Didžiojo futbolo uždanga nusileido: pasiekimai, premijos ir įvertinimas

Lietuvos futbole netrukus ir vėl įsivyraus ramesnis laikotarpis – baigėsi beveik du mėnesius besitęsusi klubų kampanija Europos turnyruose. O ji buvo kaip niekada įdomi: netrūko nei sensacijų, nei garsių varžovų, nei didelių premijų.

 Šią vasarą UEFA Čempionų ir Europos lygų atrankose dalyvavo keturios pajėgiausios Lietuvos ekipos. <br> lrytas.lt montažas.
 Šią vasarą UEFA Čempionų ir Europos lygų atrankose dalyvavo keturios pajėgiausios Lietuvos ekipos. <br> lrytas.lt montažas.
 Kauno klubas Europos lygos atranką baigė ten, kur ir pradėjo – pirmajame atrankos etape.<br> S.Čirbos nuotr.
 Kauno klubas Europos lygos atranką baigė ten, kur ir pradėjo – pirmajame atrankos etape.<br> S.Čirbos nuotr.
 Marijampoliečiai kovėsi su galinguoju Glazgo klubu.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Marijampoliečiai kovėsi su galinguoju Glazgo klubu.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Antrasis etapas Trakų klubą suvedė su Belgrado „Partizan“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Antrasis etapas Trakų klubą suvedė su Belgrado „Partizan“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Antrajame turnyro etape žalgiriečiai irgi kapstėsi sunkiai, nykštukinio Lichtenšteino „Vaduz“ ekipą bendru rezultatu nugalėję 2:1.<br> T.Bauro nuotr.
 Antrajame turnyro etape žalgiriečiai irgi kapstėsi sunkiai, nykštukinio Lichtenšteino „Vaduz“ ekipą bendru rezultatu nugalėję 2:1.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 31, 2018, 3:43 PM, atnaujinta Aug 31, 2018, 4:31 PM

Šią vasarą UEFA Čempionų ir Europos lygų atrankose dalyvavo keturios pajėgiausios Lietuvos ekipos. 

Nors nė viena nepasiekė grupių etapo, žygius baigė ne tuščiomis – mūsų šalies klubai iš premijų bendrai susižėrė virš 3 milijonų eurų.

Lrytas.lt apžvelgia, kaip Marijampolės „Sūduvai“, Vilniaus „Žalgiriui“, „Trakams“ ir Kauno „Stumbrui“ pavyko pasirodyti Europos fronte bei pateikia trenerio Algimanto Liubinsko nuomonę.

Marijampolės „Sūduva“

Kelionė: Marijampoliečiai savo pasirodymą Europoje pradėjo pirmuoju Čempionų lygos atrankos etapu.

Per pirmąsias rungtynes namuose jie pateikė staigmeną 3:1 įveikdami NIkosijos APOEL, o antrasis mačas pasibaigė 1:0 varžovų naudai.

Antrajame etape „Sūduvai“ teko per aukštas barjeras – Belgrado „Crvena Zveda“. Serbijos klubas bendru rezultatu nugalėjo 5:0 ir „Sūduvą“ išsiuntė į Europos lygą.

Trečiajame šio turnyro atrankos etape marijampoliečių žaidimo kreivė pasiekė žemiausią tašką ir jie vos atsilaikė prieš Jurmalos „Spartaks“ ekipą. Bendras rezultatas – 1:0.

Paskutinis laiptelis iki Europos lygos grupių etapo „Sūduvai“ buvo pats įdomiausias, nes ten jų laukė Glazgo „Celtic“.

Pirmasis mačas Marijampolėje baigėse sensacinga lygybe 1:1, tačiau „Celtic Park“ stadione jokių vilčių nebebuvo ir „Sūduva“ pralaimėjo 0:3.

Premija: 1,5 mln eurų

Trenerio komentaras: „Tai buvo didžiulė patirtis. Pažiūrėjus, kokius varžovus gavome, sukūrėme nuostabų dalyką, nors rezultatas ir ne toks, kokio norėtųsi“, – sakė Vladmiras Čeburinas.

Nuomonė: „Nebuvau euforijoje ir neturėjau tokių vilčių, kad „Sūduva“ gali įveikti „Celtic“. Apskritai, žygis Lietuvai davė daugiau finansinę naudą, juk komandoje mūsų futbolininkai žaidė labai mažai.

Šiaip „Sūduvos“ žaidimas buvo neblogas, bet su tokia komanda ir tokiais žaidėjais šansų patekti į pagrindinį etapą neturime ir vargu, ar artimiausiu metu turėsime“, – teigė A.Liubinskas.

