Istorinio žingsnio siekiančiam „Žalgiriui“ – trys raktai į sėkmę

Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai jau trečiadienio vakarą su jauduliu žengs ant Razgrado stadiono vejos – nuo istorinio pasiekimo juos skirs vos 90 minučių. 

Vilniaus klubas Razgrade sieks žengti į trečiąjį UEFA Čempionų lygos atrankos etapą.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus klubas Razgrade sieks žengti į trečiąjį UEFA Čempionų lygos atrankos etapą.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Dambrauskui pavyko komandai įdiegti savo filosofiją.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Dambrauskui pavyko komandai įdiegti savo filosofiją.<br> T.Bauro nuotr.
 D.Šernas Vilniuje žaidė aktyviai, tačiau įvarčio nepelnė.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 D.Šernas Vilniuje žaidė aktyviai, tačiau įvarčio nepelnė.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Pirmosiose rungtynėse vilniečių gretose puikiai atrodė brazilas Elivelto.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Pirmosiose rungtynėse vilniečių gretose puikiai atrodė brazilas Elivelto.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Rungtynių Vilniuje akimirka.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Rungtynių Vilniuje akimirka.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 19, 2017, 12:52 PM, atnaujinta Aug 29, 2017, 8:52 PM

Iki šiol niekada trečiojo UEFA Čempionų lygos atrankos etapo barjero neperžengę Lietuvos čempionai sieks atsilaikyti gausiai palaikomoje „Ludogorec“ tvirtovėje. 

Bulgarijoje „Žalgiriui“ užtektų ir nulinių lygiųjų, nes prieš savaitę pirmosiose rungtynėse Vilniuje jie varžovus nugalėję 2:1 įgavo nedidelį pranašumą. 

Vis tik tokia persvara itin trapi – greitas įvartis į „Žalgirio“ vartus juos priverstų palikti gynybines pozicijas ir būtinai atsakyti tuo pačiu. 

Kita vertus, treneris Valdas Dambrauskas prieš susitikimą akcentavo, jog jo auklėtiniai nuo pat pradžių stengsis neužsidaryti savo aikštės pusėje ir  šalia vartų „autobuso“ tikrai nestatys. 

Tam pritarė ir futbolo komentatorius bei buvęs Lietuvos rinktinės gynėjas Žydrūnas Grudzinskas – anot specialisto, lietuviams išvykoje pakaks žaisti tvarkingai ir sulaukti savo šanso. 

„Pirmosiose rungtynėse „Žalgiris“ susikūrė gal net per daug progų – tai buvo keistoka ir netikėta bulgarams. Žinoma, prieš atsakomąjį mačą „Ludogorec“ geriau viską išanalizuos ir lietuvius išnarstys po kaulelį, todėl taip lengva, kaip Vilniuje, tikrai nebus.  

Nemanau, kad šįkart „Žalgiris“ užsidarys prie savo baudos aikštelės, nors, aišku, 90 minučių juk nespausi varžovų. Tačiau aktyvesnių momentų tikrai bus ir tikiu, jog  „Žalgiris“ savo progą turės. Svarbiausia ją išnaudoti“, – kalbėjo Ž.Grudzinskas. 

Būtent prastas progų išnaudojimas pirmosiose rungtynėse Vilniaus klubui vos nepakišo kojos – kelis puikius šansus pasižymėti turėjęs puolėjas Darvydas Šernas niekaip nesugebėjo pasiųsti kamuolio į vartus. 

„Žalgirį“ gelbėjo tik tai, kad „Ludogorets“ svetimoje aikštėje atrodė nepanašūs į save, o antrajame kėlinyje išlindo ir fizinio pasirengimo spragos.

„Gal Vilniuje bulgarams sutrukdė per didelis pasitikėjimas savimi ar varžovo neįvertinimas. Individualus „Ludogorec“ žaidėjų meistriškumas labai jaučiamas, komanda tinkamai subalansuota.  

Bet tokioms komandoms, kurios yra potencialiai stipresnės, pradžia dažnai būna sunki. Kiekvieną kartą reikia įrodyti, kad esi geresnis. Vilniuje jie tikrai nebuvo geresni, bet savoje arenoje viskas keisis“, – prognozavo Ž.Grudzinskas. 

Nepaisant to, buvęs futbolininkas atskleidė tikintis Lietuvos čempionų šansais prasibrauti į kitą etapą – jie tam tiesiog subrendo. 

„Nuoširdžiai manau, kad „Žalgiriui“ pavyks perlipti šį rimtą barjerą. Juk galų gale atėjo laikas visą sunkų darbą, kurį atlieka ir treneris, ir klubo vadovybė, ir patys žaidėjai, paversti tikru rezultatu“, – teigė jis. 

Ko, anot Ž.Grudzinsko, reikia „Žalgirio“ pergalei? – tam komentatorius turėjo tris paprastus atsakymus. 

1. V.Dambrausko uždavinių įgyvendinimas 

„Svarbu, kad užduotis pildytų kiekvienas žaidėjas individualiai bei gynėjų, saugų, puolėjų grandys.

Jei namų darbai bus vykdomi, komanda galės ne tik mėginti atsilaikyti, bet paprasčiausiai žaisti savo žaidimą ir pasiekti teigiamą rezultatą“, – svarstė Ž.Grudzinskas. 

Jis pridūrė, jog V.Dambrausko vadovaujami žalgiriečiai pagaliau rado savo stilių ir sugeba jį primesti varžovams.

