Ant grupių etapo slenksčio: kas žudė Lietuvos futbolo klubų svajones žaisti Europos turnyruose

Lietuvos futbolo klubai daug metų trypčioja ant Europos lygos grupių etapo slenksčio. Tačiau žengti paskutinį žingsnį ir pratęsti europinį sezoną iki gruodžio mėnesio kol kas nepavyko nė vienai mūsų šalies komandai. Šią vasarą toliausiai nužygiavę Marijampolės „Sūduvos“ futbolininkai Europos lygos atrankos atkrintamajame etape žais jau trečius metus iš eilės, o praėjusiais sezonais visai šalia didžiojo tikslo buvo atsidūrę „Kauno“, Panevėžio „Ekrano“ ir Vilniaus „Žalgirio“ klubai.

„Sūduva“ kol kas geriausiai beldžiasi į Europos lygos duris<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Sūduva“ kol kas geriausiai beldžiasi į Europos lygos duris<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2019, 5:21 PM

„Kaunui“ kelią užkirto Genujos „Sampdoria“ (2008 m.), „Ekranui“ – Tel Avivo „Hapoel“ (2011 m.) ir Bukarešto „Steaua“ (2012 m.), „Žalgiriui“ – „Salzburg“ (2013 m.), „Sūduvai“ – Razgrado „Ludogorec“ (2017 m.) ir Glazgo „Celtic“ (2018 m.).

Iki šiol Lietuvos klubai Europos lygos (arba UEFA taurės, kaip anksčiau buvo vadinamas šis turnyras) atkrintamajame etape žaidė šešis kartus, o pirmasis prie grupių etapo dar 2008 metais priartėjo „Kaunas“.

Kauniečiai europinį sezoną pradėjo Čempionų lygos atrankoje ir pasiekė vieną įspūdingiausių Lietuvos klubų pergalių Europos turnyruose.

„Kaunas“ tuomet nustebino futbolo apžvalgininkus Čempionų lygos atrankos antrajame etape nugalėdamas daugkartinį Škotijos čempioną Glazgo „Rangers“. 2008 metų liepos 30 d. Glazgo „Ibrox“ stadione kauniečiai apgynė savo vartus ir sužaidė lygiosiomis 0:0, o po savaitės savo aikštėje išplėšė nepamirštamą pergalę 2:1, kurią užtikrino 86-ąją min. lemiamą įvartį įmušęs Linas Pilibaitis. Beje, šis saugas ir dabar žaidžia laikinosios sostinės komandoje – „Kauno Žalgiryje“.

Sukurti dar vienos sensacijos kauniečiams nepavyko. Jie Čempionų lygos atrankos trečiajame etape nusileido „Aalborg“ klubui iš Danijos (0:2 ir 0:2), bet gavo teisę pereiti į UEFA taurės atkrintamąjį etapą. Jame „Kaunas“ susidūrė su dar stipresne varžove Genujos „Sampdoria“ komanda, kurai jau pirmosiose rungtynėse pralaimėjo triuškinamu rezultatu 0:5. Formalumu tapusiose antrosiose rungtynėse „Sampdoria“ irgi šventė pergalę 2:1.

„Kaunas“ ir „Sampdoria“ atsakomąsias rungtynes Kauno stadione žaidė spalio 2 d. Šį dešimtmetį tokiu šaltu metų laiku Lietuvoje nebuvo surengtos nė vienerios Europos turnyrų rungtynės.

2011 ir 2012 metais, jau pakeitus Europos turnyrų sistemą, į Europos lygos atkrintamąjį etapą dukart pateko Panevėžio „Ekranas“. Tiesa, dešimtmečių sandūroje Lietuvos čempiono vardus kolekcionavusio „Ekrano“ pasiekimai gražiai atrodė tik popieriuje – iš tikrųjų Panevėžio futbolininkai nenugalėjo nė vieno stipraus varžovo.

Panevėžiečiai abu kartus europinį sezoną pradėjo Čempionų lygos atrankoje: jos pirmajame etape visai nežaidė, o antrajame etape įveikė nestiprius varžovus „Valletta“ (Malta; 2011 m.) ir „Shamrock Rovers“ (Airija; 2012 m.) klubus. Čempionų lygos trečiajame atrankos etape „Ekraną“ sustabdė Barysavo BATE (2011 m.) ir Briuselio „Anderlecht“ (2012 m.), o gavusi teisę pereiti į Europos lygos atrankos atkrintamąjį etapą Panevėžio komanda pripažino Tel Avivo „Hapoel“ (2011 m.) ir Bukarešto „Steaua“ (2012 m.) pranašumą.

Dvikova su Izraelio klubu buvo suteikusi vilčių. „Ekranas“ pirmąsias rungtynes namie laimėjo 1:0. Vis dėlto varžovų stadione tuometiniai Lietuvos čempionai laikėsi tik kėlinį, o po pertraukos buvo priversti pakelti baltą vėliavą ir pralaimėjo 0:4.

