Pandemijos paženklinto Europos futbolo sezono atomazga: kas šį pavasarį taps nacionaliniais čempionais?

Futbolo klubų sezonas skaičiuoja paskutines savaites. Nors stipriausiose Europos nacionalinėse lygose čempionai dar nepaaiškėjo, keliems klubams beliko sutvarkyti formalumus. Vokietijoje didelį pranašumą prieš varžovus įgijo Miuncheno „Bayern“, Anglijoje – „Manchester City“, Italijoje – Milano „Inter“. Tuo metu Ispanijos lygoje varžyboms pasiekus finišo tiesiąją vos ne koja kojon žengia keturios komandos, Prancūzijos lygoje – trys.

Anglijos čempionate tvirtai pirmauja „Manchester City“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Anglijos čempionate tvirtai pirmauja „Manchester City“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Miuncheno „Bayern“ jau arti tikslo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Miuncheno „Bayern“ jau arti tikslo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Madrido „Atletico“ taikosi į titulą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Madrido „Atletico“ taikosi į titulą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Dambrauskas dirba Bulgarijoje.<br>ludogorets.com nuotr.
V.Dambrauskas dirba Bulgarijoje.<br>ludogorets.com nuotr.
Milano „Inter“ pirmauja Italijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Milano „Inter“ pirmauja Italijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 27, 2021, 6:45 PM

Futbolininkai kovoja ne vien dėl medalių, bet ir dėl kelialapių į Čempionų lygą. Į svarbiausio žemyno turnyro grupių etapą be atrankos varžybų pateks po keturias Ispanijos, Anglijos, Vokietijos ir Italijos, po dvi – Prancūzijos ir Portugalijos, po vieną – Rusijos, Belgijos, Ukrainos ir Nyderlandų komandą.

Atsižvelgus į šio sezono Čempionų lygos ir Europos lygos rezultatus tiesioginius kelialapius į grupių etapą taip pat gali gauti Turkijos čempionai ir trečia Prancūzijos komanda.

Vokietija

Arčiausiai finišo linijos yra Vokietijos bundeslyga, kurioje liko vos trys turai. Turnyre pirmaujantis Miuncheno „Bayern“ klubas jau praėjusį šeštadienį galėjo užsitikrinti dar vieną, devintąjį iš eilės, čempiono vardą, tačiau per anksti atsipalaidavo ir netikėtai pralaimėjo dėl išlikimo kovojančiai „Mainz“ komandai.

Vis dėlto Miuncheno futbolininkams beliko formalumai. Jie per 31 turą iškovojo 71 tašką ir artimiausią persekiotoją „Leipzig“ komandą lenkia 7 taškais.

„Bayern“ kol kas vienintelis užsitikrino kelialapį į Čempionų lygą. Tiesa, tik stebuklas galėtų iš pirmojo ketverto išmesti „Leipzig“ klubą, o dėl kitų dviejų kelialapių kovoja „Wolfsburg“ (57), Frankfurto „Eintracht“ (56) ir Dortmundo „Borussia“ (55). Nedidelių vilčių vis dar turi Lėverkuzeno „Bayer“ (50).

Vokietijos taurės turnyre kitą savaitgalį vyks pusfinalio rungtynės, kuriose susitiks Dortmundo „Borussia“ – Kylio „Holstein“ ir Brėmeno „Werder“ – „Leipzig“. Šių rungtynių nugalėtojai gegužės 13 dieną žais finale.

Anglija

Gana ramiai penkių paskutiniųjų Anglijos lygos turų laukia „Manchester City“ gerbėjai. Šis klubas per 33 rungtynes surinko 77 taškus ir 10 taškų lenkia „Manchester United“ komandą. Labai tikėtina, kad galutinės lentelės aukščiausiose eilutėse bus įrašyti abiejų Mančesterio klubų pavadinimai.

