V. Urbonas apie būsimą „Žalgirio“ varžovą: „Jie tarsi šveicariškas laikrodis“

Lietuvos futbolo klubai jau daugiau nei mėnesį kovoja Čempionų ir Europos lygos atrankose ir tai daro antrus metus paeiliui sėkmingai.

 V.Urbonas pagarbiai atsiliepė apie būsimus varžovus.<br> D.Umbraso/fkzalgiris.lt nuotr.
 V.Urbonas pagarbiai atsiliepė apie būsimus varžovus.<br> D.Umbraso/fkzalgiris.lt nuotr.
 Vilniaus „Žalgiris“ dvikova su Farerų salų komanda.<br>D.Umbraso nuotr.
 Vilniaus „Žalgiris“ dvikova su Farerų salų komanda.<br>D.Umbraso nuotr.
 Vilniaus „Žalgiris“ dvikova su Farerų salų komanda.<br>D.Umbraso nuotr.
 Vilniaus „Žalgiris“ dvikova su Farerų salų komanda.<br>D.Umbraso nuotr.
 Vilniaus „Žalgiris“ dvikova su Farerų salų komanda.<br>D.Umbraso nuotr.
 Vilniaus „Žalgiris“ dvikova su Farerų salų komanda.<br>D.Umbraso nuotr.
 Vilniaus „Žalgiris“ dvikova su Farerų salų komanda.<br>D.Umbraso nuotr.
 Vilniaus „Žalgiris“ dvikova su Farerų salų komanda.<br>D.Umbraso nuotr.
 Lietuvos čempionai Belgrade pralaimėjo 0:3.<br> S.Čirbos nuotr.
 Lietuvos čempionai Belgrade pralaimėjo 0:3.<br> S.Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 25, 2018, 5:56 PM

2017 metais visi keturi Lietuvos klubai iškovojo net 8 pergales Europos turnyruose, o kad praeiti metai nebuvo atsitiktinumas, Marijampolės „Sūduva“, Vilniaus „Žalgiris“ bei „Trakai“ įrodinėja ir šiemet.

Prie jų sėkmingai prisijungė ir Kauno „Stumbras“. Pastarasis nors ir pralaimėjo Limasolio „Apollon“ ekipai iš Kipro bendru rezultatu 2:1, tačiau jau pirmose rungtynės namuose pateikė staigmeną, kuomet gerokai stipresnį klubą lietingame mūšyje paskutinėmis akimirkomis parklupdė 1:0.

Čempionų lygoje debiutavusi „Sūduva“ pirmajame atrankos etape kiek netikėtai eliminavo dar visai neseniai turnyro ketvirtfinalyje žaidusį Nikosijos APOEL klubą iš Kipro. Antrajame etape Lietuvos čempionų taikiklyje atsidūrė Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipa iš Serbijos. Vis tik pirmose rungtynėse Lietuvos čempionai Belgrade patyrė skaudų pralaimėjimą 0:3.

Bet net ir pralaimėjimo atveju, pasikeitus Europos turnyrų formatui, „Sūduva“ persikels rungtyniauti į trečiąjį Europos lygos atrankos etapą. Jame greičiausiai lauks baltiškas derbis su Jūrmalos „Spartaks“ komanda.

„Trakai“ kovas pradėjo Europos lygos preliminariame etape ir kol kas sėkmingai nužygiavo iki antroje , kur ketvirtadienį jėgas išmėgins su Belgrado „Partizan“ (Serbija) komanda.

Tame pačiame turnyre sėkmingai iki antrojo atrankos etapo prasibrovė ir „Žalgiris“, kuris ketvirtadienį susikaus su Lichtenšteino „Vaduz“ komanda. Sėkmingai susiklosčius aplinkybėms, sostinės ekipa trečiajame Europos lygos atrankos etape į Vilnių gali atvežti ir vienus Ispanijos grandų – „Sevilla“ futbolininkus.

Mintimis apie „Žalgirio“ ir kitų Lietuvos klubų pasirodymą Europos turnyruose bei A lygos konkurencingumą su lrytas.lt sutiko pasidalinti dabartinis „Žalgirio“ klubo treneris Valdas Urbonas.

– Ketvirtadienį „Žalgirio“ laukia rungtynės su Lichtenšteino „Vaduz“ ekipa. Kaip vyksta pasiruošimas šiai dvikovai?

– Pasiruošimas vyksta pagal planą. Džiugu, kad visi žaidėjai yra sveiki, neturi kažkokių didesnių problemų. Manau, kad mums motyvacijos tikrai užtenka ir rytoj laukia įdomios rungtynės.

