Šveicarijos rinktinė sugėrė kritikos bangą: „Gautas atsakymas į ilgametį klausimą“

Šveicarijos sirgaliai prieš pasaulio futbolo čempionatą prisiklausė daug pažadų. Tačiau garsūs futbolininkų, trenerių ir nacionalinės federacijos vadovų žodžiai antradienį pasirodė esą nieko verti – Šveicarijos rinktinė vėl patyrė nesėkmę aštuntfinalyje ir grįžta namo nepasiekusi savo tikslų. Galbūt apmaudas būtų mažesnis, jeigu šveicarai būtų nusileidę stipriems varžovams, bet jų kelionę nutraukė Švedijos komanda, kuri pagal FIFA reitingą pasaulio čempionato atkrintamosiose varžybose buvo viena silpniausių. 

 Šveicarijos žiniasklaida pasipiktino pralaimėnimu švedams.<br> Lrytas.lt montažas
 Šveicarijos žiniasklaida pasipiktino pralaimėnimu švedams.<br> Lrytas.lt montažas
 Šveicarijos žiniasklaida liko labai nusivylusi rinktinės pasirodymu.
 Šveicarijos žiniasklaida liko labai nusivylusi rinktinės pasirodymu.
 Šveicarijos žiniasklaida liko labai nusivylusi rinktinės pasirodymu.
 Šveicarijos žiniasklaida liko labai nusivylusi rinktinės pasirodymu.
 Šveicarijos žiniasklaida liko labai nusivylusi rinktinės pasirodymu.
 Šveicarijos žiniasklaida liko labai nusivylusi rinktinės pasirodymu.
 Šveicarijos žiniasklaida liko labai nusivylusi rinktinės pasirodymu.
 Šveicarijos žiniasklaida liko labai nusivylusi rinktinės pasirodymu.
Daugiau nuotraukų (18)

Lrytas.lt

2018-07-04 12:08

„Kaip jie galėjo pralaimėti šias rungtynes?“ – antraštėje klausė sutrikęs dienraštis „Tages Anzeiger“. 

„Šiuos vaizdus bus sunku pamiršti. Šiuos vaizdus iš Sankt Peterburgo, kuriuose – demoralizuoti Šveicarijos futbolininkai, neištesėję pažado ir nepatekę į pasaulio čempionato ketvirtfinalį, - rašė „Tages Anzeiger“. – Pralaimėję 0:1 Švedijai, jie buvo šiurkščiai sugrąžinti į tikrovę ir gavo atsakymą į klausimą, kuris buvo užduodamas daug metų: ar jie tikrai yra stiprūs? Ar tikrai yra verti šeštosios vietos FIFA reitinge? 

Ne tokie stiprūs, kaip patys galvojo. Jie nėra tokie stiprūs, kaip patys apie save kalbėjo. Jei jie būtų stiprūs, dabar būtų džiaugęsi kelialapiu į pasaulio čempionato ketvirtfinalį. Ir jų niekas neklaustų, kaip jie galėjo aštuntfinalyje pralaimėti Švedijai? 

Švedija tikrai neturi tiek talentų, kiek jų turi Šveicarija, bet lemiamą akimirką švedai turėjo tai, ko šveicarams visada trūko: jie buvo pasirengę viskam“. 

„Tikėjusi, kad ši diena taps jos šlovės diena, Šveicarija suklupo, - nusivylė dienraštis „La Liberte“. – Šveicarija nebuvo verta pralaimėti Švedijai. Bet ji taip pat nebuvo pakankamai verta šeštadienį žaisti pasaulio čempionato ketvirtfinalyje. Vladimiro Petkovičiaus rinktinė antradienį tiesiog nepateisino lūkesčių, kuriuos dvejus metus puoselėjo visoje šalyje“. 