Kelialapį į Čempionų lygą formaliai kol kas užsitikrino tik „Manchester City“. Vis dėlto „Manchester United“ (67 taškai) taip pat nebereikia smarkiai jaudintis. O dėl kitų dviejų kelialapių varžosi „Leicester City“ (62), Londono „Chelsea“ (58), Londono „West Ham United“ (55), čempiono vardą prarasiantis „Liverpool“ (54), Londono „Tottenham Hotspur“ (53) ir Liverpulio „Everton“ (52). „Everton“ žaidė vieneriomis rungtynėmis mažiau.

Tiesa, ketvirtąją vietą Anglijos lygoje užimsianti komanda gali neiškovoti kelialapio į Čempionų lygą, jei „Chelsea“ taps šių metų Čempionų lygos nugalėtoju arba Londono „Arsenal“ taps Europos lygos nugalėtoju.

Anglijos taurės finale gegužės 15 dieną susitiks „Chelsea“ ir „Leicester City“. „Manchester City“ praėjusį sekmadienį iškovojo kitą prizą – Anglijos lygos taurę. Šio turnyro finale „Manchester City“ nugalėjo „Tottenham Hotspur“ komandą 1:0.

Italija

Tvirtas pozicijas Italijos lygoje užsiėmė Milano „Inter“. Likus penkiems turams iki varžybų pabaigos „Inter“ turi 79 taškus ir artimiausią persekiotoją Bergamo „Atalanta“ komandą lenkia 11 taškų.

Po 33 turų „Inter“ kol kas vienintelis užsitikrino kelialapį į Čempionų lygą. Dėl kitų trijų kelialapių kovoja „Atalanta“ (68), „Napoli“ (66), čempiono vardą ginantis Turino „Juventus“ (66), „Milan“ (66) ir vieneriomis rungtynėmis mažiau žaidęs Romos „Lazio“ (61).

Šios komandos dar žais ir tarpusavyje, o sirgaliai ypač nekantriai laukia „Juventus“ – „Milan“ ir paskutiniame ture vyksiančių „Atalanta“ – „Milan“ rungtynių.

Nors devynis praėjusius sezonus čempionu tapęs „Juventus“ dar neprarado aritmetinės galimybės dar sykį laimėti auksą, toks scenarijus būtų neįtikėtinas. Vis dėlto Turino komanda dar gali iškovoti kitą titulą – gegužės 19 dieną Italijos taurės finale „Juventus“ susitiks su „Atalanta“.

Ispanija

Likus penkiems turams iki turnyro pabaigos, labai karšta Ispanijos lygos lentelės viršuje. Net keturias pirmaujančias komandas skiria vos 3 taškai. Per 33 turus Madrido „Atletico“ surinko 73 taškus, „Barcelona“ ir čempiono vardą ginantis Madrido „Real“ – po 71, „Sevilla“ – 70.

Nors pirmauja „Atletico“, praėjusį savaitgalį suklupus abiem Madrido komandoms šešėline lydere tapo „Barcelona“, kuri kol kas žaidė tik 32 rungtynes.

Sirgaliai ypač nekantriai laukia antrojo gegužės savaitgalio. Gegužės 8-9 dienomis lyderiai aiškinsis tarpusavio santykius: „Barcelona“ priims „Atletico“, „Real“ – „Sevilla“.

Visos keturios pirmaujančios komandos jau užsitikrino kelialapius į Čempionų lygą. Penktąją vietą užimantis San Sebastiano „Real Sociedad“ turi tik 53 taškus.

Ispanijos taurės finalo rungtynės jau įvyko balandžio viduryje. Prizą 31-ąjį kartą iškovojo „Barcelona“, lemiamoje dvikovoje sutriuškinusi Bilbao „Athletic“ klubą 4:0.

