„Manchester City“ triumfuoja – drakoniškas ir klubą žlugdantis UEFA sprendimas panaikintas

„Manchester City“ klubas tiesiog yra devintame danguje – Sporto arbitražo teismas (CAS) panaikino vasario mėnesį UEFA paskelbtą  buvusią itin griežtą sankciją ir anglų ekipa galės pasirodyti UEFA Čempionų lygos varžybose.

 Pepas Guardiola su klubu galės žaisti Čempionų lygoje<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Pepas Guardiola su klubu galės žaisti Čempionų lygoje<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2020, 2:17 PM, atnaujinta Jul 13, 2020, 5:29 PM

Po 2018 metais vokiečių „Der Spiegel“ žiniasklaidos grupės gautų elektroninių laiškų paviešinimo UEFA dvidešimt mėnesių rengė nuosavą tyrimą ir jau 2020-ųjų vasarį buvo paskelbusi – „Manchester City“ ekipa iš visų įmanomų tarptautinių turnyrų diskvalifikuojama dvejiems metams ir už neteisėtą finansinę pagalbą iš savininkų dar turės sumokėti 30 mln. eurų.

CAS ne tik panaikino diskvalifikacija, tačiau ir sumažino baudą nuo 30 mln. iki 10 mln. eurų.

„Manchester City“ griežtos UEFA bausmės sulaukė už neva grubius FFP („Financial Fair Play“) pažeidimus.

Trys UEFA advokatai CAS bandė įtikinti, kad „City“ ekipa niekaip neplanavo bendradarbiauti aiškinantis papildomų rėmėjų lėšų kilmę.

„Kaltinamoji pusė tikino, kad klubas visiškai ignoravo FFP organizaciją, neteikė jokios informacijos“, – buvo rašoma UEFA pranešime vasarį.

Neva „Manchester City“ ekipos savininkai Abu Dabyje maskavo investicijas ekipai paprasčiausiu rėmimu.

„Daugelis numanomų pažeidimų arba neįrodyti, arba yra su pasibaigusiu senaties terminu“, – pateikė išvadas CAS teismas.

Šis sprendimas Mančesterio klubui yra kaip gurkšnis gryno oro kovoje su UEFA. Mat tai leis ekipai išlaikyti visus geriausius komandos žaidėjus ir strategą Pepą Guardiolą.

Nes didžioji dalis sportininkų buvo paskelbę, jog po sezono trauksis iš komandos, kuri bus mažai patraukli ne tik jiems, bet ir rėmėjams bei sirgaliams.

Tiesa, teismas nepateikė pilno savo verdikto klubo ir asociacijos atžvilgiu, išplatinusi tik trumpą vieno puslapio spaudos pranešimą.

„Visos bylos išvados bus paviešintos po kelių dienų“, – tikino CAS.

Tuo tarpu „Manchester City“ jau paviešino savo pozicija šiuo klausimu: „Klubas palaiko CAS pranešimą, kuris išnagrinėjo visas šios bylos detales ir pamatė, kad atsakovai neturi tvirtų įrodymų. Klubas norėtų padėkoti eismui ir jį gynusiems šioje instancijoje žmonėms“.

UEFA buvo įsitikinusi, kad privalo nubausti „Manchester City“ už grubius finansinius pažeidimus. Neva anglų ekipa, kurią valdo Jungtinių Arabų Emiratų šeichai, per rėmėjus didino ekipos biudžetą, kuris ne visada buvo apskaičiuojamas.

Iškart po sprendimo UEFA tik pateikė trumpą komentarą, kuriame apgailestavo, „jog CAS taip ir neįžvelgė aiškių įrodymų, kurie yra labai rimtas FFP pažeidimas“.

„Der Spiegel“ žurnalas 2018 metais pateikė finansines „Manchester City“ išklotines, kur matoma, jog šeicho Mansouro bin Zayed al-Nahyano šeima visais įmanomais būdais finansavo grandiozinius komandos projektus.

Neva kasmetiniam stadiono ir akademijos išlaikymui šeichas per įvairias kompanijas pervedinėja apie 67 mln. eurų. Buvo pateikti elektroniniai laiškai, kur buvo teigiama, kad klubo rėmėjas Avialinijos „Etihad“ skyrė 8 mln. eurų tuomet, kai į jos sąskaitą pinigus pervedė šeichas Mansouras.

FFP teigia, kad tai bandymas maskuoti klubo finansavimą rėmėjų indėliu.

FFP yra prieš tokius rėmėjų pinigus, nes jie nesukuria galimybės išsilaikyti ekipai iš savo veiklos – skirti tiek lėšų, kiek komanda sugeba jų gauti iš savo finansinės veiklos pelno.

Neva tuo būdu klubai oficialiai pateikia savo tikrąją finansinę padėtį ir negali laviruoti su rėmėjų lėšomis bei pirkit žaidėjus, kurie yra brangesni nei turima banko sąskaita.

Ši žinia taip pat nemaloniai svarbi Londono „Chelsea“, „Leicester“ ir „Manchester United“ klubams, nes ekipos tikėjosi, jog „Manchester United“ diskvalifikacija ir antroji pozicija bus niekinė, o penktąją vietą „Premier“ lygoje užėmusi komanda kitą sezoną žais Čempionų lygoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth