Lietuvos futbolas skelbia startą: didžiausios mįslės – ne ten, kur norima matyti

Du klubai pakviesti išimties tvarka, vienas sugrįžta po ketverių metų pertraukos, trys be jokių užuolankų žada taikytis į pačias aukščiausias vietas. 

Lietuvoje startuoja A lyga.<br> Lrytas.lt montažas
Lietuvoje startuoja A lyga.<br> Lrytas.lt montažas
 Žalgiriečiai neiškovojo pirmojo sezono trofėjaus, bet sirgaliai prasto žaidimo neįžvelgė.<br> Žalgirio klubo nuotr.
 Žalgiriečiai neiškovojo pirmojo sezono trofėjaus, bet sirgaliai prasto žaidimo neįžvelgė.<br> Žalgirio klubo nuotr.
„Stumbro“ komanda tikisi, kad pavyks išsilaikyti stipriausiųjų ketverte.<br> Fcstumbras.lt nuotr.
„Stumbro“ komanda tikisi, kad pavyks išsilaikyti stipriausiųjų ketverte.<br> Fcstumbras.lt nuotr.
 Vilniaus „Riteriai“ naujajame sezone kelia aukščiausius tikslus.<br> Fkt.lt nuotr.
 Vilniaus „Riteriai“ naujajame sezone kelia aukščiausius tikslus.<br> Fkt.lt nuotr.
 Panevėžiečiai sugrįžta komandoje turėdami žinomų veidų.<br> Panevėžio klubo nuotr.
 Panevėžiečiai sugrįžta komandoje turėdami žinomų veidų.<br> Panevėžio klubo nuotr.
 Žalgiriečiai naujajam sezonui atrodo gerokai pasistiprinę.<br> Kauno Žalgirio klubo nuotr.
 Žalgiriečiai naujajam sezonui atrodo gerokai pasistiprinę.<br> Kauno Žalgirio klubo nuotr.
 Praėjusį sezoną išgyvenę klaipėdiečiai šį pasitinka su milžinitškomis permainomis.<br> E.Šemioto nuotr.
 Praėjusį sezoną išgyvenę klaipėdiečiai šį pasitinka su milžinitškomis permainomis.<br> E.Šemioto nuotr.
 Palangos ekipai, kad išsaugotų vietą A lygoje teko žaisit pereinamąsias rungtynes su Alytaus klubu.<br> LFF nuotr.
 Palangos ekipai, kad išsaugotų vietą A lygoje teko žaisit pereinamąsias rungtynes su Alytaus klubu.<br> LFF nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Mar 2, 2019, 10:52 AM, atnaujinta Mar 2, 2019, 11:40 AM

Kovo 2-ąją prasideda Lietuvos futbolo A lygos kovos, kurios žada nemažai intrigos. O didžiausia mįsle ir intriga gali tapti net ne kova dėl čempiono titulo, ko daugelis, ko gero, norėtų, mat jau prieš sezono pradžią aišku, kad net gi įdomesnis veiksmas gali suktis už aikštės ribų.

Kurį laiką atrodė, kad naujajame sezone aukščiausiame šalies divizione teliks šešios komandos. Tačiau paskutinę akimirką Lietuvos futbolo federacija (LFF) licencijavimo metu pasigailėjo pajūrio klubų – „Palangos“ ir Klaipėdos „Atlanto“ bei išimties tvarka priėmė juos į stipriausių šalies klubų gretas.

Pastarajam nusimato karščiausias sezonas iš visų ekipų, tačiau tik ne iš teigiamos pusės. Klaipėdos ekipa gyvena net su beveik pusę milijono siekiančiomis skolomis ir tai yra žudikiškas ženklas, nes suteikdama licenciją, LFF stipriai rizikuoja, kad kurioje nors sezono stadijoje lyga gali likti su septyniomis komandomis.

Uostamiesčio ekipa turės rūpintis ne tik žaidimu aikštėje, tačiau ir skolų likvidavimu, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo įkandama tik labai kantriems asmenims.

Būtent todėl ir bus įdomu sekti, kaip išsikeltus uždavinius ištraukti į dugną beveik visiškai nugrimzdusį „Atlantą“ sugebės naujasis klubo savininkas, teisininkas Vidas Adomaitis, pakeitęs ilgus metus ten šeimininkavusį Vacį Lekevičių.

