Iššūkis Lietuvai: paskui serbus traukia ir Jūrmalą siaubę Rusijos chuliganai

Vasara – metas, kai sporto sirgaliai bei sportininkai gauna progą šiek tiek atsikvėpti. Naujiems iššūkiams dar tik ruošiamasi, todėl galima trumpai pailsėti. Tačiau tik ne futbolo pasaulyje.

 Lietuvoje apsilankys dviejų Serbijos komandų sirgaliai.<br> Lrytas.lt montažas
 Lietuvoje apsilankys dviejų Serbijos komandų sirgaliai.<br> Lrytas.lt montažas
 Belgrado komandos sirgaliai Serbijoje Marijapolei užkūrė tikrą pragarą.<br> S.Čirbos nuotr.
 Belgrado komandos sirgaliai Serbijoje Marijapolei užkūrė tikrą pragarą.<br> S.Čirbos nuotr.
 Belgrado klubą Jūrmaloje palaikė apie 150 sirgalių.<br> FK Crvena Zvezda nuotr.
 Belgrado klubą Jūrmaloje palaikė apie 150 sirgalių.<br> FK Crvena Zvezda nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 1, 2018, 7:50 AM, atnaujinta Aug 1, 2018, 8:24 AM

Vasara kasmet tampa puikia proga aukšto lygio kovų išsiilgusiems sirgaliams išvysti Europos turnyrų atrankos kovas. Tuomet nesnaudžia ne tik futbolo komandos, tačiau ir ištikimiausieji jų sirgaliai.

Organizuotą palaikymą kuriančios sirgalių grupuotės iš įvairių Europos kampelių ne tik su mielu noru juda į savus stadionus išvysti mylimų komandų pergalių, tačiau ir organizuoja išvykas į svetimas šalis, kuriose palaikymas yra ne ką mažiau svarbus.

Ne išimtis ir Lietuva, kurioje daugybę kartų yra apsilankę tiek draugiškai, tiek ir nedraugiškai nusiteikę sirgaliai iš užsienio šalių.

Policijai bene kasmet tenka sukti galvą, kaip užtikrinti tvarką ir saugumą tam tikrose rungtynėse, o ne išimtis ir šie metai, kadangi aplinkybės lėmė, kad į Lietuvą beveik vienu metu atvyksta du nesutaikomi priešai iš Belgrado – „Partizan“ bei „Crvena zvezda“ klubai.

Juos atlydėti gali keli šimtai agresyviai nusiteikusių sirgalių, o didelė baimė kyla dar ir dėl to, kad šiuos klubus palaikantys asmenys nesugalvotų tarpusavio santykių aiškintis Lietuvoje.

Tačiau bene didžiausias galvos skausmas ruošiantis priimti sirgalius iš užsienio, Lietuvos pareigūnams kyla dėl vis dar tvyrančios nežinios. Iki šiol neaišu kiek „Crvena Zvezda“ palaikančių asmenų apsilankys Marijampolėje.

Negana to, serbams į pagalbą gali atsubėti ir jų kolegos iš Rusijos.

Ruošiasi su kolegų pagalba

„Veiksmai ir pasiruošimas yra standartiniai. Renkame žvalgybinę informaciją, bendraujame su Serbijos policija ir  kitais partneriais. Esame parengę kelis variantus, priklausomai nuo to, kiek atvyks sirgalių. 

Būtent nuo to skirsis ir policijos pajėgos“, – apie pasiruošimą pasakojo lrytas.lt kalbinta policijos departamento ekstremalių situacijų skyriaus tyrėja Ingrida Lamanauskienė.

Prognozuojama, kad į Vilnių atvykti gali iki 400 ištikimiausių „Partizan“ klubo sirgalių, o tai būtų didžiausias svečių komandos sirgalių antplūdis šiais metais.

Anot I.Lamanauskienės, situaciją turėtų palengvinti tai, kad į Lietuvą pagelbėti atvyks ir keletas Serbijos sirgalius puikiai pažįstančių vietinių pareigūnų.

„Turėsime bent du pareigūnus iš Serbijos, kurie atskrenda kartu su „Crvena Zvezda“ komanda. Jie bus tie žmonės, kurie eis pirmieji, taikys dialogo metodus su sirgaliais. 

Jie mums padės atpažinti, ar tarp tų sirgalių yra tokių, kurie gali pažeisti viešąją tvarką, daryti nusikaltimus. Jie dirba su tuo ir puikiai geba atpažinti provokacijas, nuspėti elgesį. Tam ir skirsime didelį dėmesį“, – teigė ji.

Lietuvos stadionuose šią vasarą jau lankėsi būreliai organizuotą palaikymą kuriančių sirgalių iš Kipro ir Velso. Juose buvo maždaug iki penkiasdešimties asmenų. 

Tačiau tai toli gražu nebuvo tokiu agresyvumu garsėjantys sirgaliai, kaip iš Serbijos, kurie dar visai neseniai viešėdami Latvijoje suspėjo pridaryti nemalonumų stadione.

Po siautėjimo Latvijoje – nežinomybė 

Jeigu „Partizan“ sirgaliams kelias į LFF stadiono Vilniuje tribūnas atviras, o preliminarus atvyksiančių sirgalių skaičius aiškus,  tai visiškai priešinga situacija su „Crvena Zvezda“ ekipos aistruoliais. 

