Nauji investuotojai iš užsienio verčia atsigręžti į skandalingą Lietuvos futbolo praeitį

Lietuvos futbolo A lygoje rungtyniaujantį Klaipėdos „Atlantą“ permainos pasivijo dar neįpusėjus sezonui. Savaitgalį klubo prezidentas 47-erių Romualdas Jonaitis pasitraukė iš savo pareigų bei atsisakė turėtų komandos akcijų.

„Atlantas“ rado naujus investuotojus iš buvusios Jugoslavijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Atlantas“ rado naujus investuotojus iš buvusios Jugoslavijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
2014 metais Gargždų „Bangos“ klubo dalininkais tapo du verslininkai iš Rusijos.<br>fkbanga.lt nuotr.
2014 metais Gargždų „Bangos“ klubo dalininkais tapo du verslininkai iš Rusijos.<br>fkbanga.lt nuotr.
Pakruojo „Kruojos“ klubas jau nebeegzistuoja.<br>E.Černiausko nuotr.
Pakruojo „Kruojos“ klubas jau nebeegzistuoja.<br>E.Černiausko nuotr.
Alytaus komanda nusvilo nuo Italijos investuotojų.<br>D.Umbraso nuotr.
Alytaus komanda nusvilo nuo Italijos investuotojų.<br>D.Umbraso nuotr.
„Atlantas“ atsigavo po bankroto treniruojant K.Sarsanijai.<br>D. Umbraso nuotr.
„Atlantas“ atsigavo po bankroto treniruojant K.Sarsanijai.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Rokas Suslavičius

May 10, 2018, 9:31 AM, atnaujinta May 10, 2018, 12:51 PM

Saugos tarnybos „Argus“ savininkas be reikalų „Atlante“ dar užima ir Klaipėdos apskrities futbolo federacijos prezidento pareigas, tad dabar nusprendė daugiau laiko skirti darbui su jaunimu bei futbolo infrastruktūros tobulinimui regione.

„Atlanto“ klubo generalinis direktorius 54-erių Vacys Lekevičius tuoj po R.Jonaičio pasitraukimo „Vakarų ekspresui“ prakalbo apie naujus investuotojus iš buvusios Jugoslavijos, kuriuos surado tarpininkai Maskvoje.

V.Lekevičius atskleidė, kad artimiausiomis dienomis pastarieji turėtų atvykti į Klaipėdą, o sutartis jau yra suderinta ir greitu metu turėtų būti pasirašyta.

Tokios istorijos apie investuotojus iš užsienio Lietuvos futbole nėra naujiena ir dažniausiai prie gero nepriveda.

2014 metais dar tuomet A lygoje rungtyniavusi Gargždų „Bangos“ ekipa paskelbė, kad klubui vadovaus nauji investuotojai iš Rusijos. Vos po pusės sezono prasidėjo skandalai dėl sutartų lažybų ir gargždiškiams prireikė kelių metų kol apsivalė nuo stebuklingų investuotojų. Šiuo metu klubas rungtyniauja antroje pagal pajėgumą Lietuvos futbolo lygoje.

Tais pačiais metais Alytaus „Dainavos“ komanda susirado naujų investuotojų iš Italijos, kurie žadėjo padengti klubo skolas, tačiau alytiškių ekipa tą sezoną tiesiog subyrėjo – užėmė paskutinę vietą A lygoje, praleidę net 143 įvarčius per 36 rungtynes. Galiausiai komanda apskritai bankrutavo. Tik aktyvių Alytaus sirgalių dėka klubas buvo atkurtas 2016 metais ir šiuo metu rungtyniauja pirmoje lygoje kartu su Gargždų „Bangos“ komanda bei užima pirmąją vietą.

Dar įspūdingesne investuotojų iš užsienio istorija galėtų pasigirti jau nebeegzistuojantis Pakruojo „Kruojos“ klubas.

2015 metais Lietuvos futbolo federacija (LFF) užkirto kelią nežinomiems ir neįvardintiems rėmėjams iš Honkongo.

Dar ankstesniais metais sukčių gauja, apsimetusi naujais klubo pirkėjais, sugebėjo išvilioti iš „Kruojos“ savininko Emilijaus Junevičiaus 250 tūkstančių eurų. Ta pati gauja bandė apgauti ir Klaipėdos „Neptūno“ krepšinio komandos savininkus.

Maža to, 2015 metų pabaigoje klubas dėl nesibaigiančių lažybų skandalų pasitraukė iš A lygos, veikiausiai žinodami, kad už nusižengimus bus vistiek pašalinti iš turnyro nesulaukus jo pabaigos. Šiuo metu tokia komanda apskritai nebeegzistuoja.

2015 metais metais Klaipėdos „Granito“ komanda, viešoje erdvėje sieta su neaiškiais investuotojais iš Rusijos, dėl lažybų skandalo buvo pašalinta iš A lygos sezonui nepasibaigus ir taip baigė savo egzistavimą.

Viena iš išimčių galėtų būti „Atlanto“ istorija nuo 2012 metų, kuomet klubo prezidento pareigas pradėjo eiti verslininkas R. Jonaitis. Komandą pavyko prikelti naujam gyvenimui po bankroto procedūrų ir 2013 m. „Atlantas“ tapo šalies vicečempionu, o 2014 ir 2015 m. iškovojo bronzos medalius. Taip pat keturis sezonus iš eilės uostamiesčio ekipa rungtyniavo UEFA Europos lygos varžybose.

Šiame laikotarpyje bene didžiausią vaidmenį suvaidino 2013 metais atvykęs ir treneriu tapęs rusas Konstantinas Sarsanija, kuris savo šalyje buvo geriau žinomas, kaip futbolo agentas. Tai nesutrukdė jau pirmaisiais jo vadovavimo metais iškovoti sidabro medalį A lygoje.

Treneris iš Rusijos naudojosi savo ryšiais ir „Atlantas“ kurį laiką atrodė galintis mesti iššūkį dominuojančiam Vilniaus „Žalgiriui“. Tačiau per šį laikotarpį klubas aiškiai taip ir nebuvo paviešinęs savo finansinių reikalų ar pagrindinių rėmėjų. Nemažai sezonų uostamiesčio ekipa rungtyniavo neturėdama jokio rėmėjų logotipo ant marškinėlių.

Ilgainiui savo pozicijas „Atlantas“ užleido „Trakams“ ir „Sūduvai“, 2017 metų pavasarį K.Sarsanija pasitraukė, kuomet priėmė Sankt Peterburgo „Zenit“ pasiūlymą tapti komandos sporto direktoriumi. Vėliau futbolo pasaulį apskriejo šokiruojanti žinia – rudenį 49-erių metų specialistas mirė užsikišus kraujagyslei širdyje.

2017 metų vasarą prie „Atalanto“ vairo stojo buvęs Lietuvos rinktinės treneris Igoris Pankratjevas, tačiau uostamiesčio ekipa A lygoje liko tik 5 vietoje. Šiame sezone klubo vairas patikėtas Algimantui Briauniui, o „Atlantas“ A lygoje rikiuojasi 4-oje vietoje. Klubo sporto direktorius V.Lekevičius jau dabar viešai pareiškė, kad bent kitąmet komanda kovos dėl pirmosios vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.