Edgaras Jankauskas apie staigmenų kupiną čempionatą: „Vis dar tikiu favoritais“

Lietuvos futbolo rinktinės sirgaliai vis dar laukia dienos, kai pasaulio čempionato finaliniame etape galės palaikyti savo šalies rinktinę. Tačiau kol mūsų rinktinės futbolininkai rungtyniauja vietiniame fronte ar atostogauja, sirgaliai pasirenka sirgti už svetimos šalies rinktinę, kuri dalyvauja pasaulio čempionate Rusijoje.

Edgaras Jankauskas tiki, kad favoritais pasaulio čempionate įrodys tokį savo statusą.<br>T.Bauro nuotr.
Edgaras Jankauskas tiki, kad favoritais pasaulio čempionate įrodys tokį savo statusą.<br>T.Bauro nuotr.
 Rusai džiaugiasi triumfu aštuntfinalyje.<br> AP nuotr.
 Rusai džiaugiasi triumfu aštuntfinalyje.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-07-02 17:32, atnaujinta 2018-07-11 15:53

Tiesa, čempionate įprastų favoritų lieka vis mažiau, o šeimininkai namo išsiuntė dar vieną. Rusijos futbolininkai sensacingai įveikė ispanus, o tai reiškia, kad čempionate jau nebeišgirsime ne tik vokiškų, portugališkų ar argentinietiškų pavardžių, bet ir ispaniškų skanduočių. 

Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės treneris ir buvęs ilgametis rinktinės žaidėjas Edgaras Jankauskas liko patenkintas savo kelione į Rusiją, kurios metu stebėjo geriausių planetos rinktinių batalijas.  

Įspūdžiai labai geri. Nuostabūs stadionai, viskas puikiai suorganizuota. Oras tuo metu buvo puikus, o sirgaliai labai linksmi ir draugiški. Pamatėme ir gražias rungtynes. Čempionatas Rusijoje paliko labai pozityvias emocijas”, – pakylėtu balsu apie įspūdžius Rusijoje pasidalino E.Jankauskas.

Paklaustas apie favoritų fiasko ir lyderių kaitą, treneris teigė vis dar tikintis, kad čempionate triumfuos viena iš elitinių rinktinių. 

„Šiame čempionate dar liko Brazilija, Prancūzija ar Belgija, kurias drąsiai galima vadinti futbolo grandėmis bei potencialiomis čempionėmis”, – optimistiškai nusiteikęs kalbėjo E.Jankauskas. 

– Kokį įspūdį palieka pasaulio čempionato atkrintamųjų dvikovos? 

– Labai įdomu. Kai rinktinės pasiekia atkrintamųjų stadiją, favoritų nebelieka. Net būti favorite jau yra nebenaudinga, nes tai sukelia daugiau įtampos nei įbaugina varžovus. Tai puikiai įrodė Rusijos ir Ispanijos dvikova.

Ispanai kontroliavo kamuolį, atliko daugiau perdavimų bei smūgių, bet nesugebėjo įmušti daugiau įvarčių. Baudinių loterijoje nesusitvarkė su spaudimu ir dabar važiuoja namo. Tai puikus įrodymas,  kad atkrintamosiose gali laimėti visi. 

– Iš čempionato jau iškrito ir tokie futbolo gigantai kaip Vokietija, Argentina ar Portugalija. Į finalinį etapą Rusijoje nepateko ir italai su olandai. Tai parodo, kad futbolo elite vyksta lyderių kaita?

– Faktas, kad futbole vyksta lyderių rokiruotė. Pasaulio futbolo elitas ir lyderiai keičiasi. Bet šiame čempionate dar liko Brazilija, Prancūzija ar Belgija, kurias drąsiai galima vadinti futbolo grandais ir potencialiais čempionais. Kroatija irgi turi labai galingą sudėtį ir gali nustebinti. Nemanau, kad šį čempionatą laimės rinktinė, kurios niekas neįvardino kaip potencialios nugalėtojos. 

– Manote, kad Brazilija, Prancūzija ir Belgija iš likusių rinktinių turi daugiausiai potencialo triumfuoti?

– Manau, kad taip turėtų įvykti. Tačiau nenustebčiau, jei laimėtų Kroatija ar Urugvajus. 

– Kaip vertinate Anglijos rinktinės galimybes?

– Anglijos šansai triumfuoti panašūs į prieš tai minėtų rinktinių. Manau, kad visos rinktinės, kurios pasieks ketvirtfinalį, turės vienodus šansus nugalėti. Vienintelis skirtumas yra tarp to, ko iš savo rinktinių tikisi sirgaliai bei futbolo federacijos.

Jei ketvirtfinalyje pralaimės tokios rinktinės, kaip Rusija, Šveicarija, ar kita panašaus pajėgumo rinktinė, ko gero, niekas jų nepeiks. Jei pralaimės anglai, brazilai ar prancūzai, bus daugybė kritikos futbolininkų atžvilgiu. 

– Ketvirtfinalyje kroatai susitiks su Rusijos rinktine. Rusai buvo nurašyti jau prieš dvikovą su ispanais, bet sugebėjo laimėti, o kroatai sunkiai įveikė danus.  Kokių rungtynių galime laukti? 

– Niekas savo varžovų lengvai jau tikrai nebeįveiks. Komandos supranta, kad šiame etape visos rungtynės gali tapti paskutinėmis čempionate. Rinktinės jau toli nužygiavo ir turi realius šansus nueiti dar toliau. Manau, kad likusios komandos atiduos viską, kad pasiektų pergalę. 

– Spėjome pamatyti ir pirmąsias baudinių serijas, kuriose ryškiausiai žibėjo vartininkai. Ar galima sakyti, kad vartininkai yra puikiai pasiruošę, ar smūgiuojantiems žaidėjams pritrūksta taiklumo?

– Smūgiuojantys žaidėjai jaučia didesnę įtampą. Visi supranta, kad vartininkui atremti baudinį yra sunku. Todėl tikimės, kad 11 metrų baudinys baigsis įvarčiu, o neįmušus baudinio žaidėjas supranta, kas jo gali laukti.

Spaudimas ir nuovargis turi įtakos psichologinei žaidėjo būsenai. Jau pamatėme ir puikių pavyzdžių, kokias klaidas daro net labai patyrę futbolininkai. Tie, kas nestovėję prie 11 metrų žymos, sunkiai supras, ką jaučia žaidėjai.

– Stebėjote Serbijos futbolo rinktinės žaidimą. Prieš šią rinktinę rugsėjo mėnesį žais Lietuvos futbolininkai. Kaip atrodė serbų žaidimas iš arti? 

– Labai stipri rinktinė, išsiskiria individualiu žaidėjų meistriškumu. Nors lemiamoje dvikovoje pralaimėjo brazilams, bet kartais tikrai dominavo ir spaudė Brazilijos gynėjus. Manau, kad serbai garbingai pasirodė čempionate ir parodė savo jėgą. 

– Ar spėjote įžvelgti Serbijos rinktinės silpnąsias vietas, kuriomis galėtumėte pasinaudoti artėjančioje akistatoje? 

– Serbijos silpnosios vietos, kurias išnaudojo Brazila, kitiems varžovams nebūtų taip lengvai apeinamos. Būtent paties pajėgumas parodo kitos rinktinės silpnąsias vietas. Tam, kad išnaudotume silpnąsias serbų puses, reikia įdėti labai daug energijos, meistriškumo bei aktyvaus judėjimo. Tą ir bandysime daryti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.