– Atsakomosiose rungtynėse Vilniuje Liviu Antalis po skausmingo griuvimo buvo priverstinai pakeistas. Ar vienas „Žalgirio“ lyderių bus pasiruošęs žaisti su „Vaduz“ ekipa?

– Buvo iškilusi grėsmė, kad šio žadėjo neteksime ilgesniam laikui, bet džiugiu, kad viskas baigėsi laimingai. L.Antalis treniruojasi su visais ir ruošiasi rytdienos rungtynėms.

– Pirmąsias antrojo Europos lygos atrankos etapo rungtynes „Žalgiris“ žais Vilniuje. Ar tai suteikia tam tikro pranašumo?

– Dabar sunku atsakyti, bet kažkokio esminio skirtumo kur pradėti žaisti nėra.

– Pirmajame atrankos etape „Vaduz“ iš tolimesnės kovos eliminavo gana pajėgų Sofijos „Levski“ klubą iš Bulgarijos. Ar teko analizuoti būsimų varžovų rungtynes ir kokį įspūdį jie paliko?

– Teko asmeniškai ne tik analizuoti, bet ir pabuvoti šių komandų rungtynėse Sofijos mieste. „Levski“ paliko geros komandos įspūdį, kuri turėjo daug individualiai stiprių žaidėjų, bet „Vaduz“ savo disciplina ir tvarka aikštėje juos nugalėjo. Jie dirbo tarsi šveicariškas laikrodis. Viskas buvo sustyguota ir kaip bendra komanda „Vaduz“ futbolininkai atrodė labai solidžiai.

Mums teks galvoti, kaip išardyti tą jų tvarką. Tai bus varžovas, su kuriuo turėsime rimtai kautis.

– Pirmajame Europos lygos etape po nelengvos kovos bendru rezultatu 3:2 buvo įveiktas „Klaksvik“ klubas iš Farerų salų. Ar galima sakyti, kad „Žalgiris“ žaidė žemiau savo galimybių, ar vis tik Farerų salų klubai nėra jau tokie silpni, nes net dvi jų komandos tęsia savo pasirodymus Europos turnyruose?

– Aš galbūt nenuvertinčiau Farerų salų komandų, nors dabar jas ir vadiname silpnomis. Kritiškai vertinant, tai ir mes patys nesame kažkur labai smarkiai atitrūkę. Turime gerbti kiekvieną varžovą. Tose rungtynėse su „Klaksvik“ mums reikėjo įdėti nemažai pastangų, kad pasiekti bendrą rezultatą. Žinoma, akistata išvykoje žaidimo prasme buvo kur kas geresnė. Namuose po įmušto greito įvarčio atidavėme iniciatyvą ir praradome žaidimo kontrolę.

„Klaksvik“ rizikavo ir bandė antroje rungtynių pusėje perlaužti žaidimo eigą. Ta rizika pasiteisino ir jie išlygino rezultatą. Bet kategoriškai pasakyti, kad šioje dvikovoje žaidėme prastai, negalėčiau. Svarbiausia yra padaryti išvadas. Yra geras posakis, kad geriau žinoti, kodėl pralaimėjai, nei nežinoti kodėl pasiekei pergalę.

Mes tas lygiąsias su Farerų salų komanda vertiname kaip gerą pamoką, į kurią atsižvelgsime prieš rytdienos rungtynes renkantis sudėtį ir žaidėjų pozicijas.

– Vilniaus „Žalgiris“ prieš Europos lygos startą buvo neblogoje formoje – 1:0 išvykoje nugalėjo „Sūduvą“, po to LFF taurėje 5:0 sutriuškino „Jonavą“. Vėliau sekė 10 dienų pertrauka. Ar šis laiko tarpas galėjo lemti santykinai prastesnį „Žalgirio“ žaidimą nei buvo tikimasi dvikovoje su „Klaksvik“ komanda?

– Gal būt galima ir taip vertinti. Tačiau tai buvo skirtingo lygio rungtynės. Europos lygoje padidintas dėmesys. Bet žaidėjai stengėsi vykdyti nurodymus, tad kai kurias žaidimo detales išpildėme gerai, kai kurias – prastai.

Žinoma, analizuojame, kalbamės su žaidėjais kas buvo ne taip ir ieškome geriausių sprendimų.

– Jūs Vilniaus „Žalgirio“ vairą perėmėte prieš svarbiausias sezono kovas Europos lygoje. Ar sudėtinga tokioje situacijoje suvaldyti komandą ir siekti norimų tikslų?

