Nuliūdusi Argentina ieško gilesnių futbolo nuopolio priežasčių

Dėl to, kad Lionelis Messi, vilkėdamas baltus ir žydrus marškinėlius veikiausiai taip ir netaps čempionu, labiausiai kalta Argentinos futbolo vadovybė. Tokią išvadą daro Argentinos žiniasklaida, šios šalies rinktinei aštuntfinalyje iškritus iš pasaulio čempionato didžiausią atsakomybę verčianti Argentinos futbolo asociacijos (AFA) viršūnėse įsivyravusiai netvarkai.

 Argentinos žiniasklaida kritikuoja savo šalies rinktinę.<br> lrytas.lt koliažas.
 Argentinos žiniasklaida kritikuoja savo šalies rinktinę.<br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2018, 11:35 AM, atnaujinta Jul 1, 2018, 11:36 AM

Argentiniečiai namo iškeliavo po šeštadienį patirto pralaimėjimo Prancūzijos komandai 3:4, o L.Messi, daugelio manymu, žaidė paskutines rungtynes pasaulio pirmenybėse, o galbūt ir paskutines rungtynes savo šalies rinktinėje.

Kalčiausia – futbolo vadovybė

Sekmadienį Argentinos dienraščio „Rio Negro“ pirmasis puslapis buvo apipavidalintas kaip skelbimų lenta. Tačiau kiti pramanyti skelbimai buvo išblukinti, o aiškiai perskaityti buvo įmanoma tik vieną: „Reikalinga AFA vadovybė, turinti organizacinių sugebėjimų, etiška ir pareiginga, pasiryžusi uoliai dirbti, kad per kelerius metus būtų atkurtas Argentinos futbolas.“

Argentinos futbolo bendruomenės pyktis suprantamas. Šį dešimtmetį net penkis kartus buvo pakeisti rinktinės treneriai (po 2010 metų, kai iš šių pareigų pasitraukė Diego Maradona), taip pat net tris kartus keitėsi AFA prezidentai.

„Trenerio Jorge Sampaoli ateitis miglota. Ką dabar darys treneris ir ką nuspręs AFA, kol kas yra klausimai be atsakymų, – rašė dienraštis „La Nacion“. – Po ketverių vairo perdavinėjimų ir trenerių keitimų metų, kelionei į 2022-ųjų Katarą reikia sudaryti tvirtą planą. Prancūzija apnuogino trūkumus bei pabaigė elitinės kartos laikotarpį, o kartu sugriovė idėją, kad galima išsiversti vien stebuklingų futbolininkų talentu.“

„Argentina pradėjo blogai ir baigė dar blogiau. Nereikia ilgai ieškoti nesėkmės paaiškinimų, nes ši nesėkmė buvo užprogramuota prieš kelionę į Rusiją. Negrabūs futbolo vadovai paskyrė nepatyrusį trenerį, kuris nesugebėjo atskleisti futbolinkų talento, – tvirtino kitas dienraštis „La Capital“. – Ši rinktinė netapo komanda. Nebent vartotumėte šį terminą, norėdami apibrėžti į aikštę pasiųstų pavienių futbolininkų būrį, kuris privalo susiorganizuoti pats. Jie visą laiką bandė tą padaryti, bet jiems nepavyko.

Argentina pralaimėjo, nes nebuvo taktikos, strategijos, fizinio parengimo ir nusiteikimo. Per daug trūkumų pasaulio čempionatui“.

Paskutinės L.Messi rungtynės?

Migla apgaubė ir Argentinos rinktinės sudėtį. „Ateitis neaiški“, – pirmajame puslapyje didelėmis raidėmis parašė dienraštis „Uno“. „Argentina. Eliminuota ir priversta atsinaujinti“, – skelbė dienraštis „Los Andes“.

34 metų Javieras Mascherano jau paskelbė, kad šis pasaulio čempionatas jam buvo paskutinis turnyras vilkint „baltus-žydrus“ marškinėlius. Argentinos žiniasklaida prognozuoja, kad su rinktine taip pat atsisveikins ir keli jaunesni žaidėjai: 30-metis Sergio Aguero, 30-metis Angelis Di Maria ir 28-erių Marcosas Rojo. Galbūt „sudie“ ištars ir 31-erių L.Messi, kuris jau buvo baigęs karjerą po apmaudaus pralaimėjimo 2016 metų Pietų Amerikos čempionato finale (jame „Blusa“ neįmušė baudinio), bet po kelių mėnesių, aprimus emocijoms, grįžo į nacionalinę komandą.

„L.Messi žiūrėjo, žiūrėjo ir žiūrėjo visur ir niekur, – rašė „Clarin“. – J.Mascherano vaikščiojo ir plojo baltai ir žydrai miniai, kuri buvo visame Kazanės stadione. Jie ir jų komandos draugai negalėjo susitaikyti su tuo, kad yra priversti palikti aikštę. Daugelis iš jų žino, kad daugiau niekada nežais pasaulio čempionate: L.Messi ir J.Mascherano paskutinį kartą išvedė savo komandą iš rūbinės.

Nebeliko nieko. Tai pabaiga. Rinktinės ir visos futbolininkų kartos kelionė į Rusiją baigėsi ne taip, kaip jie tikėjosi. Ši karta buvo verta daug daugiau, bet ji kentėjo dėl futbolo vadovybės ir trenerių kaitos, kuri sutrikdė normalų raidos ciklą.“

Jei L.Messi išties pasitrauks, karjerą rinktinėje baigs netapęs čempionu ir pralaimėjęs trijuose finaluose.