Prancūzija

Prancūzijos čempiono vardo likimas kol kas irgi visiškai neaiškus, o į jį taikosi trys komandos, kurias iki turnyro pabaigos likus keturiems turams skiria 2 taškai. Per 34 rungtynes Lilio „Olympique“ iškovojo 73 taškus, čempiono vardą ginantis Paryžiaus PSG – 72, „Monaco“ – 71. Aritmetinės galimybės dar neprarado ir Liono „Olympique“ (67 taškai), kurio minimali užduotis – pakilti bent į trečiąją vietą ir iškovoti kelialapį į Čempionų lygos atranką (šis kelialapis, palankiai susiklosčius aplinkybėms, gali pavirsti ir tiesioginiu kelialapiu į Čempionų lygos grupės varžybas).

Kitos komandos jau atsiliko. Penktąją vietą užimantis Lano „Racing“ turi 56 taškus.

Prancūzijos taurės turnyre gegužės 11 dieną bus žaidžiamos pusfinalio rungtynės: „Montpellier“ – PSG ir „Rumilly-Vallieres“ (ketvirtoji lyga) – „Monaco“.

Portugalija

Portugalijos lygos aukso blizgesį jau mato Lisabonos „Sporting“ futbolininkai. Kad po 19 metų pertraukos susigrąžintų čempiono vardą, „Sporting“ (73 taškai po 29 rungtynių) reikia per penkis turus neiššvaistyti 6 taškų pranašumo prieš titulą ginantį „Porto“ klubą.

Savo ruožtu „Porto“ (67) turi gerą galimybę iškovoti antrąjį Portugalijai skirtą kelialapį į Čempionų lygos grupių etapą. Trečiąją vietą užimanti Lisabonos „Benfica“ iki šiol iškovojo 63 taškus.

Kadangi „Benfica“ dar žais su abiem lyderiais „Porto“ ir Lisabonos „Sporting“, viltis pakilti į trečiąją vietą ir patekti į Čempionų lygos atrankos varžybas vis dar puoselėja Bragos „Sporting“ (58).

Portugalijos taurės finale gegužės 23 dieną susitiks „Benfica“ ir Bragos „Sporting“.

Rusija

Sankt Peterburgo „Zenit“ klubas yra labai arti tikslo trečią kartą iš eilės tapti Rusijos čempionu. „Zenit“ per 27 rungtynes iškovojo 58 taškus ir likus trims turams iki varžybų pabaigos 6 taškais lenkia Maskvos „Lokomotiv“ futbolininkus. Kitą savaitgalį lyderiai susitiks tarpusavyje, tačiau Sankt Peterburgo komandai net ir pralaimėjimas nebus tragedija.

Jei vienintelis kelialapis į Čempionų lygos grupės varžybas jau beveik „Zenit“ kišenėje, tai antrosios vietos ir kelialapio į Čempionų lygos atrankos trečiąjį etapą likimas dar neaiškus. „Lokomotiv“ (52) nesėkmės labai laukia vos dviem taškais atsiliekantis Maskvos „Spartak“ (50).

Rusijos taurės finale gegužės 12 dieną žais „Lokomotiv“ ir antrosios lygos lyderė Samaros „Krylja Sovetov“.

Belgija

Belgijos lygoje šią savaitę prasidės finalo grupės turnyras, kuriame keturios komandos žais šešis turus. Per pagrindinį etapą tvirtus pamatus pasidėjo čempiono vardą ginantis „Club Brugge“ (38 taškai), iš kurio atimti kelialapį į Čempionų lygos grupių varžybas bus labai sunku. Užtat dėl antrosios vietos ir kelialapio į Čempionų lygos atrankos trečiąjį etapą aršiai varžysis trys likusios komandos: „Antwerpen“ (30), Briuselio „Anderlecht“ (29) ir „Genk“ (28).

Praėjusį sekmadienį įvyko Belgijos taurės finalo rungtynės. Jose „Genk“ nugalėjo Lježo „Standard“ klubą 2:1.

