V. Zurzė – apie moterų aistrą futbolui, bendraminčių judėjimą ir pandemijos iššūkius

Vilma Zurzė – iš Panevėžio kilusi futbolininkė ir trenerė, moterų futbolo judėjimo viena iš iniciatorių, šiuo metu užima Lietuvos moterų futbolo asociacijos (LMFA) generalinės direktorės pareigas. Tinklalaidėje „Moterys už futbolą“ ji pasidalino įžvalgomis apie dabartinę Lietuvos ir pasaulio moterų futbolo situaciją, savo kelią nuo futbolo žaidėjos iki vadybininkės, kaip pavyko sutelkti futbolui neabejingas moteris į pelniusį UEFA pripažinimą judėjimą bei kaip futbolas veikia moterų kasdienybę.

 V.Zurzė.<br> LFF nuotr.
 V.Zurzė.<br> LFF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lff.lt

Mar 8, 2021, 8:18 PM

Ištakos: žaidimas su berniukais

„Nors šeimoje didelių sportininkų nebuvo, bet seneliai buvo dideli sporto, ypač krepšinio, aistruoliai ir pati buvau sirgale. Futbolo čempionatai irgi buvo stebimi namuose. Pažiūrėjus 2002 metų Pasaulio futbolo čempionatą supratau, kad šitas žaidimas yra labai smagus, kad man jis labai patinka. Palaikiau Vokietijos rinktinę su Oliveriu Kahnu. Gaila, jie netapo čempionais, bet pasiėmiau futbolo kamuolį ir norėjau žaisti.

Pasirodo, ir klasiokė turėjo tokias pat mintis, tai paskambinome į Panevėžio futbolo mokyklą. Sužinojome, jog jokios mergaičių grupės joje nebuvo, bet yra toks toks treneris Darius Butkus ir jis neprieštarauja, kad dvi merginos pasijungtų prie jo komandos. Taip ir atėjome į tą metais jaunesnių berniukų grupę, kurie jau buvo savo amžiaus grupės šalies čempionai, puikiai valdė kamuolį ir išmanė ką darė, o mes tokios visiškai „žalios“. Bet nepasidaviau. Tikėjau, kad išmoksiu, kad galiu kažko daugiau. Draugė „metė“ futbolą anksti, o aš dar šiek tiek lankiau su berniukais, bet mergaitiškos kompanijos nebuvimas lėmė, kad nustojau eiti į treniruotes.

Bet tada pasirodė straipsnis, kad norinčių žaisti futbolą merginų yra daugiau, tad susibūrė grupė ir jas pradėjo treniruoti ką tik mokslus baigęs jaunas treneris Vaidas Bernatonis. Nuėjau į pirmą treniruotę, ten pasirodžiau gerai ir treneris sako „Viskas, rytoj varžybos, ateik“. Nenuėjau į tas rungtynes, bet tai buvo pirmas ir paskutinis kartas, kada praleidau rungtynes ar kokią nors treniruotę. Tuomet visos mano vasaros buvo praleidžiamos stadione. Treneris net juokaudavo: „užteks, nes tau nupirksiu lovą“, nes jis ateidavo į darbą, aš jau būdavau stadione, arba jis išeidavo iš darbo, o aš stadione tebežaisdavau. Be kamuolio tiesiog negalėjau gyventi.“

Vizija, palaikymas ir įveikiami stereotipai

Džiugu, kad šis 2011 metais kilęs judėjimas nėra pasibaigęs, o tai, ko norėjome, mes pasiekėme. Net dabar, kai naršai po socialinius tinklus, matai, kad vyksta turnyrai regionuose, mažuose miesteliuose ir jie vadinami „Moterys už futbolą“, naudojamas mūsų senas logotipas. Šis judėjimas įsišaknijo kiekvieno galvoje ir visuose šalies kampeliuose.

2011 metai buvo pirmieji, kai UEFA paskelbė moterų vystymo programas. Galvojome, kaip moterų futbolą Lietuvoje prikelti, išpopuliarinti, padaryti matomesnį. Natūraliai atėjo mintis, kad mums reikia judėjimo, kuris užburtų, įkvėptų, parodytų, kad moterys noriai žaidžia futbolą ir tai labai smagu. Sulaukėme daug iniciatyvių moterų ir merginų, kurios aktyviai prisidėjo, savanoriavo, tad turėjom nuostabią pradžią. Pirmi renginiai vyko Kaune, pritraukdavome tam tikrų žvaigždžių, turėjome 3 prieš 3 turnyrus. Žmonės ateidavo ir žiūrėdavo kas vyksta, kad merginos žaidžia futbolą. Darėme įvairius projektus ir atkreipėme UEFA bei LFF vadovybės dėmesį į moterų futbolą. Norėčiau padėkoti visiems, kurie tuo metu buvo šalia.

