Ypatinga taisyklė Pietų Korėjos kariuomenėje: viena išimtis leidžia išvengti tarnybos

Kai Korėjos rinktinės futbolininkai Lee Seungas-woo ir Hwangas Hee-chanas įmušė du įvarčius per Azijos žaidynių finalo pratęsimą, jie ir jų komandos draugai džiaugėsi ne vien dėl to, kad taiklūs smūgiai užtikrino aukso medalius. Praėjusį savaitgalį Azijos žaidynėse pasiekta pergalė taip pat reiškė, jog Korėjos rinktinės aprangą vilkėjusiems dvidešimčiai vyrų tėvynėje nereikės atlikti privalomos karinės tarnybos.

 Pietų Korėjos futbolo rinktinė džiaugiasi pergale.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pietų Korėjos futbolo rinktinė džiaugiasi pergale.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-08 19:36, atnaujinta 2018-09-08 19:39

Išimtys čempionams

Korėjos Respublika formaliai dar nebaigė karo su ginklais žvanginančia Šiaurės kaimyne Korėjos Liaudies Demokratine Respublika. Nors pabūklai nutilo dar 1953 metais, dvi Korėjos nepasirašė taikos sutarties, o prie 1954 metais nubrėžtos demarkacinės linijos iš abiejų pusių sutelktos didelės ginkluotosios pajėgos.

Net santykiams atšilus, Pietų Korėja nepraranda budrumo ir visus savo vyrus apmoko elgtis su ginklais. Korėjos Respublikos piliečiai privalo atlikti 21 mėnesį trunkančią karinę tarnybą, nuo kurios išsisukti beveik neįmanoma. Šaukimus į armiją gauna ir ryškiausios muzikos žvaigždės, ir garsiausi sportininkai.

Tiesa, nedidelių išimčių yra. Sportininkams, iškovojusiems olimpinius medalius arba tapusiems Azijos žaidynių čempionais, karinė tarnyba sutrumpinama nuo 21 mėnesio iki 4 savaičių. Išimtis buvo praplėsta Korėjos futbolo rinktinei užėmus ketvirtąją vietą 2002 metų pasaulio čempionate. Į Korėjoje vykusių planetos pirmenybių pusfinalį patekusios komandos futbolininkams karinė tarnyba irgi buvo nukirpta iki keturių savaičių.

Praėjusį savaitgalį Indonezijoje pasibaigusiose Azijos žaidynėse Korėjos delegacija iškovojo 49 aukso medalius. Tarp nugalėtojų buvo nemažai moterų, kai kurie korėjiečiai čempionais tapo ne pirmą kartą, tačiau medalius laimėjo ir kelios vyrų komandos, kurias sudarė keli ar keliolika sportininkų (futbolo, beisbolo, šaudymo iš lanko, fechtavimosi ir t.t.). Tad nuo karinės tarnybos buvo atleisti daugiau nei pusšimtis naujųjų Azijos žaidynių čempionų.

Tarp jų – futbolo rinktinės žaidėjai. Nors Korėjos futbolininkai neišvengė nesėkmės (pirmajame etape pralaimėjo Malaizijos komandai), per atkrintamąsias varžybas laimėjo visas ketverias rungtynes, o finale nugalėjo Japonijos rinktinę 2:1. Lemiamos dvikovos pagrindinis laikas baigėsi be įvarčių, tačiau pratęsimo pirmajame kėlinyje korėjiečiai dukart nuginklavo japonų vartininką. Varžovai sugebėjo atsakyti vienu taikliu smūgiu, kuris nesugadino nuotaikos auksą iškovojusiai Korėjos rinktinei.

„Tottenham“ klubo dilema

Azijos žaidynių vyrų futbolo turnyre, kaip ir olimpiniame, galioja amžiaus apribojimai. Rinktinėms leidžiama registruoti tik tris vyresnius nei 23 metų žaidėjus.

Dėl šios priežasties ir dėl to, kad žaidynės vyko Europoje jau prasidėjus klubų sezonui, Korėjai atstovavo daugiausia šios šalies komandose žaidžiantys futbolininkai. Vis dėlto į rinktinę pateko ir penki legionieriai, o ryškiausia ne vien korėjiečių, bet ir viso Azijos žaidynių futbolo turnyro žvaigždė buvo 26 metų Londono „Tottenham Hotspur“ puolėjas Sonas Heungas-minas.

„Tottenham“ prieš trejus metus įsigijo šį korėjietį iš Lėverkuzeno „Bayer“ klubo už 22 mln. svarų (30 mln. eurų) – rekordinę sumą, sumokėtą už Azijos futbolininką, o šiais metais pratęsė su juo sutartį dar penkiems sezonams (iki 2023 m.). H.M.Sonas per tris praėjusius sezonus Anglijos lygoje įmušė 30 įvarčių, tad Londono klubas nebuvo patenkintas išleisdamas puolėją į Azijos žaidynes ir svarstė galimybę pasinaudoti FIFA taisyklėse numatyta teise neleisti jo į Korėjos rinktinę (beje, prieš ketverius metus tą padarė tuometinio H.M.Sono klubo „Bayer“ vadovybė).

Nuspręsti buvo nelengva. Jei H.M.Sonas rugpjūtį būtų likęs Anglijoje, iki 28-ojo gimtadienio būtų privalėjęs profesionalo karjeroje padaryti ilgą pertrauką ir atlikti pareigą tėvynei. Su korėjiečiu ateitį ilgam susiejusiam „Tottenham“ klubui toks variantas visai netiko. Tačiau išleidus futbolininką į Korėjos rinktinę, niekas negalėjo garantuoti, kad H.M.Sonas taps Azijos žaidynių čempionu ir išvengs karinės tarnybos.

