Vokietijoje – ilgai laukta diena: milijonai vėl prilips prie televizorių ekranų

Dar niekad Vokietijos futbolas nebuvo sulaukęs tiek dėmesio. Šį savaitgalį bundeslygos sugrįžimas į stadionus tuščiomis tribūnomis po koronaviruso sustabdyto sezono pamaitins išbadėjusius sirgalius.

 Vokietijoje – ilgai laukta diena: milijonai vėl prilips prie televizorių ekranų.<br> Imago/Reuters nuotr.
 Vokietijoje – ilgai laukta diena: milijonai vėl prilips prie televizorių ekranų.<br> Imago/Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2020, 9:46 AM, atnaujinta May 16, 2020, 3:35 PM

Lietuva, Brazilija ar Kinija – nesvarbu, kur būtum, aistruoliai aptarinėja Dortmundo „Borussia“ ir Gelzenkircheno „Schalke“ šeštadienio dvikovą ir griežtas taisykles, kurias turėjo apsibrėžti vokiečiai, kad atnaujintų kovas.

Milijonai prilips prie televizorių ekranų, o vokiečiai maldauja sirgalių nesibūriuoti prie stadionų.

Laukia tarsi Kalėdų

„Galiu jus patikinti, tokio susidomėjimo bundeslyga nesu regėjęs dvidešimt metų, – sakė Ispanijos kanale „Movistar+“ Vokietijos futbolą komentuojantis Adolfo Barbero. – Paprastai žmonės palaiko Miuncheno „Bayern“, Dortmundą ar Lėverkuzeną, ir viskas. Bet dabar jie laukia Diuseldorfo „Fortuna“ ir „Padeborn“ rungtynių. Beprotybė.“

Indijoje užsienio futbolo čempionatai rado savo žiūrovų tarp miestų jaunimo, kuris ištikimai seka Anglijos „Premier“ lygą ir palaiko „Chelsea“, „Liverpool“ ar „Manchester United“.

Iki šiol mažai kas iš jų domėjosi Ispanijos „La Liga“ ar Vokietijos bundeslyga. Bet tai pakeitė koronavirusas.

„Desperatiškai laukiu šio savaitgalio ir bundeslygos. Per šitą karantiną ištroškau gyvo futbolo“, – sakė Delio universiteto studentas Amjadas Rehanas Ibrahimas.

Indijos rinktinės puolėjas Jeje Lalpekhlua sakė, kad irgi įsijungs transliacijas per Indijos kanalus „Star Sports“ ir „Hotstar“: „Sunku taip ilgai gyventi be futbolo. Neabejotinai žiūrėsiu.“

Japonijoje transliacijų teises turintis „Sky Perfect“ kanalas šį savaitgalį du bundeslygos mačus rodys nemokamai.

Nuo Brazilijos iki Kinijos

Brazilijoje „Fox Sports“ kanalas, turintis išskirtines Vokietijos futbolo čempionato transliacijos teises šalyje, rodys Rūro derbį tarp „Borussia“ ir „Schalke“ pusę dešimtos ryto.

Net didžiausia Brazilijos žiniasklaidos grupė „Globo“ visą dėmesį sutelkė į Vokietiją ir paruošė interviu su keturiais brazilais, rungtyniaujančiais Vokietijoje. „Wolfsburg“ saugas Williamas prisipažino, kad žaidėjai „truputį bijo“ dėl savo sveikatos.

Kinijoje, kur vietos superlygos sezonas prasidės tik birželį, Vokietijos futbolo sugrįžimas stebimas itin atidžiai.

„Oriental Sports Daily“ tvirtino, kad didžiausias iššūkis vokiečiams bus ne atnaujinti kovas per pandemiją, o sugebėti įveikti virusą, nes šios krizės metu klubus krečia finansinės problemos.

„Pagal Vokietijoje paskelbtus duomenis, pusei komandų dviejose lygose gresia bankrotas.

Taigi dauguma klubų, rinkdamiesi tarp žlugimo ir rizikos, pasirinko pastarąją“, – rašė „Oriental Sports Daily“.

Pavyzdys italams ir ispanams

Karantino ir socialinio atstumo priemonės, kurių turės laikytis bundeslygos klubai, nagrinėjamos Italijoje ir Ispanijoje, kur sportui dar toloka iki sezono atnaujinimo.

Vokietija taps orientyru kitiems. Jei viskas eisis gerai, tai bus didžiulė sėkmė.

Tačiau jei kils didelių sunkumų, tai labai neigiamai paveiks visus“, – sakė „Movistar+“ komentatorius A.Barbero.

Naujų saugumo taisyklių, kurių turi laikytis visi Vokietijos klubai, prirašyta net 51 puslapis – šį dokumentą Vokietijos futbolo lyga pateikė politikams, kad tik gautų leidimą tapti pirmąja iš Europos penkių didžiųjų lygų, atnaujinančia varžybas.

Visose rungtynėse bus laikomasi išskirtinių reikalavimų, kad nuo koronaviruso būtų apsaugoti žaidėjai ir kiti susiję asmenys.

Taisyklių jie turės laikytis ne tik stadionuose, bet ir namuose – draudžiama susitikinėti su kaimynais ir draugais, netgi važiuoti apsipirkti.

Be to, šie reikalavimai taikomi ir žaidėjų šeimos nariams.

Po įvarčio – jokių glamonių

Prieš kiekvienas rungtynes komandos turės gyventi kartu viešbutyje – geriausia, jei klubas išpirks visą viešbutį. Pavyzdžiui, „Wolfsburg“ komanda prieš išvyką į Augsburgą laikėsi karantino penkių žvaigždučių viešbutyje „Ritz-Carlton“.

