Kova dėl žmogaus teisių: Vokietijos futbolo rinktinė protestuoja prieš Katare vykstančius pažeidimus

Vokietijos futbolo rinktinės žaidėjai prieš ketvirtadienį vykusias rungtynes su Islandijos ekipa kovoje dėl patekimo į 2022-ųjų pasaulio futbolo čempionatą užsivilko marškinėlius išreiškiančius paramą Kataro imigrantams darbininkams.

 Vokietijos futbolo rinktinė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vokietijos futbolo rinktinė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2021, 12:19 PM

Visi vienuolika rungtynes pradėjusių žaidėjų užsidėjo juodus marškinėlius su viena frazės „Žmogaus teisės“ (angl. Human rights) raide.

Trečiadienį Norvegijos komanda prieš rungtynes su Gibraltaro rinktine vilkėjo marškinėlius ant kurių buvo po vieną žodžių „Žmogaus teisės aikštelėje ir už jos ribų“ (angl. Human rights on and off the pitch).

Pasaulio čempionatas įvyks kitų metų lapkričio mėn. Katare.

„Pasaulio čempionatas artėja ir apie tai bus diskutuojama. Mes norėjome parodyti, kad neignoruojame. Mes galime pasiekti daug žmonų ir galime parodyti už kokias vertybes pasisakome“, – kalbėjo Vokietijos saugas Leonas Goretzka.

Po trečiadienio protesto Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) paskelbė, kad Norvegija nesusilauks jokių nuobaudų, nes organizacija tiki žodžio laisve ir futbolo galia skleisti gėrį.

Praėjusį mėnesį „The Guardian“ paskelbė, jog 6,5 tūkst. imigrantų darbuotojų mirė Katare nuo 2010-ųjų metų – kai šalis gavo leidimą suorganizuoti pasaulio čempionatą.

Kataras kontraversiškai gavo leidimą surengti futbolo čempionatą, kai nurungė tokius konkurentus, kaip JAV, Australija, Pietų Afrikos Respublika ir Japonija.

Šalis stato septynis naujus futbolo stadionus, kuriuose vyks turnyras. Jiems pastatyti į šalį atkeliavo šimtai tūkstančių darbininkų.

Savaitės pradžioje žmogaus teises ginanti organizacija „Amnesty International“ kreipėsi į FIFA su prašymu spausti Katarą priimti darbo reformas, kurias valstybė jau žada kurį laiką.

FIFA prezidentas Giannis Infantino savo atsakyme pažymėjo, kad reikalingos greitos ir svarbios reformos iki čempionato. Kataras atsakė, jog yra pasiruošęs dirbti su šiomis organizacijomis siekiant įgyvendinti reikiamus pokyčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.