„Jau galime kalbėti apie taktinę brandą ir savo žaidimo mintį. Prisiminus ankstesnes komandos rungtynes galima matyti, kad jie tikrai bręsta. V.Dambrauskas puikiai įliejo savo žaidimo filosofiją žaidėjams ir tai atsispindi aikštėje.

Aišku, galima įvertinti tai, kad Vilniuje „Ludogorec“ žengė pirmuosius žingsnius ir šį sezoną oficialių rungtynių buvo dar nežaidę, tačiau antrosios rungtynės atsakys į klausimą, ar varžovai tąkart tiesiog nesugebėjo mobilizuotis, ar „Žalgiris“ išties žaidžia labai gerai“, – svarstė jis. 

Tačiau net po saviškių pergalės su pakiliomis nuotaikomis išsiskirsčiusiame LFF stadione ne viskas buvo tobula – be praleistų progų akis ne kartą badė ir apmaudžios futbolininkų klaidos. 

„Trūkumų visada yra, tai puikiai matė ir V.Dambrauskas. Kai kurie žaidėjai darė sau nebūdingas klaidas, gynėjų grandyje buvo daug techninio broko.

Futbolo esmė ir yra klaidos – arba priverti suklysti varžovą, arba klysti pats ir praleidi įvarčius“, – kalbėjo Ž.Grudzinskas.

2. Lyderio vaidmuo 

Vilniuje „Žalgirio“ X faktoriumi be abejonių tapo puolėjas Serge'as Nyuiadzi: kai susitraumavus komandos naujokui Liviui Antaliui prancūzas žengė į aikštę, aiškiai žinojo  – be įvarčio jis neišeis. 

Šis scenarijus išsipildė jau 78-ą minutę, kai rezultatą gražiu smūgiu išlyginęs S.Nyuiadzi įkvėpė komandą kabintis į pergalę. 

„Kai įėjau į aikštę, tiksliai žinojau, ką daryti. Treneris prieš keitimą pasakė, kad dabar mano laikas“, – po mačo pasitikėjimo savimi neslėpė puolėjas. 

Ž.Grudzinskas tikino, jog norint laimėti, panašaus požiūrio žalgiriečiams reikės ir Razgrade. 

„Serge'o Nyuiadzi pavyzdys atsispindi situaciją. – kai komandai būna sunku ,turi atsirasti vienas lyderis, kuris ant savo pečių patraukia visą komandą.  Jei „Žalgiris“ atrastų tokį žmogų, ar Elivelto, ar Mantą Kuklį, ar tą patį S.Nyuiadzi, būtų labai svarbu“, – teigė jis. 

Tiesa, lyderio vaidmens tikrai neprisiims aktyviai Vilniuje rungtyniavęs Darvydas Šernas, kuris nepaisant progų nerealizavimo, nuolat kėlė pavojų varžovų vartams. 

Futbolininkas paskutinę susitikimo minutę prieš save išvydo raudoną kortelę ir savo klubo pasirodymą Bulgarijoje stebės per televizoriaus ekraną. 

„Jei „Žalgiris“ žais antru numeriu, bus modeliuojamas žaidimas su aukštu spaudimu ir aktyviu futbolu aikštės viduryje, o tokiose situacijose praverstų D.Šerno greitis, jėga ir mobilumas. Todėl netektis šiek tiek jausis. 

Neturint Darvydo, V.Dambrauskas ne tik į puolėjo poziciją rinksis kitą žaidėją, bet ir koreguos taktinius niuansus.

Tačiau „Žalgiris“ turi pakankamai aukšto meistriškumo futbolininkų, tad labai didelės tragedijos visgi nebus“, – įsitikinęs Ž.Grudzinskas.

3. Sėkmė 

Būtent tokį trečiąjį faktorių šypsodamasis įvardijo Ž.Grudzinskas. Beveik visą gyvenimą futbolo pasaulyje praleidęs vyras puikiai supranta – ne visada laimi geresni. 

„Sėkmės vaidmuo kartais būna labai didelis. Nors, kita vertus, sekasi stipresniems. Tokios progos, kurias pirmosiose rungtynėse turėjo D.Šernas, kai neįmušė iš kelių metrų, privalo būti realizuojamos.  

Jei nepavyks, tuomet jau ir sėkmė nebepadės. Bet jeigu iš pusėtinų momentų „Žalgiris“ išspaus maksimumą, tikrai bus pajėgus perlipti bulgarų barjerą“, – į būsimas rungtynes pozityviai žvelgė futbolo specialistas. 

Jis taip pat pridūrė, jog nors futbolininkai ir jaus smarkiai išaugusius lūkesčius bei atsakomybę, tačiau turėtų su tuo susitvarkyti. 

Nemaža dabartinės Vilniaus ekipos sudėties dalis dar prisimena aistrų kupiną ir sirgalių širdis praėjusiais metais sudaužiusį scenarijų Kazachstane, kai kelią į kitą etapą „Astana“ užkirto pačią paskutinę minutę. 

„Iš vienos pusės ir dabar spaudimas bus, bet iš kitos, dauguma futbolininkų to ragauja jau ne pirmą sezoną.  

Sudėtis yra pasikeitusi minimaliai nuo rungtynių Kazachstane ir tas išlaikytas branduolys yra didelis pliusas.

Kai žinai, kad komandos draugas tą patį jautė prieš sezoną ar du, tai padeda atlaikyti psichologinį spaudimą“, – tikino Ž.Grudzinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.