Darbštusis vokietis Thomas Tuchelis per 123 dienas padarė tai, kam Pepui Guardiolai neužteko ir dešimtmečio

Thomui Tucheliui prireikė tik 123 dienų, kad iš Anglijos čempionate stringančios Londono „Chelsea“ komandos padarytų ją geriausia Europoje. Už tai 47-erių vokietis nusipelno geriausio Europos trenerio vardo, į kurį vis taikosi ir Čempionų lygos finale įveiktas Pepas Guardiola.

 Th.Tuchelis triumfavo Čempionų lygos finale.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Th.Tuchelis triumfavo Čempionų lygos finale.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Th.Tuchelis triumfavo Čempionų lygos finale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Th.Tuchelis triumfavo Čempionų lygos finale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Th.Tuchelis triumfavo Čempionų lygos finale.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
 Th.Tuchelis triumfavo Čempionų lygos finale.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
 Th.Tuchelis ir P.Guardiola.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
 Th.Tuchelis ir P.Guardiola.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 30, 2021, 2:50 PM, atnaujinta May 30, 2021, 3:00 PM

Šeštadienį Porte Th.Tuchelio treniruojama „Chelsea“ 1:0 įveikė katalono vedamą „Manchester City“, kuris buvo laikomas favoritu.

Abu treneriai gerai vienas kitą pažįsta iš darbo Vokietijoje laikų.

Kai 2014-aisiais per laisvalaikio pokalbį P.Guardiola paklausė Miuncheno „Bayern“ sporto direktoriaus, kas yra talentingiausias vokiečių treneris, Michaelas Reschke nedvejodamas atsakė: Thomas Tuchelis. Ir P.Guardiola jam pritarė.

Laikai pasikeitė, specialistai iš Vokietijos persikėlė į Angliją, tačiau po 66-ojo Čempionų lygos finalo į daug rimtesnį klausimą – kas yra geriausias Europos treneris – atsakymas liko tas pats.

Per finalą jis darė beveik viską, ką darė prie trenerio suolo: šaukė, šokinėjo, klūpojo dangstydamasis rankomis, o po paskutinio švilpuko šoko į aikštę.

Šį kartą jis galėjo šokinėti kiek tik nori, bet prieš metus jis būtų šventęs tik simboliškai, jei būtų triumfavęs Čempionų lygoje su „Paris Saint-Germain“.

Tada sėdėdamas jis stebėjo beveik visas rungtynes su Miuncheno „Bayern“. Kitaip negalėjo, nes sužeista ir nejudanti koja nelabai leido – jam buvo nustatytas čiurnos patempimas ir vieno padikaulio kaulo lūžis.

Tuo metu ant atsarginių suolo buvo tik pusė Th.Tuchelio. Tačiau traumuota koja greitai atsigavo, o Th.Tucheliui ilgai laukti nereikėjo, kas patektų į kitą Čempionų lygos finalą.

Jis tapo pirmuoju treneriu istorijoje, kuris su dviem skirtingais klubais dvejus metus iš eilės pateko į šių varžybų finalą.

Ir antruoju bandymu jis laimėjo taurę. Sutapimas ar laimė? O gal trenerio klasė, kuriai įrodyti reikėjo tik 123 dienų, kad pasiektų didžiausią sėkmę karjeroje.

Th.Tuchelis buvo atleistas iš PSG klubo 2020 m. gruodžio mėnesį, bet greitai susirado naują darbą ir persikėlė į Londoną.

Nuo pat pradžių jam puikiai sekėsi su „Chelsea“ tiek „Premier“ lygoje, tiek Europoje.

Kiti puikūs treneriai vienas po kito turėjo jį pasveikinti: jis buvo geresnis už Diego Simeone, Zinedine'ą Zidane'ą, Jurgeną Kloppą, Jose Mourinho, Carlo Ancelotti ir Pepą Guardiolą.

Dar įdomiau tai, kad šiose devyneriose rungtynėse Th.Tuchelis prieš puikius trenerius su „Chelsea“ nepraleido nė vieno įvarčio.

Verta priminti, kad sausio mėnesį „Chelsea“ buvo „Ppremier“ lygos lentelės viduryje ir sezoną baigė 4-oje vietoje.

„Chelsea“ nuo sausio pabaigos praleido mažiausiai įvarčių lygoje – trylika.

Nors žiemą žaidėjų perėjimų nebuvo, problemos, kurias komanda patyrė vadovaujant Frankui Lampardui, išnyko tarsi mostelėjus burtų lazdele.

Čempionų lygos finale „Manchester City“ žvaigždės apie tai sužinojo skaudžiai.

„Manchester City“ per Čempionų lygos finalą į „Chelsea“ vartus iššovė 7 kartus, tačiau tik vienas smūgis buvo taiklus, o 4 buvo blokuoti.

„Chelsea“ gynyba buvo paremta išmintingu visos komandos darbu, o pačioje rungtynių pabaigoje londoniečiai meistriškai atitolino žaidimą nuo savo baudos aikštelės. Nors „City“ turėjo kamuolį, iš jo nedaug buvo naudos.

Pažvelgus į antrąją rungtynių pusę Th.Tuchelio planas buvo aiškus. Likus 15 minučių iki pabaigos Christianas Pulišičius galėjo įmušti ir antrą įvartį.

O koks buvo P.Guardiolos planas, buvo sunkiau pastebėti, o tai taip pat yra Th.Tuchelio nuopelnas.

Mokinys pranoko mokytoją, nes prieš dešimtmetį Th.Tuchelis vyko į „Barcelona“ semtis patirties ir susidraugavo su P.Guardiola dirbdamas kartu bundeslygoje – kai katalonas buvo „Bayern“ strategas, o Th.Tuchelis – jaunas „Mainz“ treneris.

P.Guardiolai turėtų būti apmaudu, kad jis paliko triumfuojančią „Barcelona“, kad laimėtų Čempionų lygą su „Bayern“ ar „City“, bet visą dešimtmetį jo titulų skaitiklis rodo nulį.

O Th.Tuchelis, kuris darbo Vokietijoje laikais per bendrą vakarienę keturias valandas galėjo kalbėtis su P.Guardiola apie futbolą, dabar žengė į savo mokytojo lygį.

Tiesa, vitrina su s taurėmis nėra tokia pilna, kaip ispano, tačiau 3 metais jaunesnis Th.Tuchelis ruošiasi greitai ją papildyti.

Tiesioginiuose susirėmimuose su P.Guardiola jis jau prilygsta katalonui – per 8 rungtynes abu iškovojo po tris pergales.

Tačiau Th.Tuchelio turbina tik neseniai įsijungė, nes visos trys pergalės prieš P.Guardiolą iškovotos šiemet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.