Vilniaus „Žalgiris“

Kelionė: Sostinės klubas kovas pradėjo nuo pirmojo Europos taurės etapo, kuriame turėjo išvargti pergalę prieš pusiau profesionalų Farerų salų „KI Klaksvik“ klubą.

Rungtynes išvykoje „Žalgiris“ laimėjo 2:1, o namuose mačą pabaigė lygiosiomis 1:1.

Antrajame turnyro etape žalgiriečiai irgi kapstėsi sunkiai, nykštukinio Lichtenšteino „Vaduz“ ekipą bendru rezultatu nugalėję 2:1.

Trečiajame etape „Žalgirio“ likimas buvo nuspręstas iš anksto – jiems teko galingojo „Sevilla“ klubo iššūkis.

Kaip ir „Sūduva“, pirmosiose rungtynėse išvykoje Vilniaus ekipos futbolininkai atlaikė spaudimą ir pralaimėjo tik 0:1, tačiau antrosiose gavo mirtiną smūgį 0:5.

Premija: 780 tūkst. eurų

Trenerio komentaras: „Manau, kad mes Europoje padarėme tai, ką turėjome padaryti -pabandėme peržengti barjerą, kuris yra per aukštas.

Tikiuosi, kad patirtis tarptautiniame fronte padės mums žaisti A lygoje“, – kalbėjo Valdas Urbonas.

Nuomonė: „Rungtynės su „Sevilla“ geriausiai parodė, koks tikrasis „Žalgirio“ lygis. Tarsi galvojome, kad kažką turime, kažkas kuriasi, tačiau iki grandų dar labai labai toli.

Nemanau, kad komandos žaidimui įtakos visi pasikeitimai (prieš turnyrą trenerį Aurelijų Skarbalių pakeitė Valdas Urbonas, - red.) A.Skarbalius nebuvo blogas treneris, tad jo išėjimą tikriausiai lėmė nesutarimai viduje“, – svarstė A.Liubinskas.

Trakai

Kelionė: Trakiškiai savo žygį pradėjo preliminariame Europos lygos atrankos etape, kur susikovė su „Druids“ klubu iš Velso.

Pirmosios rungtynės išvykoje baigėsi 1:1, tačiau vienintelis „Trakų“ namuose pelnytas įvartis jiems leido žygiuoti toliau.

Pirmajame atrankos etape „Trakai“ taip pat minimalia bendra persvara (1:0) nugalėjo Pavlodaro „Irtyš“.

Antrasis etapas Lietuvos klubą suvedė su visai kito kalibro varžovu – Belgrado „Partizan“.

Tiesa, „Trakai“ jam nusileido nedaug – pirmosios rungtynės išvykoje baigėsi pralaimėjimu 0:1, o antrosios namuose – 1:1.

Premija: 720 tūkst. eurų

Trenerio komentaras: „Tikėjomės, kad galime eiti dar toliau, tačiau „Partizan“ yra labai aukšto lygio ir mums juos įveikti buvo per sunku.

Labai didžiuojuosi savo vyrais. Jie atidavė širdį ir kovojo iš visų jėgų“, – kalbėjo Kibu Vicuna.

Nuomonė: „Trakai“ negaudami valstybės paramos nėra pajėgūs pasiekti ypač daug. Klubas eina mišriu keliu – remiasi ir vietiniais žaidėjais, ir užsieniečiais. Europoje jie pasirodė taip, kaip gali – nei geriau, nei blogiau“, – komentavo A.Liubinskas.

Kauno „Stumbras“

Kelionė: Kauno klubas Europos lygos atranką baigė ten, kur ir pradėjo – pirmajame atrankos etape.

Nors pirmosiose rungtynėse su Limasolio „Apollon“ klubu iš Kipro „Stumbrui“ pavyko laimėti 1:0, atsakomasis mačas baigėsi liūdnai.

Pirmąjį įvartį „Apollon“ pelnė jau 6-ąją minutę, o seriją nulėmusį antrąjį – pačioje antrojo kėlinio pradžioje.

Premija: 240 tūkst. eurų

Trenerio komentaras: „Varžovas buvo labai galingas ir garsus, tačiau kovoti galėjome ir tai įrodėme Alytuje.

Mes esame jauna komanda, kurioje suteikiame galimybes augti talentingiems žaidėjams“, – į ateitį žvelgė Mariano Barreto.

Nuomonė: „Stumbras“, kaip klubas, stumiasi kelią, turi savo planą auginti jaunus žaidėjus, ypač užsieniečius. Pernai LFF taurės finale „Žalgiris“ su jais žaidė kaip lygūs su lygiais.

Tai tik rodo, kad Lietuvoje atotrūkis tarp kelių geriausių komandų ir visų kitų darosi tik didesnis, o Europoje sunku visiems“, – dėstė A.Liubinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.