Edgaras Jankauskas – apie išjuoktą „vestuvių“ palapinę ir baisiausią Lietuvos futbolo opą

„Taip lengva patekti į rinktinę dar niekada nebuvo“, – nuslūgus emocijoms po Lietuvos futbolo rinktinei liūdnai praėjusio atrankos į pasaulio čempionatą turnyro konstatavo treneris Edgaras Jankauskas. 

E.Jankauskas tikino, jog pastarieji Lietuvos rinktinės rezultatai nebuvo stebinantys.<br> lrytas.lt montažas.
E.Jankauskas tikino, jog pastarieji Lietuvos rinktinės rezultatai nebuvo stebinantys.<br> lrytas.lt montažas.
 E.Jankauskas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 E.Jankauskas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 LFF stadionas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 LFF stadionas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Dambrauskas.<br> D.Umbraso nuotr.
 V.Dambrauskas.<br> D.Umbraso nuotr.
 „Sportimos“ arena.<br> D.Umbraso nuotr.
 „Sportimos“ arena.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 26, 2017, 11:11 AM

Lietuviai atranką pabaigė būdami priešpaskutinėje grupės vietoje ir savo sąskaitoje turėdami 6 taškus.  

Nors po pastarųjų anglams 0:1 pralaimėtų rungtynių 42-ejų E.Jankauskas apie savo ateitį drąsiai kalbėti vengė, dabar užtikrino ir toliau vadovausiantis rinktinei. 

„Su treneriais dar turime labai daug ką perduoti žaidėjams. Rungtynės, kurias sužaidėme, yra tik proceso dalis. Nors rezultatai nedžiugina, bet tai realybė.  

Aš nenuleidžiu rankų ir žinau, ko mums trūksta, bandau rasti metodų. Tikrai nepasiduosime, nes mano principai gyvenime visai kitokie“, – mintis dėstė specialistas. 

Aiškios problemos ir skaudi realybė 

E.Jankauskas prie nacionalinės rinktinės vairo stojo 2016-aisiais, o jauno ir perspektyvaus trenerio atėjimas sužadino lietuvių viltis. 

„Šios pareigos man buvo didelis iššūkis nuo pat pradžių. Žinojau, su kokiais varžovais teks susidurti, kokia yra reali situacija“, – pasakojo strategas. 

Vos pradėjęs dėlioti rinktinės kandidatų sąrašą, E.Jankauskas pripažino susidūręs su vis liūdnesne Lietuvos futbolo realybe.

„Turiu į rinktinę kviesti žaidėjus, kurie net nerungtyniauja savo klubų starto sudėtyse, ir tuos, su kuriais dar pats žaidžiau futbolininko karjeros metu.  

Geresnių tiesiog nėra. Neturime jaunimo bangos ir dėl to kaltę reikia prisiimti mums visiems“, – kalbėjo treneris. 

Jo teigimu, lietuvių pasirodymas pasaulio čempionato atrankos cikle jo nei pernelyg nustebino, nei nuvylė. 

„Rezultatas yra toks, kokio tikėjausi. Kad įvyktų stebuklas, turėjome lipti per savo galimybių ribą“, – teigė E.Jankauskas.

Jis taip pat pabrėžė, jog kaskart iš naujo atgyjančios futbolo sirgalių viltys nieko nedarant yra bergždžios. 

„Žmonės iš rinktinės laukia rezultatų, nes jų nėra jau labai daug metų. Tokį laukimą galima prilyginti kazino, kuriame mėtant kamuoliuką, anksčiau ar vėliau vis tiek pasiseka.  Deja, sporte taip nėra“,  – atsiduso E.Jankauskas.

Prarastoji karta 

Beveik visą futbolininko karjerą užsienyje praleidęs E.Jankauskas prisiminė istoriją, kuria aiškina spragą šalies talentų rengime. 

„Kai rungtyniavau užsienyje, buvau trumpam grįžęs į Lietuvą ir sutikau vieną pažįstamą trenerį. Jis man aiškino, jog atrinkinėdamas vaikus nežiūri, kaip jie žaidžia.  

Vieno vaiko tėvas jam nemokamai įpildavo benzino, kito – išnuomodavo namą Šventojoje. Tai ir buvo karta, iš kurios nieko neužaugo“,– pasakojo E.Jankauskas. 

Anot trenerio, dabar laikai pasikeitė ir daugumos trenerių požiūris kur kas profesionalesnis, tačiau sąlygos vis dar tragiškos.

„Vilniuje turime vieną uždarą „Sportimos“ maniežą. Jame žmonės tiek prikvėpuoja, kad net šildymo nereikia. 

Į rūbinę įeiti irgi neįmanoma, viskas perkrauta. Tokie dalykai vaikų į futbolą tikrai nepritraukia“, – aiškino E.Jankauskas. 

Specialistas prisiminė ir garsiuosius Andriaus Kubiliaus žodžius, kai politikas pareiškė stadionus statysiantis tada, kai į Lietuvą atvyks Madrido „Real“ ir  Londono „Chelsea“. 

„Jei nieko nekeisime, mūsų diena niekada neateis. Visi mėgsta kaip futbolo stebuklo pavyzdį pateikti Islandiją, tačiau jie dvyliką metų nuolat investavo į sportą. O pas mus politikai galvoja, kad stadioną statys, kai atvažiuos „Barcelona“. 

Visi žino istoriją, kad į Lietuvą su Ispanijos rinktine atvykęs Raulis (2004 m., – Red.) pamatęs Žolyno gatvės aikštę pareiškė joje nesitreniruosiantis.

Dabar anglai atvažiavę daro anekdotinį reportažą apie vestuvių palapines LFF stadione. Taip ir gyvename su tokia gėda“,– apgailestavo Lietuvos rinktinės treneris.

Lietuvos čempionų kelias – rizikingas 

Pastaruoju metu E.Jankauskas atidžiai stebi link pabaigos artėjantį Lietuvos A lygos čempionatą, tad treneriui nesvetimos ir pastarųjų savaičių šalies futbolo aktualijos. 

Vienas garsiausiai nuskambėjusių įvykių – ant Pirmojoje lygoje rungtyniaujančio „Šilutės“ klubo kritęs sutartų rungtynių šešėlis.  

Metų pradžioje į panašią situaciją įsivėlė aukščiausioje šalies lygoje taip ir nedebiutavęs Kazlų Rūdos „Šilas“. Šių atvejų nemaloniai nustebinto E.Jankausko nuomonė – griežta. 

„Sutartos rungtynės yra baisiausia, kas gali būti. Jei tokie dalykai vyksta ir yra įrodyti, jau neverta nieko daryti. Bet koks darbas netenka prasmės.  

Kai Lietuvoje dirbau treneriu, sakiau, kad vieną kartą klaidą padaręs žaidėjas susiteps visam gyvenimui. Užtenka įsivelti ir anksčiau ar vėliau viskas iškyla į paviršių. Norėtųsi, kad kuo greičiau išaiškintų tuos, kurie dalyvauja ir organizuoja nešvarius dalykus“, – teigė specialistas. 

Jis taip pat pateikė savo nuomonę ir apie kovoje dėl A lygos titulo buksuojantį Vilniaus „Žalgirio“ klubą, kurį paliko jam trejus metus vadovavęs Valdas Dambrauskas

„Nežinau, kas dedasi klubo viduje ir kokia ten atmosfera. Tik žinau, kad V.Dambrauskas dirba sąžiningai ir niekada negaili jėgų. Norėčiau tikėti, kad jis neišsisėmė.  

Jei komanda pralaimi, visi labai greitai pareiškia, kad kaltas yra treneris. Jį pakeisti lengviausia. Kai nesiseka ir klubas nori parodyti, jog ką nors daro, pakeičia tą grandį, kurią keisti paprasčiausia. Bet tai ne visada būna naudinga“, – svarstė E.Jankauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.