Bundeslygos čempionės „Bayern“ ekipos žvaigždės apgyvendintos į šiaurę nuo Miuncheno esančiame „Infinity“ viešbutyje.

Klubams liepta išsinuomoti visą viešbutį arba mažų mažiausiai visą viešbučio aukštą, į kurį būtų galima patekti per atskirą įėjimą ir naudotis atskiru liftu.

Lifto mygtukus žaidėjai turi spausti alkūnėmis, o lankytis bare, viešbučio sporto salėje ar užsisakyti maisto į kambarį draudžiama.

Vokietijos futbolo lygos plano esmė yra masinis žaidėjų, trenerių ir klubų darbuotojų testavimas. Jie bus testuojami mažiausiai dukart per savaitę ir dar kartą rungtynių išvakarėse.

Jei būtų teigiamų testų rezultatų, komandos gali būti karantinuojamos, bet ne kiekvienu atveju. Tai priklauso nuo Vokietijos federalinių žemių įstatymų.

Būtent tai paaiškina, kodėl buvo elgiamasi skirtingai su Menchengladbacho „Borussia“ ir Dresdeno „Dynamo“, nors abiejose komandose koronavirusas buvo nustatytas keliems žaidėjams.

Visa „Dynamo“ turėjo sėdėti karantine, o „Borussia“ toliau treniravosi.

Jei žiūrėsite rungtynes per televizorių, didžiausias skirtumas nuo laikų iki koronaviruso bus tuščios tribūnos.

Į stadioną bus įleidžiama tiktai apie 300 žmonių ir jie bus padalyti į tris zonas, kad būtų išvengta kontaktų.

Ant vejos leidžiama eiti tik žaidėjams, teisėjams, pirmosios pagalbos komandai ir nedidelei fotografų grupei. Tribūnose bus keletas reporterių ir operatorių.

Trečioji personalo kategorija dirbs už stadiono ribų – pavyzdžiui, apsaugos pareigūnai. Užtikrinti, kad prie stadionų nesibūriuotų aistruoliai, bus policijos darbas.

Komandos į stadionus vyks ne vienu autobusu, o keliais atskirais, kad tarp sėdynių būtų mažiausiai pusantro metro tarpas.

Visi turės dėvėti kaukes. Atstumo turės būti laikomasi ir persirengimo kambariuose. O aikštėje neleidžiami rankų paspaudimai, bendros nuotraukos ir apsikeitimas suvenyrais.

Nors tiems, kurie žais ir teisėjaus, kaukių nereikės, ant atsarginių suolo jos bus privalomos.

Rungtynių metu nuolat bus dezinfekuojami kamuoliai. Be abejo, per mačą fizinio kontakto neišvengsi, tačiau bet kokie apsikabinimai ar susidaužimai rankomis po įvarčio draudžiami.

„Geriau liestis alkūnėmis arba kojomis“, – rašoma dokumente.

Beje, tikėtis daugybės reportažų iš rungtynių irgi nereikia, nes į stadioną bus įleidžiama vos dešimt žurnalistų. Po mačo spaudos konferencijos nevyks, imti interviu iš žaidėjų, einančių į drabužinę, taip pat negalima.

Tik televizijos transliuotojai turės galimybę imti interviu, bet tik tuo atveju, jei tarp kalbinančiojo ir žaidėjo bus pastatyta plastikinė apsauga.

Vokietijos futbolo čempionato intrigos

Po audringos sezono pradžios Miuncheno „Bayern“ vėl įsitvirtino turnyro lentelės viršuje. Treneris Hansi Flickas, lapkritį pakeitęs Niko Kovacą, po atėjimo laimėjo 12 iš 15 lygos rungtynių. Neseniai 55 metų specialistas pasirašė sutartį su „Bayern“ iki 2023-iųjų.

Miuncheno klubui į nugarą šnopuoja Dortmundo „Borussia“. Nežinia, kaip po pertraukos atrodys klubo lyderiai, bet iki koronaviruso pandemijos Erlingas Haalandas ir Jadonas Sancho buvo nesustabdomi.

Negalima nurašyti ir „Leipzig“, kuriam vadovauja talentingasis Julianas Nagelsmannas. Dėl savo intensyvaus spaudimo filosofijos ši komanda yra viena įdomiausių visame Vokietijos futbole.

Kito sezono Čempionų lygoje žais keturi geriausi klubai, bet dėl ketvirtosios vietos vyks arši kova. Šiuo metu ketvirta yra Menchengladbacho „Borussia“, tačiau nuo jos vos dviem taškais atsilieka Lėverkuzeno „Bayer“.

Arši kova vyksta ir turnyro lentelės apačioje. Didžiausias praradimas būtų, jei iškristų legendinis Brėmeno „Werder“ klubas, laimėjęs titulą keturis kartus ir išauginęs tokias žvaigždes kaip Mesutas Ozilas ir Peras Mertesackeris. Šiuo metu „Werder“ dar turi vilčių pakilti į 16-ąją vietą, kad kautųsi dėl išlikimo su trečiąją vietą antrojoje Vokietijos lygoje užėmusiu klubu.

Rikiuotė po 25 turų: 1. „Bayern“ – 55 tšk., 2. Dortmundo „Borussia“ – 51, 3. „Leipzig“ – 50, 4. Menchengladbacho „Borussia“ – 49, 5. Lėverkuzeno „Bayern“ – 47.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.