– Turbūt bet kurioje sporto šakoje vidurį sezono perimti komandos vairą yra pakankamai sudėtinga. Bet gavus tokį pasiūlymą ir jį priėmus neri į šituos vandenis bei stengiesi padaryti geriausiai ką sugebi.

– Čempionų lygoje sėkmingai startavo Marijampolės „Sūduva“, kuri pirmajame atrankos etape eliminavo bendru rezultatu 3:2 Nikosijos APOEL komandą. Antradienį Lietuvos čempionai sužaidė jau pirmąjį antrojo etapo mačą su Belgrado „Crvena Zvezda“ ir pralaimėjo 0:3. Kokį įspūdį Jums paliko tos rungtynės?

– Praėjusi tą pirmąjį etapą „Sūduva“ pateikė didžiulę sensaciją. Tai buvo to atrankos etapo, apskritai, didžiausia staigmena. Mums tai maloni staigmena. Natūralu, kad po tokių laimėjimų sukyla lūkesčiai. Sirgaliai, žaidėjai tikisi, kad gali pasirodyti ir dar geriau, bet iš kitos pusės yra ir realybė. Vakar dienos rungtynės parodė, kad „Crvena Zvezda“ barjeras yra ne ką mažesnis nei APOEL. Tai buvo sunki dvikova „Sūduvai“. Marijampoliečių svoris Europos futbole jau yra pakitęs, niekas į juos nerimtai nebežiūri. Stipresnės komandos po gerų „Sūduvos“ pasirodymų nebežaidžia atsipalaidavusios.

– Net ir pralaimėjus Čempionų lygos atrankoje, „Sūduva“ pratęs savo žygį Europos lygos atrankos trečiajame etape. Ten potencialūs varžovai bus arba Jūrmalos „Spartaks“, kuriame Jūs praeitais metais dirbote, arba San Marino „La Fiorita“. Tikėtina, kad įvyks baltiškas derbis. Kaip vertintumėte Lietuvos čempionų galimybes nugalėti Latvijos čempionus?

– Na pirmiausia „Sūduva“ dar turi atsakomąsias rungtynės Marijampolėje ir tikai pabandys atrasti sėkmės receptą žaidžiant su „Crvena Zvezda“.

Tačiau, aš manau kad Jūrmalos klubas yra tikrai įveikiamas varžovas. Juolab, kad po praeito sezono iš čempioniškos sudėties liko vos trys žaidėjai. Klube įvyko dideli pokyčiai. Pasikartosiu, ši komanda tikrai įveikiama, o ir Latvijos čempionate ji kol kas atrodo kaip vidutiniokė.

– Ar 2016 metais sumažintas A lygos dalyvių skaičius prisidėjo prie gerėjančių Lietuvos futbolo klubų rezultatų Europos turnyruose?

– Na statistika ir skaičiai kalba už save. Pastaruosius metus iškovojama kur kas daugiau pergalių. Lietuvos klubai žaidžia kur kas ilgiau Europos turnyruose ir neiškrenta jau po pirmojo etapo. Žiūrint į pastaruosius metus galime įžvelgti tokią tendenciją, o ir A lyga darosi konkurencingesnė. Kaip bus toliau sunku pasakyti, nes yra ir kitų veiksnių kurie gali nulemti sėkmę Europos turnyruose, kaip pavyzdžiui burtai. Jie gali lemti ir stipresnius varžovus. Dar neretai įtakos turi ir tai, jog pas mus jau būna įpusėjęs vietinis čempionatas, o pas kitus dar būna neprasidėjęs.

– Palankiai susiklosčius aplinkybėms Vilniaus „Žalgiris“ gali trečiajame Europos lygos atrankos etape susikauti su vienu iš stipriausių Ispanijos klubų – „Sevilla“. Kaip tokią progą vertinate Jūs ir pats „Žalgirio“ klubas?

– Aišku, mes pagrinde koncentruojamės į dvikovą su „Vaduz“ komanda, tačiau šiais laikais sunku būtų žaidėjus atriboti nuo informacijos. Sakykime, kad dabar mes turime papildomą motyvaciją praeiti šį etapą ir kitame susitikti su tokia komanda.

Istoriškai tokio kalibro klubų nėra buvę daug Lietuvoje. Iš tokių tik „Liverpool“ 2005 metais buvo atvykęs žaisti su FBK „Kaunu“. Galbūt dar Galzgo „Rangers“ ar Briuselio „Anderlecht“ galima priskirti prie tokių komandų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda