Vladimiro Putino futbolo taktika – skirtingi skambučiai slepia tą patį tikslą

Politika ir sportas vis dar žengia greta. Ypač, kai pasaulinio lygio sporto turnyrai vyksta Vladimiro Putino valdomoje šalyje.

 V.Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Th.May.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Th.May.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 E.Macronas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 E.Macronas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-07-13 18:40

Tai akivaizdu vos pažvelgus į pasaulio futbolo čempionato tribūnas – nors rungtynes dažnai stebi ir kovojančių valstybių vadovai, šiemet į Rusiją atvyko toli gražu ne visi.

Pasaulis pasidalino – kol vieni bičiuliaujasi su Kremliumu, kiti futbolo spektaklį stebi iš toli.

Pavyzdžiui, Prancūzijos futbolo rinktinei patekus į pasaulio čempionato finalą, šalies prezidentas Emanuelis Macronas sulaukė Vladimiro Putino sveikinimo skambučio.

„Iškart po finalinio švilpuko rungtynėse tarp Belgijos ir Prancūzijos rinktinių, Rusijos prezidentas V.Putinas paskambino E.Macronui, kuris savo šalies triumfą matė gyvai.

V.Putinas šiltai pasveikino Prancūzijos prezidentą ir visus rinktinės sirgalius su pergale bei patekimu į pasaulio čempionato finalą,” – informavo Kremliaus spaudos tarnyba.

V.Putinas kalbėdamas telefonu su E.Macronu ne tik sveikino su iškovota pergale, bet žengė ir politinį žingsnį. Abiejų valstybių prezidentai sekmadienį susitiks pasikalbėti Maskvoje, o vėliau, dieną po čempionato finalo, V.Putinas Helsinkyje susitiks su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

E.Macronas su V.Putinu reguliariai bendrauja telefonu jau senokai. Užsienio žiniasklaida pabrėžia, kad kvietimas E.Macronui atvykti į Maskvą prieš V.Putino susitikimą su D.Trumpu yra taktinis žingsnis, kuris naudingas būtent Rusijos Prezidentui.

Dar nėra aišku, kur vyks susitikimas tarp E.Macrono ir V.Putino, bet, manoma, jog Kremliuje. Vėliau, tikimasi, kad prezidentai vienoje ložėje stebės finalines rungtynes tarp Prancūzijos ir Kroatijos rinktinių.

Rusijos prezidentas čempionato metu sveikino ir Belgijos Karalių Filipą, kuris taip pat gyvai stebėjo pusfinalio susitikimą tarp Belgijos ir Prancūzijos rinktinių.

V.Putinas gyrė belgus už gražų žaidimą viso čempionato metu ir palinkėjo sėkmės mažajame finale prieš Anglijos rinktinę.

Tiesa, pats Rusijos prezidentas šalyje vykstantį futbolo čempionatą stebėjo retai.

„Tai, kad V.Putinas nepasirodydavo Rusijos futbolininkų rungtynėse nereiškia, kad jis nepalaikė rinktinės. V.Putinas čempionato metu bendravo su rinktinės treneriu ir buvo informuotas apie visus su rinktine susijusius įvykius,” – prezidentą gynė jo atstovas spaudai D.Peskovas bei patikino, kad V.Putinas pasirodys čempionato finale.

Panašu, kad V.Putinas tiek finalo, tiek rungtynėse dėl trečiosios vietos savo favoritus jau išsirinko.

Anglijos ministrė pirmininkė Theresa May dar prieš čempionatą skelbė, kad boikotuos čempionatą Rusijoje. To priežastimi tapo, kaip įtariama, Kremliaus bandymas apnuodyti buvusį rusų agentą Sergejų Skripalių bei jo dukrą Juliją.

„Į pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje nevyks nei Vyriausybės atstovai, nei karališkosios šeimos nariai,” – po pasikėsinimo apnuodyti buvusį rusų agentą ir jo dukrą rėžė Th.May.

Rusijos federacijos tarybos pirmininkės Valentinos Matvijenko teigimu, Th.May tapo savo paties pareiškimų įkaite.

„Th.May turi daugybę vadovavimo problemų Didžiojoje Britanijoje. Britų sociologai mato didžiulį atotrūkį tarp visuomenės ir vykdomos politinės darbotvarkės, kai vienas po kito atsistatydina Vyriausybės ministrai.

Manau, kad T.May rusofobiški pareiškimai laikė ją įkaite ir dėl to buvo reikalaujama čempionato boikoto. Dabar ji turėtų jaustis labai nepatogiai sveikindama savo rinktinės trenerius ir žaidėjus, pasiekus tiek daug čempionate Rusijoje”,– po Anglijos pergalės prieš Švedijos rinktinę komentavo V.Matvijenko.

Savo ruožtu, Th.May toliau laikosi įsikibusi savų įsitikinimų ir dar prieš vykusią pusfinalio dvikovą teigė, kad į pasaulio čempionatą nevyktų, net jei Anglijos rinktinei būtų pavykę patekti į turnyro finalą.

„Yra labai aiški priežastis, kodėl Vyriausybės atstovai nevyko ir nevyks į čempionatą Rusijoje. Mes aiškiai pasakėme, kodėl priėmėme tokį sprendimą,” – teigė ministrė pirmininkė Th.May.

Apsisprendimo nevykti į pasaulio čempionatą nekeitusi premjerė Anglijos rinktinę sveikino iš savo kabineto. Anglijai pralaimėjus kroatams pusfinalyje, T.May pakvietė visą Anglijos futbolo rinktinės delegaciją po čempionato atvykti į Vyriausybę.

„Mes labai norėtume surengti Anglijos futbolo rinktinės pagerbimą, kuri taip puikiai pasirodė Rusijoje. Apie rinktinės atvykimą į Vyriausybę tarsimės su šalies futbolo federacija,” – teigė vienas iš ministrės pirmininkės patarėjų.

Prieš pusfinalio dvikovą su Kroatijos rinktine, Th.May šypsodamasi pozavo kartu su Kroatijos prezidente Kolinda Grabar-Kitarovič, kuri savo rankose laikė Kroatijos rinktinės marškinėlius.

Ant marškinėlių puikavosi ir Th.May vardas bei pavardė. Th.May išreiškė palaikymą Kroatijai ir palinkėjo sėkmės finale. Politikės susitiko liepos 11 dieną vykusiame NATO šalių susitikime Briuselyje.

Pati K.Grabar-Kitarovič gyvai stebėjo Kroatijos triumfą prieš Rusijos futbolininkus čempionato ketvirtfinalyje. Po rungtynių prezidentė liko švęsti Kroatijos rinktinės rūbinėje. Ji turėtų atvykti į Rusiją ir palaikyti savo šalį finalo dvikovoje prieš prancūzus.

Sprendžiant iš V.Putino skambučių galima spėti, jog Rusijos prezidentas finale palaikys Prancūzijos rinktinę, o trečiosios vietos linkės Belgijos futbolininkams. Tik V.Putino simpatijas pavergė ne aikštėje demonstruojamas rinktinių žaidimas, o politiniai interesai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.