Lietuva tarė savo žodį FIFA – pasaulio salės futbolo čempionato 2021-ųjų birželį ar gruodį rengti nenorėjo

„Mes pateikėme savo rekomendacijas, o jau sprendė FIFA. Galiu tik pasakyti, kad dabar turime dar metus sėkmingai pasirengti šiam turnyrui“, – FIFA sprendimą metams nukelti po 24 metų į Europą turėjusį sugrįžti pasaulio salės futbolo čempionatą komentavo Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Pasaulio salės futbolo čempionatas nevks birželį, nes tuomet Lietuvoje bus žaidžiama krepšinio atranka į olimiadą<br>lrytas.lt koliažas
Pasaulio salės futbolo čempionatas nevks birželį, nes tuomet Lietuvoje bus žaidžiama krepšinio atranka į olimiadą<br>lrytas.lt koliažas
Vilniuje pristatyta pasaulio salės futbolo čempionato emblema ir nugalėtojų taurė<br>T.Bauro nuotr.
Vilniuje pristatyta pasaulio salės futbolo čempionato emblema ir nugalėtojų taurė<br>T.Bauro nuotr.
LFF prezidentas T.Danilevičius ir generalinis sekretorius E.Stankevičius<br>T.Bauro nuotr.
LFF prezidentas T.Danilevičius ir generalinis sekretorius E.Stankevičius<br>T.Bauro nuotr.
LFF prezidentas Tomas Danilevičius ir LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius<br>T.Bauro nuotr.
LFF prezidentas Tomas Danilevičius ir LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 12, 2020, 2:38 PM, atnaujinta May 12, 2020, 2:49 PM

Pirmadienio popietę vykusiame FIFA tarybos posėdyje paaiškėjo, kad remiantis FIFA konfederacijų COVID-19 darbo grupės pateiktomis rekomendacijomis, FIFA taryba priėmė sprendimą metams nukelti Lietuvoje turėjusį vykti didžiausias salės futbolo renginį – planetos pirmenybes.

Naujos varžybų datos skirsis tik metais: jei šiemet jis turėjo vykti rugsėjo 12-spalio 4 dienomis, tai dabar jis planuojamas surengti 2021 metų rugsėjo 12-spalio 3 dienomis.

„Dėl COVID-19 pandemijos visas sporto pasaulio tvarkaraštis šiuo metu yra labai sujauktas. FIFA sprendė klausimą dėl datų ir mes turėjome savo argumentų. Kalba vyko apie kitų metų birželį, bet pasakėme, tad tuo metu vyks Lietuvoje olimpinis krepšinio atrankos turnyras.

Tuo metu dar ir startuos nukeltas Europos futbolo čempionatas, po to olimpiada, tad tai tikrai būtų nelabai geri datų pasirinkimai.

FIFA siūlė ir gruodį, tačiau mes žinome, jog Kaune tuo metu vyksta Eurolygos mūšiai, kai kada ir dvi rungtynės per savaitę, tai ir ši data nebuvo priimtina.

Galiausiai likome rugsėjo datų“, – vaizdo konferencijoje kalbėjo LFF generalinis sekretorius E.Stankevičius.

Pasaulio salės futbolo pasaulio čempionatas Europoje turėjo vykti po 24 metų pertraukos.

„Gerbiame ir palaikome FIFA sprendimą čempionatą perkelti, šiuo metu sveikata yra svarbiausia. Tad turime dar metus sėkmingai pasirengti kovoms: patobulinti infrastruktūrą bei padėti dar labiau patobulėti mūsų nacionalinei salės futbolo rinktinei“, – teigė LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Šalies futbolo vadovai tikino, kad jau šiai dienai buvo beveik pasirengta čempionato startui buvo sudarytos visos sąlygos – net ir prasidėjus pandemijai Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje vyko organizaciniai darbai.

„Dabar jau manome, kad kitąmet bus eksploatuojama sutvarkyta viena iš numatomų devynių treniruočių salių – Kretingos sporto salė.

Sakėme, kad pasaulio salės futbolas sugrįžta į Europą po 24 metų, dabar sakysime, kad po 25-erių“, – teigė LFF generalinis sekretorius.

– Pasaulio čempionatas nukeliamas metams – padidės ar sumažės išlaidos, žinant, kad sąmata yra daugiau kaip 10 mln. eurų?

– (E.Stankevičius). Dar teks kalbėtis su FIFA: vienur tos išlaidos didės, kitur – mažės. Per metus atsiras naujų sporto salių, tai nereikės jų renovuoti, šiuo atveju kaštai sumažės.

Vėlgi, išlaidos padidės dėl organizacinio komiteto veiklos, kurią reikės tęsti. Kol kas šiai dienai yra per anksti kalbėti, kurios biudžeto eilutės sumažės, o kurios padidės.

Juk net kalbėti turime apie rinktinės naują pasirengimą – paprašėme trenerį pateikti naują pasiruošimo programą, kad matytume, kaip jiems teks dirbti metus ir kiek visa tai kainuos.