2012 metų vasarą „Ekranas“ neturėjo jokių šansų – jau pirmąsias rungtynes namie pralaimėjo 2:0. Antrąsias rungtynes Rumunijos sostinėje „Steaua“ laimėjo 3:0.

2013 metų vasarą į Europos lygos atrankos atkrintamąjį etapą pateko Vilniaus „Žalgiris“. Jis tapo pirmuoju Lietuvos klubu, Europos turnyre per vieną sezoną įveikusiu tris varžovus.

„Žalgiris“, skirtingai nei anksčiau „Kaunas“ ir „Ekranas“, Europos lygos atrankoje žaidė nuo pirmojo etapo. Vilniečiai laimėjo dramatišką mačą su Dublino „St.Patrick‘s Athletic“ (rungtynės Vilniuje baigėsi 2:2, bet išvykoje žalgiriečiai sugebėjo nugalėti 2:1), pranoko Jerevano „Piunik“ (2:0 ir 1:1) ir išgyveno dar viename trileryje su Poznanės „Lech“ (namie nugalėjo 1:0, išvykoje pralaimėjo 1:2 ir pateko į kitą etapą dėl svečiuose įmušto įvarčio).

Deja, atkrintamojo etapo mače su „Salzburg“ futbolininkais „Žalgiris“ neturėjo jokių šansų. Vilniaus komanda jau pirmosiose rungtynėse išvykoje praleido 5 įvarčius, o pati neįmušė nė karto. Vilniuje iškovoti paguodos pergalę irgi nepavyko – „Salzburg“ buvo stipresnis 2:0.

Nuo 2011 iki 2013 metų Lietuvos komandos Europos lygos atkrintamajame etape žaidė tris sezonus iš eilės. Tačiau paskui tris sezonus iš eilės pasiekti šio etapo nesugebėjo nė vienas Lietuvos klubas.

Sausrą nutraukė Marijampolės „Sūduva“, 2017 metų vasarą pakartojusi „Žalgirio“ žygį ir Europos lygos atrankoje įveikusi tris varžovus: Salihorsko „Šachcior“ (0:0 ir 2:1), „Liepaja“ (2:0 ir 0:1) ir „Sion“ (3:0 ir 1:1).

Sunkiausia buvo pirmoji dvikova, per kurią „Sūduva“ vaikščiojo prarajos kraštu. Baltarusijoje sužaidę nulinėmis lygiosiomis, marijampoliečiai parsivežė stiprias viltis, tačiau atsakomųjų rungtynių 90-ąją min. švieslentėje degė varžovams palankūs skaičiai 1:1. „Sūduvą“ išgelbėjo per teisėjo pridėtą laiką lemiamą įvartį įmušęs Algis Jankauskas.

Tuo tarpu su pavojingiausiu varžovu „Sion“ klubu Marijampolės komanda susidorojo nelauktai užtikrintai ir nesugriaunamus pergalės pamatus pasiklojo jau per pirmąsias rungtynes, kurias namie laimėjo triuškinamu rezultatu 3:0.

Atkrintamajame etape prieš „Sūduvą“ išsirikiavo Bulgarijos čempionai Razgrado „Ludogorec“ futbolininkai. Marijampoliečiai pralaimėjo pirmąsias rungtynes išvykoje 0:2, o Lietuvoje nė viena komanda įvarčio neįmušė.

Pernai „Sūduva“ į Europos lygos atkrintamąjį etapą žygiavo kitokiu keliu. 2017 metais pirmą kartą Lietuvos čempione tapusi Marijampolės komanda pernai debiutavo Čempionų lygos atrankoje ir jau pirmajame etape iškovojo įspūdingą pergalę prieš Kipro čempioną Nikosijos APOEL klubą.

Marijampoliečiai savo stadione tiesiog pribloškė varžovus pirmųjų rungtynių pradžioje, kai puolėjas Cicilia iki 20-osios min. įmušė tris įvarčius. APOEL atsakė vienu įvarčiu Marijampolėje ir vienu įvarčiu Nikosijoje, bet „Sūduvos“ šie varžovų taiklūs smūgiai nepražudė.

Čempionų lygos atrankos antrajame etape „Sūduva“ neprilygo Belgrado „Crvena Zvezda“ komandai (0:3 svečiuose ir 0:2 namie), bet gavo teisę pereiti į Europos lygos atranką.

Antrojo pagal rangą žemyno turnyro atrankos trečiajame etape „Sūduva“ iškovojo sunkią pergalę prieš Jūrmalos „Spartaks“ (1:0 svečiuose ir 0:0 namie), bet atkrintamajame etape neperžengė Glazgo „Celtic“ barjero. Marijampolėje vykusios pirmosios rungtynės baigėsi lygiosiomis 1:1, o Škotijoje įvarčius mušė tik „Celtic“ futbolininkai, kurie nugalėjo 3:0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.