Ukraina

Praėjusį savaitgalį paaiškėjo Ukrainos čempionas. Likus trims turams iki turnyro pabaigos aukso medalius ir kelialapį į Čempionų lygos grupės etapą užsitikrino Kijevo „Dynamo“, nukarūnavęs keturis praėjusius sezonus čempionu tapusį Donecko „Šachtar“ klubą. „Dynamo“ stipriausiu šalies klubu tapo 16-ąjį kartą, o „Šachtar“ sąskaitoje lieka 13 pergalių. Be šių dviejų klubų nepriklausomos Ukrainos čempione yra tapusi tik Simferopolio „Tavrija“ (1992 m.).

Per 23 turus „Dynamo“ iškovojo 58 taškus, o „Šachtar“ (45) dar reikės pakovoti dėl antrosios vietos, užtikrinančios kelialapį į Čempionų lygos atrankos turnyrą. Donecko komandai ant kulnų mina Luhansko „Zoria“ (41), kuri kol kas žaidė 22 rungtynes.

Ukrainos pirmenybės yra vienos trumpiausių Europoje. Turnyre dalyvauja tik 14 komandų. Joms reikia sužaisti po 26 rungtynes.

„Šachtar“ šį sezoną neiškovos nė vieno titulo, nes iš Ukrainos taurės turnyro iškrito dar ketvirtfinalyje, kuriame sensacingai nusileido antrosios lygos Voločysko „Ahrobiznes“ komandai. Taurės turnyro finale gegužės 13 dieną žais „Dynamo“ ir „Zoria“.

Nyderlandai

Užpernai iškovotą Nyderlandų čempiono vardą turėtų apginti Amsterdamo „Ajax“ klubas. Jis per 30 rungtynių surinko 76 taškus ir antrąją vietą užimantį „Eindhoven“ lenkia 12 taškų. Iki turnyro pabaigos liko keturi turai, tad komandos vietomis pasikeistų tik tuo atveju, jei „Ajax“ nebeiškovotų nė taško, o „Eindhoven“ pradėtų triuškinti visus varžovus paeiliui.

Jei sporto stebuklas neįvyks, „Ajax“ žais Čempionų lygos grupės varžybose. Dėl antrosios vietos Nyderlandų lygoje ir kelialapio į Čempionų lygos atrankos antrąjį etapą varžosi „Eindhoven“ (64) ir Alkmaro AZ (61).

Nyderlandų taurės finalas įvyko balandžio viduryje. Jame „Ajax“ nugalėjo Arnhemo „Vitesse“ komandą 2:1.

Turkija

Palankiai susiklosčius aplinkybėms (jei šio sezono Čempionų lygos nugalėtojas nacionalinėse pirmenybėse iškovos kelialapį į kito sezono Čempionų lygos grupės varžybas), į Čempionų lygos grupės varžybas pateks ir Turkijos čempionai.

Šios šalies superlygoje liko penki turai, o dėl aukso kovoja trys didieji Stambulo klubai „Beşiktaş“ (75), „Fenerbahçe“ (72) ir „Galatasaray“ (69). Antroji vieta taip pat labai svarbi, nes Turkijos vicečempionai gaus teisę žaisti Čempionų lygos atrankos etape.

Per paskutiniuosius turus sirgalių laukia ir viena milžinų kaktomuša – gegužės 9 dieną susirems „Galatasaray“ ir „Beşiktaş“.

Šį sezoną žemyn nusirito pernai čempionu tapęs Stambulo „Basaksehir“. Šis klubas užima tik 17-ąją vietą ir kovoja dėl išlikimo. Superlygoje žaidžia 21 komanda, o iškris net keturios ekipos, tad „Basaksehir“ yra ant ribos. Maža to, čempionai priešpaskutinę 20-ąją vietą užimančią Ankaros „Genclerbirligi“ komandą lenkia vos 2 taškais. Beje, tiek pat taškų, kiek „Basaksehir“, surinko ir 18-ąją vietą užima „Erzurumspor“, kurio aprangą vilki Arvydas Novikovas.

Turkijos taurės finale gegužės 18 dieną susitiks „Beşiktaş“ ir „Antalyaspor“.