Londono klubo vadovai nusprendė surizikuoti ir beveik tris savaites atidžiai stebėjo Indonezijos stadionuose vykusias kovas. „Tottenham“ lūkesčiai pasiteisino – H.M.Sonas tapo Azijos žaidynių čempionu. Beje, finalo rungtynėse Korėjos rinktinė abu įvarčius įmušė po šio puolėjo perdavimų.

H.M.Sonui vis vien reikės atlikti trumpąją karinę tarnybą ir kareivinėse praleisti keturias savaites. Tačiau futbolininkas galės tą padaryti jam tinkamu metu.

Žvaigždžių gudrybės

Korėjos garsenybės neretai bando išvengti karinės tarnybos ir griebiasi įvairiausių gudrybių.

Prieš keletą metų korėjiečiai lyg muilo operą stebėjo televizijos realybės šou ir hiphopo atlikėjo MC Mongo istoriją. Šis vyras, bandydamas išsisukti nuo kariuomenės, susitarė su odontologu, kad jam būtų išrauti du sveiki dantys. Gudrybei iškilus į viešumą, MC Mongas buvo nuteistas šešis mėnesius kalėti, o dvi didžiausios Korėjos televizijos paskelbė, kad niekada neįsileis jo į savo laidas. Po nemalonios istorijos MC Mongas ilgam dingo iš eterio ir kitą albumą išleido tik po ketverių metų.

Kita muzikos žvaigždė Steve‘as Yoo, dar 2002 metais vengdamas karinės tarnybos, atsisakė Korėjos paso ir tapo JAV piliečiu. Korėjos vyriausybė už dezertyravimą Steve‘ui Yoo iki gyvos galvos uždraudė atvykti į šalį, ir nors atlikėjas vėliau keliskart kreipėsi į teismą, kad šis draudimas būtų panaikintas, ir netgi klūpėdamas viešai maldavo priimti jam palankų sprendimą, teisės aplankyti gimtinę nesusigrąžino. Paskutiniajame teismo posėdyje, pasibaigusiame 2017 metais, Steve‘ui Yoo ne tik nebuvo leista atvykti į Korėją, bet ir buvo uždrausta dar kartą kreiptis į teismą.

Pasaulinio hito „Gangnam Style“ atlikėjui Psy karinė tarnyba iš pradžių buvo pakeista darbu karinius užsakymus atliekančioje elektronikos įmonėje. Tačiau paaiškėjus, kad Psy tuo metu nenutraukė muzikinės veiklos ir pasirodė keliose televizijos programose, pirmoji tarnyba nebuvo įskaityta ir muzikantas buvo pasiųstas į tikras kareivines.

Sportininkų istorijos

2005 metais vengdamas karinės tarnybos JAV piliečiu tapo Šiaurės Amerikos profesionalų lygoje žaidęs beisbolininkas Baekas Cha-seungas. Vėliau šis sportininkas tvirtino, jog Korėjos paso atsisakė ne slėpdamasis nuo kariuomenės, bet dėl geresnių profesionalo karjeros perspektyvų. Jis bandė susigrąžinti gimtosios šalies pilietybę, tačiau teismo neįtikino ir šių metų pradžioje Ch.S.Baeko prašymas buvo atmestas.

Praėjusį dešimtmetį tapti JAV piliečiu buvo siūloma ir kitai beisbolo žvaigždei Choo Shinui-soo. Jis kategoriškai atmetė šį variantą, bet tarnauti kariuomenėje nebuvo pašauktas, nes 2010 metais su Korėjos rinktine tapo Azijos žaidynių čempionu.

Vienas geriausių Korėjos golfo žaidėjų Bae Sangas-moonas bandė pasinaudoti įstatyme numatyta galimybe nukelti karinę tarnybą tol, kol galioja jam išduotas leidimas dirbti JAV. Vis dėlto Korėjos teismas atmetė S.M.Bae prašymą ir dviejų Profesionalų golfo žaidėjų asociacijos (PGA) turo turnyrų nugalėtojas turėjo beveik dvejiems metams golfo laukus iškeisti į kareivines.

Atlikdamas karinę tarnybą S.M.Bae žaisti golfą galėjo nebent per atostogas. „Treniravausi be golfo lazdos, pagerinau fizinį pasirengimą. Dabar galiu numušti kamuoliuką toliau negu anksčiau. Išmokau būti kantresnis.

Žinoma, kai kuriuos įgūdžius praradau, sunkiausia bus susigrąžinti varžybų pojūtį, bet tikiuosi, kad tai, ko išmokau kariuomenėje, padės grįžti į PGA turą“, – sakė 2017 metų rugpjūtį karinę tarnybą baigęs golfo žaidėjas.

Vis dėlto du sezonai be golfo lazdos paliko stiprią žymę. Jei 2015 metais PGA turo galutiniame reitinge S.M.Bae užėmė 26-ąją vietą, tai šį sezoną jo pavardė įrašyta tik 202-ojoje eilutėje.

Dvejų metų pertrauka bet kuriam profesionalui sportininkui yra lyg kaklą veržianti kilpa. Todėl nenuostabu, kad Korėjos sporto žvaigždėms galimybė išvengti karinės tarnybos yra ne mažiau svarbi negu medaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.