Lietuvos futbolo rinktinės treneris V. Urbonas apie mačą su Baltarusija: „Jau lapkritį matėme ten įkaitusią situaciją“

Lietuvos futbolininkai per dvi savaites turės ką veikti – ne tik bandys iškovoti Baltijos taurę, tačiau ir sužaisti su Europos čempionatui besirengiančia galingąja Ispanija.

Lietuvos futbolo rinktinės treneris Valdas Urbonas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos futbolo rinktinės treneris Valdas Urbonas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos futbolo rinktinės treneris Valdas Urbonas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos futbolo rinktinės treneris Valdas Urbonas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 5:37 PM

„Laba bus malonu, kaip sakoma, išlydėti tokią rimtą rinktinę į Europos čempionatą“, – apie birželio 8 dienos akistatą svečiuose sakė Lietuvos rinktinės strategas Valdas Urbonas.

Šios rungtynės buvo planuotos jau praėjusiais metais, tačiau dėl pasaulį sukausčiusios COVID-19 pandemijos jas teko perkelti.

Ispanijos rinktinei tai bus paskutinė repeticija prieš šių metų Europos futbolo čempionatą, kuris startuos birželio 11 dieną. Ispanai grupės varžybose rungsis su Švedijos, Lenkijos bei Slovakijos futbolininkais.

Tuo tarpu Valdo Urbono treniruojama rinktinė iki šių rungtynių dar dalyvaus ir Baltijos taurės turnyre, kuriame birželio 1-ąją namuose susitiks su estais, o birželio 4-ąją išvykoje sieks įveikti Latvijos nacionalinę komandą.

Lietuvos futbolo rinktinės vedlys trims kovoms išsirinko jau 25 žaidėjus, kurie sieks pergalių.

Sąraše nėra tik praėjusią savaitę traumą patyrusio Modesto Vorobjovo ir taip pat traumuoto Vykinto Slivkos.

„Kaip žinia, ir Baltijos taurės turnyras turėjo vykti praėjusiais metais, tačiau dėl pandemijos jis vyks šiemet – džiugu, kad toks prestižinis mūsų trijų šalių turnyras apskritai vyksta, – tikino V.Urbonas. – Norime laimėti tą taurę ir po to seks mačas su ispanais – tokių rungtynių, tokių galimybių nebūna daug tiek žaidėjams, tiek į treneriams“.

Tarp įdomesnių specialisto pasirinkimų galima buvo išskirti „Riterių“ vartininką Luką Paukštę ir Italijoje  kovojantį Titą Krapiką, netekus Mindaugo Palionio bus bandomas Estijoje „Legion“ klube žaidžiantį gynėją Sigitą Olberkį ir puolėją Edgarą Dubicką iš „Livorno“.

„Mums dar prieš šį sezoną buvo iškelta užduotis laimėti Baltijos taurę. Tačiau, kiek žinau, ir Estija, ir Latvija turi tokius pačius tikslus. Turime būti konkurencingi ir nusiteikę ryžtingai laimėti taurę“, – kalbėjo V.Urbonas.

– Kaip būsite nusiteikę mačui su Ispanija, kuri bus jau viena koja Europos čempionate?

– Apie nusiteikimą sunku kalbėti, nes reikės pasižiūrėti, kaip sužaisime su estais ir latviais. Kitą vertus, neverta mums žiūrėti ir į ispanų nusiteikimą – važiuoja ar nevažiuoja jie į Europos turnyrą.

Mums bus tai rimtas iššūkis, rimtos rungtynės, kuriose "palauk" ar "pastovėsiu" nebus galimybių. Tai topinio lygio rinktinė.

Bet žiūrint atgal, juk galėjome žaisti ir su šveicarais, ir su italais – manau turime ir savo kozirius. Manau, žaidėjai taip pat bus nusiteikę, nes norės parodyti, ką sugeba.

– Krepšininkai prašė suteikti žaidėjui pilietybę ir dabar į rinktinę kviečiamas I.Brazdeikis. Negalvojate, kad vertėtų ir futbolininkams tai padaryti ir sustiprinti nacionalinę komandą?

– Mes turime tik du tokius aruodus, iš kurio semiamės jėgų rinktinei – užsienyje žaidžiantys futbolininkai ir A lygoje kovojantys žaidėjai.

Man būnant rinktinės treneriu buvo keli atvejai, kai dėl galimybės atstovauti Lietuvai kreipėsi Izraelio, Amerikos ar Vokietijos futbolininkai.

Bet kaip žinome, Lietuvos įstatymai neleidžia turėti dvigubos pilietybės, o tie žaidėjai norėjo turėti būtent dvigubą pilietybę.

Kol kas jie nesvarstė varianto atsisakyti savo pirmosios pilietybės. Mane labiau domina sportinė šito reikalo pusė – kiek galėtų jie sustiprinti mūsų nacionalinę ekipą ir padėti siekti rezultato.

– Ar pritartumėte, kad reikia nukelti lapkritį turėjusias vykti rungtynes su Baltarusija?

– Be abejo, negali būti jokios kalbos – sunku įsivaizduoti, kad dvidešimt pirmame amžiuje gali dėtis tokie dalykai ir tai paliečia žmonės.

Buvome praėjusių metų lapkritį Baltarusijoje, matėme situaciją, kuri buvo įkaitusi – nebuvo jokio noro vaikščioti ir net neturėjome leidimų.

Tai situacija nekasdieninė – kuo toliau, tuo labiau galima sulaukti staigmenų iš Baltarusijos. Aš vienareikšmiškai palaikau, kad nebūtų tų kontrolinių rungtynių.

Mes susirasime varžovą, o jei ir nerasime – tada ir nereikia. Bet mes negalime palaikyti sportinius santykius su valstybe, kurioje vyksta tokie dalykai.

Lietuvos rinktinės mačams Baltijos taurėje ir su Ispanijos ekipa

Vartininkai:

Tomas Švedkauskas („Lommel“, Belgija) Titas Krapikas („Spezia“, Italija) Edvinas Gertmonas („Žalgiris“) Lukas Paukštė („Riteriai“).

Gynėjai:

Edvinas Girdvainis („Uerdingen“, Vokietija) Vytas Gašpuitis („Dunfermline Athletic“, Škotija) Saulius Mikoliūnas („Žalgiris“) Egidijus Vaitkūnas („Kauno Žalgiris“) Markas Benetas („Sūduva“) Rolandas Baravykas („Kukesi“, Albanija) Sigitas Olberkis („Legion“, Estija) Linas Mėgelaitis („Gubbio“, Italija).

Saugai:

Domantas Šimkus (Kfar Sabos „Hapoel“, Izraelis) Karolis Šilkaitis („Kauno Žalgiris“) Martynas Dapkus („Kauno Žalgiris“) Justas Lasickas („Voždovac“, Serbija) Gratas Sirgėdas („Kauno Žalgiris“) Tautvydas Eliošius („Panevėžys“) Paulius Golubickas („Dainava“) Arvydas Novikovas („Erzurumspor“, Turkija) Donatas Kazlauskas („Lviv“, Ukraina) Deimantas Petravičius („Aguilas“, Ispanija)

Puolėjai:

Karolis Laukžemis („Kaysar“, Kazachstanas) Fiodoras Černychas („Jagiellonia“, Lenkija) Edgaras Dubickas („Livorno“, Italija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?