„Sūduvos“ triumfas išryškino „Žalgirio“ bėdas: „Įsivaizduoja esą aukščiau Dievo“

Dar visai neseniai Lietuvos futbole buvo sunkiai įsivaizduojama, kas galėtų mesti iššūkį Vilniaus „Žalgirio“ komandai A lygoje. 2013-2016 metais net keturis metus iš eilės A lygoje nepralenkiamų vilniečių nenugalimumas subliuško pastaraisiais sezonais.

Marijampolės antrus metus pranašesnė už vilniečius.<br>fksuduva.lt ir fkzalgiris.lt nuotr.
Marijampolės antrus metus pranašesnė už vilniečius.<br>fksuduva.lt ir fkzalgiris.lt nuotr.
Marijampolės antrus metus pranašesnė už vilniečius.<br>S.Čirbos nuotr.
Marijampolės antrus metus pranašesnė už vilniečius.<br>S.Čirbos nuotr.
Vilniaus komanda vasarą atleido Aurelijų Skarbalių.<br>Fkzalgiris.lt nuotr.
Vilniaus komanda vasarą atleido Aurelijų Skarbalių.<br>Fkzalgiris.lt nuotr.
Vilniečiai antrus metus liko antri.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniečiai antrus metus liko antri.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Liubinskas kritikos strėlės paleido vilniečių komandos vadovams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Liubinskas kritikos strėlės paleido vilniečių komandos vadovams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
N.Kesminas neabejoja, jog „Sūduva“ yra pelnytai geriausia.<br> Archyvo nuotr.
N.Kesminas neabejoja, jog „Sūduva“ yra pelnytai geriausia.<br> Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 10, 2018, 5:22 PM

2017 metais kiek netikėtai 17 taškų persvarą panaikinusi „Sūduva“ išvertė iš sosto didžiausią biudžetą Lietuvoje turėjusią „Žalgirio“ komandą. Tuo metu ekipai vadovavęs Valdas Dambrauskas pasitraukė iš pareigų likus keliems turams iki čempionato pabaigos, tačiau norimo efekto vilniečiai negavo. Auksinėse rungtynėse Marijampolėje žalgiriečiai 0:3 buvo sutriuškinti ir liko po ilgesnės pertraukos be čempionų taurės.

2018 metų sezoną „Žalgiris“ pasitiko su nauju treneriu Aurelijumi Skarbaliumi, 2,2 milijono eurų biudžetu ir noru susigrąžinti A lygos pirmąją vietą. Deja, Marijampolės „Sūduva“ turėjusi per pus mažesnį biudžetą sezone vėl pranoko vilniečius ir antrus metus iš eilės į viršų kėlė čempionų taurę.

Sostinės komandai nepadėjo ir tai, jog vasaros viduryje A.Skarbalius buvo pakeistas Valdu Urbonu. Nors jam perėmus komandos vairą „Žalgiris“ netgi vienu metu buvo grįžęs į pirmąją vietą A lygoje, tačiau pralaimėjo tuomet, kai to mažiausiai kas tikėjosi – namuose neįveikė vos galą su galu suduriančio Klaipėdos „Atlanto“.

Lygiųjų pasekmė – 5 taškų skirtumas likus sužaisti paskutines rungtynes A lygoje. „Sūduva“ tapo nebepavejama ir sekmadienio tarpusavio rungtynės bent jau marijampoliečiams bus tik formalumas.

Vilniaus „Žalgirio“ nuopolis

Futbolo komentatorius Nerijus Kesminas įsitikinęs, jog vilniečiams šis sezonas tikrai nepasisekęs.

„Mano nuomone, objektyviai „Žalgiris“ nebėra stipriausias klubas Lietuvoje. Tikiu, kad ir pati organizacija vertina šį sezoną, kaip nenusisekusį. Epizodais žaidė gerai, bet kažkuriuo metu sustojo. Silpstantis Vilniaus klubas yra negerai ir visam Lietuvos futbolui.

Negalėtume sakyti, kad „Žalgiris“ kažkaip netikėtai užleido tą pirmąją vietą, paprasčiausiai nebuvo geresni“, – kalbėjo A lygos virtuvę puikiai išmanantis komentatorius.

Vilniaus komandoje per pastaruosius metus trenerio poste jau spėjo pabuvoti net keturi specialistai. N.Kesminas mano, kad tokia situacija susiklostė dėl nuovokos stokos: „Tai yra sistemos nebuvimas, o klubo vadyba nesuvokia to, kas vyksta.“

Dar griežčiau šiuo klausimu pasisakė buvęs Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas.