Didžiųjų turnyrų ketvirtfinalyje Šveicarijos rinktinė pastarąjį kartą žaidė 1954 metais, kai Šveicarijoje vyko pasaulio čempionatas. Paskui buvo ilgų tarpų, per kuriuos šveicarai net nepatekdavo į pasaulio ar Europos pirmenybes, o patekę, iš jų iškrisdavo arba po grupės varžybų (trijuose pasaulio čempionatuose ir trijuose Europos čempionatuose), arba aštuntfinalyje (dabar jau keturiuose pasaulio čempionatuose ir 2016 metų Europos čempionate). 

Nesėkmių serija turėjo būti nutraukta Rusijoje, bet ir šiais metais viskas baigėsi taip pat, kaip baigėsi daugybę kartų anksčiau. 

„Komandos kaukė nuplėšta“, - tvirtino dienraštis „Blick“. 

„Galima pralaimėti pasaulio čempionato aštuntfinalį, bet ne taip. Mes liekame amžini aštuntfinalininkai. Tai – trumpa išvada po pralaimėjimo vidutiniokei Švedijai, - krimtosi „Blick“. – Vienoje pusėje buvo Švedija, pagal žaidimą silpniausia aštuntfinalio komanda. Bet ji turėjo Emilį Forsbergą, kuris kelis kartus blykstelėjo ir įmušė. Po rikošeto.

Kitoje pusėje buvo Šveicarija. Su daugiau talento, daugiau meistriškumo, didesnėmis galimybėmis. Bet visiškai nebuvo ką žiūrėti. Nedrąsi, o pabaigoje – be minčių ir įkvėpimo. Aukšti perdavimai prieš fiziškai stiprius švedus parodė taktikos naivumą. Viską sudėjus, galima sakyti, kad per rungtynes su Švedija buvo nuplėšta Šveicarijos rinktinės kaukė“. 

Kad Granito Xhakos bei Xherdano Shaqiri kartos komanda buvo pervertinta, rašė ir „Neue Zurcher Zeitung“: „Šveicarijos futbolininkai nėra tokie, kokie norėtų būti“. 

„Pralaimėjimas ribotų galimybių Švedijos komandai apnuogino Šveicarijos rinktinę. Šveicarai žaidė per lėtai ir buvo psichologiškai palaužiami, - didžiausius trūkumus paminėjo „Neue Zurcher Zeitung“. – Kai 2014 metais V.Petkovičius tapo rinktinės treneriu, buvo daug pažadų. Šveicarijos rinktinė dominuos, bandys įveikti kiekvieną varžovą ir žais puolamąjį futbolą. Po pralaimėjimo Švedijai reikia pripažinti, kad šis projektas turi būti peržiūrėtas iš esmės.

Pasaulio čempionatas parodė, kad ši Šveicarijos komanda nei psichologiškai, nei pagal žaidimą neatitinka aukščiausių standartų. Švedija nebuvo labai stipri varžovė, nusileido žaidimo technika, bet pranoko taktika ir susitelkimu.

Pastarasis veiksnys yra aktualus Šveicarijos komandai. Tarp kai kurių žaidėjų nuomonės apie save ir tikrųjų galimybių žioji didelis tarpas. Švedijos komandoje to nėra. Varžovai vystė savo nekūrybingą žaidimą ir pasinaudojo šveicarų trūkumais. Neatsitiktinai lemiamas įvartis buvo įvartis į savus vartus“. 

„Šveicarija pralaimėjo Švedijai rungtynes, kurias privalėjo laimėti, - neabejojo „Tages Anzeiger“. – Šveicarija žaidė geriau ir daug ilgiau valdė kamuolį. Bet nuo Manuelio Akanji atšokęs kamuolys įskriejo į savus vartus. Po to (bet ir prieš tai) šveicarai nepajėgė nieko sukurti ir vos vieną (vieną!) kartą rimtai grasino varžovų vartams. Bet Blerimo Džemaili smūgis nebuvo tikslus. Šveicarija pralaimėjo silpnesnei komandai. Trumpa išvada: šveicarai aiškiai nėra tokie subrendę, kaip apie save galvoja“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.