Kitu įdomiu akcentu be finansinių klausimų ir jau tradicija tampančių Vilniaus „Žalgirio“ bei Marijampolės „Sūduvos“ susirėmimų turėtų tapti Panevėžio klubo sugrįžimas.

Po ketverių metų pertraukos į A lygos žemėlapį įsipaišęs Aukštaitijos sostinės klubas aukštų tikslų sau nekelia, tačiau pas save sugebėjo prisivilioti puikiai Lietuvos futbolo gerbėjams pažįstamų veidų.

Įdomu tai, kad naujajame sezone dėl apdovanojimų A lygoje varžysis jau ne vienas, o du Vilniaus klubai. Ir ne todėl, kad į pajėgiausias šalies pirmenybes būtų priimtas dar vienas naujas vardas, tačiau todėl, jog iš futbolo žemėlapio dingo Trakai. 

Šio miesto komanda nusprendė persikelti į sostinę ir pasivadinti „Riteriais“.

Visi klubai jau yra nusimatę preliminarius biudžetus, tačiau visiškai tikslių skaičių, kokie bus, pasakyti negalėjo nė vienas lrytas.lt kalbintas klubo atstovas. Dauguma komandų dar tikisi papildomo vieno ar kito rėmėjo indėlio.

Keturios komandos bandys laimę Europos turnyrų atrankoje – „Sūduva“, „Žalgiris“, „Riteriai“ bei Kauno „Stumbras“.

Lrytas.lt apžvelgia 2019 metų A lygoje dalyvausiančias komandas bei jų tikslus.

Marijampolės „Sūduva“

Biudžetas: apie 1,2 mln., praėjusį sezoną – apie 1 mln. eurų

Treneris: Vladimiras Čeburinas (Kazachstanas)

Praėjęs sezonas: 1 vieta, 24 pergalės, 5 lygiosios, 4 pralaimėjimai

Naujasis sezonas Europoje: UEFA Čempionų lygos atranka

Didžiausios permainos: išvyko legionieriai austras Danielis Offenbacheris, čilietis Gersonas Acevedo ir iš Kiurasao salos kilęs Rigino Cicilia. LDriokstelėjo solidžiu pirkiniu – Kanados rinktinės atakų lyderiu Tosaintu Rickettsu. Taip pat komandą papildė keturi lietuviai – Dominykas Barauskas, Gratas Sirgėdas, sugrįžęs Eligijus Jankauskas ir Paulius Golubickas.

Naujojo sezono vizija: „Kažko daugiau, nei praėjusiame kelti nėra reikalo. O žaidžiant Europoje tikslus kelti kol kas dar sunkoka, bet galiu pasakyti tik tiek, kad jeigu neįgyvendintume pirminių tikslų, būtų šioks toks nusivylimas“, – kalbėjo „Sūduvos“ prezidentas Vidmantas Murauskas. 

Apie įvykusias permainas: „Viskas dėsninga. Kadangi yra apribojimas ne Europos sąjungos piliečiams, tai taip ir sudėtį tenka komplektuoti. Kaita yra normali, kaip ir turi būti. Gal ir gaila, kai kurių žaidėjų netekčių, bet kadangi jau gavo gerus pasiūlymus, nieko nepakeisi. Visumoje mes išlaikome pusiausvyrą“, – pasakojo V.Murauskas.

Vilniaus „Žalgiris“

Biudžetas: apie 2,2 mln. eurų, praėjusį sezoną 2,2 mln.

Treneris: Marekas Zubas (Lenkija)

Praėjęs sezonas: 2 vieta, 23 pergalės, 6 lygiosios, 4 pralaimėjimai

Naujasis sezonas Europoje: UEFA Europos lygos atranka

Didžiausios permainos: komandą paliko nuo šiol rinktinę treniruosiantis Valdas Urbonas, jį pakeitė 2012-2014 metais sostinės klube dirbęs lenkas M.Zubas. Prie komandos vadovybės prisijungė buvę rinktinės futbolininkai Deivdas Česnauskis ir Deividas Šemberas. Išvyko kroatas Slavko Balgojevičius, komandos kapitonas austras Tomašas Šimkovičius, senegalietis Mamadou Mbodji. Klubą papildė kroatas Tomislavas Kišas, ispanai Victoras Perezas ir Cristianu Portilla, rusas Timuras Puchovas, Mevlanas Adili iš Makedonijos, bei jauni lietuviai Modestas Vorobjovas, Simonas Urbys, Sigitas Olberkis ir Matas Vareika.

