, o F.Santosas pyko, kad jo vadovaujamai komandai prieš rungtynes šiame stadione nebuvo leista atlikti treniruotės.

FIFA varžybų direktorius greitai pateisino situaciją teigdamas, kad skųtis nėra ko, kadangi veja rūpinamasi itin atidžiai ir naujausiomis technologijomis stengiamasi išlaikyti tolygų jos paviršių.

Nebereikia bijoti rasizmo ir chuliganizmo?

Dar viena didelė problema, kuri neramino ne tik organizatorių, tačiau ir į Rusiją atvykstančių svečių – rasizmas bei nepavyzdiniai futbolo sirgalių poelgiai. Visas pasaulis puikiai žino šalyje ne kartą įvykusius rasizmo išpuolius bei vietinių futbolo sirgalių neapykantą svetimšaliams.

FIFA Konfederacijų taurė praėjo ramiai, o 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionato organizatorius Aleksejus Sorokinas džiaugėsi sklandumu, tačiau tuo pačiu pabrėžė, kad rasizmo ar chuliganizmo Rusijoje sureikšminti nereikia, kadangi tokie įvykiai nutinka visame pasaulyje.

„Vienas žymiausių Rusijoje žaidusių užsienio futbolininkų – brazilas Hulkas dabar yra puikus pavyzdys, kaip kartais rusai gali negerbti sportininkų, tačiau Rusija nėra išskirtinis atvejis. Visame pasaulyje nutinka tokie dalykai. Net Ispanijoje ar Italijoje, kur rasizmo išpuolių patiria tokios futbolo žvaigždės, kaip Mario Balloteli ar Dani Alvesas“,  – Rusiją teisino A.Sorokinas.

Anot už pasaulio futbolo čempionato organizavimą atsakingo ruso, chuliganiškos ir rasistiškos Rusijos įvaizdis  yra atkeliavęs iš praeities ir metas tokių minčių atsikratyti.

„Per dvidešimt metų viskas pasikeitė. Žmonės pradėjo daugiau keliauti, mokytis kitų kalbų, pažinti kitas kultūras. Rusijos bendruomenė žengė didelį žingsnį į priekį ir tai stipriai prisideda prie visos organizacijos“, – teigė jis.

Organizatoriai eina teisingu keliu?

Rusai neslepia džiaugsmo, kad viskas įgyvendinta puikiai, o iš pačioje Rusijoje apsiankiusių asmenų atsiliepimų bei bendro Konfederacijų taurės įvaizdžio galima spręsti, kad 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionato organizatoriai daugelį dalykų atlieka teisingai.

Reguliariai važinėjantys metro traukiniai ir nemokama kelionė sirgaliams juose, geras susisiekimas,  nuodugni oro uostų ir patekimo į stadionus patikra, saugumo jausmas – pliusai, kuriuos vardijo Rusijoje futbolo stebėti apsilankę sirgaliai.

Anot jų, pritrūko daugiau futbolo sirgaliams skirtų pramogų zonų, tačiau šį trūkumą atpirko gerai paruošti stadionai bei draugiškai nusiteikęs kolektyvas, kuris noriai dalijo patarimus, kur galima išnaudoti turimą laisvą laiką.

FIFA Konfederacijų taurė praėjo be didesnių nesklandumų, organizatoriams pavyko apeiti  didžiausias baimes. Panašu, kad Rusija nedalina tuščių pažadų. Investuoja milžiniškas sumas, tačiau kaip bebūtų, šios padeda lengviau ištaisyti ar nuslėpti klaidas, o 2018-iesiems ruošiamąsi taip, kad nepatenkintų liktų vis mažiau. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.