Prancūzų ir urugvajiečių susirėmimuose raudonų kortelių daugiau nei įvarčių

Penktadienį tarpusavio akistata ketvirtfinalio etapą pradėsiantys Prancūzijos ir Urugvajaus futbolininkai siekia prasibrauti ten, kur jau ne kartą buvo – į pasaulio čempionato pusfinalį. Iki šiol ir prancūzai, ir urugvajiečiai į pusfinalį pateko po penkis kartus. Atrodytų, pasaulio futbolo elite esančios komandos turėtų būti ne kartą susidūrusios planetos pirmenybių svarbiausiuose etapuose, bet taip nėra – „mėlynieji“ ir „žydrieji“ atkrintamosiose varžybose susitiks pirmąjį kartą.

 Antoine'as Griezmannas ir Luisas Suarezas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Antoine'as Griezmannas ir Luisas Suarezas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-06 11:30, atnaujinta 2018-07-06 11:37

Šių komandų tarpusavio dvikovų statistikoje yra labai įdomių skaičių. Net ketverios iš aštuonerių rungtynių baigėsi sausu rezultatu 0:0, Prancūzijos ekipa nė sykio nelaimėjo oficialiose varžybose, šiame amžiuje per penkerias rungtynes kamuolys vos kartą įskriejo į vartų tinklą, bet teisėjai parodė dvi raudonas korteles, o 6 iš 12 įvarčių, kuriuos tarpusavio mačuose įmušė urugvajiečiai ir prancūzai, buvo pelnyti per pirmąsias jų rungtynes 1924 metais.

Malonūs Urugvajaus prisiminimai

Būtent prieš 94-erius metus žaistos rungtynės iki šios dienos ir buvo svarbiausios – 1924 metų birželio 1 dieną Prancūzija ir Urugvajus susigrūmė Paryžiaus olimpinių žaidynių ketvirtfinalyje.

Didžiajai daliai iš 45 tūkstančių aistruolių, atėjusių į Paryžiaus „Colombes“ stadioną, vakaras buvo liūdnas. Prancūzai jau 2-ąją min. praleido įvartį ir, nors dar pirmajame kėlinyje išlygino rezultatą, juo tik dar labiau supykdė urugvajiečius. Svečiai iš Pietų Amerikos apipylė europiečių vartus taikliais smūgiais ir nugalėjo 5:1.

Šis žingsnis buvo tik vienas iš penkių Urugvajaus žingsnių į pirmąją nedidelės šalies didžiąją futbolo pergalę už Pietų Amerikos ribų. „Žydrieji“ Paryžiuje laimėjo visas penkerias rungtynes (pusfinalyje nugalėjo Nyderlandus 2:1, finale – Šveicariją 3:0) ir tapo olimpiniais čempionais.

Verta priminti, kad tais laikais dar nebuvo rengiamos pasaulio futbolo pirmenybės, todėl olimpinis turnyras futbolininkams buvo svarbiausios varžybos.

Raudonų kortelių daugiau nei įvarčių

Pasaulio pirmenybėse „žydrieji“ ir „mėlynieji“ susitiko tris kartus, bet visos trejos rungtynės vyko pirmajame etape. 1966 metais urugvajiečiai pasiekė pergalę 2:1, o 2002 ir 2010 metais komandos išsiskyrė neįmušusios įvarčių 0:0.

Nors per dvejas pastarąsias rungtynes kamuolys vartuose neatsidūrė, karštų įvykių netrūko. 2002 metais raudona kortele buvo nubaustas prancūzas Thierry Henry (jau 25-ąją min.), o 2010 metais toks pat likimas ištiko urugvajietį Nicolasą Lodeiro, kuris į aikštę įėjo po keitimo, bet 81-ąją min. gavo antrąją geltoną kortelę.

Įdomu, kad prancūzams patekti į vieną grupę su urugvajiečiais buvo labai blogas ženklas. Ir 1966-aisiais, ir 2002-aisiais, ir 2010-aisiais Prancūzijos futbolininkai namo iškeliavo jau po grupės varžybų. Maža to, šiose trejose pasaulio pirmenybėse „mėlynieji“ nelaimėjo nė vienerių rungtynių!

Urugvajiečių žygis dviejuose iš šių trijų čempionatų buvo ilgesnis. 1966 metais „žydrieji“ po pergalės prieš prancūzus pateko į ketvirtfinalį, o 2010 metais pasaulio čempionate užėmė ketvirtąją vietą. Tik 2002 metais po tarpusavio lygiųjų nieko nepešė nei 1930 ir 1950 metų pasaulio čempionas Urugvajus, nei 1998 metais iškovotą pasaulio čempionės vardą gynusi Prancūzija. Abi komandos suklupo grupėje, o į atkrintamąsias varžybas tąkart pateko jas aplenkusios Danijos ir Senegalo rinktinės.

Persvara – Urugvajaus pusėje

Urugvajaus ir Prancūzijos futbolininkai taip pat žaidė ketverias draugiškas rungtynes. 1985 metais prancūzai šventė pergalę 2:0, 2008 ir 2012 metais komandos įvarčių neįmušė, o pastarąį mačą 2013 metais Montevidėjuje rezultatu 1:0 laimėjo urugvajiečiai, kuriems vienintelį įvartį įmušė Luisas Suarezas.

Iš viso šios komandos žaidė 8 rungtynes, per kurias tris pergales iškovojo Urugvajus, vieną – Prancūzija. Įvarčių skirtumas – 8:4 Urugvajaus naudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.