Lietuvos klubų kelionė Europoje: įkvėpimas – iš latvių žygdarbio

Lietuvos ir Latvijos futbolo klubai dar nė sykio nebuvo susitikę Čempionų lygos varžybose. Tačiau šį mėnesį dviejų kaimyninių valstybių čempionai Marijampolės „Sūduvos“ ir Jūrmalos „Spartaks“ futbolininkai susirems antrojo pagal rangą žemyno turnyro Europos lygos atrankoje, o nugalėtojai pateks ten, kur Baltijos šalių klubai atsiduria ne kasmet – į Europos lygos atrankos atkrintamąjį etapą. 

 Marijampolės ir Vilniaus klubai tęsia pasirodymą Europos lygoje.<br> Lrytas.lt montazas
 Marijampolės ir Vilniaus klubai tęsia pasirodymą Europos lygoje.<br> Lrytas.lt montazas
Sostinės klubui teko labai rimtas Ispanijos klubos iš Sevilijos iššūkis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sostinės klubui teko labai rimtas Ispanijos klubos iš Sevilijos iššūkis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 9, 2018, 12:36 PM

Lietuva kopia aukštyn

Visų trijų Baltijos šalių klubai iš Europos turnyrų paprastai pasitraukia dar vasarą, pirmuosiuose Čempionų lygos ar Europos lygos atrankos etapuose. Todėl UEFA reitinge ir Lietuva, ir Latvija, ir Estija užima žemas vietas.

Prieš šį sezoną UEFA reitinge, pagal kurį skirstomos šalių kvotos Europos klubų turnyruose, Latvija užėmė 41-ąją vietą, Estija – 43-iąją, Lietuva – vos 48-ąją. Šis reitingas sudarytas pagal penkių praėjusių sezonų (2012-2017 m.) rezultatus. 

Iš viso reitingo lentelėje buvo surikiuotos 55 šalys, o Lietuva lenkė tik Maltą, Velsą, Farerų Salas, Gibraltarą, Andorą, San Mariną ir Kosovą, kuris dar neturėjo taškų, nes Europos turnyruose debiutavo tik 2017 metais. 

Kito sezono reitinge, kuris sudarytas pagal 2013-2018 metų rezultatus, Lietuva šoktelės į 43-iąją vietą, bet vis dar bus prasčiausia tarp Baltijos šalių. Latvija šiame reitinge užims 41-ąją vietą, Estija – 42-ąją.

Tačiau sėkmingos 2017 ir 2018 metų vasaros turėtų padėti Lietuvai pakilti dar aukščiau. Jau dabar aišku, kad reitinge, sudarytame pagal 2014-2019 metų rezultatus, mūsų šalis tikrai aplenks Estiją, o „Sūduvos“ pergalės prieš „Spartaks“ komandą atveju, aplenks ir Latviją.

„Ventspils“ klubo žygdarbis

Šią savaitę abiejuose Europos turnyruose – Čempionų lygoje ir Europos lygoje – vyks atrankos trečiojo etapo rungtynės. Čempionų lygos atrankoje nebeliko nė vienos Baltijos šalių komandos. Ir tai nėra ypatingas įvykis. 

Nuo 1997 metų, kai Čempionų lygoje pradėta taikyti panaši į dabartinę varžybų sistema, Baltijos šalių čempionai per 22 sezonus į svarbiausio žemyno turnyro atrankos trečiąjį etapą pateko vos septynis kartus. Triskart taip toli nužygiavo Lietuvos komandos, po du kartus – Latvijos ir Estijos. 

Lietuvos garbę geriausiai gynė „Kaunas“ (2008 m.) ir „Ekranas“ (2011 ir 2012 m.), Latvijos – Rygos „Skonto“ (1999 m.) ir „Ventspils“ (2009 m.), Estijos – Talino „Levadia“ (2009 m.) ir Talino „Nomme Kalju“ (2013 m.). 

Čempionų lygos atrankos trečiajame etape jau laukdavo kito kalibro varžovai, bet vienai mūsų regiono komandai pavyko atlikti nedidelį futbolo žygdarbį. 