Naujojo sezono vizija: „Pas mus tikslai nesikeitė ir nesikeis. Gaila, kad sezoną pradėjome ne taip kaip norėjome (pralaimėjimas LFF Supertaurės finale – red.), bet viskas aišku, kodėl. Turėjome daug pasikeitimų komandos sudėtyje ir natūralu, kad tai turi įtakos. Bet mes prisimename praėjusius metus, tikime, kad viskas gali pavykti ir tikslai, tikimės, bus įgyvendinti“, – kalbėjo klubo direktorė Vilma Venslovaitienė. 

Apie permainas: „Gyvenimas juk įneša savas korekcijas. Tai yra darbinės situacijos ir, žinoma, jos neduoda vidinės ramybės. Bet viskas sprendžiama ir negalime priversti žmonių galvoti kitaip. Kai žaidėjai turi savo svajones, mes negalime jiems uždrausti kažką daryti. Labai gaila dėl kai kurių žaidėjų netekčių, tačiau nieko nepakeisime“,  – aiškino V.Venslovaitienė. 

Kauno „Stumbras“

Biudžetas: mažesnis nei 500 tūkst., praėjusį sezoną – 500 tūkst. eurų

Treneris: Joao Luis Gouveia Martins (Portugalija)

Praėjęs sezonas: 4 vieta, 15 pergalių, 6 lygiosios, 12 pralaimėjimų

Naujasis sezonas Europoje: UEFA Europos lygos atranka

Didžiausios permainos: komandos nebetreniruos potugalas Mariano Barreto, bet ir toliau liks klubo dalininku. Legionieriai, vienas klubo lyderių brazilas Marcosas Junioras, Pietų Afrikos Respublikos pilietis Kgaogelo Sekgota ir Gvinėjos atstovas Ibrahima Soumah persikėlė į Portugaliją. Lietuvis Vilius Armalas pakėlė sparnus į Lisabonos „Benfica“. Komanda pasipildė žinomais lietuviais tokiais kaip Lukas Kochanauskas bei būriu naujų perspektyvių legionierių.

Naujojo sezono vizija: „Tikslai ateinančiam sezonui yra pakartoti tą patį rezultatą, kuris leistų vėl patekti į Europos taures. Bet žinome, kad tai padaryti bus sunku, nes kiti sustiprėjo. Pačioje Europoje žaidžiant viskas priklausys nuo burtų. Kuo silpnesnis varžovas – tuo šansai didesni“, – kalbėjo „Stumbro“ komandos vadovas Giedrius Klevinskas.

Apie permainas: „Žinoma, kad yra daug netekčių, nes klubo strategija buvo ugdyti jaunus žaidėjus, o jie gavę gerus pasiūlymus išvyksta. Tačiau sudėtyje liko septyni pagrindinės sudėties žaidėjai ir tai yra labai gerai. Bandysime apjungti lietuvius su legionieriais ir lipdyti gerą žaidimą“, – pasakojo G.Klevinskas. 

Vilniaus „Riteriai“

Biudžetas: apie 700 tūkst. eurų, praėjusį sezoną 700 tūkst.

Treneris: Aurelijus Skarbalius

Praėjęs sezonas: 3 vieta, 14 pergalių , 9 lygiosios, 10 pralaimėjimų

Naujasis sezonas Europoje: UEFA Europos lygos atranka

Didžiausios permainos: komanda persikėlė į Vilnių ir pakeitė pavadinimą, kuris panaikino visas sąsajas su Trakų miestu. Prie komandos vairo stojo žinomas specialistas Aurelijus Skarbalius. Klubas neteko talentingo žaidėjo Justino Marazo, kuris persikėlė žaisti į Lenkiją. Komandą paliko ir tokie žaidėjai kaip rinktinės futbolininkas Modestas Vorobjovas bei rusas Diniaras Bilialetdinovas. Tačiau buvo pasipildyta jaunais ir perspektyviais talentais tokiais kaip Ričardas Šveikauskas. Solidžiu papildymu galima laikyti į Lietuvą grįžusį Mindaugą Grigaravičių.

