Anglijos čempionato finiše egzistuoja beprotiškas ir istorijoje nepasitaikęs scenarijus

Sekmadienio vakarą Anglijos „Premier“ lygoje bus sužaistas paskutinis – 38-asis turas, kuris ir nuleis sezono uždangas.

 Anglijoje dėl titulo kovoja „Liverpool“ ir „Manchester City“ komandos.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Anglijoje dėl titulo kovoja „Liverpool“ ir „Manchester City“ komandos.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Anglijoje dėl titulo kovoja „Liverpool“ ir „Manchester City“ komandos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Anglijoje dėl titulo kovoja „Liverpool“ ir „Manchester City“ komandos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Anglijoje dėl titulo kovoja „Liverpool“ ir „Manchester City“ komandos.
 Anglijoje dėl titulo kovoja „Liverpool“ ir „Manchester City“ komandos.
 „Chelsea“ komanda žais kitame sezone Čempionų lygoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 „Chelsea“ komanda žais kitame sezone Čempionų lygoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 12, 2019, 2:12 PM

17 val. Lietuvos laiku vienu prasidės 10 lygos dvikovų, kurios pateiks atsakymus į paskutinius neatsakytus klausimus. O „Premier“ lygos finišas žada būti kaip niekad intriguojantis.

Mat viršutinėje turnyro dalyje liko išsiaiškinti keletą labai svarbių dalykų.

Kova dėl čempionų titulo

Kol kas turnyro lentelėje su 95 taškais pirmauja „Manchester City“ futbolininkai. Tačiau Josepo Guardiolos auklėtiniai vos vienu tašku lenkia „Liverpool“ komandą. Tad finišo tiesiojoje užvirs arši kova dėl čempionų titulo.

Vis tik kur kas geresnes pozicijas turi „Manchester City“ futbolininkai. Jie paskutiniame ture išvykoje susitiks su 17-ojoje vietoje esančias „Brighton & Hove Albion“ futbolininkais. Pastarieji geriausiu atveju gali pakilti tik viena pozicija į viršų.

„Brighton & Hove Albion“ komanda išvengė kritimo į žemesnį divizioną, tad prieš šias rungtynes gali jaustis kur kas ramiau. Per pastarąsias penkerias rungtynes jie iškovojo tik 3 taškus.

Tuo tarpu „Liverpool“ komanda namuose priims „Wolverhampton Wanderers“ futbolininkus. Šie rikuojasi septinti ir nebeturi jokių variantų nei kilti aukščiau, nei nusileisti žemiau turnyro lentelėje. Pastaruoju metu „Wolverhampton“ demonstruoja neblogą formą ir laimėjo trejas rungtynes iš eilės.

„Liverpool“ bus įkvėpti po patekimo į Čempionų lygos finalą, kuomet stebuklingai 4:0 įveikė „Barcelona“ ekipą ir taip panaikino trijų įvarčių deficitą, tačiau sukurti antrąjį stebuklą bus kur kas sunkiau. Juolab, kad viskas priklausys tik nuo „Liverpool“ komandos.

Galimos baigtys ir čempionai

Jei savo rungtynes laimės „Manchester City“ futbolininkai, tai jie taps čempionais nepriklausomai nuo „Liverpool“ komandos rezultato. „Liverpool“ taptų čempionais, jei patys laimėtų, o „Manchester City“ pralaimėtų arba sužaistų lygiosiomis.

Tačiau egzistuoja dar vienas, sunkiai tikėtinas scenarijus. Čempionais vis tiek taptų „Manchester City“ arba „Liverpool“ komandos, bet tam gali prireikti ir papildomų rungtynių. Yra viena įvykių seka, po kurios abi komandos būtų surinkusios vienodai taškų – po 95. Kad taip nutiktų, reiktų „Manchester City“ pralaimėjimo ir „Liverpool“ komandos lygiųjų.

Tuomet pagal „Premier“ lygos taisykles pirmiausia žiūrima į įvarčių santykį. Šiuo metu „Manchester City“ yra pelniusi 91 ir praleidusi 22, o jų santykis yra +69. „Liverpool“ komanda pelnė 87 ir praleido 22, o jų santykis +65. Trečiais kriterijus yra pelnytų įvarčių skaičius.

Jei šie visi trys kriterijai yra lygūs, tuomet būna žaidžiamos papildomos tarpusavio rungtynės. Tokiam scenarijui išsipildyti reikalingos „Liverpool“ ir „Wolverhampton“ lygiosios 4:4 ir „Manchester City“ pralaimėjimas 0:4.

Tad jeigu savaitgalį bus užfiksuoti tokie rezultatai, tai „Premier“ lygos čempionas paaiškėtų tik po papildomų tarpusavio rungtynių. Per visą „Premier“ lygos istoriją tokios dvikovos dar nėra buvę.

Kova dėl vietų Čempionų lygoje

Anglijoje „Premier“ lygoje pirmąsias keturias vietas užėmusios komandos gauna kelialapį į kito sezono Čempionų lygos grupių etapą. Jau yra aiškūs trys klubai, kurie kita sezone varžys prestižiniame turnyre: „Manchester Cityt“, „Liverpool“ ir Londono „Chelsea“.

Dėl ketvirtosios vietos ir paskutiniojo kelialapio susigrums dvi komandos: Londono „Arsenal“ ir „Tottenham“. 

Kol kas ketvirtoje vietoje rikiuojasi „Tottenham“ komanda, kuri 3 taškais lenkia „Arsenal“ futbolininkus. Tiesa, abi komandos gali iškovoti vietas kito sezono Čempionų lygoje ir kitu būdu. „Tottenham“ pateko į šio sezono finalą ir pergalės jame atveju pelnytų kelialapį kaip čempionai.

Tuo tarpu „Arsenal“ žais Europos lygos finale ir jei triumfuos jame taip pat pelnys kelialapį į Čempionų lygą. Tokiu atveju anglai gali kitame sezone stipriausioje Europos lygoje gali turėti penkias komandas.

Europos lyga

Jau aišku, kad kitame sezone „Manchester United“ žais Europos lygoje. Mančesterio komanda šiame sezone finišuos penktojoje arba šeštojoje vietoje. Tai gali lemti ar „Manchester United“ pateks tiesiai į grupių etapą Europos lygoje.

Kita anglų komanda Europos lygoje gali būti arba „Wolverhampton“, kurie lygoje užima septintąją vietą, arba „Watford“ klubas. Pastarasis teisę iškovoti gali laimėjęs Anglijos taurę. Finale „Watford“ susikaus su „Manchester City“ klubu.

Kritimas į žemesnę lygą

Prieš prasidedant paskutiniam turui jau aiškios trys komandos, kuris šį sezoną paliks „Premier“ lygą. Tai – „Cardiff City“, „Fulham“ ir „Huddersfield Town“. Juos pakeis „Norwich City“ ir „Sheffield United“. Trečioji komanda paaiškės po papildomų rungtynių.

Visos 30-ojo turo rungtynės:

„Brighton & Hove Albion“ – „Manchester City“

„Burnley“ – „Arsenal“

„Crystal Palace“ – „AFC Bournemouth“

„Fulham“ – „Newcastle United“

„Leicester City“ – „Chelsea“

„Liverpool“ – „Wolverhampton Wanderers“

„Manchester United“ – „Cardiff City“

„Southampton“ – „Huddersfield Town“

„Tottenham Hotspur“ – „Everton“

„Watford“ – „West Ham United“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.