„Sūduvos“ prezidentas V. Murauskas neįžvelgia sąmokslo dėl naujo „Žalgirio“ trenerio: „Aš pasveikinau Čeburiną“

„Visiškai ramiai tą žinią sutikau. Dar ir pasveikinau Vladimirą Čeburiną su nauju darbu“, – linksmai nusiteikęs kalbėjo daugkartinio šalies futbolo čempiono Marijampolės „Sūduvos“ klubo prezidentas Vidmantas Murauskas. Ttitulą iš marijampoliečių rudenį atsiėmęs Vilniaus „Žalgiris“ pirmadienį paskelbė, kad sukirto rankomis su trejus metus „Sūduvai“ vadovavusiu iš Kazachstano kilusiu 55-erių treneriu V. Čeburinu.

 V.Murauskas ir V.Čeburinas.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Murauskas ir V.Čeburinas.<br> T.Bauro nuotr.
„Sūduva“ trejus metus iš eilės vadovaujant V.Čeburinui tapo A lygos čempione.<br>E.Žaldario nuotr.
„Sūduva“ trejus metus iš eilės vadovaujant V.Čeburinui tapo A lygos čempione.<br>E.Žaldario nuotr.
V.Čeburinas grįžta dirbti į Lietuvą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Čeburinas grįžta dirbti į Lietuvą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vladimiras Čeburinas.<br>S.Čirbos nuotr.
Vladimiras Čeburinas.<br>S.Čirbos nuotr.
Vladimiras Čeburinas.<br>E.Žaldario nuotr.
Vladimiras Čeburinas.<br>E.Žaldario nuotr.
Metų treneris Vladimiras Čeburinas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Metų treneris Vladimiras Čeburinas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Čeburinas keliasi į „Žalgirį“.<br> T.Bauro nuotr.
V.Čeburinas keliasi į „Žalgirį“.<br> T.Bauro nuotr.
V.Čeburinas keliasi į „Žalgirį“.<br> T.Bauro nuotr.
V.Čeburinas keliasi į „Žalgirį“.<br> T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 14, 2021, 10:29 AM

Trejus metus „Sūduvą“ į Lietuvos futbolo A lygos olimpą kėlęs kazachstanietis praėjusiame sezone nevadovavo jokiai ekipai – buvo tikinama, kad Karagandoje gyvenantis specialistas nutarė pailsėti nuo sporto ir čempionų laurų, didesnį dėmesį skirdamas šeimai.

„Kalbėjomės mes su juo prieš metus dėl sutarties, dvi savaites vedėme derybas, bet toks buvo jo sprendimas ir mes susiradome kitą strategą“, – pasakojo V.Murauskas.

Vis dėlto šiemet V.Čeburinas neatsilaikė prieš šalies čempiono Vilniaus „Žalgirio“ pasiūlymą ir padėjo parašą po metų kontraktu su galimybe jį pratęsti dar vienam sezonui.

Nuo 2007 metų profesionalias Kazachstano ekipas treniravęs specialistas 2012-siais debiutavo Lietuvoje su kuklia Pakruojo „Kruojos“ komanda ir 2014 metais nusiraškė A lygos vicečempiono titulą.

Po šios sėkmės kazachstanietis ir vėl sugrįžo namo, tačiau 2016-siais buvo atviliotas į „Sūduvą“ ir su marijampoliečiais 2017-2019 metų sezonuose iškovojo tris A lygos čempionų titulus, laimėjo LFF taurę, dukart – Supertaurę, taip pat tris sezonus iš eilės pasiekė UEFA Europos lygos atrankos varžybų ketvirtąjį etapą.

Trofėjai ir galingas „Sūduvos“ pasirodymas lėmė, kad V. Čeburinas triskart buvo išrinktas geriausiu metų treneriu Lietuvoje.

Ir vėl į mūsų šalį lagaminus besikraunantis V.Čeburinas keičia „Žalgiriui“ čempionu padėjusį tapti 39-erių baltarusį Alieksejų Bagą.

– Nejaučiate jokių nuoskaudų, kad V.Čeburinas pasirinko „Žalgirį“?,lrytas.lt paklausė V.Murausko.