Naujojo sezono vizija: „Tikslai, kaip ir visada yra tik aukščiausi. Eisime, kovosime galvodami apie aukštas vietas. Žaidžiant Europoje tikslas irgi yra nužygiuoti kuo toliau. Laikas viską parodys, bet niekada nėra taip, kad kažkur norėtųsi tik padalyvauti. Nuo pergalių ir žaidėjams atsiranda daugiau motyvacijos. Tuomet tikime, kad galime kažką pasiekti“, – kalbėjo „Riterių“ direktorius Virmantas Lemežis. 

Apie permainas: „Komandos komplektacija visumoje jau beveik padaryta ir iš esmės tikime žaidėjais, kurie pas mus yra. Manome, kad permainos nebuvo neigiamos. Galbūt sezono eigoje kažkuo pasipildysime, kai to reikės, bet dabar tikrai tikime tais, kuriuos jau turime“, – pasakojo V.Lemežis. 

„Panevėžys“

Biudžetas: daugiau nei 300 tūkst. eurų

Treneris: Aleksandras Kurtijanas (Moldova)

Praėjęs sezonas: I lygoje 1 vieta, 18 pergalių, 4 lygiosios, 4 pralaimėjimai

Naujasis sezonas Europoje: nežais

Didžiausios permainos: laimėjus I lygą po ketverių metų pertraukos grįžo į A lygą. Buvo išsaugotas pernykštės komandos branduolys. Naujai prie komandos prisijungė Ernestas Veliulis, Lukas Čerkauskas, Sigitas Urbys, Šarūnas Jurevičius, broliai Tadas ir Tautvydas Eliošiai, taip pat legionieriai baltarusis Pavelas Krukas, rusas Aleksandras Jerkinas, kolumbietis Sebastianas Vasquezas ir Lietuvos futbolo gerbėjams gerai pažįstamas brazilas Rafaelis Ledesma.

Naujojo sezono vizija: „Pagrindinė mūsų klubo užduotis – įsitvirtinti Lietuvos futbolo A lygoje. Komandos rezultatai turi augti nuosekliai, kartu augant ir vadybai, ir marketingui bei tobulėjant pačiai klubo organizacijai“ – sakė klubo direktorius Bronius Vaitiekūnas. 

Apie permainas:  „Šiame sezone mūsų komandoje 13 žaidėjų yra panevėžiečiai. Klubo administracijoje, aptarnaujančiame personale bei trenerių štabe, išskyrus vyriausiąjį trenerį – visi panevėžiečiai. Jaunimo komandoje irgi visi panevėžiečiai. Tai yra išskirtinis „Panevėžio“ klubo bruožas ir vargu ar dar nors viena A lygos komanda gali pasigirti tokiu gausiu vietinių žaidėjų skaičiumi“, –  džiaugėsi B.Vaitiekūnas.

„Kauno Žalgiris“

Biudžetas: apie 400 tūkst., praėjusį sezoną buvo 350 tūkst. eurų

Treneris: Mindaugas Čepas

Praėjęs sezonas: 5 vieta, 11 pergalių, 6 lygiosios, 16 pralaimėjimų

Naujasis sezonas Europoje: nežais

Didžiausios permainos: pasistiprino šalies rinktinėje rungtyniavusiais ir ten kviečiamais Martynu Dapkumi, Egidijumi Vaitkūnu, Dominyku Galkevičiumi, Tomu Mikuckiu bei Danieliu Romanovskiu. Iš Ukrainos čempionato atvyko ukrainietis saugas Jurijus Bušmanas, iš Maroko – Gvinėjos atstovas Rudinilsonas Silva, taip pat klube žais saugas iš Brazilijos Renato.

Naujojo sezono vizija: „Klubo viduje esame išsikėlę tikslą ir jo viešai mes eskaluoti nenorime. Kalbant apie pačią komandą – nuo rungtynių iki rungtynių. Ruošiamės dabar „Atlantui“, medžiagos – mažai, informacijos – mažai. Būsime kuklūs už aikštės ribų, bet aikštėje kuklumas turėtų dingti“, – apie ateinantį sezoną paslaptingai kalbėjo treneris M.Čepas. 