Baltijos šalių rekordininku Europos turnyruose tapo „Ventspils“ klubas, kuris vienintelis Čempionų lygos atrankoje laimėjo trečiojo atrankos etapo dvikovą, pasiekė atkrintamąjį etapą ir gavo teisę žaisti Europos lygos grupių etape. Ventspilio futbolininkai Latvijos sirgalius tarptautinėmis rungtynėmis džiugino net iki gruodžio. 

Sėkmė su karčiais prieskoniais

„Ventspils“ istorinį rezultatą pasiekė 2009-2010 metų sezone. Tuometiniai Latvijos čempionai iš pradžių Čempionų lygos atrankos antrajame etape nesunkiai susidorojo su „Dudelange“ klubu iš Liuksemburgo, o paskui nelauktai skėlė antausį prieš metus Čempionų lygos grupių etape žaidusiam Baltarusijos čempionui Barysavo BATE. 

Ventspilio futbolininkai nugalėjo namie 1:0, o atsakomąsias rungtynes išvykoje pralaimėjo 1:2. Nors abi komandos kamuolį į tinklą pasiuntė po du kartus, „Ventspils“ pateko į kitą etapą, nes įmušė svečiuose. 

Čempionų lygos atrankos atkrintamajame etape Latvijos čempionai nesugebėjo pasipriešinti „Zurich“ klubui (namie pralaimėjo 0:3, svečiuose – 1:2), tačiau gavo vertingą paguodos prizą – kelialapį į Europos lygos grupių etapą. 

Ventspilio klubui dvikova su Ciuricho futbolininkais paliko nuosėdų ne dėl pralaimėjimo, o dėl Latvijoje užvirusio lažybų skandalo. Po šio mačo kilus įtarimams, kad lažinosi dėl savo komandos rezultatų, „Ventspils“ atleido du Latvijos rinktinės futbolininkus Vitą Rimkų ir Denisą Kačanovą. Kartu gana miglotomis aplinkybėmis buvo atleistas ir ukrainietis treneris Romanas Grygorčukas.

Atėmė taškus iš favoritų

Net ir antrajame pagal rangą žemyno turnyre „Ventspils“ susitiko su labai garsiais varžovais. Latviai pateko į vieną grupę su Berlyno „Hertha“, Lisabonos „Sporting“ ir „Heerenveen“ klubais. Išgirdę burtų rezultatus daugelis sirgalių ko gero pagalvojo, kad skandalo sukrėstos Ventspilio komandos laukia šeši sutriuškinimai, bet Latvijos čempionai paneigė jiems nepalankias prognozes.

„Ventspils“ nepabūgo autoritetų ir jau pirmajame ture išvykoje sužaidė lygiosiomis su „Hertha“ 1:1. Antrajame ture – dar vienerios lygiosios, kurios buvo pasiektos Rygoje žaidžiant su „Heerenveen“ 0:0. Latvijos čempionus įveikė tik trečiasis varžovas – į Latviją atvykęs „Sporting“ iškovojo sunkią pergalę 2:1 (svečių žvaigždė Joao Moutinho lemiamą įvartį įmušė 85-ąją min.). 

Tačiau jau po poros savaičių nuvykęs į Portugaliją, „Ventspils“ atėmė tašką iš „Sporting“ klubo (rungtynės baigėsi 1:1) ir po keturių turų vis dar neprarado galimybių patekti į atkrintamąsias varžybas. 

Šios viltys žlugo, kai Latvijos čempionai namie pralaimėjo „Hertha“ komandai 0:1. O paskutiniajame ture Ventspilio ekipa subyrėjo ir Hėrenvėne buvo sutriuškinta 0:5.

„Ventspils“ po kartą sužaidė lygiosiomis su visais trimis varžovais, surinko tris taškus ir grupėje užėmė paskutinę ketvirtąją vietą, bet galėjo didžiuotis savo pasiekimu, kurio iki šiol nepakartojo nė vienas Baltijos šalių klubas.