Rumunija

Rumunijos lygoje dėl čempiono vardo ir kelialapio į Čempionų lygos atrankos pirmąjį etapą kovoja „Cluj“ klubas, kuriame žaidžia Giedrius Arlauskis.

Balandžio viduryje prasidėjo antrasis etapas, iki kurio pabaigos liko 7 turai. Kol kas lyderiai žengia beveik koja kojon: Bukarešto „Steaua“ iškovojo 39 taškus, „Cluj“ – 38. Vilčių nepraranda ir 34 taškus surinkusi Krajovos „Universitatea“.

Bulgarija

Valdo Dambrausko treniruojamam Razgrado „Ludogorec“ nedaug trūksta, kad dešimtą kartą iš eilės taptų Bulgarijos čempionu.

Pirmadienį Bulgarijos lygoje baigėsi pirmasis etapas, kuriame „Ludogorec“ per 26 rungtynes iškovojo 64 taškus ir tvirtai užima pirmąją vietą.

Kitas kelias savaites vyks šešių komandų finalo grupės varžybos, kuriose komandos žais vienu ratu. Tačiau Plovdivo „Lokomotiv“ (52) ir Sofijos CSKA (50) futbolininkams pavyti lyderius jau beveik neįmanoma, o „Ludogorec“ užsitikrinti pirmąją vietą gali jau artimiausią savaitgalį.

Kitos šalys

Keliose šalyse 2021 metų futbolo čempionai jau paaiškėjo. Škotijos lygos nugalėtojo vardą užsitikrino Glazgo „Rangers“, Šveicarijos – Berno „Young Boys“, Graikijos – Pirėjo „Olympiakos“, Vengrijos – Budapešto „Ferencvaros“, Šiaurės Makedonijos – Tetovo „Shkendija“, Juodkalnijos – Podgoricos „Budućnost“.

„Olympiakos“, „Ferencvaros“, „Shkendija“ ir „Budućnost“ žais Čempionų lygos atrankos pirmajame etape, „Young Boys“ ir Škotijos vicečempionas Glazgo „Celtic“ iškart pateks į antrąjį atrankos etapą, „Rangers“ – į trečiąjį atrankos etapą.

„Rangers“ klubas čempiono vardą (jau 55-ąjį) užsitikrino anksčiausiai – dar kovo 7 dieną – ir turi galimybę pabaigti pirmenybes nepatyręs nė vieno pralaimėjimo. Šiuo metu „Rangers“ sąskaitoje yra 29 pergalės ir 6 lygiosios (93 taškai per 35 rungtynes). Iki turnyro pabaigos liko trys turai.

Maltos futbolo pirmenybės šį sezoną, antrą iš eilės, nebuvo baigtos. Kovo pradžioje pablogėjus epideminei padėčiai, Maltos vyriausybė nurodė sustabdyti visas sporto varžybas, o balandžio 9 dieną Maltos futbolo sąjunga paskelbė, kad futbolo pirmenybės nebus tęsiamos.

Čempionų lygoje Maltai turėtų atstovauti pirmąją vietą užėmęs Hamruno „Spartans“ klubas.

2020 metų čempionai

Keliolikos Europos šalių futbolo pirmenybės pradedamos pavasarį ir baigiamos rudenį.

Šioms šalims 2021-2022 metų sezone Čempionų lygos atrankos varžybose atstovaus 2020 metų čempionai: Lietuvai – Vilniaus „Žalgiris“, Švedijai – „Malmö“, Norvegijai – Bodės „Glimt“, Kazachstanui – Almatos „Kairat“, Baltarusijai – Salihorsko „Šachcior“, Latvijai – „Rīga“, Airijai – Dublino „Shamrock Rovers“, Suomijai – Helsinkio HJK, Gruzijai – Tbilisio „Dinamo“, Islandijai – Reikjaviko „Valur“, Estijai – Talino „Flora“, Farerų Saloms – Torshavno HB.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.