Išpeikta VAR technologija A. Narbekovui abejonių nekelia: „O kam ginčytis su teisėju?"

Pasaulio futbolo čempionato grupių etapas baigėsi, o po jo paaiškėjo ir visos aštuntfinalių poros. 

 A.Narbekovo manymu, VAR technologija suteikia daugiau naudos, nei įneša sumaišties.<br> Lrytas.lt montažas
 A.Narbekovo manymu, VAR technologija suteikia daugiau naudos, nei įneša sumaišties.<br> Lrytas.lt montažas
 Lenkams nusileidę japonai vis tiek pateko į kitą etapą.<br> AP nuotr.
 Lenkams nusileidę japonai vis tiek pateko į kitą etapą.<br> AP nuotr.
 Belgai ir anglai žaidė su antraeiliais žaidėjais.<br> AP nuotr.
 Belgai ir anglai žaidė su antraeiliais žaidėjais.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-06-29 17:05

Ten ginklus iš karto suremti teks tokioms rinktinėms kaip Prancūzijai su Argentina ar Urugvajui su Portugalija. Kiekviena aštuntfinalio pora žada daug intrigos.

Be atkrintamųjų liko fiasko patyrę vokiečiai, o paskutinės grupių etapo rungtynės tarp Lenkijos ir Japonijos bei Belgijos ir Anglijos parodė, kokį strategišką, bet labai nuobodų žaidimą gali komandos žaisti.

„Čia yra žaidimas ir mąstymas į priekį, todėl nieko nepakeisi. Žvelgiant iš trenerių ar žaidėjų pusės, jeigu jiems tinka rezultatas, tai smerkti dėl per nelyg ramaus žaidimo negalima", –  įsitikinęs lrytas.lt kalbintas buvęs futbolininkas, o dabar treneriu dirbantis Arminas Narbekovas.

Anot A.Narbekovo, čempionato komandos geriausią žaidimą galėjo pasilikti ateičiai, o atkrintamosiose galime išvysti dar ne vieną staigmeną. 

Treneris taip pat nekritikavo daug neigiamų reakcijų susilaukusios vaizdo peržiūros sistemos. Jo teigimu, ji duoda daugiau naudos, nei blogybių.

– Baigėsi pirmasis pasaulio čempionato etapas, kokį įspūdi jis paliko?lrytas.lt paklausė A.Narbekovo. 

– Gerą, nes padovanojęs daug staigmenų. Paskutiniai rezultatai, o ypač japonų dvikova su Lenkija parodė, kad jei lydi sėkmė, sukrenta kortos, tai net ir pralošęs gali džiaugtis.

Man patiko žaidimas, kurį demonstravo balkanų šalys – Kroatija ar Serbija. Nenuostabu, kad  krotatai jau laikomi ir vienais favoritų. Simpatijų sukėlė ir belgai, kurie taip pat demonstravo akiai gražų žaidimą. 

Pažvelgus į tai, kokių netikėtumų buvo ir kas dėjosi čempionate, tai sakyčiau laukia labai įdomi antroji dalis.

– Kas labiausiai nustebino be vokiečių fiasko?

– Iš neigiamos pusės daugiau stebinančių dalykų kaip ir nebuvo. Labiau nustebino kai kurių komandų sėmingas pasirodymas. Manau, kad tokios rinktinės kaip Belgija ar Kroatija bei Švedija gerokai pamaišys kortas atkrintamosiose.

– Lenkai pergalingai baigė čempionatą, tačiau jiems pralaimėję japonai demonstravo labai pasyvų futbolą. Ar tokie taktiniai sprendimai nekenkia futbolo grožiui?

– Čia yra žaidimas ir mąstymas į priekį, nieko nepakeisi. Matėmė, kad ir prancūzus su danais tenkino lygiosios, tai taip ir žaidė. Žvelgiant iš trenerių ar žaidėjų pusės, jeigu jiems tinka rezultatas, tai smerkti dėl ramaus žaidimo negalima. 

Ko gero, dauguma taip darytų, kad tik čempionate nukeliautų kuo toliau. O japonų po tokio žaidimo vis tiek negalima nurašyti. Su jais lengva niekam nebus. 

