Po kroato šūkio „Slava Ukraine“ – Rusijos reikalavimas bausti FIFA įspėjo D. Vidą

Kroatijos nacionalinės futbolo rinktinės gynėjas 29-erių metų Domagojus Vida po pergalės prieš Rusijos komandą pasaulio čempionato ketvirtfinalio etapo rungtynėse Sočyje po baudinių serijos 4:3 (1:1, 2:2) supykdė turnyro šeimininkų žiniasklaidą ir politikus.

 Domagojus Vida, Rusijos Dūma ir Ukrainos vėliava.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Domagojus Vida, Rusijos Dūma ir Ukrainos vėliava.<br> Lrytas.lt koliažas.
„Sovetskij Sport“ piktinasi, kodėl teisėjas neišvijo D.Vidos iš aikštės.<br> Twitter nuotr.
„Sovetskij Sport“ piktinasi, kodėl teisėjas neišvijo D.Vidos iš aikštės.<br> Twitter nuotr.
 Titras pie D.Vidos geltoną kortelę.<br> Stop-kadras.
 Titras pie D.Vidos geltoną kortelę.<br> Stop-kadras.
 Mateo Kovačičiaus pražanga.<br> Stop-kadras.
 Mateo Kovačičiaus pražanga.<br> Stop-kadras.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-07-08 15:33, atnaujinta 2018-07-08 21:40

D.Vida drauge su kitu Kroatijos delegacijos nariu Ognenu Vukojevičiumi sušuko Ukrainą šlovinantį šūkį ir tai nufilmavo. „Slava, Ukraine! Davaj, davaj!“ (Šlovė, Ukrainai! Pirmyn, pirmyn!)“, – skandavo kroatai.

O.Vukojevičius, kuris dirba Kijevo klubo „Dynamo“ treneriu-skautu papildė bičiulį: „Ši pergalė už „Dynamo“ ir už Ukrainą!“

„Šlovė Ukrainai!“ buvo ukrainiečių proeuropietiškos revoliucijos, 2014-aisiais nuvertusios Rusijos remtą prezidentą Vladimirą Janukovyčių, šūkis.

Kol kas neaišku, ar jie ketino skelbti įrašą viešai, ar tai buvo asmeninė žinutė, vėliau kažkieno kito įkelta į socialinį tinklą „YouTube“.

Tai neliko neišgirsta Rusijos žiniasklaidos atstovų ir politikų.

Rusijos Valstybės Dūmos Fizinės kultūros, sporto ir turizmo komiteto narys Dmitrijus Sviščiovas reikalauja sankcijų ir D.Vidai, ir Kroatijos futbolo federaciai.

„Už tokius dalykus reikia bausti. FIFA privalo sureaguoti – tokie pokštai nepriimtini. Tai – aiškus nacionalizmo pasireiškimas. Už tokio pobūdžio pasisakymus mažiausiai yra skiriama finansinė bauda. Būtina pritaikyti sankcijas ne tik pačiam sportininkui, bet, deja, ir visai Kroatijos futbolo federacijai“, – ragina Rusijos politikas.

Neliko nuošalyje ir Tarptautinė futbolo federacija (FIFA). Ji teigia, kad svarstys įvykį su D.Vida ir paskelbs verdiktą po visos medžiagos tyrimo.

„FIFA pateikia įvairias ataskaitas apie vykusias rungtynes, tarp jų tirs ir potencialius įrodymus šiuo konkrečiu klausimu“, – FIFA pareiškimą cituoja britų leidinys „The Sun“.

Kaip praneša „The Daily Telegraph“, FIFA taisyklės draudžia diskriminaciją politiniais motyvais, o už tai gali būti baudžiama nušalinimu nuo varžybų. Vis dėlto D.Vidai greičiausiai bus skirta bauda, nurodė leidinys.

Sekmadienio pavakarę FIFA įspėjo D.Vidą.

