D. Česnauskis – apie pasaulio čempionato intrigas ir galima finalo scenarijų

Pasaulio futbolo čempionato kovos jau pasiekė finišo tiesiąją. Komandos netrukus stos į pusfinalio kovas, kurios žada daug intrigos.

Deividas Česnauskis daijasi mintimis apie pasaulio futbolo čempionatą.<br>T.Bauro nuotr.
Deividas Česnauskis daijasi mintimis apie pasaulio futbolo čempionatą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2018, 4:44 PM, atnaujinta Jul 10, 2018, 5:06 PM

Ketvirtfinaliai padovanojo įspūdingus reginius o į kitą etapą žengė Prancūzijos, Belgijos, Anglijos ir Kroatijos rinktinės.

Apie tai, kas vyko ketvirtfinaliuose bei laukiančias pusfinalio intrigas mintimis su lrytas.lt pasidalijo ilgametis Lietuvos rnktinės žaidėjas, o dabar „Trakų“ komandai atstovaujantis Deividas Česnauskis.

– Ar ketvirtfinalyje buvo galima tikėtis, kad belgai išsiųs čempionato favoritę Braziliją namo?

– Belgijos nuvertinti negalima. Rungtynės grupėje, aštuntfinalio mačas. Viskas parodė, kad ji yra pasiruošusi iššūkiams ir dideliems tikslams. Laimėjimas prieš Braziliją parodė, kad jie gali kovoti dėl čempionų titulo. 

Belgų dabar laukia rimtas iššūkis – Prancūzija. Šios poros laimėtojas tikrai turės didesnius šansus laimėti finale. Belgai ketvirtfinalyje gerai susitvarkė su Neymaru, neleido laisvai judėti kamuoliui, tai labai jiems padėjo laimėti.

– Prancūzija ketvirtfinalyje 2:0 sudorojo Urugvajų. Ko pritrūko Pietų Amerikos komandai?

– Labai pritrūko pagrindinio žaidėjo Edinsono Cavani. Pritrūko ir sėkmės. Tačiau akivaizdu, kad daugiausiai baigtį lėmė galinga Prancūzijos rinktinė su savais žaidėjais, kuriuos sekėsi stabdyti sunkiai ir įveikti todėl nepavyko. 

Prancūzija turi labai talentingą jaunuolį Kylianą Mbappe, kuris daug pasieks ateityje. Jo individualus meistriškumas parodė, kad ir vienas gali daug nuveikti. Prancūzija jauna komanda ir jeigu tobulės toliau, manau bus pagrindiniai pretendentai laimėti čempionatą ir už ketverių metų.

– Ketvirtfinalį, iš pirmo žvilgsnio, nesudėtingai įveikė ir anglai. Kaip jums anglų žaidimas?

– Švedija buvo komanda, kuri gerai ginasi, tačiau anglai turi aukštesnio lygio žaidėjus. Su Harry Kane'u priešakyje, Anglija net gi buvo vertesnė pergalės. Švedai turi labai susižaidusią komandą, bet neturi lyderio. To jiems ir pritrūko.

– Ar nustebino eilinį kartą pademonstruotas solidus Rusijos žaidimas?

– Labai nustebino. Daug kalbų ir kritikos buvo prieš čempionatą, bet parodė savo kovingumą išėjo iš grupės, nukovė Ispaniją. 

Rusijos rinktinė kovinga ir tai parodė savo žaidimu. Labai svarbu jiems yra namų sienos. Komanda turėjo sielą ir tai davė rezultatą. Jie norėjo, jie tikėjo ir sugebėjo. 

Rusiją galima tik pagirti. Kroatams trūko erdvės prieš rusus, kadangi šie demonstravo kietą gynybą. Bet kroatai turi žaidėjus, kurie net ir sudėtingose situacijose muša. Luka Modričius ir Ivanas Rakitičius, ko gero, yra viena stipriausių grandžių čempionate. 

