Futbolo sujudinta Rusijos provincija tikisi pinigų lietaus

Pasaulio futbolo čempionatas atkeliavo ne tiktai į Rusijos sostinę ar didmiesčius. Turnyro rungtynės bus žaidžiamos ir gerokai mažesniuose miestuose, o vietiniai gyventojai naiviai tikisi, jog futbolas pavers Rusijos provinciją pasaulinių investicijų vieta.

Kaliningrado stadionas pastatytas vandens apsuptoje teritorijoje. Jo aplinka baigta tvarkyti tik pastarosiomis dienomis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kaliningrado stadionas pastatytas vandens apsuptoje teritorijoje. Jo aplinka baigta tvarkyti tik pastarosiomis dienomis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2018, 4:15 PM, atnaujinta Jun 16, 2018, 6:12 PM

Jei niekada nesate girdėję apie Saranską, nieko nuostabaus. To miesto nežino ir nemaža dalis rusų.

Bet šioje pelkėtoje Mordvijos sostinėje pirmąsias pasaulio futbolo čempionato rungtynes šeštadienį žais Peru ir Danija.

Arčiausiai Lietuvos esančiame čempionato mieste Kaliningrade šįvakar susigrums Kroatija ir Nigerija.

Visi tikisi finansinės naudos

Į Saranską keliauja verslininkų delegacijos iš Japonijos, Danijos ir Irano.

Japonija siunčia savo princesę. Turėtų pasirodyti net garsus Prancūzijos aktorius Gerard’as Depardieu, kuris tapo oficialiu Saransko gyventoju, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jam išdavė Rusijos pasą.

„Visas pasaulis į mus žiūri. Tai turės ekonominės įtakos mūsų investiciniam klimatui“, – laikraščiui „Financial Times“ sakė Aleksejus Merkušinas, vadovavęs Saransko pasirengimui čempionatui.

Naudos tikisi visi nuo sostinės nutolę Rusijos miestai, rengiantys grupės varžybas, – ne tik Saranskas, iki šiol labiausiai garsėjęs kalėjimais ir sportinio ėjimo dopingo skandalais.

Pasak A.Merkušino, šis vos 300 tūkstančių gyventojų miestas buvo pasirinktas vietoj kitų, turinčių senesnes futbolo tradicijas, nes daug pastangų dėjo vietos valdžia, kuriai daugelį metų vadovavo jo tėvas Nikolajus, kol tapo Samaros gubernatoriumi.

„Mes to labai norėjome“, – sakė A.Merkušinas.

Sandoriai kėlė įtarimų

Nors Saranske vyks tik ketverios rungtynės, naujos investicijos gali pakelti šio regiono vidaus produkto lygį trimis procentais, o biudžeto pajamas – keturiais procentais.

„Financial Times“ skaičiavimais, tai dukart daugiau, palyginti su didesniais miestais, kuriuose vyks varžybos.

Skaičiai išties neblogi, nepaisant to, kad dėl recesijos Kremlius buvo priverstas apkarpyti kai kuriuos savo planus.

2014 metų Sočio olimpiadai rusai išleido apie 50 milijardų JAV dolerių (43 mlrd. eurų), o viskas baigėsi tuo, kad valstybiniai bankai turėjo nurašyti milžiniškus nuostolius.

Dabar viskas kitaip – Kremlius pernai suplanavo išleisti 687 milijardus rublių.

Tuo metu tai buvo maždaug 11,2 milijardo dolerių.

Pasaulio čempionato organizacinio komiteto vadovas Aleksejus Sorokinas teigė, kad iš jų 498 milijardai rublių yra iš valstybės biudžeto, o visa kita – privačių investuotojų lėšos.

Kai kurie privatūs sandoriai kėlė įtarimų ir sulaukė kaltinimų dėl savų protegavimo.

Štai vietos kompanija „Mordovcement“, kur iki 2014 metų keli A.Merkušino giminaičiai turėjo akcijų, laimėjo konkursus tiekti medžiagas Saransko ir kaimyninės Samaros stadionams.

A.Merkušinas gynėsi, kad jo šeima perėjo nuodugnius patikrinimus ir jokių ryšių su stadiono statytojais nėra.

„Tai daugiausia niekai“, – taip jis apibūdino viešųjų ir privačių interesų susipynimą.

Stadioną pastatė pelkėje

Sankt Peterburgas savo naujajam stadionui išleido daugiau nei milijardą JAV dolerių, bet dėl techninių problemų darbai tęsis ir pasibaigus čempionatui.

Žemutinis Naugardas ir Samara skubėjo paknopstomis, kad tik spėtų laiku pabaigti stadionų statybas.

Kaliningrade keletas žmonių jau dabar sėdi kalėjime ir laukia teismo, apkaltinti korupcija.

Naujasis 35 tūkstančių vietų stadionas Kaliningrade pastatytas pelkėtoje vietovėje, vadinamoje sala, kur dešimtis metų statybos buvo neįsivaizduojamos.

Kad čia nieko statyti neįmanoma, tvirtino statybų magnatas ir buvęs JAV prezidento Donaldo Trumpo verslo partneris Aras Agalarovas. Jis pareiškė, kad ši žemė yra „penkiasdešimties metrų gylio gryniausia pelkė“.

Bet kai vėliau Rusijos vyriausybė paklausė, ar jis čia pastatytų stadioną, A.Agalarovas prakalbo, kad žemė yra „tik šiek tiek pelkėta“, ir patenkintas sutiko.

Kaliningradas laukia turistų

Vienu metu buvo kilusi rizika, kad pusiau pabaigtas stadionas nuslys į pelkę, nes darbų vykdymo įmonė, priklausanti kitam oligarchui Zijavudinui Magomedovui, pamatams tiekė neva prastos kokybės smėlį.

Dabar Z.Magomedovas ir įmonės vadovas bei buvęs Kaliningrado statybų ministras laukia teismo dėl 750 milijonų rublių (10 mln. eurų) nusukimo. Visi jie neigia kaltinimus.

Nepaisant to, srities gubernatorius Antonas Alichanovas tikisi, kad čempionatas parodys Kaliningrado, kaip besiformuojančio centro, galimybes.

Regionas jau dabar yra specialios ekonominės zonos dalis ir galvoja apie lengvatinio apmokestinimo zonos įsteigimą, kuri, tikėtina, pritrauktų naujų investicijų.

„Žmonės atvažiuos mūsų aplankyti ir po pasaulio čempionato. Tai tikrai efektyvi reklama“, – įsitikinęs A.Alichanovas.

Už sovietinį butą – 1000 dolerių

Prieš pirmąsias rungtynes Saranske A.Merkušinui buvo svarbiausia palikti gerą įspūdį užsienio svečiams.

Miestas vertėsi kūlversčiais, bandydamas rasti užtektintai viešbučių kambarių visiems sirgaliams, kurie atvyks į ketverias čia vyksiančias rungtynes.

Kartu bandyta neužkelti kainų, nes kai kurie vietiniai „Airbnb“ tinkle už savo sovietų laikų aptriušusį butą sugebėjo užsiprašyti daugiau nei 1000 JAV dolerių.

„Net Maskvai 30 tūkstančių svečių būtų daug.

Todėl visai normalu, jei kai kuriems teks apsistoti ir gretimame mieste“, – „Financial Times“ sakė A.Merkušinas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.