Anglijoje – pasipriešinimas Saudo Arabijos princo norui įsigyti klubą Kaltina žurnalisto nužudymu

„Newcastle United“ futbolo klubo gerbėjai stoja mūru prieš ekipos perdavimą Saudo Arabijos viešųjų investicijų fondui (PIF), praneša BBC.

 Anglijoje – pasipriešinimas Saudo Arabijos princo norui įsigyti klubą.<br> Twitter nuotr.
 Anglijoje – pasipriešinimas Saudo Arabijos princo norui įsigyti klubą.<br> Twitter nuotr.
 Mohammedas bin Salmanas.<br> Twitter nuotr.
 Mohammedas bin Salmanas.<br> Twitter nuotr.
 Anglijoje – pasipriešinimas Saudo Arabijos princo norui įsigyti klubą.<br> Twitter nuotr.
 Anglijoje – pasipriešinimas Saudo Arabijos princo norui įsigyti klubą.<br> Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 14, 2020, 2:42 PM, atnaujinta May 14, 2020, 3:27 PM

Sirgalius sukilti ragina Hatice Cengiz, nužudyto žurnalisto Jamalo Khashoggi sužadėtinė. Teigiama, kad būtent PIF vadovas princas Mohammedas bin Salmanas 2018 m. įsakė nužudyti žurnalistą.

PIF ruošiasi perimti nuo 2007 m. Mike’ui Ashley priklausantį „Newcastle United“ klubą. Pranešama, kad Saudo Arabijos princo įmonė suteiktų 80 proc. pajamų, reikiamų klubui.

„Noriu, kad atkreiktumėte dėmesį ir pagalvotumėte, ar Mohammedo bin Salmano pasiūlymas yra tinkamas variantas komandai ir miestui, – prieštarauja našlė. – Negalime leisti, kad gražus futbolas paskęstų gėdoje tų, kurie neturi aistros sportui, bet nori naudos sau.“

Sukrėtė žurnalisto mirtis

J.Khashoggi – žurnalistas, prieštaringai vertinęs Saudo Arabijos politiką. Ilgą laiką gyveno JAV, tačiau 2018 m. spalio 2-ąją nusprendė grįžti į gimtąją šalį, mat norėjo sutvarkyti formalumus dėl artėjančių vestuvių.

Anot tyrėjų, 59-erių vyras buvo nužudytas, kuomet būsima žmona jo laukė lauke. Jo palaikai nebuvo rasti.

Bylos tyrėjai teigė, kad yra įrodymų, jog princas Mohammedas ir kiti aukšto rango Saudo Arabijos pareigūnai yra atsakingi iš žurnalisto mirtį.

Praėjusiais metais Saudo Arabijos teismas nuteisė penkis žmones mirties bausme, dar tris uždarė į kalėjimą už J.Khasoggi nužudymą. Maža to, Turkijoje net 20 žmonių buvo apkaltinti dėl žurnalisto nužudymo.

Komandos perdavimas

M.Ashley 2017 m. nusprendė praduoti „Newcastle United“ ekipą, tačiau Saudo Arabijos atstovų susidomėjimas iškart kėlė įtarimų.

Saudo Arabijos Vyriausybė buvo apkaltinta neva „palengvinusi“ „Premier“ lygos komercinių teisių naudojimą, be to, „Amnesty International“ arabų šalį kritikavo dėl siaubingos žmogaus teisių nelygybės.

Maža to, Saudo Arabija yra kaltinama „sportiniu pasipelnymu“, kuomet bando pagerinti savo tarptautinę reputaciją investuodama į užsienio klubus ar rengdama didelius sporto renginius.

Tokių pavyzdžių galima rasti ir Rusijoje, kur įmonę „Gazprom“ remia ne vieną Europos krepšinio ir futbolo klubą.

Tiesa, arabai savo sprendimą argumentuoja noru, kad kuo daugiau žmonių užsiimtų sportu.

Kreipimasis į „Premier“ lygą

Nužudytojo žurnalisto žmona kreipėsi į „Premier“ lygą, kad „Newcastle United“ ekipos perdavimas arabams būtų draudžiamas.

Lygos vykdomasis direktorius Richardas Masteris atsakė, kad „Premier“ lyga atsižvelgs tiek į turnyro taisykles, tiek šalies įstatymus. R.Masteris supranta, ką jaučia H.Cengiz, tad pareiškė užuojautą dėl vyro netekties.

Balandžio mėnesį „Premier“ lyga paragino vieną didžiausių transliuotojų užsienyje ištirti esamą situaciją ir galimus Saudo Arabijos valdžios atstovų įsikišimus į „Newcastle“ ir lygos veiklą.

Kataro televizijos milžinės „beIN Sports“ vadovas Yousefas al Obaidly pranešė visiems lygos klubų vadovams, kad toks susitarimas buvo.

Laiške Y.Al Obaidly kaltina Saudo Arabijos vadovus, kad šie trejus metus neteisėtai naudojosi „Premier“ lygos komercinėmis teisėmis.

Parengta remiantis BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.