Virš Rusijos šventės kaupiasi debesys: vėl kalbama apie dopingą

Tarptautinė futbolo asociacija (FIFA) užmerkė akis prieš pateiktus įrodymus dėl dopingo vartojimo Rusijos futbole.

 Rusijos futbolui mestas dopingo šešėlis.<br> Ap nuotr.
 Rusijos futbolui mestas dopingo šešėlis.<br> Ap nuotr.
 R.Kambolovas įtariamas galimai vartojęs dopingą, o FIFA apie tai žinojo.<br> skysorts.com nuotr.
 R.Kambolovas įtariamas galimai vartojęs dopingą, o FIFA apie tai žinojo.<br> skysorts.com nuotr.
 Rusijos rinktinės daktaras E.Bezuglovas tikino, kad jo sportininkus testuoja dažnai.
 Rusijos rinktinės daktaras E.Bezuglovas tikino, kad jo sportininkus testuoja dažnai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 24, 2018, 2:31 PM, atnaujinta Jun 24, 2018, 2:32 PM

Taip teigiama naujame „Daily Mail“ žurnalisto Nicko Harriso tyrime.

FIFA, kuri per pastaruosius du dešimtmečius buvo laikoma viena iš labiausiai korumpuotų sporto organizacijų, panašu, turėjo dopingo vartojimo Rusijos futbolo rinktinėje įrodymų likus 18 mėnesių iki pasaulio čempionato pradžios.

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad Rusijos futbolininkai, kurie dalyvavo 2014 metų pasaulio čempionate yra papildomai tiriami dėl dopingo vartojimo. Tačiau praėjusį mėnesį visiems 28 preliminaraus sąrašo Rusijos futbolininkams leista dalyvauti čempionate ir nerasta jokių įrodymų dėl nusižengimų.

Vis tik, dar savaitę anksčiau Rusijos sudėtyje buvo minimi 29 futbolininkai. Žmogus, kuris buvo išbrauktas iš sąrašo – Ruslanas Kambolovas.

„Daily Mail“ pranešime teigiama, kad remiantis Richardo H.McLareno ataskaita apie Rusijos dopingo sistemą valstybiniu lygiu, R.Kambolovo 2015 metais priduotame šlapimo mėginyje rasta draudžiamų medžiagų. Tačiau šlapimo mėginys su dopingu buvo pakeistas švariu ir taip užmaskuotas nusižengimas.

Pats. R.McLarenas teigė, kad 2017 metais apie tai pranešė FIFA, bet jokio atsako nesulaukė.

„Nuo tada aš negavau jokių atsakymų iš jų. Nesuprantu, kodėl ši organizacija taip elgėsi“, – kalbėjo R.McLarenas.

R.Kambolovas, tuo tarpu, buvo Rusijos rinktinės sudėtyje, kuri 2017 metais žaidė namuose vykusioje FIFA konfederacijų taurėje. Keista, kad šis futbolininkas prieš 2018 metų pasaulio čempionatą iš paraiškos buvo išbrauktas, dėl neaiškios traumos.

„Kodėl jis buvo pašalintas? Išvadas darykites patys, bet man viskas aišku“, – konstatavo R.McLarenas.

Panašu, kad FIFA nutylėdama apie šį incidentą, padarė paslaugą Rusijai, kurioje birželio 14 dieną prasidėjo pasaulio futbolo čempionatas.

FIFA pagrindinis pajamų šaltinis yra iš pasaulio čempionato sugeneruojamų pajamų, tad jos pagrindinis tikslas buvo užtikrinti, kad 2018 m. pasaulio čempionatas vyktų be incidentų ar nesklandumų.

Rusijos dopingo vartojimo sistemą atskleidęs, buvęs šios šalies antidopingo labaratorijos direktorius Grigorijus Rodčenkovas kalbėdamas su britų žiniasklaida, patvirtino, kad bent vienas žaidėjas iš dabartinės Rusijos rinktinės žaidėjų yra priklausęs jo sukurtai dopingo vartojimo programai.

Tuo tarpu, po įspūdingos Rusijos rinktinės pradžios čempionate Jungtinės Amerikos Valstijos ėmė reikalauti Rusijos futbolo komandos dopingų tyrimo rezultatų paviešinimo.

Rusai pirmose rungtynėse 5:0 sutriuškino Saudo Arabiją, o antrose – 3:1 prabloškė Egiptą. Įtarimai pasipylė po to, kai pasaulio čempionato šeimininkų rinktinė iki turnyro pradžios buvo pralaimėjusi 7 draugiškus susitikimus iš eilės.

„Toks rezultatų pagerėjimas neturi likti nepastebėtas ir jų rinktinė turi papildomai būti testuojama dėl draudžiamų medžiagų vartojimo“, – teigė JAV antidopingo agentūros vadovas Travisas Tygartas.

T.Tygartas pabrėžė, kad Rusijos komada pirmauja pagal nubėgtus kilometrus čempionate, lenkdama bet kurią kitą rinktinę. Individualioje statistikoje net trys rusai – A.Golovinas, A.Samedovas ir J.Grazinskis  – pirmauja, pagal įveiktą atstumą rungtynėse. 

„Atsižvelgiant į išskirtiniai statistinius rusų futbolininkų rodiklius, privaloma juos papildomai ištirti“, – samprotavo JAV antidopingo agentūros vadovas.

Tačiau FIFA atsisakė paviešinti bet kokią informaciją apie dopingo tyrimo mastus pasaulio čempionate. Organizacijos atstovas spaudai pareiškė, kad negali komentuoti apie testus čempionato metu.

Penktadienį Rusijos naujienų agentūra TASS pranešė, kad 2018 metais iš Rusijos žaidėjų buvo paimti 300 mėginių tyrimui dėl dopingo ir nei vienas iš jų nebuvo teigiamas.

Rusijos komandos daktaras Eduardas Bezuglovas pridėjo, kad jo sportininkai testuojami dažniau nei Anglijos: „Esu pasiruošęs kirsti lažybų iš butelio pieno, kad Anglijos futbolininkai buvo testuojami mažiau.“

Tuo pačiu, E.Bezuglovas pažėrė kaltinimus britų žiniasklaidai, kad ši tik pučia burbulą iš nieko.

Paskutinėse A grupės trečiojo turo rungtynės pirmadienį Rusija dėl pirmos vietos grupėje susikaus su Urugvajaus rinktine. Rusai jau anksčiau užsitikrino kelialapį į pasaulio čempionato aštuntfinalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.