„Manchester United“ legenda A. Fergusonas apie užklupusį insultą: „Supratau, kad man pasisekė“

Legendinis „Manchester United“ futbolo klubo treneris seras Alexsas Fergusonas naujame dokumentiniame filme papasakojo apie išgyventas akimirkas po patirto kraujo išsiliejimo į smegenis.

Legendinis „Manchester United“ treneris Aleksas Fergusonas.<br>  Scanpix nuotr.
Legendinis „Manchester United“ treneris Aleksas Fergusonas.<br>  Scanpix nuotr.
Legendinis „Manchester United“ treneris Aleksas Fergusonas.<br> Scanpix nuotr.
Legendinis „Manchester United“ treneris Aleksas Fergusonas.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 10, 2021, 3:25 PM, atnaujinta Mar 10, 2021, 3:47 PM

Filme pavadinimu „Seras Alexsasas Fergusonas: niekada nepasiduok“ buvęs treneris kartu su žmona Cathy bei sūnumis Jasonu, Darrenu ir Marku detaliai pasakoja, kaip jų šeimos gyvenimas netikėtai sustojo, kai legendiniam škotui buvo diagnozuotas insultas. Filmas buvo rodomas Glazgo filmų festivalio metu.

Dokumentikoje vaizduojami įvykiai prasideda nuo A. Fergusono sūnaus Jasono skambučio pagalbos telefonu šiam susmukus ant žemsė 2018-ųjų gegužę, iki jo sugrįžimo į legendinę „Old Trafford“ areną rugsėjį.

Prarastas balsas ir baimė mirti

Kai A. Fergusonas buvo atgabentas į Salfordo Karališką ligoninę, neurochirurgas Joshis Georgas pasakė, jog yra 80 procentų tikimybė, jog škotas po insulto neišgyvens.

„Tą dieną į ligoninę buvo atgabenti penki žmonės su insultais. Du išgyveno, trys mirė. Tada supranti, jog man pasisekė“, – filme pasakojo A. Fergusonas.

„Prisimenu, jog tai buvo graži diena. Svarsčiau, kiek saulėtų dienų dar išvysiu. Tai buvo labai sudėtinga“, – sakė jis.

79-erių A. Fergusonas iš pradžių baiminosi, jog praras atmintį, tačiau vėliau, kai ligoninėje bendravo su per daug lankytojų, prarado balsą.

„Bandžiau išleisti kažkokį garsą, bet negalėjau. Kai vienas iš daktarų užėjo į mano palatą, aš verkiau, nes jaučiausi bejėgis“, – filme pasakojo A. Fergusonas.

Vėliau škotas dirbo su kalbos specialistu ir jo balsas sugrįžo po dešimties dienų.

„Man baisiausiai būtų prarasti atmintį. Sėdėdamas namie ir nežinodamas, kas aš esu būčiau tapęs nepakeliama našta savo šeimai. Daktarai man liepė užsirašyti savo šeimos, draugų, komandų ir žaidėjų vardus, todėl nuolat rašiau“, – kalbėjo A. Fergusonas.

Dokumentinio filmo metu buvęs ilgametis „Manchester United“ treneris žiūrėjo į savo užrašus ir pripažino, jog negalėjo jų įskaityti.

Jis teigė, jog grįžus namo jo viduje viskas apsivertė aukštyn kojom ir svarstė, kas atsitinka mirus.

„Neprisimenu nieko. Kai susmukau tą šeštadienio rytą, nesuvokiau kas vyksta. Žmonės sako, jog kai iš pradžių buvau nugabentas į Maklsfildo ligoninę aš kalbėjau, tačiau aš nieko neprisimenu. <...> Akimirka, kai lieki vienas, tada atsiranda baimė ir supranti, jog nenori mirti. Tuo metu labai daug dalykų prabėgo pro mano akis“, – kalbėjo jis.

Legendinė karjera

Kuriant dokumentinį filmą, kurop rezisieriumi tapo Mančesterio ekipos legendos sūnus Jasonas, buvo surinkta daugiau nei 550 valandų filmuotos medžiagos. Šios medžiagos pagalba pasakojama apie A. Fergusono vaikystės istorija Glazge.

Taip pat kalbama apie 1999 metais laimėtą UEFA Čempionų lygos finalą. Šį momentą legendinis treneris vadina „neabejotinai geriausia karjeros akimirka“.

A. Fergusono nuomone, pergalė prieš Miuncheno „Bayern“ komandą finale aprėpė visas jo komandas.

„Manchester United“ tas rungtynes pradėjo pirmieji praleisdami įvartį į savuosius vartus, tačiau sugebėjo sugrįžti į rungtynes paskutinėmis minutėmis bei iškovojo pergalę rezultatu 2:1.

A. Fergusonas kaip žaidėjas aštuonerius metus praleido „Aberdeen“ komandoje, su kuria laimėjo tris Škotijos „Premier“ lygos titulus, UEFA Taurių laimėtojų taurę bei daugelį kitų trofėjų.

Vėliau jis tapo ilgiausiai kada nors dirbusiu „Manchester United“ klubo vyriausiuoju treneriu. Per 26 metus jis iškovojo 38 titulus, tarp kurių trylika kartų laimėjo Anglijos „Premier“ lyga ir du kartus į viršų kelė Čempionų lygos trofėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.