Visos, komandos, kurios iškopė į kitą etapą galima sakyti, kad nėra silpnos. Na, nebent Rusija, kuriai, galima manyti, vaistų prieš ispanus rasti bus labai sunku.

– Anglija ir Belgija taip pat labai nesistengė, leido antras sudėtis. Nuvylė sirgalius. Buvo galima tikėtis daugiau iš šio mačo?

– Tai yra normali tendencija. Reikia saugoti svarbiausius žaidėjus. Juk tokiose rungtynėse, kurios labai daug nelemia, galima lengvai skausmingų traumų prisieškoti.  Kiekvienas treneris taip darytų, leistų savo pagrindiniams žaidėjams pailsėti. 

Ką matėmė? Konkretų pavyzdį, kaip keičiasi žaidimas leidus pailsėti lyderiams. 

Kitame etape bus dar įdomiau, kadangi visos komandos tikrai nesitaupys. Vien dėl to kažką pranašauti yra sunku. Sakyčau, kad favoritų dabar nebėra.

– Dabar kalbama, kad anglams įveikus aštuntfinalio barjerą su Kolumbija, kitame etape būtų lengviau nes išvengtų favoritų tokių kaip Brazilija. Ar iš tiesų anglams galima džiaugtis?

– Kiekvienas tikėtų savo galimybėsmis, kai kortos sukrenta į gerą pusę. Bet čia yra futbolas ir svarstyti su kuo būtų geriau žaisti – beprasmiška. Čempionatas jau spėjo tai parodyti.

– Kokias didžiausias intrigas įžvelgiate atkrintamosiose?

– Intrigų bus visose porose, bet labiausiai, tai nemanau, kad rusai kažką gali nuveikti prieš ispanus. Šių komandų žaidimo filosofija visiškai kitokia. Jeigu rusai rungtynėse liks be kamuolio, tai bus visai tikėtina, nes ispanai savo braižo tikrai nepakeis. 

Klausimas lieka tik toks, kaip rusai į viską sureaguos. Urugvajus jau parodė, kad rungtynės su Saudo Arabija ar Egiptu neatspindi tikrojo komandos lygio. Po pastarojo pralaimėjimo rusų nuotaikos neturėtų būti labai geros.

– Galbūt grupių etapas parodė, kad geriausią formą komandos pasilieka ateičiai?

– Sakyčiau kiekviena komanda siekia parodyti save iš gerosios pusės lemiamais momentais. Todėl niekuomet ir nereikia skubėti. 

Atsižvelgiant į tai, aštuntfinalyje turėtų būti įdomu stebėti Prancūzijos ir Argentinos mačą. Argentina labai sunkiai judėjo į priekį, todėl galima manyti, kad  ir pasiliko viską ateičiai. 

– Vaizdo peržiūrų sistema (VAR) šiame čempionate sukėlė daug kalbų. Ar ši naujovė pasiteisino?

– Ji prideda naudos. Juk daug epizodų būna, kai žaidėjai suvaidina pražangas, bando paveikti teisėjus.  Pažvelkite, kiek daug įvarčių būna, kurie krenta ant vartų linijos arba už jos. 

Reikia pagalvoti, kas geriau – ar ginčytis minutę su teisėju, ar tiesiog leisti, kad teisėjas per tą minutę peržvelgtų epizodą ir ramiai priimtų sprendimą?

O kam iš vis reikia ginčytis su teisėju? Jis ramiai peržiūri epizodą ir nusprendžia. Tada daug kalbėti jau nebėra ko, kadangi visiems viskas aišku ir suprantama. 

Yra daug teorijų, bet manau, kad VAR yra gera naujovė.

– Kas dabar yra didžiausias čempionato favoritas? 

– Sunku pasakyti. Galime manyti, kad brazilai, jeigu neužlips ant to pačio grėblio ir nepradės vien tik ieškoti vienuolikos metrų baudinių kaip rungtynėse su Kosta Rika. 

Brazilija turi daug individuliai stiprių žaidėjų, žiūrisi smagiai. Bet pakartosiu dar kartą – čempionatas jau padovanojo staigmenų ir jų gali būti dar ne viena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.