„Riterių“ varžovas Europos lygoje – prieš protestantus protestuojantis airių klubas

Šią savaitę į aikštę žengs visi keturi Europos futbolo turnyruose dalyvaujantys Lietuvos klubai. Tarptautinę futbolo savaitę antradienį pradės Vilniaus „Riteriai“, kurie priims Airijos lygoje kovojantį „Derry City“ klubą iš Šiaurės Airijos. „Riteriai“ ir „Derry City“ žais Europos lygos atrankos pirmojo etapo rungtynes.

„Derry City“ klubas dalyvauja Airijos Respublikos čempionate.<br> Scanpix nuotr.
„Derry City“ klubas dalyvauja Airijos Respublikos čempionate.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2020, 3:33 PM, atnaujinta Aug 25, 2020, 6:28 PM

Pabėgo iš Šiaurės Airijos

Nors svečiai pas „Riterius“ atvyksta iš Šiaurės Airijos, jie jau pusketvirto dešimtmečio varžosi Airijos Respublikos futbolo pirmenybėse. Praėjusiame amžiuje „Derry City“ klubą į kaimyninę šalį nubloškė šiaurinę Airijos salos dalį draskę ir kelis tūkstančius gyvybių pasiglemžę politiniai bei religiniai nesutarimai.

1928 metais įkurtas „Derry City“ iš pradžių kelis dešimtmečius žaidė Šiaurės Airijos pirmenybėse ir 1965 metais tapo šalies čempionu. Tačiau jau tuomet buvo įsižiebusi arši nesantaika tarp katalikiško klubo ir protestantiškos Šiaurės Airijos futbolo federacijos vadovybės. Sykį Šiaurės Airijos futbolo vadovai net neleido „Derry City“ namie žaisti Europos Čempionų taurės rungtynių.

„Derry City“ kurį laiką bandė priešintis federacijos vadovams pergalėmis futbolo aikštėje, bet galiausiai palūžo ir 1972 metais visai uždarė suaugusiųjų komandą.

„Derry City“ futbolininkai keliolika metų dalyvavo tik jaunimo varžybose. Vis dėlto devintojo dešimtmečio viduryje, politinei nesantaikai sumažėjus, klubo vadovybė rado išeitį ir pasiprašė, kad „Derry City“ būtų priimtas į pertvarkytą Airijos futbolo lygą. Šiaurės Airijos ir Airijos futbolo federacijoms sutikus, UEFA suteikė Derio klubui išskirtinę teisę dalyvauti kitos šalies pirmenybėse.

Nuo aukso iki antros lygos

Airijos lygoje „Derry City“ žaidžia nuo 1985 metų. Beveik šimtą tūkstančių gyventojų turinčio Derio miesto (beje, britai šį miestą vadina Londonderiu) klubas išgyveno ir malonių pakilimų, ir skaudžių nuopolių, o labiausiai džiaugėsi 1989 ir 1997 metais, kai dukart tapo Airijos čempionu.

Be to, Derio komanda penkis kartus laimėjo Airijos taurę (pastarąjį kartą – 2012 m.).

Didžiausią smūgį „Derry City“ patyrė 2009 metais, kai dėl finansinių pažeidimų buvo išgrūstas į Airijos antrąją lygą. Vis dėlto atskirtis nuo didžiojo futbolo buvo trumpa ir jau kitą sezoną Derio futbolininkai iškovojo teisę grįžti į stipriausiąją pakopą.

Šiame dešimtmetyje „Derry City“ paprastai užima vietas Airijos lygos turnyro lentelės viduryje. Praėjusiais sezonais rezultatų kreivė svyravo nuo trečiosios (2011 ir 2016 m.) iki aštuntosios (2014 ir 2018 m.) vietos.

Praėjusį sezoną Derio futbolininkai Airijos lygoje užėmė ketvirtąją vietą ir po metų pertraukos iškovojo teisę žaisti Europos lygos atrankoje. „Derry City“ per 36 rungtynes surinko 57 taškus ir 3 taškais atsiliko nuo trečiąją vietą užėmusio Dublino „Bohemians“ klubo.

Apie čempiono ar bent vicečempiono vardą Derio klubui nevertėjo nė svajoti. Airijos čempionu tapęs „Dundalk“ iškovojo 86 taškus, antrąją vietą užėmęs Dublino „Shamrock Rovers“ – 75.

Beje, „Dundalk“ praėjusią savaitę žaidė Čempionų lygos atrankos pirmojo etapo rungtynes. Airijos čempionai išvykoje pralaimėjo Slovėnijos čempionams „Celje“ futbolininkams 0:3.