„Iš visų nuskambėjusių interviu, pokalbių su išėjusiais galima suprasti, kad klubo viduje vyrauja nesveika atmosfera. Komandos vadovė Vilma Venslovaitienė, panašu, jog įtikėjusi, kad yra antžmogis. Jau klube dirbę žmonės yra apie tai kalbėję, jog kai kurie įsivaizduoja esą aukščiau Dievo“, – dėstė A.Liubinskas.

67-erių futbolo specialistas įžvelgė ir dar kelias ryškias Vilniaus miesto komandos bėdas.

„Lietuvos vicečempionai praktiškai neugdo savų žaidėjų. Čia didžiulis minusas, nes vaikai nemato galimybių prasimušti. Tada matome Vilniaus jaunuolius persikeliančius žaisti į kitus miestus.

Dar viena bėda – savivaldybės požiūris. Dalina didžiulius vilniečių pinigus kažkokiems neaiškiems užsieniečiams. Patys vilniečiai nėra įtraukiami. Žaidžia kadaise sostinėje futbolo mokyklą lankęs Saulius Mikoliūnas ir daugiau niekas.

Paprasčiausiai yra švaistomos didžiulės miesto lėšos ir tiek. Mano siūlymas pažaboti legionierių skaičius komandose – įvesti taisyklę, kad startinėje sudėtyje privalo būti šeši lietuviai. Dabar nacionalinė komanda neturi iš ko rinktis arba esami žaidėjai klube sėdi ant suolo“, – pasakojo A. Liubinskas.

Pastaraisiais metais sostinės komanda savo kišenėje turėjo gerokai didesnius pinigus, tačiau to nepakako pergalei A lygos čempionate pasiekti.

„Sūduvos“ fenomenas

Marijampolės „Sūduvos“ sėkmės kelias prasidėjo dar 2016 metų sezone, kuomet po ilgesnės pertraukos pavyko iškovoti A lygos bronzos medalius. To sezono pabaigoje Aleksandrą Veselinovičių trenerio pareigose pakeitė Lietuvoje puikiai su „Kruojos“ komanda užsirekomendavęs kazachas Vladimiras Čeburinas. Būtent šis treneris ir atvedė marijampoliečius į aukštumas A lygoje.

N.Kesminas kalbėdamas apie „Sūduvą“ išskyrė kelias priežastis, kodėl pavyko šiems triumfuoti du metus iš eilės A lygoje.

„Tai yra nuosekliausiai ir geriausiai dirbantis klubas šiandieną Lietuvoje. Marijampolė turėjo bėdų prieš kelerius metus, kuomet viešai buvo kalbama, kad klubo prezidentas Vidmantas Murauskas pats dėlioja komandos sudėtį. Dabar pas juos to nėra, visi yra pasiskirstę darbus skirtingose srityse. Svarbiausia, kad dirba nuosekliai.

Legionierių ir lietuvių kiekio santykis yra geresnis komandoje nei vilniečių. „Sūduvoje“ matome daug dažniau žaidžiančius lietuvius. Vertinant visus kriterijus, „Sūduva“ yra objektyviai geriausias klubas Lietuvoje“, – teigė sporto komentatorius.

N.Kesminas pripažino, kad artimiausiu metu ir toliau matyti dominuojančia Marijampolės „Sūduvą“ yra didelė tikimybė: „Jeigu situacija nesikeis ir viskas tekęs dabartine vaga, tuomet „Sūduva“ bus čempionas Lietuvoje ilgam. Situaciją pakeisti – bus iššūkis pirmiausia Vilniaus „Žalgirio“ komandai.“

„Sūduvos“ komandos administracijos nuopelnus išskyrė ir A.Liubinskas: „Vadybos prasme Sūduva yra gerokai aukščiau už „Žalgirį“. Jie turi žymiai geresnę strategiją.“

Vilniečiams belieka tik griaužtis nagus dėl to, kad sostinėje išsikvėpę ir nereikalingais tapę kroatas Andro Švrljuga, Semiras Kerla bei Algis Jankauskas jau du metus iš eilės nušluostė savo buvusiai komandai nosį. Deja, bet panašios sėkmės šiame sezone nepavyko pakartoti prancūzui Jeremy Manzorro, kuris iš „Sūduvos“ perbėgo į „Žalgirį“ pavasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.