Stereotipai apie moterų futbolą yra ne tik Lietuvoje, bet tarp nemažai šalių, bet negaliu atsakyti iš kur jie atsiradę. Noriu pasakyti žinutę visai futbolo bendruomenei, kad futbolas neturi lyties, socialinių klasių, išskirtinumų, o jis skirtas visiems. Atvėrę savo mintis ir širdis, pakeitę savo mąstymą mes galėtume pasiekti daugiau rezultatų. Merginoms, kurios svajoja žaisti futbolą – junkitės, sukelkite iniciatyvą, reikalaukite, kad jums būtų suteikta galimybė žaisti. Darykite tai, ką jūs norite. Stebuklai iš niekur neatsiranda, stebuklus mes turime kurti pačios.“

Moterys skatinamos aktyviau įsitraukti į futbolo veiklas

Moterų futbolas turi daugybę neatrastų galimybių Lietuvoje ir mes turime jas išnaudoti. Moterų futbolas yra gražus, spalvingas, įdomus, kupinas emocijų. Pradėjusi žaisti futbolą moteris tikrai jo nepamirš, ji gali futbolu užburti visą šeimą. Futbolas tuomet tampa šeimos kasdienybe. Manau, kad kuo daugiau moterų įtraukiant į futbolą, mes galėtume sukurti tikrą, draugiškesnę, šeimos aplinkos pagrindu grįstą futbolo kultūrą stadionuose.

Futbolas yra toks platus, jog kiekvieną dieną jis gali kažkuo nustebinti, o tai yra nuostabu. Norėčiau paraginti visas merginas – jeigu turite noro, susisiekite su mumis, apsilankykite „Moterys už futbolą“ profilyje, pasižiūrėkite kokios yra įvairios galimybės. Šioje veikloje yra daug galimybių, galima tobulėti ir gauti iš to atlyginimą.“

Įveikė „pandeminio“ sezono iššūkius

„2020 metai visiems buvo nelengvi ir kupini iššūkių, ypač sporto srityje. Pasaulinė pandemija sustabdė nemažai veiklų ir planų, kuriuos norėjome įgyvendinti. Reiktų pasidžiaugti, kad sėkmingai sužaidėme visą Lietuvos moterų A lygos čempionatą ir LMFA I lygos pirmenybes. Moterų A lygoje buvo tiek pat rungtynių, kiek ir vyrų A lygoje. Visa tai rodo, kad moterys yra drąsios, veržlios, nebijančios iššūkių, su žymiai mažesniais biudžetais gali sužaisti sezoną nepaisydamos iškilusių sunkumų.

Norėčiau paminėti, kad 2020-ieji buvo laikas tam tikriems pokyčiams. Pakeistas mergaičių varžybų sezoniškumas ir jos vykdomos sistema „ruduo–pavasaris“. Šį laiką išnaudojome paruošti įvairius strateginius dokumentus – tarp jų ir parašyti Lietuvos moterų futbolo vystymo strategiją. Startavome su nauju ir įdomiu projektu – Moterų regionine lyga.“

Auganti moterų A lygos kokybė

„Visada yra kur tobulėti, visada atrasime sričių ir poreikių, kuriuos galėtumėme gerinti, bet tikrai džiaugiuosi, jog Lietuvos moterų A lyga eina link didesnio profesionalumo. Turime naują lygos logotipą, prizinį fondą, tiesiogines transliacijas, kas iš tiesų didina žinomumą ir galimybę pasižiūrėti moterų futbolą.

Nuo 2021 metų sezono pradėjome dar vieną žingsnį – moterų A lygos licencijavimą – kuris yra svarbus siekiant kokybiškesnio futbolo klubų valdymo, galimybių žaidėjoms užtikrinimo, pačios moterų futbolo kokybės.

Moterų regioninės lygos projektas brendo kelerius metus, tai yra iniciatyva iš apačios. Pastebėjome, jog merginos ir moterys, kurios susibūrusios į grupes ir nori sportuoti, bet nėra pajėgios rungtis čempionatuose, jos nori irgi varžytis bei praleisti smagiai laiką, turėti geras emocijas. Taip ir gimė idėja įsteigti šią mėgėjų lygą ir suteikti galimybę įvairaus amžiaus moterims regionuose varžytis savo lygyje. Pernai startavome su pilotiniu projektu, kurį koordinuoja Lietuvos moterų futbolo asociacija. Tikimės, kad šiemet pavyks pritraukti daugiau regionų ir turėti apie 30 komandų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.