Kroatai turėtų duoti gerą kovą anglams, kadangi po dviejų baudinių serijų gavo gerą emocijų pliūpsnį.

– Kuri rinktinė turi daugiausia galimybių triumfuoti čempionate?

– Prancūzijos ir Belgijos poros nugalėtojas bus čempionas. Pats asmeniškai norėčiau, kad tai būtų belgai. O štai tarkime anglams, atsižvelgiant į pastarųjų čempionatų rezultatus, patekimas į finalą jau būtų puikus rezultatas. 

Belgai savo žaidėjų klase sugebėjo įveikti sunkų aštuntfinalį ir tai yra pavyzdys visiems, todėl norėtųsi, kad jie triumfuotų. Šiaip, kiekvienos rungtynės skirtingos. Galbūt belgai neįvertino aštuntfinalio svarbos. Bet manau, kad toliau bus kitaip.

– Anglai kritikuojami dėl to, esą čempionate dar neturėjo rimtų rungtynių. Ar tai jiems nepakiš kojos?

– Anglija sunkiai kovojo su Kolumbija ir kolumbiečiai galėjo laimėti, jiems pritrūko tik kelių detalių. Galbūt to pačio Jameso Rodriguezo. Bet anglų dėl to nuvertinti nereikėtų. Jie atrodė neblogai ir yra verti triumfuoti pusfinalyje. 

Anglus slėgė psichologinis barjeras vienuolikos metrų baudinių serijoje, bet sugebėjo tai įveikti. Todėl jie ir verti būti pusfinalyje. Yra visos geros galimybės žengti  į finalą ir sirgaliai turėtų palaikyti  juos bet kokiu atveju. 

Tik pusfinalyje tarp Kroatijos ir Anglijos, jeigu reiktų mušti baudinius, psichologinis pranašumas būtų pas kroatus, nes jie jau du kartus tai išbandė.

– Čempionatą anksti paliko Vokietija, Argentina, Ispanija. Kas galėjo nutikti šioms rinktinėms?

– Statistika rodo, kad pastaruoju metu čempionai krenta grupėse (šypsosi). 

Žinoma, gaila Vokietijos. Reikia priežasčių ieškoti pačiuose žaidėjuose, komandos viduje. Tačiau vėl gi, prieš Vokietiją dabar visi moka žaisti – užsidaro gynyboje, kurią sunku pramušti. 

Argentinoje daug vilčių visi dėjo į Messi, o jis buvo pasitinkamas iš karto mažiausiai dviejų gynėjų, buvo uždaromas ir todėl nedemonstravo savo stiliaus žaidimo. Visi varžovai žinojo, ką prieš jį daryti ir tai lėmė rezultatus.

Ispanų žaidime trūko aštrumo. Jie stumdė kamuolį iš vienos pusės į kitą, bet nieko stipresnio nepadarė puolime. Tai daugiausia ir lėmė nesėkmę prieš Rusiją. 

Pamenu, kai mes patys 2006 metais žaidėme prieš pasaulio čempionus italus. Užsidegimas buvo dvigubas. Manau ir visoms kitoms rinktinėms taip būna.

– Kaip vertinti Neymaro žaidimą, kuris jau gavo puikaus aktoriaus vardą?

– Toks žaidėjas, kuris reaguoja į visus veiksmus yra dalis futbolo. Niekur nepasidėsi. Bet jis pats turi suprasti – tokie dalykai nepuošia futbolo. Visi mato, visi vertina ir tai nėra gerai. Tikiuosi artimiausiu metu jis tai supras. 

– Ar gerai, kai vienas žaidėjas prisiima atsakomybę už savo komandą?

– Nemanau. Žaidžia ne vienas žmogus, o visa komanda. Reikia tai suprasti. Jeigu būtų toks komandinis žaidimas pas brazilus, kaip ir pas Švediją, tai manau ir rezultatai būtų buvę geresni.

– Kokį scenarijų, kokias komandas regite finale?

–  Belgiją ir Kroatiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.