Trijuose iš eilės finaluose – pasaulio čempionato ir dviejų Pietų Amerikos pirmenybių – argentiniečiai žaidė 2014, 2015 ir 2016 metais. Tačiau „sidabro šaliai“ (iš šio metalo pavadinimo kilo Argentinos pavadinimas) ir jos ryškiausiai futbolo žvaigždei L.Messi visus tris kartus atiteko tik sidabro apdovanojimai.

Gavo tai, ko buvo verti

Nors ir skaudančia širdimi, Argentinos žiniasklaida pripažino, kad šiame pasaulio čempionate rinktinė nebuvo verta geresnio likimo. Argentiniečiai beveik visą turnyrą žaidė arba blogai, arba labai blogai. Išskyrus kelias minutes per lemiamas grupės varžybų rungtynes su Nigerijos futbolininkais.

„Kelionėje į Rusiją buvo daugiau nusivylimų negu džiaugsmų. M.Rojo įvartis į Nigerijos vartus, nulėmęs kelialapį į aštuntfinalį, buvo kaip oazė dykumoje, kurią sudarė lygiosios su Islandija, triuškinamas pralaimėjimas Kroatija ir ši nesėkmė žaidžiant su Prancūzija“, – visą „baltų-žydrų“ kelią Rusijoje prisiminė dienraštis „La Nacion“.

Apie aštuntfinalio rungtynes „La Nacion“ negalėjo parašyti nieko gero: „Viltis suskilo 68-ąją minutę, kai Kylianas Mbappe nežinia kelintą kartą priėmė kamuolį ir rado tarpą tarp Argentinos gynėjų. Rinktinė Kazanėje buvo sugrąžinta į tikrovę ir kelias dienas tvyrojusi nesėkmės nuojauta pasitvirtino. Argentina neišlaikė varžovų ritmo, pralaimėjo 3:4 ir atsisveikino su pasaulio čempionatu.

Tai – blogiausias rezultatas nuo 2002 metų pasaulio čempionato, iš kurio rinktinė iškrito pirmajame etape. Šis smūgis turės staigias pasėkmes: trijų finalų kartos atsisveikinimą. Gali būti, kad atsisveikins ir L.Messi.“

„Skausmas pabaigti pokylį. Skausmas matyti, kaip baigiasi daugelio futbolininkų ciklas. Skausmas matyti tūkstančius sirgalių, kurie dėl rinktinės padarė tai, ką gali padaryti tik tikri sirgaliai. Skausmas dėl to, kad L.Messi nebuvo L.Messi. Skausmas dėl komandos, kurios nebuvo. Skausmas žinoti, kad tokiame aukštame lygyje neužtenka vien noro. Argentina su pasaulio čempionatu atsisveikino sutriuškinta Prancūzijos per rungtynes, kuriose svajonė labai greitai virto košmaru“, – rašė sporto dienraštis „Ole“.

Apmaudu buvo ir dėl to, kad pasaulis per šias kelias savaites taip ir nepamatė tikrojo L.Messi. „Komanda jo beveik nematė. Jis vėlavo, visą laiką buvo prižiūrimas dviejų arba trijų varžovų. Fenomenalus perdavimas Sergio Aguero, po kurio rezultatas tapo 3:4, buvo vienintelis jo perlas. Iš genijaus tikimasi daug daugiau“, – apie lyderio žaidimą per aštuntfinalio rungtynes rašė „Clarin“.

„Chau, Rusija. Niekada čempionais netapusios superžvaigždžių kartos pabaiga“, – antraštėje atsisveikino dienraštis „El Dia“.

Labiausiai nuvylė treneris

Argentinos žiniasklaida beveik nepriekaištavo futbolininkams, bet visus šunis korė ant trenerio J.Sampaoli, kuris tik 2017 metų gegužę pakeitė iki tol „baltiems-žydriems“ labai nesėkmingai vadovavusį Edgardo Bauzą ir šiaip ne taip išgelbėjo rinktinę nuo fiasko pasaulio čempionato atrankos turnyre.

„Netikra devyniukė“ – paskutinė J.Sampaoli nuodėmė“, – rungtynių komentarą pavadino dienraštis „Clarin“. („Netikra devyniuke“ futbole vadinamas į priekį pastumtas atakuojantis saugas.)

„Rinktinei reikėjo ne tokio trenerio, – iškart pareiškė „Clarin“. – Nė vienas J.Sampaoli taktikos sprendimas neveikė. Nei „netikra devyniukė“, nei trys gynėjai, nei puolimo revoliucija, kuria jis gąsdino, kai prieš metus pradėjo eiti pareigas.

Niekas, ko reikalavo J.Sampaoli iš komandos, nebuvo įvykdyta. Nebuvo laisvumo, pasitikėjimo, viskas pradėjo griūti dar prieš čempionatą, bet, žinoma, dėl to kaltas ne vien treneris.

Tiesa, vienerių metų neužtenka, kad būtų pasimokyta iš klaidų, sureaguota ir rasti reikalingi žaidėjai. Bet J.Sampaoli iššvaistė tuos metus nesuskaičiuojamiems pavardžių bei sistemų variantams. Didžiausia jo yda buvo tai, kad ieškojo sudėtingų sprendimų. Jei kažkas nepavyksta, tą daryti paprastai yra gera mintis. Kartą, galbūt priverstas žaidėjų, jis tą padarė per pasaulio čempionatą, kai pradėjo svilti padai grupės etape. Jis sugrąžino klasikinį išsidėstymą 4-4-2, kuris jam suteikė dar vieną gyvybę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.