Anglų pergales prieš kroatus nustelbia dvi gėdingos nesėkmės

Anglijos futbolo rinktinė dažniausiai susidorodavo su Kroatijos komanda, bet tarpusavio dvikovų istorija anglams paliko ir porą labai nemalonių prisiminimų. Iki šiol septynerias rungtynes žaidę Anglijos ir Kroatijos futbolininkai aštuntąjį kartą susitiks trečiadienį Maskvoje pasaulio čempionato pusfinalyje.

 Dejanas Lovrenas ir Jordanas Hendersonas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Dejanas Lovrenas ir Jordanas Hendersonas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Luka Modričius ir Harry Kane'as.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Luka Modričius ir Harry Kane'as.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Danijielis Subačičius ir Jordanas Pickfordas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Danijielis Subačičius ir Jordanas Pickfordas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Mario Mandžukičius ir Deli Alli.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Mario Mandžukičius ir Deli Alli.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ivanas Rakitičius ir Raheemas Sterlingas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ivanas Rakitičius ir Raheemas Sterlingas<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 11, 2018, 3:11 PM, atnaujinta Jul 11, 2018, 5:10 PM

Anglijos ir Kroatijos rinktinės trečiadienį pasimatys po gana ilgos pertraukos – praėjusios šių komandų rungtynės įvyko dar 2009 metais. Šiuo metu Anglijos sąskaitoje yra keturios tarpusavio mačuose iškovotos pergalės, Kroatijos – tik dvi. Vienerios rungtynės baigėsi lygiosiomis, o pagal įvarčių skirtumą anglai tvirtai pirmauja 18:10.

Pirmą kartą anglai ir kroatai jėgas išbandė 1996 metais Londono „Wembley“ stadione per draugiškas rungtynes. Jose įmušti įvarčio nepavyko nė vienai komandai. Kroatijos futbolininkai dar sykį į Angliją atvyko 2003 metais, bet antroji draugiška dvikova svečiams baigėsi liūdniau – Ipsviče rezultatu 3:1 nugalėjo šeimininkų rinktinė, kuriai įvarčius įmušė ryškiausios XXI amžiaus pradžios žvaigždės Davidas Beckhamas, Michaelas Owenas ir Frankas Lampardas.

Daugiau draugiškų rungtynių anglai ir kroatai nežaidė, bet jau 2004 metais per Portugalijoje vykusį Europos čempionatą pirmą kartą susigrūmė oficialiame mače.

Šios komandos žaidė vienoje grupėje ir paskutiniajame ture tarpusavyje aiškinosi, kuri iš jų pateks į ketvirtfinalį. Anglams būtų užtekę lygiųjų, bet jie viršijo planą ir nugalėjo 4:2. Tiesa, pirmąjį įvartį jau 5 min. įmušė kroatas Niko Kovačas, bet taiklus Paulo Scholeso smūgis galva ir du Wayne‘o Rooney įvarčiai nuramino „Trijų liūtų“ sirgalius. Nors paskui kroatas Igoras Tudoras sumažino atsilikimą, po kelių minučių Frankas Lampardas įmušė dar kartą ir išsklaidė paskutines abejones.

XXI amžiaus pirmajame dešimtmetyje anglai ir kroatai taip pat susitiko dviejų iš eilės didžiųjų turnyrų – 2008 metų Europos čempionato ir 2010 metų pasaulio čempionato – atrankoje.

Dvejos 2006 ir 2007 metais vykusios rungtynes tapo dideliu Anglijos futbolo pažeminimu. Anglai iš pradžių pralaimėjo Zagrebe 0:2, o paskui 2:3 nusileido varžovams savo tvirtovėje „Wembley“ stadione. Anglijos rinktinė atrankos grupėje užėmė tik trečiąją vietą ir nepateko į Europos čempionatą (du kelialapius iškovojo Kroatija ir Rusija).

Kroatijos sostinėje vykusios rungtynės turbūt niekada nebus pamirštos dėl anglų vartininko Paulo Robinsono patirtos gėdos. 69-ąją min. gynėjui Gary Neville‘ui nestipriai paspyrus kamuolį atgal, smarkiai užsimojęs P.Robinsonas nepataikė į vos vos riedėjusį kamuolį ir po kelių akimirkų turėjo jį traukti iš tinklo. Rezultatas tapo 2:0 (pirmąjį įvartį 61-ąją min. pelnė natūralizuotas Kroatijos rinktinės brazilas Eduardo da Silva) ir anglai namo iškeliavo nuleidę galvas.

Bet tai buvo niekis, palyginti su antrosiomis rungtynėmis, per kurias Anglijos rinktinės treneris Steve‘as McLarenas gavo „mulkio su skėčiu“ („Wally with the Brolly“) pravardę.

Rungtynių vakarą Londone lijo, bet kroatų treneris Slavenas Biličius, nepaisydamas gamtos negandų ir merkiamas šalto lietaus (mačas vyko lapkričio 21-ąją d.) vos ne visas 90 minučių lakstė palei šoninę liniją. Tuo tarpu S.McLarenas slėpėsi po skėčiu... Galbūt tai niekam nebūtų užkliuvę, jei Anglijos rinktinė būtų nugalėjusi, tačiau laimėjo Kroatijos komanda, kuriai pergalės net nereikėjo – svečiai kelialapį buvo užsitikrinę dar prieš kelionę į Londoną.

Londone svečiai labai greitai įmušė du įvarčius (8-ąją min. – Niko Kranjčaras, 14-ąją min. – Ivica Oličius), o šeimininkams išlyginus rezultatą (56-ąją min. įvartį pelnė F.Lampardas, 65-ąją min. – Peteris Crouchas), sugebėjo vėl išsiveržti į priekį (77-ąją min. – Mladenas Petričius).

Anglai skriaudos nepamiršo ir 2010 metų pasaulio čempionato atrankos turnyre dukart sutriuškino kroatus 4:1 (Zagrebe) ir 5:1 (Londone). Tąkart anglai, kuriuos treniravo italas Fabio Capello, tapo atrankos grupės nugalėtojais, o kroatai užėmė tik trečiąją vietą (antri buvo ukrainiečiai) ir nepateko į pasaulio čempionatą.

2008 metų rudenį per pirmąsias rungtynes Anglijos rinktinei net tris įvarčius įmušė Theo Walcottas (26-ąją, 59-ąją ir 82-ąją min.), dar vieną pridėjo W.Rooney (63-iąją min.), o kroatų atsilikimą sumažino Mario Mandžukičius (78-ąją min.).

2009 metų rudenį Londone po du kartus pasižymėjo F.Lampardas (7-ąją ir 59-ąją min.) bei Stevenas Gerrardas (18-ąją ir 66-ąją min.), sykį – W.Rooney (77-ąją min.), o į anglų vartus kamuolį įspyrė Eduardo (71-ąjąmin.). Įdomu, kad anglai net tris įvarčius įmušė galva.

Beveik prieš dešimt metų varžovams jokių svarių argumentų nepateikę Luka Modričius, Ivanas Rakitičius, Vedranas Čorluka ir Mario Mandžukičius (jie žaidė su 2008 ir 2009 m. vykusiose rungtynėse) progos atsiskaityti su anglais laukė iki šio trečiadienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.