„Mes galime patvirtinti, kad FIFA Drausmės komitetas išsiuntė žaidėjui Domagojui Vidai įspėjimą už vaizdo įraše sakomus teiginius per 2018 metų pasaulio futbolo čempionato rungtynes tarp Kroatijos ir Rusijos rinktinių“, – rašoma FIFA pranešime.

Trys albanų kilmės Šveicarijos rinktinės žaidėjai – Blerimas Džemaili, Xherdanas Shaqiri ir Valonas Behrami – buvo nubausti už tai, kad per rungtynes su Serbija rankomis parodė „Erelio ženklą“ – Albanijos vėliavos ir herbo simbolį.

Keršyti kroatui pasirengusi ir Rusijos žiniasklaida.

Rusijos sporto dienraštis „Sovetskij Sport“ stebisi, kodėl D.Vidai rungtynių metu nebuvo parodyta raudona kortelė už tai, kad kroatas po antrojo įvarčio (2:1) nusivilko marškinėlius, o vėliau dar ir prasižengė.

„Kas per nesąmonė? Kodėl teisėjas iš aikštės neišvijo Vidos per rungtynes su Rusija?“, – širsta rusų sporto žurnalistai.

Kroatas buvo įspėtas geltona kortele 101-ąją minutę tuoj po savo įvarčio. Tai rungtyių teisėjas Sandro Ricci iš Brazilijos įrašė į oficialų susitikimo protokolą.

Kolegos iš Lenkijos portalo Sport.pl pastebėjo, kad rusų žiniasklaida suklydo, vertindama 103-iosios minutės įvykius aikštėje.

Rusai teigia, kad D.Vidai 103-iąją minutę buvo parodyta antroji geltona kortelė ir jis turėjo būti pašalintas iš aikštės. Iš tiesų TV transliacijos režisierius pavėluotai uždėjo titrą apie D.Vidos ankstesnę – 101-oisos minutės geltoną kortelę – už nusivilktus marškinėlius. Tai įvyko 102 min. ir 52 sek. 

O aikštėje prieš akimirką Mateo Kovačičius prasižengė prieš Romaną Zobniną. Tai įvyko 102 min. ir 28 sek. Sustabdytame vaizdo kadre matosi, kad D.Vida tos pražangos metu buvo visai kitoje vietoje. Rusai titrą klaidingai palaikė antrąja D.Vidos geltona kortele.

Dėl šūkio apie Ukrainą rusai stengiasi susidoroti su D.Vida visais įmanomais būdais.

D.Vida pats yra rungtyniavęs Ukrainoje. Kroatas 2013-2018 metais atstovavo Kijevo „Dynamo“ kubui ir per 104 susitikimus pelnė 10 įvarčių. Praėjusio sezono pabaigoje (2018 metais) jis perėjo į Stambulo komandą „Besiktas“ (Turkija), kur per 13 rungtynių įmušė 1 įvartį. 

D.Vida Kroatijos rinktinės spalvas gina nuo 2010 metų. Nacioanalinės komandos marškinėlius jis vilkėjo 63 kartus ir pelnė 3 įvarčius.

---

Karinis konfliktas Donbaso regione Ukrainoje prasidėjo 2014 metų kovo mėnesį, kai po Rusijos įvykdytos Krymo okupacijos separatistinis ir antivyriausybinis judėjimas persimetė į Ukrainos rytus. Donbasą sudarančiose srityse įkurtos apsišaukėliškos Donecko ir Luhansko Liaudies Respublikos (Novorosijos Federacija).

2014 metų balandžio mėnesį prasidėjo karas Donbase tarp Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir prorusiškųjų teroristų, kuriuos ginklais ir gyvąją jėga remia Rusija. Karas jau pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių.

JAV ir Europos Sąjunga dėl Rusijos neteisėtų veiksmų Ukrainoje jai yra paskelbusios sankcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.