– Ar buvo mąstyta rengti pasaulio čempionato kovas Lietuvoje be žiūrovų?

– (E.Stankevičius). Ne, nebuvo svarstymų. Mes tikimės didelio turistų antplūdžio, galvojame, kad Lietuvai būtina pamatyti salės futbolo kovas gyvai. Tikrai planuojame surengti išskirtinį renginį ir nenorime atsisakyti sirgalių.

– FIFA dar pavasarį nežinojo, kokią poziciją užims dėl parduodamų bilietų į pirmenybių kovas – pelną pasiims sau ar atiduos LFF. Yra koks sprendimas šiuo klausimu?

– (E.Stankevičius). Pirminiame plane buvo nuostata, kad pajamos už bilietus lieka varžybų rengėjui ir bilietų platintojui FIFA, tačiau įvertinus mūsų rinką, joje veikiančius operatorius buvo nutarta, kad Lietuva ir LFF pati organizuoja bilietų platinimą bei pasilieka pajamas sau.

Tačiau tai bus viso čempionato biudžeto dalis, kuri kartu su rėmėjais privalės sudaryti reikiamą sumą čempionato pravedimui.

– Iki kada galiojantį kontraktą turi šalies salės futbolo rinktinės treneris?

– (E.Stankevičius). Jis turėjo sutartį iki 2020-ųjų spalio mėnesio, tad dabar jam pateikus naujus pasirengimo planus kalbėsimės apie sutarties pratęsimą iki kitų metų spalio mėnesio.

– Ar galvojama apie naujas sutartis su arenomis?

– (T.Danilevičius). Turėjome sutartis 2020 metams. Tik šiandien sužinojome apie pirmenybių atidėjimą. Tad teks pasirašyti su arenomis naują priedą dėl varžybų rengimo jose. Teks daug ką iš naujo dėliotis, visą logistiką.

– Dar šių metų pradžioje LFF šio čempionato rengimui turėjo apie 1,4 mln. eurų biudžeto deficitą – jis turėjo būti skirtas infrastruktūrai gerinti, salės futbolo dangai pirkti. Ar pirmenybių atidėjimas išspręs šį pinigų trūkumą?

– (T.Danilevičius). Iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos turime išskirtą 1 mln. eurų pirmenybių rengimui, o kas liečia 1,4 mln. eurų, tai dėl šių pinigų yra parašyti projektai į struktūrinius fondus, tad laukiame atsakymų iš jų.

Kai bus sprendimas, tuomet ir bus aiškiau, kiek ir kaip bus finansuojami salės futbolo parketų pirkimai, salių nuoma.

Kai viską žinosime, tuomet ir bus aiškus lėšų trūkumas bei dar turėsime laiko ir vėl kreiptis į tam tikrus fondus, kad tą trūkumą panaikintume.

– Ar Lietuvos futbolo federacija nukentės neatgaudama pinigų už nuomojamus viešbučius, kitas paslaugas, kurių šiemet nereikės?

– (E.Stankevičius). Nacionalinės rinktinės, kurios atvyks į Lietuvą, pačios privalėjo pasirinkti viešbučius. Iš organizacinės pusės mes prisidėjome prie komunikacijos, tačiau sutartys yra tarp komandų ir viešbučių.

Tad padėsime rinktinėms perkelti viešėjimo datas kitiems metams ir ekipos pačios mokėsis už viešnagę.

 Jei kalbėsime apie LFF, tai reiks keisti emblemą, dar kelis smulkius darbus perdėlioti. Bet iš esmės, LFF sumokėjo jau už atliktus darbus ir į priekį sutarčių, už kurias privalo mokėti, neturi, tad nuostolių tikrai nebus.

Juolab, kad matant artėjant COVID-19 nepasirašinėjome naujų sutarčių, kad nebūtų rimtų finansinių įsipareigojimų.

– Kaip bus vykdoma atranka į pasaulio salės futbolo čempionatą?

– (T.Danilevičius). Jau dabar yra atsirinkusios 13 rinktinių iš 24 dalyvausiančių. Tai yra 12 šalių nacionalinės komandos bei organizatorė – Lietuva.

Kai kurios konfederacijos dar nėra baigusios savo atkrintamuosius mačus ir jos savo viduje privalės nutarti, kaip ir kas vyks. Kol kas šiai dienai jokių sprendimų nėra ir jie priklausys nuo to, kada pasibaigs koronaviruso pandemija. Konkrečių datų kol kas nėra.

– Ar pandemija turės įtaką futbolo sirgalių skaičiui Lietuvoje?

– (E.Stankevičius). Sunku prognozuoti – dabar kalbama, kad gali būti ir antroji koronaviruso banga. Žiūrėsime, dirbsime realiuoju laiku ir stebėsime situaciją. Kol kas sunku prognozuoti kaip reaguos sirgaliai į situaciją su pandemija pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.