Apie permainas: „ Mintis buvo sudaryti miksą – patirtis, vidurinė grandis ir jaunimas. Manau, kad šiai dienai, ką buvome sutarę ir kokius žaidėjus norėtumėme matyti su klubo vadovais ir trenerių štabu, paėjome į priekį. Paieška ir žaidėjų sekimas nesibaigs niekada, jis vyksta ir dabar“, – situaciją nušvietė M.Čepas. 

Klaipėdos „Atlantas“

Treneris: Viktoras Dobrecovas (Latvija)

Biudžetas: apie 300 tūkst. eurų, skolos siekia 300-400 tūkst., praėjusį sezoną buvo 600 tūkst. eurų biudžetas

Praėjęs sezonas: 6 vieta, 6 pergalės, 6 lygiosios, 21 pralaimėjimas

Naujasis sezonas Europoje: nežais

Didžiausios permainos: ilgametį komandos savininką Vacį Lekevičių pakeitė teisininkas Vidas Adomaitis, kuris sieks klubą traukti iš miliniškų skolų. Pavyko prisivilioti puikiai pažįstamus, patyrusius puolėjus Tadą Labuką bei Darvydą Šerną bei visą būrį kitų Lietuvos futbolo padangėje girdėtų pavardžių – Titą Vitukyną, Marių Činiką, Klaudijų Upstą, Andrių Bartkų. Žais ir legionierių tokių kaip Nigerijos jaunimo rinktinių atstovas Akinjide Idowu.

Naujojo sezono vizija: „Neslėpsiu, kad šiandien mums trūksta ir laiko, ir pinigų. Turime minimalų biudžetą, skirtą A lygai. Esame numatę ir lėšas skoloms padengti. Tai nenutiks per porą dienų. Esame numatę mokėjimų išdėstymą ir per metus, ir dvejus ar trejus. Sieksime atkurti tą „Atlanto“ įvaizdį, kuris buvo šiek tiek sugadintas praėjusį sezoną“, – kalbėjo naujasis „Atlanto“ savininkas Vidas Adomaitis.

Apie permainas: „Situacija labai paprasta – ateina nauji žmonės su naujomis idėjomis, verčiamas kitas puslapis. Noriu, kad išliktų „Atlanto“ istorija, tačiau prasidėtų kitas etapas, kur – ir kitos mintys, ir kitos idėjos“, – teigė V.Adomaitis. 

„Palanga“

Biudžetas: 400 tūkst., praėjusį sezoną – 250 tūkst. eurų

Treneris: Aleksandras Ušakinas (Rusija)

Praėjęs sezonas: 7 vieta, 5 pergalės, 5 lygiosios, 18 pralaimėjimų

Naujasis sezonas Europoje: nežais

Didžiausios permainos: trenerio pareigose Valdą Trakį pakeitė rusas A.Ušakinas. Išvyko pernai svarbius vaidmenis atlikę Antonas Cvetkovas, Edvardas Gaurilovas, Ričardas Šveikauskas, Lucky Omeruo, Mohamedas Bangoura, Sigitas ir Simonas Urbiai. Bet atvyko Estijos rinktinės narys Sergejus Mošnikovas, graikas Christos Intzidis, Dramblio Kaulo Krante gimęs Yao N‘Goranas, Thomas Phibelas iš Gvadelupės, o taip pat rusai Idrisas Umajevas, Sergejus Karetnikas, Ivanas Baklanovas, Andrejus Miazinas ir serbas Vladimiras Radočajus.

Naujojo sezono vizija: „Galutinė vieta A lygos klubų rikiuotėje nėra vienintelis klubo tikslas. Nors šioje vietoje ir turime išsikėlę, kad per du metus patektume tarp keturių stipriausiųjų. Daug didesnis tikslas yra jaunimo, o ypač vietinio įtraukimas į komandą“, – pasakojo „Palangos“ direktorius Valentas Butkus.

Apie permainas: „Pas mus liko daug lietuvių, prisijungė Palangos miesto jaunimas, o legionieriais bandome užkamšyti spragas. Kiek pavyko, išsaugojome praeitų metų branduolį. Stiprinomės legionieriais, tačiau maloniausia paminėti, jog pagaliau prisijungia gabūs Palangos miesto jaunuoliai iš mūsų miesto sporto centro“, – situaciją nušvietė V.Butkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.