Auksinių „Sūduvos“ pergalių architektas klaidžioja po Gedimino miestą: „Šiuo metu yra du keliai“

„Labai retai pasitaiko atvejų, kai atėjęs naujas treneris greitai pradeda rodyti rezultatą“, – dabartinę Vilniaus „Žalgirio“ stratego Vladimiro Čeburino situaciją apibūdino futbolo specialistas Algimantas Liubinskas.

V.Čeburino treniruojamas „Žalgiris“ demonstruoja banguojantį žaidimą.<br>Lrytas.lt montažas.
V.Čeburino treniruojamas „Žalgiris“ demonstruoja banguojantį žaidimą.<br>Lrytas.lt montažas.
Treniruodamas „Sūduvą“ V.Čeburinas tris kartus tapo A lygos čempionu.<br>E.Žaldario nuotr.
Treniruodamas „Sūduvą“ V.Čeburinas tris kartus tapo A lygos čempionu.<br>E.Žaldario nuotr.
V.Čeburinas ir A.Liubinskas.<br>Lrytas.lt koliažas.
V.Čeburinas ir A.Liubinskas.<br>Lrytas.lt koliažas.
V.Čeburinas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Čeburinas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vladimiras Čeburinas trejus metus iš eilės buvo išrinktas geriausiu Lietuvoje dirbančiu treneriu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vladimiras Čeburinas trejus metus iš eilės buvo išrinktas geriausiu Lietuvoje dirbančiu treneriu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vladimiras Čeburinas<br>V.Čeburinas
Vladimiras Čeburinas<br>V.Čeburinas
Vladimiras Čeburinas.<br>E.Žaldario nuotr.
Vladimiras Čeburinas.<br>E.Žaldario nuotr.
V. Čeburinas<br>Vytauto Kuralavičiaus nuotr.
V. Čeburinas<br>Vytauto Kuralavičiaus nuotr.
V.Čeburinas.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čeburinas.<br>T.Bauro nuotr.
J.Martinsas ir V.Čeburinas.<br>E.Žaldario nuotr.
J.Martinsas ir V.Čeburinas.<br>E.Žaldario nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2021-04-28 09:48

Trejus metus Lietuvos futbolo sostą Marijampolės „Sūduvai“ užleidę vilniečiai į sostinę A lygos čempionų titulą sugrąžino praėjusiame sezone.

Aštuntąjį kartą šalies čempionu tapęs „Žalgiris“ savo sėkmę yra pasiruošęs pakartoti ir šiemet, o tam Vilniaus ekipa į savo gretas pasikvietė ilgą laiką priešingoje barikadų pusėje dirbusį strategą V.Čeburiną.

„Pakalbėjome su klubo vadovybe ir sutarėme padirbėti kartu. Labai džiaugiuosi, kad pavyko pasiekti susitarimą su „Žalgiriu“. Tai klubas su giliomis tradicijomis ir aukštais tikslais, jame yra geras kolektyvas.

Tikiuosi prie to kas komandoje pridėti kažką naujo ir išsaugoti tą nugalėtojų dvasią“, – sausio pradžioje teigė tris kartus su Marijampolės „Sūduva“ Lietuvos čempionu tapęs V.Čeburinas.

Vos stojęs prie „Žalgirio“ vairo 55-erių strategas ėmėsi permainų ekipos sudėtyje ir į savo gretas pasikvietė puikiai pažįstamus „Sūduvos“ pergalių kalviais tapusius futbolininkus.

Prie sostinės komandos prisijungė Marijampolėje rungtyniavę Josipas Tadičius ir Ovidijus Verbickas.

Vis dėlto atsinaujinęs Lietuvos čempionų veidas sezono pradžioje demonstruoja ne tokį žaidimą, kurio laukė daugelis Vilniaus klubo gerbėjų. Iš koronaviruso pančių ištrūkę žalgiriečiai A lygos čempionatą pradėjo barstydami taškus prieš pirmenybių debiutantę Alytaus „Dainavą“.

Dar vieną skaudų dūrį „Žalgiriui“ teko patirti kovoje dėl pirmojo sezono trofėjaus. LFF Supertraurės rungtynėse vilniečiai savo aikštėje po 11-os metrų baudinių serijos turėjo pripažinti „Panevėžio“ futbolininkų pranašumą.

