Graudi Edgaro Jankausko tiesa: „Lygiosios su Malta? Tai teigiamas rezultatas. Tokia realybė“

Lietuvos futbolininkai nežengė Lietuvos krepšinio rinktinės pramintu keliu – nepateko į užsakomųjų skrydžių sugedusių lėktuvų spąstus. Priešpaskutinį 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionato mačą šią savaitę žaisianti Edgaro Jankausko vedama komanda pirmadienio rytą sėkmingai pakilo iš Vilniaus oro uosto ir nuskrido siekti išsvajotos pergalės į Maltą.

 Lietuvos futbolo rinktinėsstrategas Edgaras Jankauskas<br> V.Ščiavisnko nuotr
 Lietuvos futbolo rinktinėsstrategas Edgaras Jankauskas<br> V.Ščiavisnko nuotr
 Lietuvos futbolo rinktinės strategas Edgaras Jankauskas<br> V.Ščiavisnko nuotr
 Lietuvos futbolo rinktinės strategas Edgaras Jankauskas<br> V.Ščiavisnko nuotr
 Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjas Fiodoras Černychas <br> V.Ščiavisnko nuotr
 Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjas Fiodoras Černychas <br> V.Ščiavisnko nuotr
 Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjas Fiodoras Černychas<br> V.Ščiavisnko nuotr
 Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjas Fiodoras Černychas<br> V.Ščiavisnko nuotr
 Lietuvos futbolo rinktinės strategas Edgaras Jankauskas<br> V.Ščiavisnko nuotr
 Lietuvos futbolo rinktinės strategas Edgaras Jankauskas<br> V.Ščiavisnko nuotr
 Lietuvos futbolo rinktinės strategas Edgaras Jankauskas<br> V.Ščiavisnko nuotr
 Lietuvos futbolo rinktinės strategas Edgaras Jankauskas<br> V.Ščiavisnko nuotr
 V.Ščiavisnko nuotr
 V.Ščiavisnko nuotr
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 2, 2017, 10:57 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 11:38 AM

Lietuvos futbolininkai turi realų šansą po metų pertraukos ir vėl pasidžiaugti jau užmiršta sėkme.

„Važiuojame tik dėl pergalės. Žinome Maltą – ji gera rinktinė ir tai parodė visų mūsų grupės ekipų vargai šioje šalyje. Visos komandos ten vargo – nuo anglų iki slovėnų", – apie būsimą mūšį kalbėjo vienas komandos lyderių Fiodoras Černychas.

Lietuviai spalio 5 dieną Takalio miesto nacionaliniame Maltos stadione, kuriame telpa 17 tūkst. sirgalių, susikaus su visiška atrankos turnyro autsaidere Maltos rinktine. Būtent ją praėjusių metų spalio 11 dieną Vilniuje lietuviai įveikė 2:0, palaužę varžovų pasipriešinimą akistatos pabaigoje.

Tai yra kol kas vienintelė Lietuvos komandos pergalė 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionato F grupės atrankos varžybose. Kituose dvejuose mačuose mūsų futbolininkai tenkinosi lygiosiomis, o pastarąsias penkerias rungtynes beviltiškai pralaimėjo.

Dvikovose su Anglija, Slovakija, Škotija ir Slovėnija lietuviai įmušė vos įvartį, tačiau į jų vartus jų krito kaip iš gausybės rago – Lietuvos rinktinės vartininkas kamuolį iš savo vartų per metus traukė net 15 kartų.

Skaudžiausiai E.Jankausko kariauna buvo nubausta išvykos dvikovose su Slovėnija ir Slovakija: praleido po 4 įvarčius.

„Aišku, nemalonu, kai tokiais rezultatais pralaimi – bet gal tai užgrūdina ekipą? Tokius rezultatus reikia kuo greičiau pamiršti. Manau, mes šią savaitę reabilituosimės“, – dėstė vieną įvartį Vilniuje į Maltos vartus įmušęs F.Černychas.

Nors naujasis Lietuvos futbolo federacijos vadovas 39-erių Tomas Danilevičius teigė, kad jis yra ramus ir jaučia, kad nacionalinė ekipa Maltoje sugebės iškovoti 3 taškus, visiškai kitą nuomonę išreiškė neseniai su komanda atsisveikinęs Deividas Šemberas.

Buvęs Lietuvos rinktinės futbolininkas D.Šemberas mano, kad nuvertinti Maltos nederėtų.

„Mačiau mačą, kuris vyko Lietuvoje. Malta tikrai moka žaisti, tai nėra komanda, kurią galėsime lengvai įveikti. Išvykoje bus sunku“,– sakė D. Šemberas.

Juolab kad lietuviai jau turėjo antausį nuo šios rinktinės: prieš dvejus metus kontroliniame mače namie kovoję maltiečiai net 2:0 nurungė Igorio Pankratjevo vedamą nacionalinę komandą.

Į Lietuvos rinktinės sudėtį paskutinėms akistatoms su Malta ir Anglija po pertraukos jau yra įtraukti gynėjai Vytautas Andriuškevičius ir Tomas Mikuckis bei saugai Karolis Chvedukas ir Marius Papšys.

Pastarasis nacionalinei ekipai pastarąjį kartą atstovavo prieš penkerius metus.

Rinktinės sąraše iš viso – 24 žaidėjai, tačiau du iš jų negalės padėti komandai rungtynėse su Malta – tai po dvi geltonas korteles šiame cikle surinkę gynėjas Linas Klimavičius ir puolėjas Darvydas Šernas.

– Po pirmųjų rungtynių sakėte, kad Malta jus nustebino. Vadinasi, išvykoje bus dar sunkiau. Ar turite priešnuodžių?, – buvo paklaustas Vilniaus oro uoste Lietuvos rinktinės treneris 42-ejų E.Jankauskas.