Lietuvos policijai ruoštis trečiadienio mačui Marijampolėje sunku, kadangi visiškai neaišku, kokiomis pajėgomis į Lietuvą sugūžės raudonai baltomis spalvomis pasidabinusių sirgalių armija.

UEFA uždraudė „Crvena Zvezda“ sirgaliams atvykti į Marijampolės stadioną po to, kai šie pademonstravo nederamą elgesį pirmojo Čempionų lygos atrankos turo rungtynėse Jurmaloje su „Spartaks“ klubu.

Ten aistruoliai iš Serbijos sulaužė keletą kėdžių, nugriovė apsauginė tvorą ir mėtė į aikštę plastikinę tarą.

Tiesa, tai nereiškia, kad „Crvena Zvezda“ sirgaliai stadione nepasirodys. Jie galės nusipirkti bilietą ir ramiai įsitaisyti vienoje tribūnų tarp vietinių sirgalių.

„Sirgaliai gali atvykti tiek pavieniais automobiliais, tiek skrydžiais. Mes galime taikyti prevencines priemones miestų prieigose, stadionuose. Bet nežinome, kiek to reiks. Kai būna grupės varžybos, viskas daug paprasčiau ir iš anksto aišku, o kai atranka, viskas vyksta greitai ir keičiasi. 

Todėl ir rungtynėse Marijampolėje yra daug nežinomųjų. Mums kolegos tik davė informacijos, kad neturėtų būti tokių didelių bėdų, kaip kad sulaukiama Serbijoje, nes tie sirgaliai išvykoje elgiasi kiek kitaip“, –  apie sunkumus ruošiantis būsimoms futbolo kovoms pasakojo policijos departamento atstovė I.Lamanauskienė.

Situaciją sunkina rusai

Net nereikia, kad atvyktų tiek daug sirgalių iš Serbijos, jog vienos iš Belgrado komandos sirgalių tribūna skambėtų labai garsiai. 

Kuo arčiau Rusijos kaimynystės žaidžiama, tuo didesnė tikimybė, kad į pagalbą Belgrado klubų sirgaliams atskubės draugai iš Maskvos.

„Crvena Zvezda“ aistruoliai bičiuliaujasi su Maskvos „Spartak“, o „Partizan“ – su CSKA gerbėjais. 

Kai žaidė Latvijoje, „Crvena Zvezda“ sirgalių tribūnoje iš viso buvo apie 150 asmenų ir šis skaičius būtų buvęs kur kas mažesnis, jei ne pagelbėti atvykę „Spartak“ sirgaliai.

Maskvos klubų sirgalių priešprieša taip pat didelė, o tai tik dar labiau į audrina situaciją. Sunkumu tai tampa ir Lietuvos pareigūnams.

„Su kolegomis bendraujame, tačiau kadangi žais ne jų šalies klubas, tai ir neaišku, kiek sirgalių gali atvykti. Patys sirgaliai policijai informacijos neatskleis. Pavyzdžiui, jeigu neatvyks „Crvena Zvezda“ sirgaliai, tai ko gero nebus ir svečių iš Rusijos“, – teigė I. Lamanauskienė.

Praeities pamokos paruošia vis geriau

Įsiaudrinusių sirgalių tramdymas Lietuvos pareigūnams nėra naujiena. Tą teko daryti jau ne kartą, o daugiausia išbandymų turėta su Lenkijos klubus palaikančiais sirgaliais. 

Tačiau panašu, kad praeities įvykiai užgrūdino, dabar iššūkiams pasiruošiama vis geriau.

2007-aisiais Varšuvos „Legia“ sirgaliai nusiaubė LFF stadioną, kuris tuomet dar vadinosi „Vėtros“ vardu. Tada daugiau nei du tūkstančiai sirgalių išvertę reklaminius stendus per ilgąją pertrauką užplūdo futbolo aikštę.

Policija daugiau nei pusvalandį tvarkėsi su įsiaudrinusiais sirgaliais, kol šie paliko stadioną. Su jais teko kovoti ir stadiono prieigose. Buvo suimta kelios dešimtys asmenų.

UEFA Intertoto turnyro rungtynės tarp „Vėtros“ ir „Legia“ komandų  tuomet jau nebebuvo tęsiamos. Po pirmojo kėlinio 2:0 pirmavo lietuviai.

Vėliau kalbėta, kad problemos daugiausia kilo dėl to, jog buvo manoma, kad atvyks apie 500, o atvyko net keturis kartus daugiau futbolo aistruolių.

Po to karto buvo kilusi dar ne viena grėsmė, tačiau joms pasiruošta buvo tinkamiau.

2010-aisiais į Šiaulių miesto savivaldybės stadioną užplūdę Krokuvos „Wisla“ gerbėjai atrodė baisiai, kadangi bandė įsinešti durklus, kardus ir peilius. Tačiau tuomet, tinkamai sureagavus, problemų  išvengta.

Didesnių nemalonumų išvengti pavyko, nors grėsmingai svečių sirgalių armija atrodė, kai 2013-aisiais Vilniaus „Žalgiris“ žaidė su Poznanės „Lech“ klubu.

Melynai pasipuošę sirgaliai rengė eiseną link stadiono, su pirotechnika garsiais palaikė mylimą komandą, tačiau tuomet situacija taip pat buvo suvaldyta.

Nors ir patyrė skaudų pralaimėjimą, svečiai  apsiribojo tik spjūviais ir keiksmais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.