Čempionų lyga: futbolo gurmanų laukia desertas

Antradienio Čempionų lygos susitikimai nepagailėjo įspūdingų įvarčių ir gana netikėtų rezultatų. O šiandien futbolo gurmanų laukia dviejų gražiausią futbolą demonstruojančių Anglijos klubų akistata ir „Barcelona“ mūšis su „Roma“.

Čempionų lygoje laukia karštas vakaras.<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Čempionų lygoje laukia karštas vakaras.<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Čempionų lygoje laukia karštas vakaras.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Čempionų lygoje laukia karštas vakaras.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Čempionų lygoje laukia karštas vakaras.<br>AP
Čempionų lygoje laukia karštas vakaras.<br>AP
Čempionų lygoje laukia karštas vakaras.<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Čempionų lygoje laukia karštas vakaras.<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 4, 2018, 8:53 AM, atnaujinta Apr 4, 2018, 6:58 PM

„Barcelona“ – „Roma“

Daug intrigos šioje kovoje tikėtis sunku. Vis dėlto jos galbūt bus daugiau negu „Sevilla“ ir „Bayern“ poroje, kur jėgų santykis panašus, nes „romėnai“ gali ir moka gintis. Kita vertus, italams sezonas Čempionų lygoje jau ir taip yra puikus, o pagrindinis sezono tikslas – likti tarp keturių geriausiųjų „Serie A“, kurie ir kitą sezoną gins šalies garbę UEFA Čempionų lygoje. Čia į dvi vietas, dėl kurių kova dar yra atvira, pretenduoja keturi klubai, o „Roma“ pozicijos tvirčiausios. Svarbu gali būti ir tai, kad antras susitikimas vyks Italijoje, bet dar reikia sužaisti pirmą mačą taip, kad po jo dar turėtume neatsakytų klausimų. Penkerių nepralaimėtų rungtynių serija rodo, kad toks tikslas gali būti pasiektas.

Katalonų nuotaikos kitokios – „La Liga“ auksas jau iš esmės yra kišenėje, tad visas dėmesys ir energija gali ir turi būti sutelkta į Čempionų lygą. Visuose turnyruose „Barca“ nepralaimėjo jau septyniolikos rungtynių iš eilės. Sirgaliai jokiu būdu nesuprastų ir nepateisintų pralaimėjimo prieš „romėnus“, tad katalonai turėtų būti maksimaliai susitelkę.

„Roma“ moka ir gali gintis, tad reikėtų laukti to, kad jie atsitrauks į savo aikštės pusę ir tykos progų surengti greitas atakas. Vis dėlto šio sezono „Barcelona“ nėra iš tų komandų, kurioms gali įmušti vieną greitą įvartį ir atsilaikyti 170 minučių. Visų pirma, Ernesto Valverde privertė savo auklėtinius maksimaliai susitelkus dirbti gynyboje, nors lengvų įvarčių varžovai vis dar kartais įmuša. O pajėgumai puolime liko ne mažiau galingi negu anksčiau. Tad „romėnų“ laukia maksimalus spaudimas visas 180 minučių.

Katalonams aikštėje bent jau pirmose rungtynėse trūks Luco Digne. Tačiau blogiau yra tai, kad aikštėje gali nepasirodyti Sergio Busquetsas, kuris komandai itin svarbus. Visi kiti yra sveiki ir išvengę nuobaudų. Komanda žais savo tradicinį futbolą, paremtą kamuolio kontrole. Itin sunku „Roma“ bus tuo atveju, jeigu jie pirmi praleis įvartį, nes kai katalonai įsiveržia į priekį, įsijungia atsargesnis žaidimo modelis, o varžovai priversti daugiau dėmesio skirti puolimui ir atveria daugiau erdvės „Barcelona“ kūrėjams. Ypač svarbu bus ir tai, kaip sėkmingai katalonai bus stabdomi aikštės kraštuose, šį sezoną nemažai problemų pridaro ir standartinės situacijos.

„Roma“ taip pat mėgsta žaisti su kamuoliu, bet šioje akistatoje jiems labiau reiks stengtis išnaudoti kitą stiprybę – greitas atakas. Žaisdami be kamuolio jie nuolat spaudžia varžovus ir jiems neretai pavyksta perimti kamuolį pavojingose zonose ir visu greičiu nurūkti į puolimą. Diego Perotti ir Cengizas Underas tokiame žaidime yra mirtini ginklai kraštuose, tačiau turkas rungtynes praleis dėl traumos. Klaustukai kybo ir virš Radjos Nainggolano pavardės. Komanda yra kūrybinga, tad net žaisdami atsargų futbolą jie tikrai duos darbo katalonų gynėjams.