– Visiškai. Ir kodėl turėčiau? Visi gyvename laisvoje šalyje, galime rinkti ir rinktis ką daryti. Tai normalus darbinis įvykis, sakau, aš pasveikinau trenerį su darbu. Nereikia sureikšminti situacijos ir nesižvalgyti atgal. Tai normali situacija.

– Tačiau futbolo sirgaliai įvardija tai kaip savotišką specialisto vagystę, noru pasirodyti prieš Marijampolę.

– Šis sprendimas yra tik „Žalgirio“ reikalas ir tikrai neturiu nei teisės, nei kažkokių norų komentuoti kito klubo reikalų. Mes prieš praėjusį sezoną kalbėjomės ir derinome sutartį su treneriu A.Baga.

Ir kas? Pasikalbėjome, jis apsisprendė kaip norėjo, po to gavo siūlymą iš „Žalgirio“. Čia tik paprasčiausi sutapimai ir ieškoti sąmokslo reikalų neverta. Nes kitaip bet kokios sutartys ar perėjimai atrodys įtartinai.

– Tačiau „Sūduva“ pasikvietė buvusį „Žalgirio“ strategą ispaną Victorą Basadre.

– Manau, tai perspausta nuomonė. Ispanas kelias savaites pavadavo į ligoninę patekusį kitą „Žalgirio“ trenerį, greičiausiai, net ir visų žaidėjų vardų neturėjo galimybės prisiminti. Todėl nereikėtų akcentuoti, kad V.Basadre buvo Vilniaus treneriu, o Marijampolė jį persiviliojo.

Manau, vertėtų suprasti, kad trenerių keliai tokioje mažoje mūsų rinkoje dažnai persipina, yra daug niuansų, tad į strategų paskyrimus reikėtų žiūrėti šiek tiek paprasčiau.

– „Sūduva“ jau pradėjo pasirengimą sezonui?

– Jau yra atvykęs treneris V.Basadre į Marijampolę, mes laukiame pasirašytų sutarčių su tais žaidėjais iš Lietuvos, kuriems pateikėme siūlymus. Žiūrėsime, ar sulauksime parašų.

Kai kam po mūsų pirmųjų pasisakymų atrodė, jog komplektuojame visiškai lietuvišką komandą, tačiau tai ištraukti žodžiai iš konteksto. „Sūduva“ pradžioje dairėsi į Lietuvos žaidėjus, o po to žiūrėjo į legionierius. Šiai dienai prieš savo akis turiu sąrašą iš 9 futbolininkų ir dviejų vartininkų, o kasdien, manau, jis pildysis.

Sausio 18 dieną pradėsime treniruotis ir planuojame, jog sezonui rengtis turėtų pradėti 20 futbolininkų, įskaitant ir keturis-penkis jaunimo ekipos narius. Kiti būsimi nariai atvyks šiek tiek vėliau.

– Teigiama, kad šalies vicečempionas „Sūduva“ sumažins šio sezono biudžetą apie 20 procentų ir jis sieks 800 tūkst. eurų. Nepakenks tai siekiams sėkmingai konkuruoti su kitomis komandomis vidiniame čempionate ir tarptautinėje arenoje?

– Kiek girdėjau, tai nemažai Lietuvos klubų praėjusiame sezone susiveržė diržus ir susimažino biudžetus. Tuo tarpu „Sūduva“ laikėsi savo pozicijos ir nieko nemažino, atsiskaitė su visais pagal pirmines sutartis.

Nemanau, kad sumažėjus biudžetui dešimt ar dvidešimt procentų stipriai nukentės komandos profesionalumas ar žaidimo kokybė.

Viskas priklauso nuo komplektacijos ir žaidėjų pozicijos. ir keliamų užduočių. O jos bus kaip visada aukštos.

– Kur „Sūduva“ planuoja rengtis naujam sezonui? Važiuosite, kur šilta?

– Patys matote kokia situacija, kaip reikia saugotis dėl pandemijos, tad vykti į kitą šalį būtų ne tik nesaugu, tačiau dar ir keblu.

Turime savo maniežą, todėl sezonui rengsimės tik namie ir mums tų 7 savaičių iki sezono pradžios užteks pasiekti reikiamą sportinę formą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.