Vaizdas per pirmąjį sezono ketvirtį netrukus persiversiančiame A lygos čempionate taip pat neguodžia – per paskutines trejas rungtynes sostinės klubas iškovojo tik du taškus ir šiuo metu rikiuojasi ketvirtoje pozicijoje.

Lrytas.lt kalbintas futbolo treneris ir specialistas A.Liubinskas teigė, kad šiuo metu banguojantį „Žalgirio“ žaidimą lemia naujoje komandoje vystanti V.Čeburino adaptacija. 69-erių kybartiškis taip pat abejoja šią akimirką sostinės klube rungtyniaujančių užsieniečių kokybe.

„Daug įtakos turi pats trenerio pasikeitimas. Galbūt trūksta bendros kalbos su komanda suradimo. Taip pat kyla klausimas, ar „Žalgirio“ klube rungtyniaujantys legionieriai yra tinkamo lygio, o rungtyniaujančių lietuvių ten yra labai mažai.

Atėjo naujas treneris su nauja filosofija. „Sūduvoje“ jo (V.Čeburino – red.) žaidimo filosofija buvo vienokia, atėjęs prie „Žalgirio“ jis bando labiau taikytis prie klubo filosofijos. Trūksta vieno ir kito momento „surišimo“, – samprotavo A.Liubinskas.

Siūlo pasirinkti

Buvęs Lietuvos futbolo rinktinės treneris ramina sostinės klubo sirgalius ir teigia, kad nereikia laukti žaibiškų „Žalgirio“ klubo stratego iš Kazachstano rezultatų.

Futbolo specialistas pridūrė, kad naujo trenerio adaptacija ir savo sistemos pritaikymas gali užtrukti net visus metus.

„Treneris savo rezultatą pradeda rodyti tik antraisiais, trečiaisiais metais. Labai retai pasitaiko atvejų, kai atėjęs naujas treneris iškart pradeda rodyti rezultatą.

Geriausiai naujo trenerio rezultatai pasimato tada, kai jis prie komandos vairo stoja jai esant duobėje, tačiau dabar jis tapo treneriu, kai „Žalgiris“ buvo laimėjęs Lietuvos čempionų titulą“, – kalbėjo A.Liubinskas.

Kiek ilgai banguos „Žalgirio“ žaidimas, priklausys nuo pačio V.Čeburino sprendimų.

Pasak A.Liubinsko, šiuo metu Vilniaus klubo strategas turi pasirinkti, į kurią pusę suks jo vairuojamas sostinės ekipos traukinys.

„Šiuo metu yra du keliai – reikia viską keisti pagal savo mąstymą arba mėginti prisitaikyti, tačiau tai yra kopija, o ne savo filosofijos integravimas.

Toks modelis yra populiarus nacionalinėse rinktinėse, kai turi mažai laiko ir reikia prisitaikyti prie to, ką turi“, – savo patirtimi dalinosi futbolo specialistas.

Ką vertėtų rinktis V.Čeburinui ir kiek ilgai „Žalgirio“ gerbėjams teks laukti norimų rezultatų?

Praeityje tiek Lietuvos futbolo rinktinę, tiek Vilniaus „Žalgirį“ treniravęs A.Liubinskas teigia, kad abu sprendimai gali pareikalauti nemažai rizikos, tačiau jei Lietuvos čempionai trenerį iš Kazachstano regi ilgalaikiame klubo paveiksle, V.Čeburinui vertėtų pasirinkti pirmąjį variantą. Vis dėlto tada norimi rezultatai ateis ne iš karto.

„Klubuose dažniausiai yra siekiama, kad komanda žaistų pagal trenerio filosofiją, tačiau tada pirmaisiais metais didelių rezultatų tikėtis nereikėtų.

Tuo tarpu, jei treneris nori prisitaikyti prie komandos, tokiu atveju su rezultatu gali išvis nieko neišeiti“, – samprotavo A.Liubinskas.

Šiuo metu A lygos čempionate po devynerių sužaistų rungtynių pirmauja Marijampolės „Sūduva“, kuri savo kraityje turi 22 taškus, tuo tarpu titulą ginantis Vilniaus „Žalgiris“ su 15 taškų rikiuojasi ketvirtoje pozicijoje, tačiau vilniečiai už čempionato lyderius yra sužaidę vieneriomis rungtynėmis mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.