Įdomu, kad „Ventspils“ pagrindinėje vienuolikėje tą sezoną žaidė keli futbolininkai, kurie šiuo metu atstovauja Jūrmalos „Spartaks“. Tai – puolėjas Edgaras Gauračas, saugai Aleksejus Višnakovas ir Jurijus Žigajevas bei gynėjas Pavelas Mihadjukas.
Vis dėlto ryškiausios Ventspilio ekipos žvaigždės 2009 metų rudenį buvo du Latvijos rinktinės veteranai: vartininkas Aleksandras Kolinko ir prieš Europos lygos grupių etapą pakviestas saugas Juris Laizanas.

Geriausiai žaidžia lietuviai

Šį sezoną visos trys Baltijos šalys turėjo teisę registuoti po vieną klubą Čempionų lygos atrankoje ir po tris klubus Europos lygos atrankoje. 

Estijos kvartetas tarptautines kovas jau baigė. Talino „Flora“ futbolininkai Čempionų lygos atrankos pirmajame etape nusileido Bėr Ševos „Hapoel“ (Izraelis), o Europos lygos atrankos antrajame etape – Nikosijos APEOL (Kipras). Visos trys Europos lygos atrankoje žaidusios Estijos komandos pralaimėjo pirmajame etape: Talino „Nomme Kalju“ – „Stjarnan“ (Islandija), Narvos „Trans“ – Sarajevo „Željezničar“ (Bosnija ir Hercegovina), Talino „Levadia“ – „Dundalk“ (Airija). 

Latvija išsaugojo vieną klubą – Jūrmalos „Spartaks“. Jis Čempionų lygos atrankos pirmajame etape pralaimėjo Belgrado „Crvena Zvezda“ (Serbija), bet Europos lygos atrankos antrajame etape sutriuškino Montedžardino „La Fiorita“ (San Marinas). 

Du Latvijos klubai neįveikė pirmojo barjero Europos lygos atrankoje: „Liepaja“ pralaimėjo „Hacken“ (Švedija), „Riga“ po baudinių serijos nusileido Sofijos CSKA. „Ventspils“ komanda pirmajame etape sutriuškino Girokasterio „Luftetari“ (Albanija), bet antrajame etape pripažino „Bordeaux“ (Prancūzija) pranašumą.

Šią vasarą kol kas geriausiai žaidė Lietuvos komandos. „Sūduva“ Čempionų lygos atrankos pirmajame etape įveikė Nikosijos APOEL (Kipras), o antrajame etape nusileido Belgrado „Crvena Zvezda“ (Serbija). 

Europos lygos atrankoje iki trečiojo etapo nukeliavo Vilniaus „Žalgiris“, per du pirmuosius etapus eliminavęs „Klaksvik“ (Farerų Salos) ir „Vaduz“ (Lichtenšteinas) klubus. „Trakai“ atrankos preliminariame etape įveikė „Cefn Druids“ (Velsas), pirmajame etape – Pavlodaro „Irtyš“ (Kazachstanas), bet antrajame etape pralaimėjo Belgrado „Partizan“ (Serbija). 

Nė vieno varžovo nenugalėjo tik Kauno „Stumbras“, atrankos pirmajame etape atsitrenkęs į Limasolio „Apollon“ (Kipras) barjerą.

Reikia dviejų pergalių

Čempionų lygos grupės varžybos Baltijos šalių klubams lieka nepasiekiama svajone. Europos lygos grupių etapas – irgi sunkiai pasiekiamas tikslas. Kad pakartotų „Ventspils“ rezultatą ir pratęstų tarptautinį sezoną iki gruodžio mėnesio, „Sūduvai“, „Žalgiriui“ ir „Spartaks“ reikės įveikti dar du varžovus – atrankos trečiajame ir atkrintamajame etapuose. 

O į Europos lygos atrankos atkrintamąjį etapą Baltijos šalių klubai irgi patenka ne kasmet. Pernai šiame etape žaidė tik „Sūduva“, o prieš tai net tris sezonus jame nebuvo nė vienos Lietuvos, Latvijos ar Estijos komandos. 

Šią vasarą bent vienas Baltijos šalių klubas Europos lygos atrankos atkrintamajame etape tikrai rungtyniaus. Kas atsidurs prie pat grupių etapo slenksčio, atsakys Marijampolės ir Jūrmalos futbolininkų dvikova. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.