- Tikrai nelaukiame lengvų rungtynių. Pirmosios nebuvo lengvos, bet pasisekė laimėti. Visos komandos dabar moka žaisti ir gali tai sėkmingai daryti. Klausimas tik toks – ką mes jiems galime priešpastatyti. Žiūrėsime...

– Kokio indėlio tikitės iš tų naujų žaidėjų, kurios pakvietėte į rinktinę?

– Visada tikiesi, kad jie padės ekipai tiek treniruotėse, tiek ir mačuose. Kai rezultatai nėra geri, ieškai naujų svertų, kad galėtum supurtyti esamą varžybų grupę. Jei yra kviečiami tam tikri futbolininkai, vadinasi jie yra tai dienai geriausi ir verčiausi kandidatai.

– Komanda pasaulio atrankoje sužais dar du mačus, tačiau pakilti aukščiau penktosios vietos F grupėje au nėra galimybių. Kaip motyvuosite žaidėjus?

– Aš manau, kad svarbiausia yra vidinė motyvacija. Kai nėra pergalių, tik vidinė motyvacija gali padėti. Mano galva, svarbiausia, kad komanda neprarastų vidinio pasitikėjimo savo jėgomis. Mūsų rungtynės vyksta dažniausiai kas mėnesį, tai galiu pasakyti, kad futbolininkai, atvykę į treniruočių stovyklas, tikrai dega noru laimėti. Žinoma, nesėkmės palieka neigiamą skonį, bet pralaimėjimai mus stumia į priekį siekti pergalių.

– Dabar pergalė neturės didelės įtakos turnyro lentelei. Bus tam tikrų eksperimentų Maltoje?

– Visų pirma, vieta grupės turnyro lentelėje nėra rodiklis, kad verta arba ne eksperimentuoti. Mes visada ieškome naujų žaidėjų, naujų idėjų savo žaidimui. Jei galima tai pavadinti eksperimentais, tuomet – taip.

– Maltos žaidimas kaskart gerėja?

– Varžovas per tiek atrankos rungtynių jau yra susižaidęs, tad logiškai mąstant, Maltos ekipa yra vis geresnė. Tačiau tavo žaidimas visada priklauso nuo varžovo – kitaip ir būti negali. Tu leidi oponentui taip žaisti, kiek tu jam leidi žaisti. Kitą vertus, sunku pasakyti apie Maltos futbolininkų progresą, pasižiūrėjus akistatą kad ir su ta pačia Anglija. Pastarieji neleido nieko parodyti Maltai.

– Galima prognozuoti, kad Maltoje šeimininkai atakuos, sieks sukurti sensaciją. Ar lygiosios Lietuvos rinktinei būtų geras rezultatas?

– Aišku, geriausias rezultatas yra pergalė su geru žaidimu. Bet kalbėti, ar tai geras rezultatas mums... Išvykoje lygiosios yra visada geras rezultatas. Ir žinant, kokiame stovyje yra mūsų šalies futbolas, tai mums būtų teigiamas rezultatas. Tokia realybė.

– Po pralaimėjimo škotams 0:4 tikinote, kad reikia užsidaryti ir treniruotis. Bet juk su rinktine neužsidarysi – žaidėjai išsivažinėja į klubus.

– Na,čia daugiau kalbėjau apie tai, kad mums reikia daug ko atsisakyti, kad mes padarytume itin svarbius žingsnius savo karjeroje, savo žaidime. Šiais laikais, norint kažką pasiekti, reikia daug ką paaukoti. Pas mus šiuo klausimu yra didelė spraga – turime tik tokį kelią. Jei nedarysime daugiau, nei galime, nieko ir nebus.

– Kaip vertinate pasikeitimą Lietuvos futbolo federacijoje ir naują jos vadovą Tomą Danilevičių?

– Dar praėjo viena diena. Aš pažįstu Tomą – kartu augome ir žaidėme, žinau jo charakterį. Manau, kas bus yra jo valioje, jo noruose, jis įvykdys.

Kandidatų sąrašas rungtynėms su Malta ir Anglija:

Vartininkai: Ernestas Šetkus (Haifos „Hapoel“, Izraelis), Emilijus Zubas (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis), Vytautas Černiauskas (Sofijos CSKA, Bulgarija)

Gynėjai: Vytautas Andriuškevičius (Portlando „Timbers“, JAV), Valdemaras Borovskis (FK „Trakai“), Edvinas Girdvainis (Tomsko „Tom“, Rusija), Georgas Freidgeimas (Kokšetau „Okžetpes“, Kazachstanas), Tadas Kijanskas (Brno „Zbrojovka“, Čekija), Linas Klimavičius (Vilniaus „Žalgiris“), Tomas Mikuckis (Tomsko „Tom“, Rusija), Vaidotas Šilėnas (FK „Trakai“), Egidijus Vaitkūnas (Vilniaus „Žalgiris“)

Saugai: Karolis Chvedukas (Marijampolės „Sūduva“,) Fiodoras Černychas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija), Mantas Kuklys (Vilniaus „Žalgiris“), Arvydas Novikovas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija), Marius Papšys (Sfintu Georgės „Sepsi“, Rumunija), Vykintas Slivka (Edinburgo „Hibernian“, Škotija), Ovidijus Verbickas (Marijampolės „Sūduva“), Artūras Žulpa (Kostanajaus „Tobol“, Kazachstanas)

Puolėjai: Deivydas Matulevičius (Edinburgo „Hibernian“, Škotija), Darvydas Šernas (Vilniaus „Žalgiris“), Nerijus Valskis (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis), Lukas Spalvis (FC „Kaiserslaitern", Vokietija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.