Tvirti vidutiniokai

Šį sezoną „Derry City“ vėl įsitaisė lentelės viduryje. Derio futbolininkai per 9 rungtynes iškovojo 11 taškų ir užima penktąją vietą. Du varžovai pabėgo netoli: Derio komanda tik vienu tašku atsilieka nuo „Sligo Rovers“, trimis taškais – nuo „Dundalk“. Tačiau du lygos lyderiai jau beveik nepavejami: „Shamrock Rovers“ turi 23 taškus, „Bohemians“ – 21.

Prieš kelionę į Lietuvą „Derry City“ praėjusį penktadienį namie nugalėjo autsaiderį „Cork City“ klubą 3:1.

Airijos lygos varžybos, kaip ir Lietuvos A lygos, prasideda pavasarį ir baigiasi rudenį. Turnyre dalyvauja 10 komandų. Jos šį sezoną dėl keturis su puse mėnesio – nuo kovo vidurio iki liepos pabaigos – trukusios pandemijos pertraukos žais tik du ratus (po 18 rungtynių). Paprastai varžybos vyksta keturiais ratais ir visos komandos sužaidžia po 36 rungtynes.

Į Europos turnyrus „Derry City“ grįžta po sezono pertraukos. Praėjusį kartą Derio komanda europinio futbolo ragavo 2018 metų vasarą ir Europos lygos atrankos pirmajame etape nusileido Minsko „Dynama“ komandai. Derio futbolininkai tąkart pralaimėjo pirmąsias rungtynes namie 0:2, o po savaitės išvykoje iškovojo pergalę mažesniu skirtumu 2:1.

Britiška komanda

Beveik visi „Derry City“ futbolininkai yra iš Britų salų. Komandos aprangą vilki ne vien airiai, bet ir keli škotai bei anglai, o vienintelis legionierius iš „tolimojo užsienio“ yra 29-erių argentinietis Gerardo Bruna. Jis paauglystėje futbolo paslapčių mokėsi Madrido „Real“ klubo akademijoje, o paskui kelis sezonus priklausė „Liverpool“ klubui, tačiau jo pagrindinėje komandoje nežaidė.

Svarbiausi „Derry City“ žaidėjai yra škotas vartininkas Peteris Cherrie, gynėjai Eoinas Toalas ir Cieranas Collas, saugai Conoras McCormackas (komandos kapitonas), Ciaronas Harkinas, Jackas Malone‘as ir anglas Adamas Hamillas, puolėjai Stephenas Mallonas, anglai Walteris Figueira ir Jamesas Akintunde.

Du anglai A.Hamillas ir J.Akintunde komandą sustiprino sezonui įsibėgėjus.

Įdomu, kad šį sezoną Airijos lygoje rezultatyviausi „Derry City“ žaidėjai įmušė vos po du įvarčius. Pasižymėti daugiau nei po sykį pavyko tik S.Mallonui, W.Figueirai ir J.Akintundei, kuris kol kas žaidė trejas rungtynes.

Šeštasis „Riterių“ žygis

„Riteriai“ žemyno turnyruose dalyvauja šeštus metus iš eilės. Visus šešis kartus – Europos lygos atrankoje.

Vilniaus komanda, kuri anksčiau buvo registruota Trakuose, du kartus pralaimėjo pirmajam varžovui (2016 ir 2019 m.), vieną kartą iškrito antrajame etape (2015 m.) ir du kartus nugalėjo du varžovus, bet suklupo per trečiąją dvikovą (2017 ir 2018 m.). „Riteriai“ per praėjusius penkis sezonus laimėjo penkis iš dešimties mačų.

Pernai „Riterius“ nuginklavo „Klaksvik“ komanda iš Farerų Salų. Abejos rungtynės baigėsi lygiosiomis, bet „Klaksvik“ pateko į antrąjį etapą, nes įmušė svečiuose. Vilniuje komandos sužaidė 1:1, po savaitės Toftire pelnyti įvarčio nepavyko nei vieniems, nei kitiems.

Europos lygos atrankos rungtynes šią savaitę taip pat žais du „Žalgiriai“. Vilniaus „Žalgiris“ namie susitiks su „Paide“ (Estija), „Kauno Žalgiris“ svečiuose – su „Bodo-Glimt“ (Norvegija). Abejos rungtynės vyks ketvirtadienį.

Marijampolės „Sūduva“ trečiadienį namie žais Čempionų lygos atrankos antrojo etapo rungtynes su Izraelio čempionu Tel Avivo „Makabi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.