Rungtynės gali būti ir nuobodokos – efektyvus puolimas prieš efektyvią gynybą nežada išskirtinio futbolo spektaklio. Tačiau kovos turbūt netruks, o reginio kokybę lems ir tai, kiek patikimai veiks italų gynyba.

Liverpool“ – „Manchester City

Nėra poros, kurioje komandos geriau viena kitą pažinotų. Nėra trenerio, kuris būtų daugiau kartų įveikęs Pepą Guardiolą negu Jurgenas Kloppas. Vokiečio auklėtiniai tikrai turėtų tikėti savo jėgomis, nes „Premier“ lygoje jie vieninteliai sugebėjo įveikti Mančesterio klubą. Kita vertus, būtent reikalai „Premier“ lygoje labiausiai ir sunkina „raudonųjų“ padėtį. Jie užimą trečiąją vietą, tačiau kova dėl kito sezono Čempionų lygos vis dar atvira. Kiekviena papildoma savaitė keliais frontais padėtį pasunkina, o „Liverpool“ atsarginių suolas nėra ilgas. Vis dėlto kol kas sezonas toks šviesus, kad galima pasvajoti ir apie daugiau – iš paskutinių 30 rungtynių visuose turnyruose „raudonieji“ nepralaimėjo 27.

„Miestiečiai“ turbūt žaidžia geriausią futbolą tiek komandos istorijoje, tiek šiuo metu Europoje. Klubas šluoja visus varžovus „Premier“ lygoje ir kėsinasi į absoliutų surinktų taškų rekordą. Čempionų lygoje pasirodymas galbūt ir kiek kuklesnis, bet iki ketvirtfinalio nukeliauta labai užtikrintai. Dvikovų su „Liverpool“ periodu laukia ir Mančesterio derbis, tad spjauti į namų frontą negalima net ir nepaisant solidžios padėties ir 16 taškų persvaros prieš artimiausius persekiotojus. Komanda per visą sezoną suklupo vos keturis kartus, tad jų varžovams visada reikia melsti mažo stebuklo.

„Miestiečiai“ turės verstis be atakų lyderio Sergio Aguero, nerimą kelia ir Johno Stoneso sveikatos būklė. „Manchester City“ gynyba nėra stiprioji komandos pusė, nors šiemet jau gerokai sėkmingiau dirbama per standartines situacijas. „Miestiečiai“ žais savo futbolą, kuris yra Pepo Guardiolos vizitinė kortelė – kamuolio kontrolė ir daug trumpų perdavimų. Puolimas apskritai silpnų vietų neturi – kontroliuojamas aikštės vidurys, daug atakų rengiama kraštais, nemažai įvarčių mušama iš už baudos aikštelės ribų.

„Liverpool“ lengvai aikštės vidurio kontrolės neatiduos – galima laukti didelio spaudimo ir aktyvaus darbo gynyboje visas 180 minučių ar netgi daugiau. Be to, komanda labai sėkmingai žaidžia greitose atakose, kurioms progas ir sukuria sėkmingas spaudimas. Komandoje ne vienas žaidėjas kelia grėsmę ir smūgiuodamas iš toli. „Raudonieji“ neišvengė netekčių. Negalės žaisti svarbūs gynėjai Joelis Matipas ir Joe Gomezas, saugų liniją susilpnino Adamo Lallanos ir Emre Cano traumos, nors pastarasis galbūt į aikštę ir įbėgs. Nors greičiausiai iniciatyva priklausys „miestiečiams“, net ir greitas „Liverpool“ įvartis situacijos radikaliai nepakeistų, nes komanda garsėja tuo, jog nepersistengia saugodama rungtynių rezultatą ir nesirenka pragmatiškesnio futbolo.

Reiktų laukti įvarčių fejerverko. Nė vienos komandos stiprioji pusė nėra gynyba ir abi mėgins dominuoti aikštės viduryje bei kontroliuoti padėtį. Kai „Liverpool“ šį sezoną įveikė „miestiečius“, rungtynės baigėsi 4:3. Dabar vaizdas gali būti labai panašus. Tačiau pergalė dvejų rungtynių serijoje veikiau teks „Manchester City“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.